You are not logged in.

#76 2011-06-03 04:15:56

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

We found the real issue here, the culprit is the e1000e module, put that module in blacklist and the problem should go away.

Thanks to the Intel people, they are awesome for helping. Thanks everyone for helping on this big_smile.

You can follow our progress here:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

P.S.: Hopefully they will fix that e1000e driver now.

Wow, thanks to you too Diego.

Offline

#77 2011-06-03 04:33:22

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:

We found the real issue here, the culprit is the e1000e module, put that module in blacklist and the problem should go away.

Thanks to the Intel people, they are awesome for helping. Thanks everyone for helping on this big_smile.

You can follow our progress here:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

P.S.: Hopefully they will fix that e1000e driver now.

Wow, thanks to you too Diego.

I found that I can't disable e1000e module because it doesn't even loaded, it's not listed in /proc/modules. So maybe I will try to experiment with other modules.

Offline

#78 2011-06-03 04:35:35

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
anezch wrote:
diegoviola wrote:

We found the real issue here, the culprit is the e1000e module, put that module in blacklist and the problem should go away.

Thanks to the Intel people, they are awesome for helping. Thanks everyone for helping on this big_smile.

You can follow our progress here:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

P.S.: Hopefully they will fix that e1000e driver now.

Wow, thanks to you too Diego.

I found that I can't disable e1000e module because it doesn't even loaded, it's not listed in /proc/modules. So maybe I will try to experiment with other modules.

o_O

so it's another module conflicting on your machine?

weird... this is getting tricky.

please report this on the bug tracker: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

Offline

#79 2011-06-03 04:44:51

measure
Member
Registered: 2009-07-17
Posts: 62

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:

I found that I can't disable e1000e module because it doesn't even loaded, it's not listed in /proc/modules. So maybe I will try to experiment with other modules.

Do you have an intel ethernet controller?  What happens if you rmmod your ethernet driver?

Thanks,
Ryan

Offline

#80 2011-06-03 06:05:08

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

measure wrote:

Do you have an intel ethernet controller?  What happens if you rmmod your ethernet driver?

Thanks,
Ryan

I don't have intel ethernet controller, lspci shows this:

07:00.5 Ethernet controller: JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 3)

laptop-mode was disabled and strangely, I failed to reproduce to bug (the system shuts down properly, lucky?). And after I re-enable laptop-mode, then I can reproduce the bug. So I rrmod the jme module (I googled for the module name of JMicron JMC250), but that doesn't fix the problem.

Offline

#81 2011-06-03 06:10:14

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
measure wrote:

Do you have an intel ethernet controller?  What happens if you rmmod your ethernet driver?

Thanks,
Ryan

I don't have intel ethernet controller, lspci shows this:

07:00.5 Ethernet controller: JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 3)

laptop-mode was disabled and strangely, I failed to reproduce to bug (the system shuts down properly, lucky?). And after I re-enable laptop-mode, then I can reproduce the bug. So I rrmod the jme module (I googled for the module name of JMicron JMC250), but that doesn't fix the problem.

Have you tried blacklisting that driver, so it doesn't load the next time you boot your machine, not just rmmod'ing it? Please try that.

Offline

#82 2011-06-03 06:19:12

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:
anezch wrote:
measure wrote:

Do you have an intel ethernet controller?  What happens if you rmmod your ethernet driver?

Thanks,
Ryan

I don't have intel ethernet controller, lspci shows this:

07:00.5 Ethernet controller: JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 3)

laptop-mode was disabled and strangely, I failed to reproduce to bug (the system shuts down properly, lucky?). And after I re-enable laptop-mode, then I can reproduce the bug. So I rrmod the jme module (I googled for the module name of JMicron JMC250), but that doesn't fix the problem.

Have you tried blacklisting that driver, so it doesn't load the next time you boot your machine, not just rmmod'ing it? Please try that.

I added 'blacklist jme' to /etc/modprobe.d/modprobe.conf but my laptop still failed to poweroff

Offline

#83 2011-06-03 06:34:11

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:
anezch wrote:

I don't have intel ethernet controller, lspci shows this:

07:00.5 Ethernet controller: JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 3)

laptop-mode was disabled and strangely, I failed to reproduce to bug (the system shuts down properly, lucky?). And after I re-enable laptop-mode, then I can reproduce the bug. So I rrmod the jme module (I googled for the module name of JMicron JMC250), but that doesn't fix the problem.

Have you tried blacklisting that driver, so it doesn't load the next time you boot your machine, not just rmmod'ing it? Please try that.

I added 'blacklist jme' to /etc/modprobe.d/modprobe.conf but my laptop still failed to poweroff

At last! After trying several modules, now I am sure that ehci_hcd module caused the problem. After adding 'rmmod ehci_hcd' to /etc/rc.local.shutdown, my laptop now shuts down and reboots properly.

Offline

#84 2011-06-03 06:34:31

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Strange, blacklisting the e1000e module makes my laptop shutdown fine, but I don't think this is a definitive fix, just a workaround.

I'm starting to think this is a problem with the Linux ACPI subsystem. I was expecting that a shutdown trace (which I already provided on the bugtracker) would help to detect issues. *sigh*

Last edited by diegoviola (2011-06-03 06:36:39)

Offline

#85 2011-06-03 06:42:34

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
anezch wrote:
diegoviola wrote:

Have you tried blacklisting that driver, so it doesn't load the next time you boot your machine, not just rmmod'ing it? Please try that.

I added 'blacklist jme' to /etc/modprobe.d/modprobe.conf but my laptop still failed to poweroff

At last! After trying several modules, now I am sure that ehci_hcd module caused the problem. After adding 'rmmod ehci_hcd' to /etc/rc.local.shutdown, my laptop now shuts down and reboots properly.

Nice. Could you please share this on the kernel bugtracker, so we could see what's going on with the Intel engineers?

Thanks.

Last edited by diegoviola (2011-06-03 06:46:52)

Offline

#86 2011-06-03 06:46:40

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

Strange, blacklisting the e1000e module makes my laptop shutdown fine, but I don't think this is a definitive fix, just a workaround.

I'm starting to think this is a problem with the Linux ACPI subsystem. I was expecting that a shutdown trace (which I already provided on the bugtracker) would help to detect issues. *sigh*

Could you tell me how to make the trace? I will make my shutdown trace and send it to the bugtracker. Yeah, I think there are some general issues that make some module prevent the system from halting. When you mention the Linux ACPI subsystem, I started to think the same. My laptop is about 10 C hotter after resumed from suspend even when the CPUs are idle.

Offline

#87 2011-06-03 06:51:55

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:

Strange, blacklisting the e1000e module makes my laptop shutdown fine, but I don't think this is a definitive fix, just a workaround.

I'm starting to think this is a problem with the Linux ACPI subsystem. I was expecting that a shutdown trace (which I already provided on the bugtracker) would help to detect issues. *sigh*

Could you tell me how to make the trace? I will make my shutdown trace and send it to the bugtracker. Yeah, I think there are some general issues that make some module prevent the system from halting. When you mention the Linux ACPI subsystem, I started to think the same. My laptop is about 10 C hotter after resumed from suspend even when the CPUs are idle.

Sure. You can make the trace by passing the parameter 'initcall_debug' when you boot the kernel (in your bootloader). Then 'echo 8 > /proc/sys/kernel/printk' as root. Then shutdown, and it should print the trace in the shutdown state.

I'm not sure how to send that information to a text file tough, maybe you will have to take a picture of your screen and attach it into the tracker.

The trace should be similar to this: https://bugzilla.kernel.org/attachment.cgi?id=60532

Thanks.

Offline

#88 2011-06-03 07:18:08

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

Sure. You can make the trace by passing the parameter 'initcall_debug' when you boot the kernel (in your bootloader). Then 'echo 8 > /proc/sys/kernel/printk' as root. Then shutdown, and it should print the trace in the shutdown state.

I'm not sure how to send that information to a text file tough, maybe you will have to take a picture of your screen and attach it into the tracker.

The trace should be similar to this: https://bugzilla.kernel.org/attachment.cgi?id=60532

Thanks.

Thanks Diego, I'll make it later because my phone cam is broken.

Offline

#89 2011-06-03 07:38:24

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:

Sure. You can make the trace by passing the parameter 'initcall_debug' when you boot the kernel (in your bootloader). Then 'echo 8 > /proc/sys/kernel/printk' as root. Then shutdown, and it should print the trace in the shutdown state.

I'm not sure how to send that information to a text file tough, maybe you will have to take a picture of your screen and attach it into the tracker.

The trace should be similar to this: https://bugzilla.kernel.org/attachment.cgi?id=60532

Thanks.

Thanks Diego, I'll make it later because my phone cam is broken.

You're welcome. Thanks for all your help. Hopefully with patience we'll find the root of the cause of this problem and fix it once and for all smile.

Offline

#90 2011-06-06 16:33:46

measure
Member
Registered: 2009-07-17
Posts: 62

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

Hopefully with patience we'll find the root of the cause of this problem and fix it once and for all.

Diego, it is clear that you have the best of intentions and only wish to help in determining the real problem.  Some of your comments on the kernel bug tracker, however, are a bit counter productive.  In particular, I am referring to Comment #64.  I suggest reading http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html, a link I found from ewaller's signature a while ago.  After having read it, whenever I think about posting, it is always in the back of my mind.

For example, is this issue actually that annoying? I can imagine that you're frustrated because you've worked fairly hard to help in identifying it.  How often do you reboot/poweroff your computer though?  I generally only reboot when I upgrade my kernel (although I've rebooted quite a bit in testing this issue).

anezch has quite different hardware from many of the people who have posted here.  It is not clear that he is experiencing the same issue we are, which does seem to be related to an intel driver.  I can say I tested my ehci_hcd drivers the first time I saw the message, as IRQ #19 is the number for the USB requests, but this unfortunately had no effect on my system.  I'm not saying that these issues aren't related, I'm just saying it's not clear that they are.  The same symptom does not imply the same cause.

I really do write this to commend your hard work, but also to help you step back for a second.

Thanks,
Ryan

Offline

#91 2011-06-06 16:50:34

bwat47
Member
Registered: 2009-10-07
Posts: 637

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I tried blacklisting that module but it didn't work for me. Still stuck as "poweroff"

Tried the scripts in this thread as well, still stuck. Anyway around this? I have an Asus u52f.

EDIT: putting rmmod ehci_hcd in my rc.local.shutdown fixed it for me.

Last edited by bwat47 (2011-06-06 17:05:51)

Offline

#92 2011-06-06 19:45:58

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

bwat47 wrote:

I tried blacklisting that module but it didn't work for me. Still stuck as "poweroff"

Tried the scripts in this thread as well, still stuck. Anyway around this? I have an Asus u52f.

EDIT: putting rmmod ehci_hcd in my rc.local.shutdown fixed it for me.

Please provide that information in the bug tracker. Thanks.

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

Offline

#93 2011-06-06 19:49:30

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

measure wrote:
diegoviola wrote:

Hopefully with patience we'll find the root of the cause of this problem and fix it once and for all.

Diego, it is clear that you have the best of intentions and only wish to help in determining the real problem.  Some of your comments on the kernel bug tracker, however, are a bit counter productive.  In particular, I am referring to Comment #64.  I suggest reading http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html, a link I found from ewaller's signature a while ago.  After having read it, whenever I think about posting, it is always in the back of my mind.

For example, is this issue actually that annoying? I can imagine that you're frustrated because you've worked fairly hard to help in identifying it.  How often do you reboot/poweroff your computer though?  I generally only reboot when I upgrade my kernel (although I've rebooted quite a bit in testing this issue).

anezch has quite different hardware from many of the people who have posted here.  It is not clear that he is experiencing the same issue we are, which does seem to be related to an intel driver.  I can say I tested my ehci_hcd drivers the first time I saw the message, as IRQ #19 is the number for the USB requests, but this unfortunately had no effect on my system.  I'm not saying that these issues aren't related, I'm just saying it's not clear that they are.  The same symptom does not imply the same cause.

I really do write this to commend your hard work, but also to help you step back for a second.

Thanks,
Ryan

Sorry about that comment. I agree it was an immature thing to do. I will refrain from doing such thing again. Thanks for the "smart questions" link also.

I find that bug annoying because I tend to travel with my laptop a lot and not being able to shutdown when I'm on the road is inconvenient. However, blacklisting the 'e1000e' driver worked for me as a workaround.

Thank you. Since I can't write Linux kernel code to help fixing this issue, I'm happy to try to reproduce the issue and report back; but as you stated, I think I already did my part so I will step back for now and let the kernel developers do their job. smile

Last edited by diegoviola (2011-06-07 04:01:40)

Offline

#94 2011-06-06 20:38:14

Silenzium
Member
Registered: 2011-05-03
Posts: 24

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

measure wrote:

[...]
For example, is this issue actually that annoying? I can imagine that you're frustrated because you've worked fairly hard to help in identifying it.  How often do you reboot/poweroff your computer though?  I generally only reboot when I upgrade my kernel (although I've rebooted quite a bit in testing this issue).
[...]

Imagine a script which initiates a shutdown because of hardware temperature problems but the computer fails to power off. I think this is very annoying.

Offline

#95 2011-06-07 05:23:10

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

measure wrote:

anezch has quite different hardware from many of the people who have posted here.  It is not clear that he is experiencing the same issue we are, which does seem to be related to an intel driver.  I can say I tested my ehci_hcd drivers the first time I saw the message, as IRQ #19 is the number for the USB requests, but this unfortunately had no effect on my system.  I'm not saying that these issues aren't related, I'm just saying it's not clear that they are.  The same symptom does not imply the same cause.

Ryan,
Yes you are right, it appears that my problem is different than Diego's. Shaohua has confirmed this in the bug report.

Diego,
Please apologize me for a bunch of irrelevant posts to your report. I guess I was too careless and didn't think enough before posting them...

Thanks,
Agustianes

Offline

#96 2011-06-07 06:04:19

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
measure wrote:

anezch has quite different hardware from many of the people who have posted here.  It is not clear that he is experiencing the same issue we are, which does seem to be related to an intel driver.  I can say I tested my ehci_hcd drivers the first time I saw the message, as IRQ #19 is the number for the USB requests, but this unfortunately had no effect on my system.  I'm not saying that these issues aren't related, I'm just saying it's not clear that they are.  The same symptom does not imply the same cause.

Ryan,
Yes you are right, it appears that my problem is different than Diego's. Shaohua has confirmed this in the bug report.

Diego,
Please apologize me for a bunch of irrelevant posts to your report. I guess I was too careless and didn't think enough before posting them...

Thanks,
Agustianes

I don't think it's irrelevant at all, and there's nothing to apologize for. If you are getting a hang on shutdown there's probably a second issue that is causing this problem, and I appreciate that you reported it upstream. Hopefully, the engineers responsible for ACPI and Linux will be able to fix the problems, regardless of the cause of the shutdown issue.

Also, I don't consider that bug report to be solely my own or to have any more rights than anyone else to it, even if I'm the person who started that report. I started it in the name of everyone here who is having this problem, so we can all get help. So please report all your problems regarding this issue there, or feel free to start another report, whatever you prefer, but please make sure you always report issues. That way we help Linux and the FOSS community.

Thanks.

Last edited by diegoviola (2011-06-07 08:11:24)

Offline

#97 2011-06-07 13:12:23

ri
Member
Registered: 2008-10-09
Posts: 73

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I can confirm that adding rmmod ehci_hcd to /etc/rc.local.shutdown solves the shutdown problem for me at a Asus U35JC.

Offline

#98 2011-06-07 14:36:44

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

ri wrote:

I can confirm that adding rmmod ehci_hcd to /etc/rc.local.shutdown solves the shutdown problem for me at a Asus U35JC.

Please report that upstream:

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

Thanks.

Last edited by diegoviola (2011-06-07 20:32:02)

Offline

#99 2011-06-08 00:23:34

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

ri wrote:

I can confirm that adding rmmod ehci_hcd to /etc/rc.local.shutdown solves the shutdown problem for me at a Asus U35JC.

It was working for me too for about 3 days (approximately 6 poweroffs), but suddenly it hangs again. rmmod ehci_hcd in /etc/rc.local.shutdown doesn't really fix the problem, it just minimizing the chance of this bug to occur.

Now I have to do it manually from shell/terminal before poweroff to make sure there are enough interval between rrmod and acpi shutdown.

Offline

#100 2011-06-08 08:51:34

ri
Member
Registered: 2008-10-09
Posts: 73

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:

It was working for me too for about 3 days (approximately 6 poweroffs), but suddenly it hangs again. rmmod ehci_hcd in /etc/rc.local.shutdown doesn't really fix the problem, it just minimizing the chance of this bug to occur.

Now I have to do it manually from shell/terminal before poweroff to make sure there are enough interval between rrmod and acpi shutdown.

Ok that might be the case. I dont know in what order rc.local.shutdown enters the shutdown progress so maybe a little sleep doesnt help. Personally I would just ad some sleep in my shutdown alias but thats more of a work around.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB