You are not logged in.

#1 2012-10-01 17:30:28

Syrius00
Member
From: Perugia, Italy
Registered: 2012-10-01
Posts: 16

[SOLVED] fakeRAID trouble

Hello everyone big_smile

I am an Italian Arch Linux user. I really love this community and I really appreciate your work and help smile  I'd like to join you to enhance even more my Arch experience big_smile

But let's get to business.  I've been playing with this distro for a while on my laptop and I decided to put it on my desktop pc as my main OS instead of M$ Windows.

I've got a fake Raid volume set up with IMSM made up by two hdds on a RAID1 configuration (single NTFS partition) which dmraid finds under  /dev/md126p1. I can mount it and use it but I have isolated three anomalies (probably related) that I don't know how to solve:

1) If I launch GParted, the program will endlessly scan the devices: if the RAID volume is mounted it displays just "scanning all devices"; if not I read "scanning /dev/md126p1".

2)Even if the unmounting command seems to complete (lsblk shows the volume unmounted) I can't mount the device again:

Error mounting /dev/md126p1 at /run/media/et3rnity/Storage: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=100,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/md126p1" "/run/media/et3rnity/Storage"' exited with non-zero exit status 18: Failed to write lock '/dev/md126p1': Resource temporarily unavailable
Error opening '/dev/md126p1': Resource temporarily unavailable
Failed to mount '/dev/md126p1': Resource temporarily unavailable

3) If I mount the volume (even if later I unmount it) my machine takes several minutes to shutdown (while normally it takes less than 10 seconds).

I'm running Arch x64 with the latest kernel (3.5.4-1). I have a pure systemd configuration and dmraid daemon running..

Thanks for all your help guys, I hope I'll be able to help you back soon smile

Last edited by Syrius00 (2012-10-12 14:47:48)

Offline

#2 2012-10-02 20:54:24

Syrius00
Member
From: Perugia, Italy
Registered: 2012-10-01
Posts: 16

Re: [SOLVED] fakeRAID trouble

Up smile

Offline

#3 2012-10-02 20:58:47

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 18,099
Website

Re: [SOLVED] fakeRAID trouble


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#4 2012-10-02 22:27:19

Syrius00
Member
From: Perugia, Italy
Registered: 2012-10-01
Posts: 16

Re: [SOLVED] fakeRAID trouble

Oh, really sorry about that (and about not reading the rules, of course...!)

Offline

#5 2012-10-12 14:47:20

Syrius00
Member
From: Perugia, Italy
Registered: 2012-10-01
Posts: 16

Re: [SOLVED] fakeRAID trouble

UPDATE: I solved the problem removing completely mdadm. Now parted works fine and I can mount and umount the device correctly. Shutdown hangs, but that's another kind of problem. Is there any cons in removing mdadm? I have read that mdadm and dmraid may conflict with each other, would it be helpful to mention it in the wiki?

Anyway, I'm marking the thread as solved.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB