You are not logged in.

#1 2013-03-21 17:56:14

willroberts
Member
Registered: 2013-03-16
Posts: 11

[SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

When trying to mount a CIFS share in Arch with kernel 3.8.3-2-ARCH, I get this:

mount error(22): Invalid argument

dmesg shows this:

FS-Cache: Loaded
FS-Cache: Netfs 'cifs' registered for caching
Key type cifs.spnego registered
Key type cifs.idmap registered

For clarity, I'm running this command (and have tried many others):

sudo mount.cifs //desktop/mydata /mnt/mydata -o user=me

Also, I am able to browse this share properly with smbclient, and I'm also able to mount it in distributions using older kernels.

I tested this on Ubuntu 13.04 as well, and the same problem happens there (also has kernel 3.8.x, so it seems likely that this is a kernel issue). From what I understand, portions of the mount.cifs client code were moved into the kernel recently, and the argument parser was overhauled at the same time (I found similar bug reports for Fedora, Gentoo, etc). Any ideas?

SOLVED:

The fix is to add "sec=ntlm" to the -o flag:

sudo mount.cifs //desktop/mydata /mnt/mydata -o user=me,sec=ntlm

Last edited by willroberts (2013-03-22 03:32:46)

Offline

#2 2013-03-21 18:09:33

jc61990
Member
From: New York
Registered: 2012-07-14
Posts: 29
Website

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

i too am having this issue on both my arch machines. I can still mount my samba shares from windows tho.

i am getting this error

mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)

i put arch on everything.
Devices on arch: Desktop (self built), Dell XT Laptop, RaspberryPi, HTPC, PogoPlug, and my Web Server

Offline

#3 2013-03-21 18:34:34

dennis123123
Member
Registered: 2009-07-02
Posts: 72

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

Exactly the same issue here, Debian samba server. Shares work fine on every other machine, Windows, iPad, Linux. My Arch laptop that I just updated to 3.8.3-2 now just says:

mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)

Last edited by dennis123123 (2013-03-21 18:34:54)

Offline

#4 2013-03-21 18:48:55

alphaniner
Member
From: Ancapistan
Registered: 2010-07-12
Posts: 2,601

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

Next time, try a search first: linky

Last edited by alphaniner (2013-03-21 18:50:06)


But whether the Constitution really be one thing, or another, this much is certain - that it has either authorized such a government as we have had, or has been powerless to prevent it. In either case, it is unfit to exist.
-Lysander Spooner

Offline

#5 2013-03-21 18:55:45

dennis123123
Member
Registered: 2009-07-02
Posts: 72

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

alphaniner wrote:

Next time, try a search first: linky

That works, thanks. However there was no need to be an ass about it. I did search with no success - that topic isn't in the kernel section, it doesn't reference the kernel update or version in the title. How was I expected to find it? seach "cifs" and read every one of the results?

Offline

#6 2013-03-21 19:03:16

alphaniner
Member
From: Ancapistan
Registered: 2010-07-12
Posts: 2,601

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

That was a gentle nudge towards good forum ettiquite.

<being an ass>Maybe you could have read just the first page of results? They are in descending chronological order after all...</being an ass>

Last edited by alphaniner (2013-03-21 19:03:43)


But whether the Constitution really be one thing, or another, this much is certain - that it has either authorized such a government as we have had, or has been powerless to prevent it. In either case, it is unfit to exist.
-Lysander Spooner

Offline

#7 2013-03-21 19:12:25

willroberts
Member
Registered: 2013-03-16
Posts: 11

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

While the "Permission denied" error seems completely different from an "Invalid argument" error, adding sec=ntlm to my -o flag fixed my issue as well.

For the record, I did search for my error message via Google, and got this:
https://www.google.com/search?q=site%3A … today&tbm=

No results for my "invalid argument" problem, but maybe that thread hasn't been indexed by Google yet. I'll try the built-in search next time. Most sites have notoriously awful built-in search, so I didn't even try.

Offline

#8 2013-03-21 19:23:44

alphaniner
Member
From: Ancapistan
Registered: 2010-07-12
Posts: 2,601

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

You had a different error, so your transgression is comparatively minor tongue

Arch's search can suck unless you know how to use it. Eg. when I last searched for "xfce", it didn't return results containing "xfce4"; to get such results, it's necessary to search for "xfce*" (maybe "xfce?" would work too, I never tried).


But whether the Constitution really be one thing, or another, this much is certain - that it has either authorized such a government as we have had, or has been powerless to prevent it. In either case, it is unfit to exist.
-Lysander Spooner

Offline

#9 2013-03-22 03:31:03

willroberts
Member
Registered: 2013-03-16
Posts: 11

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

Thanks for the advice. Also, if you click the link in my previous post about the Google search, this thread is now the first result. Awesome.

Offline

#10 2013-05-20 10:22:43

shiqiang
Member
Registered: 2013-05-20
Posts: 1

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

I am using Ubuntu, this problem bothered me for quite a long time. This is the first post that solves this. Awesome!!

Offline

#11 2013-06-18 02:08:39

dslink
Member
From: USA
Registered: 2012-02-23
Posts: 32

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

This needs to be "advertised" some more then it is, this is going to break a lot of stuff and piss a lot of commandline and gui people off. Was this announced on any list ?

Offline

#12 2013-08-16 01:13:46

naisanza
Member
Registered: 2013-08-16
Posts: 2

Re: [SOLVED] mount.cifs failing to mount after update to 3.8.x

This saved my bacon! I've been having this issue

Offline

Board footer

Powered by FluxBB