You are not logged in.

#1 2012-11-20 21:53:33

keineeile
Member
Registered: 2012-03-03
Posts: 33

[SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Hi guys,

For a couple days now, I've got a pretty annoying problem with my computer mouse: it randomly just stops half-working.

I try to explain it in a little more detail:

E.g., when I am doing some stuff in Firefox, after a couple minutes (sometimes longer, sometimes shorter), the mouse seems to be "captured" by something. I.e. I can use it pretty normally in Firefox (except the wheel button press doesn't work anymore), but KDE or any other program doesn't get anymore most hover events. Sometimes for a little while I can still click on the entries of open programs in the taskbar (which KDE seems to take as a double click). Also, a click with the left button still works if I close all open windows.

Another example: Earlier on today the mouse didn't get caught by firefox, but by VLC which was open on the second monitor. A click *anywhere* (first & second monitor) acted like a click on vlc. So a e.g. double click on the desktop background on monitor 1 switched vlc running on monitor 2 into fullscreen. And a right click opened the vlc context menu and when I selected an entry in the menu, the action also got send to vlc.

But all this time the keyboard is working just fine. So I ran "xev" to see, if that gets any events from the mouse, and it didn't - at first. But then I did a right click into the xev-window, pressed esc to close the context menu - and suddenly all mouse events (hovering/clicking) were recognised by xev. But I still wasn't able to do anything in KDE, nothing else seemed changed.

I searched the internet, and came across multile threads discussing similar issues. Some of them suggested that gtk apps could be causing problems. So I restartet KDE and didn't start any gtk apps (i.e. no thunderbird and no firefox. I believe that was all the gtk apps running at autostart). But, nevertheless, after a couple minutes the problem occured again.

In another thread, removing libmtp was suggested to solve the problem. But that didn't help either.

And another thread suggested removing the module "ehci_hcd" and to use instead "ohci_hcd", but doing this would cause all usb devices to disappear (mouse, keyboard, usb internet stick, etc.)

I also simply tried to remove the usb conenction of the mouse and replug it again, but that just made it worse. Now all I was able to do was moving the cursor, but that was about it, no clicking anywhere in any way did anything


I also checked dmesg, but there wasn't any new message in there that could give a clue as to what is causing this issues (I did a complete restart of the computer, but as the problem started to occur there was no new line added to dmesg).


It's a quite strange problem, it somtimes seem to have different effects than other times. But it always is very annoying and reduces the usability of the computer tremendously!


If anybody has any suggestion. If you want me to post any more information, any log/..., I'll be happy to do so! Anything, that'll help to fix this issue is welcome :-)

Thanks in advance
keineeile


PS: Oh, and I'm using Arch 64Bit.

Last edited by keineeile (2013-02-21 18:42:06)

Offline

#2 2012-11-23 19:43:30

keineeile
Member
Registered: 2012-03-03
Posts: 33

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Nobody any idea?

I think, I even figured out, when this problem occurs: Most times when I use a click with the mouse wheel in the browser to e.g. open a link in a new tab, then the mouse is "gone" (though I still can move it around without any problems)...

That's something really annoying, so I'd highly appreciate any help :-)

Offline

#3 2012-11-24 04:19:58

xgdgsc
Member
Registered: 2012-02-03
Posts: 125

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Same problem here. It happened with chromium yesterday but today when I was tweaking lancelot settings it happened again. Really annoying and I don' t find any error logs relevant either. Maybe I should return to Gnome or unity? It seems as if some program grabs the mouse.

Running processes:
  PID TTY          TIME CMD
    1 ?        00:00:00 systemd
    2 ?        00:00:00 kthreadd
    3 ?        00:00:00 ksoftirqd/0
    5 ?        00:00:00 kworker/0:0H
    7 ?        00:00:00 kworker/u:0H
    8 ?        00:00:00 migration/0
    9 ?        00:00:00 watchdog/0
   10 ?        00:00:00 migration/1
   12 ?        00:00:00 kworker/1:0H
   13 ?        00:00:00 ksoftirqd/1
   14 ?        00:00:00 watchdog/1
   15 ?        00:00:00 migration/2
   17 ?        00:00:00 kworker/2:0H
   18 ?        00:00:00 ksoftirqd/2
   19 ?        00:00:00 watchdog/2
   20 ?        00:00:00 migration/3
   22 ?        00:00:00 kworker/3:0H
   23 ?        00:00:00 ksoftirqd/3
   24 ?        00:00:00 watchdog/3
   25 ?        00:00:00 migration/4
   27 ?        00:00:00 kworker/4:0H
   28 ?        00:00:00 ksoftirqd/4
   29 ?        00:00:00 watchdog/4
   30 ?        00:00:00 migration/5
   32 ?        00:00:00 kworker/5:0H
   33 ?        00:00:00 ksoftirqd/5
   34 ?        00:00:00 watchdog/5
   35 ?        00:00:00 migration/6
   37 ?        00:00:00 kworker/6:0H
   38 ?        00:00:00 ksoftirqd/6
   39 ?        00:00:00 watchdog/6
   40 ?        00:00:00 migration/7
   42 ?        00:00:00 kworker/7:0H
   43 ?        00:00:00 ksoftirqd/7
   44 ?        00:00:00 watchdog/7
   45 ?        00:00:00 cpuset
   46 ?        00:00:00 khelper
   47 ?        00:00:00 kdevtmpfs
   48 ?        00:00:00 netns
   49 ?        00:00:00 bdi-default
   50 ?        00:00:00 kblockd
   53 ?        00:00:00 kworker/4:1
   56 ?        00:00:00 khungtaskd
   57 ?        00:00:00 kswapd0
   58 ?        00:00:00 ksmd
   59 ?        00:00:00 khugepaged
   60 ?        00:00:00 fsnotify_mark
   61 ?        00:00:00 crypto
   64 ?        00:00:00 kthrotld
   65 ?        00:00:01 kworker/2:1
   67 ?        00:00:00 deferwq
   99 ?        00:00:00 khubd
  100 ?        00:00:00 ata_sff
  101 ?        00:00:00 scsi_eh_0
  102 ?        00:00:00 scsi_eh_1
  103 ?        00:00:00 scsi_eh_2
  104 ?        00:00:00 scsi_eh_3
  105 ?        00:00:00 scsi_eh_4
  106 ?        00:00:00 scsi_eh_5
  119 ?        00:00:00 kworker/1:1H
  120 ?        00:00:00 kworker/0:1H
  124 ?        00:00:00 kworker/3:1H
  125 ?        00:00:00 kworker/2:1H
  126 ?        00:00:00 kworker/5:1H
  127 ?        00:00:00 kworker/4:1H
  128 ?        00:00:00 kworker/6:1H
  130 ?        00:00:00 kworker/4:2
  132 ?        00:00:00 kworker/7:1H
  141 ?        00:00:00 jbd2/sdb2-8
  142 ?        00:00:00 ext4-dio-unwrit
  162 ?        00:00:00 systemd-udevd
  168 ?        00:00:00 systemd-journal
  248 ?        00:00:00 irq/43-mei
  344 ?        00:00:00 hci0
  345 ?        00:00:00 kpsmoused
  346 ?        00:00:00 kworker/u:1H
  348 ?        00:00:00 cfg80211
  370 ?        00:00:00 iprt
  372 ?        00:00:00 kvm-irqfd-clean
  374 ?        00:00:00 hd-audio0
  375 ?        00:00:00 kworker/5:2
  416 ?        00:00:00 scsi_eh_6
  417 ?        00:00:00 rts5139-control
  418 ?        00:00:00 iwlwifi
  421 ?        00:00:14 rts5139-polling
  434 ?        00:00:00 jbd2/sda6-8
  435 ?        00:00:00 ext4-dio-unwrit
  437 ?        00:00:00 jbd2/sda7-8
  438 ?        00:00:00 ext4-dio-unwrit
  444 ?        00:00:00 flush-8:0
  446 ?        00:00:04 mount.ntfs-3g
  452 ?        00:00:00 bluetoothd
  453 ?        00:00:00 avahi-daemon
  455 ?        00:00:00 avahi-daemon
  468 ?        00:00:00 NetworkManager
  473 ?        00:00:00 systemd-logind
  483 ?        00:00:01 dbus-daemon
  515 tty1     00:00:00 agetty
  535 ?        00:00:00 kdm
  555 tty7     00:03:20 X
  676 ?        00:00:00 krfcommd
  692 ?        00:00:00 polkitd
  768 ?        00:00:00 nmbd
  790 ?        00:00:00 smbd
  830 ?        00:00:00 ntpd
  831 ?        00:00:00 isatapd
1047 ?        00:00:00 wpa_supplicant
1254 ?        00:00:00 smbd
1264 ?        00:00:00 cupsd
1283 ?        00:00:00 colord
1299 ?        00:00:00 kdm
1352 ?        00:00:00 startkde
1371 ?        00:00:00 dbus-launch
1372 ?        00:00:01 dbus-daemon
1378 ?        00:00:00 httpd
1388 ?        00:00:00 dhclient
1392 ?        00:00:00 httpd
1393 ?        00:00:00 httpd
1395 ?        00:00:00 httpd
1396 ?        00:00:00 httpd
1397 ?        00:00:00 httpd
1398 ?        00:00:00 httpd
1428 ?        00:00:00 start_kdeinit
1429 ?        00:00:00 kdeinit4
1430 ?        00:00:00 klauncher
1432 ?        00:00:01 kded4
1437 ?        00:00:00 bluedevil-helpe
1439 ?        00:00:00 obex-data-serve
1441 ?        00:00:00 upowerd
1462 ?        00:00:01 udisks-daemon
1467 ?        00:00:00 udisks-daemon
1489 ?        00:00:00 bluedevil-monol
1492 ?        00:00:00 kwalletd
1514 ?        00:00:00 kglobalaccel
1518 ?        00:00:00 kactivitymanage
1520 ?        00:00:00 kwrapper4
1521 ?        00:00:00 ksmserver
1524 ?        00:01:32 kwin
1532 ?        00:00:01 knotify4
1536 ?        00:00:54 plasma-desktop
1538 ?        00:00:03 lancelot
1544 ?        00:00:00 kuiserver
1549 ?        00:00:00 akonadi_control
1551 ?        00:00:00 akonadiserver
1553 ?        00:00:01 mysqld
1567 ?        00:00:00 ksysguardd
1569 ?        00:00:00 mission-control
1601 ?        00:00:00 akonadi_agent_l
1602 ?        00:00:00 akonadi_agent_l
1603 ?        00:00:00 akonadi_agent_l
1604 ?        00:00:00 akonadi_maildis
1605 ?        00:00:00 akonadi_nepomuk
1643 ?        00:00:00 kwrited
1645 ?        00:00:02 krunner
1646 ?        00:01:32 chromium
1649 ?        00:00:03 yakuake
1651 ?        00:00:01 python2
1652 ?        00:00:00 python2
1653 ?        00:00:07 dropbox
1659 ?        00:00:01 python2
1663 ?        00:00:03 chromium
1664 ?        00:00:00 chromium-sandbo
1666 ?        00:00:00 chromium
1671 ?        00:00:01 fcitx
1681 ?        00:00:00 nacl_helper_boo
1682 ?        00:00:00 chromium
1692 ?        00:00:01 dbus-daemon
1698 ?        00:00:00 fcitx-dbus-watc
1700 ?        00:00:01 pulseaudio
1702 ?        00:00:00 rtkit-daemon
1727 ?        00:00:00 gconf-helper
1729 ?        00:00:00 gconfd-2
1731 ?        00:00:02 synaptiks
1732 ?        00:00:00 python2
1741 ?        00:00:00 kmix
1742 ?        00:00:00 polkit-kde-auth
1744 ?        00:00:00 klipper
1758 ?        00:00:00 gvfsd
1762 ?        00:00:00 gvfsd-fuse
1812 pts/1    00:00:00 bash
1837 ?        00:00:27 chromium
1857 ?        00:00:00 chromium
1862 ?        00:00:00 chromium
1870 ?        00:00:00 chromium
1880 ?        00:00:09 chromium
1885 ?        00:00:00 chromium
1891 ?        00:00:00 chromium
1899 ?        00:00:00 chromium
1906 ?        00:00:01 chromium
1913 ?        00:00:00 chromium
1919 ?        00:00:02 chromium
1929 ?        00:00:00 chromium
1935 ?        00:00:00 chromium
1944 ?        00:00:20 chromium
1963 ?        00:00:00 chromium
1972 ?        00:00:00 chromium
1978 ?        00:00:23 chromium
1987 ?        00:00:00 chromium
1996 ?        00:00:00 chromium
2010 ?        00:00:00 chromium
2018 ?        00:00:05 chromium
2182 ?        00:00:00 telepathy-gabbl
2199 ?        00:00:02 bumblebeed
2222 ?        00:00:02 VBoxXPCOMIPCD
2228 ?        00:00:07 VBoxSVC
2268 ?        00:04:32 VirtualBox
2450 ?        00:00:19 dolphin
2502 ?        00:00:21 okular
2577 ?        00:00:00 kworker/1:0
2794 ?        00:01:08 MATLAB
2845 ?        00:00:00 kworker/6:2
2893 pts/2    00:00:00 matlab_helper
2942 ?        00:00:00 kworker/1:1
2979 ?        00:00:00 kworker/2:2
3105 ?        00:00:00 chromium
3112 ?        00:00:00 kworker/5:0
3157 ?        00:00:00 kworker/7:2
3250 ?        00:00:03 kate
3273 ?        00:00:00 kworker/u:0
3363 ?        00:00:00 kate
3393 ?        00:00:00 kio_thumbnail
3447 ?        00:00:35 chromium
3498 ?        00:00:21 okular
3551 ?        00:00:04 kworker/3:0
3631 ?        00:00:00 kworker/0:1
3687 ?        00:00:00 kio_thumbnail
3752 ?        00:00:00 kworker/7:1
4311 ?        00:00:00 kworker/u:1
4358 ?        00:00:11 chromium
4418 ?        00:00:00 kworker/6:1
4446 ?        00:00:00 kworker/0:0
4704 ?        00:00:11 chromium
4735 ?        00:00:00 isatapd
4737 ?        00:00:00 kworker/3:1
4786 ?        00:00:00 kworker/3:2
4791 ?        00:00:00 kworker/u:2
4799 ?        00:00:00 kworker/6:0
4804 pts/1    00:00:00 ps

Do we have any processes similar that might cause this problem?

Offline

#4 2012-11-26 08:52:38

Pitmairen
Member
Registered: 2007-08-02
Posts: 35

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Same here, it has been happening for about a week. I'm using KDE and Arch 64bit.

Offline

#5 2012-11-28 22:13:15

keineeile
Member
Registered: 2012-03-03
Posts: 33

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

@xgdgsc
I compared your list of running processes to mine, and I couldn't spot any major difference (except of course in some different programs/etc.).


However, these issues didn't happen for about 2 days for me, and I started to think, that maybe in somerecent update, this issue was "fixed" - but then it happened again just now a couple minutes ago hmm

I also compared a list of processes when everything was working fine to a list of processes when the mouse did these funny things. And I again wasn't able to spot any significant difference...

I even went a step further and progressively killed processes to see if at some point the mouse starts working again, but I eventually just crashed KDE ^^



Anybody out there able to help us innocent Arch users??

Offline

#6 2012-11-28 22:50:56

xbond
Member
Registered: 2012-11-28
Posts: 1

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Might be the same problem or not, but I also have a problem with my mouse for a couple days now. In my case it's only left mouse button which stops working randomly and unplug-plug back (or to the other USB port) does not change anything (does NOT make it worth). Currently I just log-out and log back in to fix it.
I'm using ArchLinux x32, KDE, up-to-date

$ lspci | grep USB
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller

$ lsusb | grep Mouse
Bus 004 Device 005: ID 04fc:0005 Sunplus Technology Co., Ltd USB OpticalWheel Mouse

$ lsmod | grep -E 'hc|usb'
usbhid                 32179  0
usblp                   9374  0
hid                    68189  2 hid_generic,usbhid
ohci_hcd               19024  0
ehci_hcd               36652  0
usbcore               126730  4 usblp,ohci_hcd,ehci_hcd,usbhid
usb_common               622  1 usbcore
ahci                   18660  3
libahci                16811  1 ahci
libata                146063  5 ahci,pata_acpi,libahci,ata_generic,pata_atiixp

Offline

#7 2012-11-30 14:40:39

xgdgsc
Member
Registered: 2012-02-03
Posts: 125

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Not happening for quite a few days and after some heavy use of chromium and mouse then it happened again.

Offline

#8 2012-12-08 00:29:51

keineeile
Member
Registered: 2012-03-03
Posts: 33

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

I just had the same problem again. It doesn't seem to appear that often anymore, but that might be due to me trying to avoid clicks with the mouse wheel e.g. to open a link in a new tab (thank God Firegestures has a gesture set for that)...


Anybody any idea?

Offline

#9 2013-02-16 18:30:18

Pitmairen
Member
Registered: 2007-08-02
Posts: 35

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

I still have this problem.

I have been using the following old versions of some packages:
pixman 0.26.2-1
cairo 1.12.8-1
xorg-server-common 1.13.0-3
xorg-server 1.13.0-3

While using these old packages the problem has been gone, but now i had to upgrade because of ABI mismatch error in xorg.
After i upgraded theses packages the problem started again.

It happens randomly. The right mouse button stops working. The left button sometimes partially works, but the click doesn't end up where the pointer is, the clicks register on random parts of the screen.
I have to logout by using the keyboard to make it work again.


Any ideas?

Offline

#10 2013-02-19 11:05:40

xgdgsc
Member
Registered: 2012-02-03
Posts: 125

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Still happening to me with 4.10. I 'm using all up to date packages.

Offline

#11 2013-02-19 11:46:46

Pitmairen
Member
Registered: 2007-08-02
Posts: 35

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

I finally figured out why this happens (for me at least), thanks to chx: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 8#p1233988

Last edited by Pitmairen (2013-02-19 11:47:14)

Offline

#12 2013-02-19 11:56:57

xgdgsc
Member
Registered: 2012-02-03
Posts: 125

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Pitmairen wrote:

I finally figured out why this happens (for me at least), thanks to chx: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 8#p1233988

Thanks. That solved the issue for me too! Now I disable KDE built-in gestures and use easystroke instead.
It's kind of a regression that never happened before something like KDE 4.7?

Offline

#13 2013-02-21 18:41:47

keineeile
Member
Registered: 2012-03-03
Posts: 33

Re: [SOLVED] KDE - mouse stops half-working repeatedly and randomly

Pitmairen wrote:

I finally figured out why this happens (for me at least), thanks to chx: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 8#p1233988


Thanks, "xdotool mouseup 2" solves it for me too (running it with "3" didn't seem to work for me...).


Marking as solved (well, it isn't really solved, but it's at least working...)

Last edited by keineeile (2013-02-21 18:43:01)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB