You are not logged in.

#1 2012-10-26 07:58:48

passbe
Member
Registered: 2009-03-14
Posts: 74
Website

Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

So I have Arch running near perfect on my new X1 Carbon Ultrabook. However I also purchased the new USB 3.0 Dock. Most of the features work out of the box, however I still have two problems:

  • The DisplayLink functionality is not recognising the two DVI inputs,

  • and, the audio jack is not forwarding the audio to the connector.

I have followed the wiki article on DisplayLink but have not been able to get the kernel to recognise the new display device.

dmesg (when dock is first plugged in):

[ 1175.290888] usb 2-2: new SuperSpeed USB device number 11 using xhci_hcd
[ 1175.308573] hub 2-2:1.0: USB hub found
[ 1175.308786] hub 2-2:1.0: 4 ports detected
[ 1175.578035] usb 2-2.4: new SuperSpeed USB device number 12 using xhci_hcd
[ 1175.596097] hub 2-2.4:1.0: USB hub found
[ 1175.596323] hub 2-2.4:1.0: 4 ports detected
[ 1176.163503] usb 1-2: new high-speed USB device number 19 using xhci_hcd
[ 1176.179263] hub 1-2:1.0: USB hub found
[ 1176.179462] hub 1-2:1.0: 4 ports detected
[ 1176.490560] usb 2-2.4.1: new SuperSpeed USB device number 13 using xhci_hcd
[ 1176.506744] parse_audio_format_rates_v2(): unable to retrieve number of sample rates (clock 10)
[ 1176.507076] parse_audio_format_rates_v2(): unable to retrieve number of sample rates (clock 10)
[ 1176.507241] cannot get ctl value: req = 0x83, wValue = 0x201, wIndex = 0xe02, type = 4
[ 1176.507497] cannot get ctl value: req = 0x83, wValue = 0x201, wIndex = 0xb02, type = 4
[ 1176.510281] cdc_ether 2-2.4.1:1.5: eth0: register 'cdc_ether' at usb-0000:00:14.0-2.4.1, CDC Ethernet Device, 00:50:b6:57:f2:8a
[ 1176.576657] usb 1-2.1: new full-speed USB device number 20 using xhci_hcd
[ 1176.606413] input: Razer Razer DeathAdder as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.1/1-2.1:1.0/input/input20
[ 1176.606839] hid-generic 0003:1532:0016.0007: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [Razer Razer DeathAdder] on usb-0000:00:14.0-2.1/input0
[ 1176.673440] usb 1-2.2: new full-speed USB device number 21 using xhci_hcd
[ 1176.689165] usb 1-2.2: ep 0x81 - rounding interval to 128 microframes, ep desc says 192 microframes
[ 1176.690739] hub 1-2.2:1.0: USB hub found
[ 1176.690911] hub 1-2.2:1.0: 3 ports detected
[ 1176.876593] usb 1-2.3: new full-speed USB device number 22 using xhci_hcd
[ 1176.959781] usb 1-2.4: new high-speed USB device number 23 using xhci_hcd
[ 1176.974437] hub 1-2.4:1.0: USB hub found
[ 1176.974565] hub 1-2.4:1.0: 4 ports detected
[ 1177.049774] usb 1-2.2.1: new low-speed USB device number 24 using xhci_hcd
[ 1177.070914] usb 1-2.2.1: ep 0x81 - rounding interval to 64 microframes, ep desc says 80 microframes
[ 1177.070929] usb 1-2.2.1: ep 0x82 - rounding interval to 1024 microframes, ep desc says 2040 microframes
[ 1177.078197] input: Dell Dell Multimedia Pro Keyboard as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.2/1-2.2.1/1-2.2.1:1.0/input/input21
[ 1177.078649] hid-generic 0003:413C:2011.0008: input,hidraw1: USB HID v1.10 Keyboard [Dell Dell Multimedia Pro Keyboard] on usb-0000:00:14.0-2.2.1/input0
[ 1177.087318] input: Dell Dell Multimedia Pro Keyboard as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.2/1-2.2.1/1-2.2.1:1.1/input/input22
[ 1177.087744] hid-generic 0003:413C:2011.0009: input,hidraw2: USB HID v1.10 Device [Dell Dell Multimedia Pro Keyboard] on usb-0000:00:14.0-2.2.1/input1

You can see the usb hub's and ethernet device are working, but no mention of DisplayLink.

lsusb (with dock plugged in):

Bus 001 Device 019: ID 2109:3431  
Bus 001 Device 018: ID 0bdb:1926 Ericsson Business Mobile Networks BV 
Bus 002 Device 011: ID 2109:0811  
Bus 003 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 004 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 020: ID 1532:0016 Razer USA, Ltd DeathAdder Mouse
Bus 001 Device 021: ID 413c:1005 Dell Computer Corp. Multimedia Pro Keyboard Hub
Bus 001 Device 022: ID 0556:0001 Asahi Kasei Microsystems Co., Ltd AK5370 I/F A/D Converter
Bus 001 Device 023: ID 2109:3431  
Bus 002 Device 012: ID 2109:0811  
Bus 003 Device 003: ID 147e:2020 Upek TouchChip Fingerprint Coprocessor (WBF advanced mode)
Bus 003 Device 004: ID 0a5c:21e6 Broadcom Corp. BCM20702 Bluetooth 4.0 [ThinkPad]
Bus 003 Device 005: ID 5986:0266 Acer, Inc 
Bus 001 Device 024: ID 413c:2011 Dell Computer Corp. Multimedia Pro Keyboard
Bus 002 Device 013: ID 17e9:4302 DisplayLink

I can correctly build the UDLFB module and modprobe it, but I do not get any response apart from the following dmesg output:

[   70.754244] usbcore: registered new interface driver udlfb

The wiki states that I should be seeing an extra /dev/fb* device. I currently only have /dev/fb0 which I think is the DisplayPort on the side of the laptop.

xrandr (after modprobe of udlfb):

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1600 x 900, maximum 8192 x 8192
LVDS1 connected 1600x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 309mm x 174mm
   1600x900       60.0*+
   1024x768       60.0  
   800x600        60.3     56.2  
   640x480        59.9  
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

So bit stuck at this point with DisplayLink support.

--

With the audio jack I see in alsamixer another card named "Thinkpad USB 3.0 Dock", however when switching to that card in alsamixer I get the following error:

cannot load mixer controls: Broken pipe

--

Can anyone help at all?
Thanks in advance

Offline

#2 2012-10-26 20:32:50

batrick
Member
Registered: 2012-05-29
Posts: 10

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

Today I also received my 0A33970 (USB 3.0 Dock) for use with my Carbon X1. I'm looking into resolving the same issues. I'll report back here if I find anything out. Please be sure to post a followup if you figure it out.

Slightly off-topic, have you gotten your "scroll button" for the trackpoint working? The blue dotted middle mouse button.

Offline

#3 2012-10-29 04:57:55

passbe
Member
Registered: 2009-03-14
Posts: 74
Website

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

So after some research it looks like the dock uses a DL-3900 chipset, and according to this link, there are no mac or linux drivers for anything DL-2* or DL-3*.

Bummer, looks like my dock is now useless for the dual screen support.

Offline

#4 2013-02-24 14:26:44

mschu
Member
Registered: 2009-03-13
Posts: 16
Website

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

Related discussion: http://www.displaylink.org/forum/showthread.php?t=1748

With the conclusions that DisplayLink drivers for the DL-3xxx series won't be available for Linux any time soon.

Offline

#5 2014-01-04 06:58:20

Lance0312
Member
From: Taiwan
Registered: 2012-07-01
Posts: 5
Website

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

Kevin Hamer has started a petition on change.org.

Offline

#6 2014-01-08 01:21:25

nourathar
Member
Registered: 2013-04-26
Posts: 86

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

signed !
(not very confident it will do much, but still !)

Offline

#7 2014-06-22 18:10:03

RiRa12621
Member
Registered: 2014-06-22
Posts: 1

Re: Thinkpad USB 3.0 Dock + DisplayLink

signed it too
same problem here
by the way: the scroll button worked out of the box for me

Offline

Board footer

Powered by FluxBB