You are not logged in.

#1 2012-06-28 10:48:23

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Hi All,

I googled through whole newbie corner and several other forums, almost memorized related archwiki articles.
I apologize for raising the topic again, but...

xfce4 does not start when invoked by slim through .xinitrc

The only error message in /var/log/slim.log is:

slim: open_session: Unable to open session: Message did not receive a reply (timeout by message bus)

However, startxfce4 perfectly invokes xfce4 when run from console.

What's more interesting:

$ ps ax | grep dbus-daemon
464 ? Ss 0:00 dbus-daemon --system
$ ck-list-sessions
$

Here're notable configuration lines:

$ cat /etc/rc.conf | grep ^DAEMONS
DAEMONS=(syslog-ng dbus network crond slim)
$ cat /etc/slim.conf | grep ^login_cmd
login_cmd exec /bin/bash -login ~/.xinitrc %session
$ cat .xinitrc
exec startxfce4
$ ls -la .xinitrc
-rwx-xr-x 1 diaword users 316 Jun 28 13:20 .xinitrc
$ cat /etc/group | grep dbus
dbus:x:81:diaword

Please, could you suggest where else should I have a look / what to read / what to try?

Thanks everyone in advance for your time.


W B R

Offline

#2 2012-06-28 11:33:39

DSpider
Member
From: Romania
Registered: 2009-08-23
Posts: 2,273

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Do you have the consolekit package installed? And why are you in the dbus group?

Post your /etc/inittab.


"How to Succeed with Linux"

I have made a personal commitment not to reply in topics that start with a lowercase letter. Proper grammar and punctuation is a sign of respect, and if you do not show any, you will NOT receive any help (at least not from me).

Offline

#3 2012-06-28 11:59:35

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

startx works? maybe it's something in your .xinitrc

Offline

#4 2012-06-28 12:06:50

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 25,631
Website

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

This may be obvious, but worth double checking: are you fully up-to-date (eg slim 1.3.3-5).

The inclusion of console-kit in slim is pretty recent - as you can tell from the flurry of recent threads on it.  If you happen to have an older version of slim, that could explain these results.


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#5 2012-06-28 12:08:44

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

@DSpider, consolekit is installed:

$ pacman -Qs consolekit
local/consolekit 0.4.6-4
    A framework for defining and tracking users, login sessions, and seats

I added myself to dbus group checking if permissions might be the case. No luck -- it does not give any changes to system behavior.

/etc/inittab is unchanged after system set-up, I'm starting with runlevel 3.

$ cat /etc/inittab 
#
# /etc/inittab
#

#  Runlevels:
#    0    Halt
#    1(S)	Single-user
#    2    Not used
#    3    Multi-user
#    4    Not used
#    5    X11
#    6    Reboot

## Only one of the following two lines can be uncommented!
# Boot to console
id:3:initdefault:
# Boot to X11
#id:5:initdefault:

rc::sysinit:/etc/rc.sysinit
rs:S1:wait:/etc/rc.single
rm:2345:wait:/etc/rc.multi
rh:06:wait:/etc/rc.shutdown
su:S:wait:/sbin/sulogin -p

# -8 options fixes umlauts problem on login
c1:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty1 linux
c2:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty2 linux
c3:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty3 linux
c4:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty4 linux
c5:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty5 linux
c6:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 tty6 linux

# Serial Virtual Console for KVM and others VMs
#s0:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 9600 ttyS0 linux

# Hypervisor Virtual Console for Xen and KVM
#h0:2345:respawn:/sbin/agetty -8 -s 38400 hvc0 linux

ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t3 -r now

# Example lines for starting a login manager
x:5:respawn:/usr/bin/xdm -nodaemon
#x:5:respawn:/usr/sbin/gdm -nodaemon
#x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon
#x:5:respawn:/usr/bin/slim >/dev/null 2>&1

# End of file

Last edited by DiaWorD (2012-06-28 12:14:08)


W B R

Offline

#6 2012-06-28 12:10:48

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

@pulce, startx from console works fine. my whole .xinitrc is one-liner

exec startxfce4

.


W B R

Offline

#7 2012-06-28 12:13:45

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

@Trilby,

Everything is up-to-date -- this is just-installed box.

$ pacman -Qs dbus
local/dbus 1.6.0-1
    Freedesktop.org message bus system
local/dbus-core 1.6.0-5
    Freedesktop.org message bus system
local/dbus-glib 0.100-1
    GLib bindings for DBUS
$ pacman -Qs slim
local/slim 1.3.3-5
    Desktop-independent graphical login manager for X11

Last edited by DiaWorD (2012-06-28 12:14:55)


W B R

Offline

#8 2012-06-28 12:35:08

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Do you get the same error if you to start slim from inittab instead of rc.conf?

Offline

#9 2012-06-28 12:42:43

args
Member
Registered: 2012-03-06
Posts: 9

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

DiaWorD wrote:

@pulce, startx from console works fine. my whole .xinitrc is one-liner

exec startxfce4

.

I got your problem several weeks ago, and I solve it with this method.


Apple hater. Panda lover.

Offline

#10 2012-06-28 13:52:34

arnaldo.coelho
Member
Registered: 2005-01-28
Posts: 6

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Same conf here (but using inittab), same error.

Offline

#11 2012-06-28 14:11:54

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

@pulse, haven't tried this setup, but suppose it is not an issue of xfce4 - .xinitrc seems not to execute due to this problem with slim being unable to connect to dbus


W B R

Offline

#12 2012-06-28 14:26:36

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

yes, i guess that's the actual problem, but i don't have a good knowledge of SLiM, so i'm just telling you the steps i would do in your place. Anyway, right now i am clueless, sorry.

Offline

#13 2012-06-28 14:38:31

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Anyway, thank you and everyone in the thread for your time smile I really appreciate it.


W B R

Offline

#14 2012-06-28 14:43:41

jordz
Member
Registered: 2006-02-01
Posts: 248

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

I have exactly the same problem with a pc I just installed

Offline

#15 2012-06-28 14:54:22

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

I was wondering, what if you try another DE or a WM?

Offline

#16 2012-06-28 14:54:44

swanson
Member
From: Sweden
Registered: 2011-02-05
Posts: 759

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Hey! This in inittab is not correct when using slim as daemon;

x:5:respawn:/usr/bin/xdm -nodaemon

I mean, two login managers?

Last edited by swanson (2012-06-28 14:55:01)

Offline

#17 2012-06-28 15:15:15

Terminator
Member
From: Belgium
Registered: 2012-05-07
Posts: 265

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Note that in his inittab, the default runlevel is 3 so xdm is never lauched from there. I don't know if slim is supposed to work properly when started from the daemons array while booting to runlevel 3, but he should definitely fix that.

Offline

#18 2012-06-28 15:28:30

swanson
Member
From: Sweden
Registered: 2011-02-05
Posts: 759

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Sry, my mistake. Before systemd I started slim from initab ok.

Offline

#19 2012-06-28 15:56:59

arnaldo.coelho
Member
Registered: 2005-01-28
Posts: 6

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

It seems the problem affets not only slim. I tried kdm, and besides the session started, i got an error messenge:

Warning: cannot open ConsoleKit session:Unable to open session:Message did not receive a reply (timed out by message bus)

Here is the relevant part of kdm.log:

kdmgreet(1980) KdmPixmap::definePixmap: Cannot find wallpaper "Ariya"
klauncher(1986) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(1980)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

kdmgreet(1980)/kdecore (K*TimeZone*): No time zone information obtained from ktimezoned
arguments to ck_connector_get_cookie() were incorrect, assertion "connector != NULL" failed in file ck-connector.c line 583.

BTW, dbus is initialized via rc.conf.

So, it looks like last dbus upgrade changed things a little bit...

Offline

#20 2012-06-28 16:02:18

jordz
Member
Registered: 2006-02-01
Posts: 248

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

https://bugs.archlinux.org/task/30468

Is this a simular issue?

Offline

#21 2012-06-28 16:34:57

paladin
Member
Registered: 2010-10-01
Posts: 3

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Hi,

I made a clean Arch installation yesterday and there is the same issue here.

Temporary solution (that works for me) is to downgrade both dbus and dbus-core to 1.4.20.
I have downloaded them from http://arm.konnichi.com/
dbus in extra, dbus-core in core

You can try.

Offline

#22 2012-06-28 16:39:56

Inxsible
Forum Fellow
From: Chicago
Registered: 2008-06-09
Posts: 9,148

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Even though downgrading worked for you this time, it should not be the solution. The correct way would be to file a bug report to the appropriate channel.


Forum Rules

There's no such thing as a stupid question, but there sure are a lot of inquisitive idiots !

Offline

#23 2012-06-28 17:02:05

DiaWorD
Member
From: St.Petersburg, Russia
Registered: 2007-11-18
Posts: 16

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

Hi All, thanks for your time and attention.

inittab was untouched, it is the same as packaged one.
Slim perfectly supports running from DAEMONS, can be confirmed by wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/SLiM#Enabling_SLiM

Also looks like this issue is confirmed for various init styles and display managers.

Again, thanks to everyone, waiting for the fix in dbus :-)


W B R

Offline

#24 2012-06-28 17:49:27

jordz
Member
Registered: 2006-02-01
Posts: 248

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

There is a new version available on the SLiM homepage,1.3.4.
Anybody tried it yet?

http://developer.berlios.de/project/sho … up_id=2663

Last edited by jordz (2012-06-28 17:51:37)

Offline

#25 2012-06-28 17:54:44

jmetal88
Member
Registered: 2007-12-09
Posts: 85

Re: SLiM fails to start xfce4 because of some weird dbus error

I just wanted to note, downgrading dbus also fixed the problem I was having in XFCE where I couldn't shut down, suspend or restart the computer from the XFCE menu.  So I think a bug report does need to be filed somewhere, but I'm not sure where, and I'm not sure exactly how to describe the problem in a technically meaningful way.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB