You are not logged in.

#1 2005-07-07 15:39:28

matjaz
Member
Registered: 2004-03-08
Posts: 16

loading reiser4 with grub hangs with stage 2

I converted my hard drive to reiser4 and installed the patched graphical grub 0.96-4 from the forums with reiser4 support. After that grub installs with install-grub giving me:

[root@myhost Grub]# ./install-grub /dev/hda /dev/hda7
Install Device:         (hd0)           /dev/hda
Boot Device:            (hd0,6)         /dev/hda7

Continue? [Y/n]
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.


    GNU GRUB  version 0.96  (640K lower / 3072K upper memory)

[ Minimal BASH-like line editing is supported.  For the first word, TAB
   lists possible command completions.  Anywhere else TAB lists the possible
   completions of a device/filename. ]
grub> root (hd0,6)
Filesystem type is reiser4, partition type 0x83
grub> setup (hd0)
Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes
Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes
Checking if "/boot/grub/reiser4_stage1_5" exists... yes
Running "embed /boot/grub/reiser4_stage1_5 (hd0)"... failed (this is not fatal)
Running "embed /boot/grub/reiser4_stage1_5 (hd0,6)"... failed (this is not fatal)
Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) /boot/grub/stage2 p /boot/grub/menu.lst "... succeeded
Done.
grub> quit

Grub installation finished

Then after I reboot the computer hangs giving me grub loading stage 2. How can I fix this problem.

Thanks for the help,
Matt

Offline

#2 2005-07-07 16:38:07

lucke
Member
From: Poland
Registered: 2004-11-30
Posts: 4,017

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Does it actually hang? In my case it just took a while longer to load.

Offline

#3 2005-07-07 17:19:18

matjaz
Member
Registered: 2004-03-08
Posts: 16

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

I left it there for over a minute. Pretty sure it hangs.

Offline

#4 2005-07-07 17:34:03

lucke
Member
From: Poland
Registered: 2004-11-30
Posts: 4,017

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

If it's feasible, I'd just create a small ext[23] boot partition and use vanilla grub. Grub with reisers4 support seems a tad fishy to me.

Unfortunately, I can't help you with your problem any further ;-)

Offline

#5 2005-07-07 17:45:57

matjaz
Member
Registered: 2004-03-08
Posts: 16

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Well thanks for the help. I will either create a boot partition or switch to lilo although I heard grub is better (not really sure why though).

Offline

#6 2005-07-08 01:04:33

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Switch to lilo.

There has recently been a change in the internal format of Reiser4, meaning that Grub cannot any longer load it's config and kernels off a reiser4 partition.

The grub patches have not been updated to reflect this change in the filesystem. In the meantime, use LILO.

Offline

#7 2005-07-08 01:42:20

iBertus
Member
From: Greenville, NC
Registered: 2004-11-04
Posts: 2,228

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

As someone else has already stated, using a ext2/3/reiserfs partition for /boot is not a bad choice. I've been doing it for awhile with grub and several reiser4 partitions. No problems, no patching and no worries that reiser4 may have some horrible bug that would render my machine unbootable.

Offline

#8 2005-07-08 02:08:42

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

I just use lilo tongue

Offline

#9 2005-07-08 05:10:43

iBertus
Member
From: Greenville, NC
Registered: 2004-11-04
Posts: 2,228

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

but with lilo you can't pound arcane commands into a console  :twisted:

Offline

#10 2005-07-08 05:45:54

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

iBertus wrote:

but with lilo you can't pound arcane commands into a console  :twisted:

why pound all my arcane commands into a console when I can boot to a raw screen session and pound them there! tongue

Offline

#11 2005-07-08 07:05:36

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,746

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Are you running Grub 0.96 if so why not try 0.97? see if that works


Mr Green

Offline

#12 2005-07-08 07:24:32

matjaz
Member
Registered: 2004-03-08
Posts: 16

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

The reason I don't use grub 0.97 is since the version on the forums with all the patches is 0.96. I will probably create a new partition and move my boot directory to that. Well thanks for the help.

Offline

#13 2005-07-08 08:18:58

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Mr Green wrote:

Are you running Grub 0.96 if so why not try 0.97? see if that works

That wouldnt fix anything, the patches havnt been updated for changes in Reiser4's format.

Offline

#14 2005-07-08 09:35:57

matjaz
Member
Registered: 2004-03-08
Posts: 16

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Well I created  a separate boot partition which I would suggest for anybody since grub with reiser4 patches doesn't seem to work so well. In addition it is easier to access the partition with almost any boot cd which is a bonus if you are like me and keep screwing up (I would also say it helps to copy install-grub to boot). It seems until grub 2 comes out either use lilo with reiser4 or create a separate boot if you plan on using grub.
I guess I should also mention that the result could have been due to my particular setup. I didn't think it could be a problem any more especially with grub but my linux partition is towards the end of the drive on a logical partition. This could have something to do with the boot since grub with reiser4 skips stage 1.5 and goes to stage 2 which normal grub doesn't. Naturally I could be saying a lot of wrong things.

Offline

#15 2005-07-08 09:41:57

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

or the patches are updated to reflect the changes.

Offline

#16 2005-07-08 09:57:38

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,746

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

As far as I can tell Grub does not support rieser4 atm unless you use patches (which are unstable)

A small /boot partition (ext2) would be a good idea...

or use Lilo lol


Mr Green

Offline

#17 2005-07-09 07:43:32

renners1
Member
From: Thailand
Registered: 2004-11-03
Posts: 71

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Whenever I use GRUB it always hangs for 30 seconds at stage 2, then continues to boot. I've never been able to work out why! I resolved the problem by using the (inferior??) LILO instead!


Microsoft stole my computer, Linux gave it back.

Offline

#18 2005-07-09 08:25:41

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: loading reiser4 with grub hangs with stage 2

Mr Green wrote:

As far as I can tell Grub does not support rieser4 atm unless you use patches (which are unstable)

A small /boot partition (ext2) would be a good idea...

or use Lilo lol

aye, it needs the patches to support reiser4, but they arent unstable, they just havnt been updated to reflect the recent changes in the filesystem.

iphitus

Offline

Board footer

Powered by FluxBB