You are not logged in.

#1 2005-10-09 01:04:50

elvalith
Member
Registered: 2005-07-26
Posts: 28

Having problems printing

I decided I wanted to print stuff from my HP LaserJet 1100A printer, so I went ahead and installed CUPS, hpijs, and foomatic-filters. Afterwards I modprobed lp, parport, and parport_pc, and installed the printer via CUPS' web interface. I then go ahead and try to print a test page, but nothing came out, and it turned out that the job was aborted. So I set the log to debug and took a look at error_log, and have absolutly no idea what any of the stuff means. Can anyone please help me figure out what's wrong here?

Here are the last couple of lines of /var/log/cups/error_log

D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] AcceptClient: 5 from localhost:631.
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ReadClient: 5 GET /printers/HPLJ1100A?which_jobs=
completed HTTP/1.1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] CGI /usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi started -
PID = 7282
I [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid
=7282)
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] SendCommand: 5 file=8
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] AcceptClient: 7 from localhost:631.
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ProcessIPPRequest: 7 status_code=1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ProcessIPPRequest: 7 status_code=1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ProcessIPPRequest: 7 status_code=1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] CloseClient: 7
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] ReadClient: 5 GET /favicon.ico HTTP/1.1
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] SendError: 5 code=404 (Not Found)
D [08/Oct/2005:21:00:55 +0000] CloseClient: 5

Offline

#2 2005-10-09 01:23:33

T-Dawg
Forum Fellow
From: Wilmington, NC
Registered: 2005-01-29
Posts: 2,734

Re: Having problems printing

did you set the debug level to the highest setting? I had cups problems once and the only way I found the problem was by setting it to its highest level. Also, do you have your hosts file set up properly? ie hotsnamefoo goes to:
127.0.0.1               hostnamefoo.localdomain     hostnamefoo

Offline

#3 2005-10-10 04:19:59

elvalith
Member
Registered: 2005-07-26
Posts: 28

Re: Having problems printing

I'm not quite sure by what you mean by setting up my hosts file properly. This is what my hosts file looks like currently:

127.0.0.1    localhost.localdomain   localhost

and I have rc.conf set up like so:

HOSTNAME="localhost"

I also set up cups to debug2 just like you suggested, and while there was a lot more stuff shown, I couldn't really tell what the error was (I would post my error_log here, but the entire thing is like 5568 lines long). The only part that seemed particularly pertinate to my problem were these lines (towards the bottom):

D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Starting renderer
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] JCL: ^[%-12345X@PJL
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET MANUALFEED=OFF
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET MEDIATYPE=NORMAL
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET ECONOMODE=OFF
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET COPIES=1
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET RET=MEDIUM
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET DENSITY=5
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] @PJL SET PRINTQUALITY=NORMAL
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] <job data>
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] ^[%-12345X@PJL RESET
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13]
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] renderer PID kid4=5631
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] renderer command: gs -q -dBATCH -dPARANOIDSAFER -dQUIET -dNOPAUSE -sDEVICE=ijs -sIjsServer=hpijs -sDeviceManufacturer="HEWLETT-PACKARD" -sDeviceModel="HP LaserJet" -dDEVICEWIDTHPOINTS=595 -dDEVICEHEIGHTPOINTS=842 -dDuplex=false -r300 -sIjsParams=Quality:Quality=0,Quality:ColorMode=0,Quality:MediaType=0,Quality:PenSet=0,PS:MediaPosition=7 -dIjsUseOutputFD -sOutputFile=- -
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13]
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Closing renderer
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] foomatic-gswrapper: gs '-dBATCH' '-dPARANOIDSAFER' '-dQUIET' '-dNOPAUSE' '-sDEVICE=ijs' '-sIjsServer=hpijs' '-sDeviceManufacturer=HEWLETT-PACKARD' '-sDeviceModel=HP LaserJet' '-dDEVICEWIDTHPOINTS=595' '-dDEVICEHEIGHTPOINTS=842' '-dDuplex=false' '-r300' '-sIjsParams=Quality:Quality=0,Quality:ColorMode=0,Quality:MediaType=0,Quality:PenSet=0,PS:MediaPosition=7' '-dIjsUseOutputFD' '-sOutputFile=| cat >&3' '/dev/fd/0' 3>&1 1>&2
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] sh: gs: command not found
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] renderer return value: 127
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] renderer received signal: 127
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] tail process done writing data to STDOUT
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] KID4 exited with status 0
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] KID4 finished
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] KID3 exited with status 1
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Renderer exit stat: 1
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Process dying with "The renderer command line returned an unrecognized error code 127.", exit stat: 1
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] The renderer command line returned an unrecognized error code 127.
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Renderer process finished
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Killing process 5630 (KID3)
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Process dying with "Error closing renderer", exit stat: 1
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] Error closing renderer
E [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] PID 5628 stopped with status 1!
E [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] PID 5628 stopped with status 1!
d [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] PID 5629 exited with no errors.
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] UpdateJob: job 13, file 0 is complete.
d [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] UpdateJob: Removing fd 9 from InputSet...
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] CancelJob: id = 13
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] StopJob: id = 13, force = 0
D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] StopJob: printer state is 3
d [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] StopJob: Freeing status buffer...
d [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] SaveJob: Closing file 5...
d [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] SaveJob: Closing file 5...

This error also popped up close to the bottom of the log file:

d [09/Oct/2005:23:35:30 +0000] get_file: 5 filename=/usr/share/cups/doc/favicon.ico size=-1
D [09/Oct/2005:23:35:30 +0000] SendError: 5 code=404 (Not Found)
D [09/Oct/2005:23:35:30 +0000] CloseClient: 5
d [09/Oct/2005:23:35:30 +0000] CloseClient: Removing fd 5 from InputSet and OutputSet...

Offline

#4 2005-10-10 04:30:43

Deciare
Member
From: UTC -5:00
Registered: 2005-05-05
Posts: 78

Re: Having problems printing

D [09/Oct/2005:23:35:15 +0000] [Job 13] sh: gs: command not found

It looks as though the ghostscript package isn't installed.

Offline

#5 2005-10-10 15:46:06

elvalith
Member
Registered: 2005-07-26
Posts: 28

Re: Having problems printing

Yeah, that turned out to be the problem (I guess I didn't look at the error_log hard enough :oops: ). My printer works just fine now after I installed ghostscript. Thanks for your help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB