You are not logged in.

#1 2013-07-25 14:50:20

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 163

[SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

I updated my system today , the packages: linux, lirc-utils, nvidia and virtualbx-host-modules

Now I am admittedly still quite the Arch newbie, I've only used arch for about 3 months, but I've always taken the time to research any issues I've had and fix stuff on my own. So far I've had no serious problems. However, should the problem be something I have overlooked, then I do apologize and I would certainly appreciate some tips.

But after these updates, when I was about to start my Xfce dekstop (I do not use a display manager so I start it with 'startxfce4' from the console after boot) the system shut down. I did not get any error messages, my system simply shut down. The last thing I would see just before the shut down was:

loading extension GLX

This is not directly related to Xfce since starting just x had the exact same result.

I am using a laptop, the Asus G75VX. Since nvidia was an updgrade package it will probably be helpful to mention that I have the: nvidia GTX 670 MX gpu.

After downgrading these packages, everything works as it should.

Last edited by Daerandin (2013-09-18 19:05:10)

Offline

#2 2013-07-25 21:52:01

VanillaFunk
Member
From: MA. USA
Registered: 2013-06-10
Posts: 396
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

have you tried updating the nvidia driver itself with out doin a full upgrade?  that would help anyone trying to solve this with you an idea if it was the kernel update or the graphics driver update


archx86_64 : awesomewm
https://github.com/dreemsoul

Remeber to feed the squirrels

Offline

#3 2013-07-25 22:57:56

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

See also this topic.
Note that the nvidia package update contains the same driver version, but includes some additional patches to make it loadable in 3.10 .
The two upgrades can not be tried individually.

Offline

#4 2013-07-25 23:13:01

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,936
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Daerandin wrote:

my system simply shut down. The last thing I would see just before the shut down was:

loading extension GLX

I don't mean to belittle you, but "shutdown" to me means your system powered off, in the same way that "# shutdown" would cause (after a minute). Please be clear about these things. If you mean that your X display closed without displaying what you expected it to, make this clear.

As it stands, it's unlikely that you saw "loading extension GLX" before your system powered off, unless you experienced a power cut mid-shutdown.

Unfortunately I don't use virtualbox, so I can't say for sure where you problem originates. I am simply trying to encourage you to help others help you help yourself.


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#5 2013-07-25 23:31:16

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

For a (hopefully) more clear description, read the topic I linked to.
He's describing the exact same problem I have, so I'll explain.

WorMzy wrote:

I don't mean to belittle you, but "shutdown" to me means your system powered off, in the same way that "# shutdown" would cause (after a minute). Please be clear about these things. If you mean that your X display closed without displaying what you expected it to, make this clear.

What he means is that his system powers down. Not just his X display. And it does not do it cleanly either, judging from the journal recovery on next boot.

WorMzy wrote:

As it stands, it's unlikely that you saw "loading extension GLX" before your system powered off, unless you experienced a power cut mid-shutdown.

This does not make much sense to me. You mean a power cut in the middle of loading X?
The "loading extension glx" message appears in the output of startx.

WorMzy wrote:

Unfortunately I don't use virtualbox, so I can't say for sure where you problem originates.

VirtualBox is actually not relevant here. The cause seems to be nvidia + Linux 3.10 (but not on all machines).

Last edited by TBoshoven (2013-07-25 23:31:39)

Offline

#6 2013-07-25 23:42:39

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,936
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

The reason why I'm confused is that I was using 3.10 since rc1 (using unofficial nvidia patches from the nvidia forums to get past the "void return" 3.10 changes). I'm now using 3.11 with different patches. I have experienced none of these problems.

If your system is being powered off, I'd expect typical systemd messages, e.g. "Remounting filesystems RO. Storage is finalized" or whatever it says, to be displayed. Not X11 messages.

Last edited by WorMzy (2013-07-25 23:45:52)


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#7 2013-07-25 23:47:29

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

It does not mount any filesystems ro before going down, or shut down nicely in any way.
The system simply dies while loading X. It turns off.

Offline

#8 2013-07-26 00:11:59

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,936
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

To me, this sounds like your system is overheating, and shutting itself down to prevent and damage to various components. The increased fan activity prior to the poweroff reinforces this.

You may want to try the nvidia-beta package (see AUR), which I believe has fixes for the 3.10+ kernels. Alternatively, you could follow the safer route of downgrading the kernel and nvidia packages.


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#9 2013-07-26 00:19:33

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 163

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

It seems so far that only laptop users have reported this issue.

And my apologies for not being sufficiently clear. Like TBoshoven says, the system does not shut down in a orderly fashion, it simply "dies" for a lack of better word. Like a desktop computer will if you just unplug the power cord.

Edit: Also, my system does not have the increase in fan speed. I am considering simply waiting to upgrade until the next nvidia version comes out and see if the issue is still present.

Last edited by Daerandin (2013-07-26 00:23:07)

Offline

#10 2013-07-26 00:26:59

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,936
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

That was my bad, I was assuming that X was dying, and you were using ambiguous terminology to describe it. In the situation that TBoshoven and yourself have now described, it's clear what you mean.

If the nvidia beta doesn't address your problems, you may want to contact the nvidia devs: https://nvidia-submit.custhelp.com/app/ask


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#11 2013-07-26 06:58:13

Padfoot
Member
Registered: 2010-09-03
Posts: 381

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Using an Asus G75V here, same issue. kernel 3.10 and nvidia, system gets to the point of starting X and just powers off uncleanly. doing some tweaking of my boot to remove all extraneous modules etc to see if I can isolate the problem.

Offline

#12 2013-07-26 11:56:02

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

I just tried nvidia-beta and it doesn't resolve the issue, so I guess we should take this to the nvidia support.

Topic on NVidia forums

Last edited by TBoshoven (2013-07-26 12:12:40)

Offline

#13 2013-07-26 18:16:07

cookiecaper
Member
Registered: 2007-09-22
Posts: 196

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Same hang here with a Thinkpad W530. I DO NOT use Optimus, my BIOS is set to "discrete graphics" only. My system does not overheat and power itself off, however. I just sit on an unusable black screen until a reboot occurs. The error messages in the journal for me said things like "GPU has fallen off the bus!", "/dev/nvidia0: input/output error", and something related to "os-pci".

This is an incompatibility between 3.10, the nvidia driver, and apparently motherboards that can support Optimus, even if the functionality is off. I'm considering attempting a BIOS upgrade sometime to see if that resolves the problem (or the noapic that is required to boot when you activate discrete graphics mode), but in the meantime, I have downgraded to 3.9 and its attendant kernel packages from a live environment and my machine is again in a working state.

Last edited by cookiecaper (2013-07-26 18:18:00)

Offline

#14 2013-07-26 19:05:30

ZeroLinux
Member
Registered: 2011-10-07
Posts: 92

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

It was also the issue woth ny Zenbook ux32vd with Optimus. I use discrete graphic only. After today's update I got a black screen with only Ctrl-alt-del working to reboot. Ctrl+Alt+F1 and other didn't switchd ttys. I went to BIOS and Enabled CSM. And system started working. But with CSM disabled it still boots into black screeen.

Offline

#15 2013-07-28 13:22:09

gj
Member
Registered: 2010-11-07
Posts: 19

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

I did the exact same actions today as the OP and had the same results.

When I downgraded only linux to 3.10.2-1, my problems were solved.
The current version 3.10.3 seems to have a problem with the latest nvidia driver (319.32-1).

Offline

#16 2013-07-29 08:05:04

ZeroLinux
Member
Registered: 2011-10-07
Posts: 92

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

gj wrote:

When I downgraded only linux to 3.10.2-1, my problems were solved.
.

It didn't solve my problem, I downgraded to the latest 3.9 and the previous nvidia.

Offline

#17 2013-07-30 02:46:17

miedo95f
Member
Registered: 2013-07-27
Posts: 1

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

the issue found when kernel config active "CONFIG_IOMMU_SUPPORT" (do you not use kvm disable it and compile)

work nvidia 319.32-x and 325.08 on linux => 3.10

EDIT: Try to disable CONFIG_CALGARY_IOMMU and set CONFIG_HZ_1000

Last edited by miedo95f (2013-07-30 15:43:29)

Offline

#18 2013-07-30 10:37:42

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

That sounds good!
I'll give it a try.

EDIT: Too bad. It does not work for me.
I recompiled my linux-ck kernel (3.10.4) with CONFIG_IOMMU_SUPPORT disabled, but the problem is still there.

Last edited by TBoshoven (2013-07-30 11:25:27)

Offline

#19 2013-07-30 13:01:59

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,381

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Same is mine. Asus G75VX. X doesn't show up and fan start to blow at full throttle.
I'll wait for the new kernel to see if it will be fixed.


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#20 2013-08-06 18:14:45

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 163

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

The problem still persists with the newest 325.15-1 nvidia driver with the 3.10.5 kernel. Still have to stick with 3.9.9 kernel and 319.32-2 nvidia to be able to start x.

I suppose we will have to wait for nvidia to (hopefully) give some feedback on this issue.

Last edited by Daerandin (2013-08-06 18:20:34)

Offline

#21 2013-08-06 19:13:32

drog
Member
From: Chile
Registered: 2012-07-03
Posts: 30
Website

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

The problem persist for me with:

local/linux 3.10.5-1 (base)
    The Linux kernel and modules
local/bumblebee 3.2.1-3
    NVIDIA Optimus support for Linux through VirtualGL
local/nvidia 325.15-1
    NVIDIA drivers for linux
local/nvidia-utils 325.15-1
    NVIDIA drivers utilities

Xorg.8.log

[   414.008] 
X.Org X Server 1.14.2
Release Date: 2013-06-25
[   414.008] X Protocol Version 11, Revision 0
[   414.008] Build Operating System: Linux 3.9.7-1-ARCH x86_64 
[   414.008] Current Operating System: Linux drog-laptop 3.10.5-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Aug 5 08:04:22 CEST 2013 x86_64
[   414.008] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=2d778b92-8e56-41d2-a238-cb1ea674849b ro quiet
[   414.008] Build Date: 01 July 2013  10:48:42AM
[   414.008]  
[   414.008] Current version of pixman: 0.30.0
[   414.008] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   414.008] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   414.008] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Tue Aug  6 14:58:48 2013
[   414.022] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia"
[   414.022] (++) Using config directory: "/etc/bumblebee/xorg.conf.d"
[   414.033] (==) ServerLayout "Layout0"
[   414.033] (==) No screen section available. Using defaults.
[   414.033] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   414.033] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   414.033] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[   414.033] (**) |   |-->Device "DiscreteNvidia"
[   414.033] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   414.033] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[   414.033] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
[   414.033] (**) Not automatically adding devices
[   414.033] (==) Automatically enabling devices
[   414.033] (**) Not automatically adding GPU devices
[   414.034] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   414.034] 	Entry deleted from font path.
[   414.034] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[   414.034] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   414.034] 	Entry deleted from font path.
[   414.034] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[   414.034] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/OTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/
[   414.034] (++) ModulePath set to "/usr/lib/nvidia/xorg/,/usr/lib/xorg/modules"
[   414.034] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[   414.034] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[   414.034] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
	Using the default mouse configuration.
[   414.034] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
	Using the default keyboard configuration.
[   414.034] (II) Loader magic: 0x7fdc20
[   414.034] (II) Module ABI versions:
[   414.034] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   414.034] 	X.Org Video Driver: 14.1
[   414.034] 	X.Org XInput driver : 19.1
[   414.034] 	X.Org Server Extension : 7.0
[   414.034] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   414.034] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   414.034] setversion 1.4 failed
[   414.035] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fd1:144d:c650 rev 161, Mem @ 0xf0000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128
[   414.036] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   414.036] Initializing built-in extension SHAPE
[   414.036] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   414.036] Initializing built-in extension XInputExtension
[   414.036] Initializing built-in extension XTEST
[   414.036] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   414.036] Initializing built-in extension SYNC
[   414.036] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   414.036] Initializing built-in extension XC-MISC
[   414.036] Initializing built-in extension SECURITY
[   414.036] Initializing built-in extension XINERAMA
[   414.036] Initializing built-in extension XFIXES
[   414.036] Initializing built-in extension RENDER
[   414.036] Initializing built-in extension RANDR
[   414.036] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   414.036] Initializing built-in extension DAMAGE
[   414.036] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   414.036] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   414.036] Initializing built-in extension RECORD
[   414.036] Initializing built-in extension DPMS
[   414.036] Initializing built-in extension X-Resource
[   414.036] Initializing built-in extension XVideo
[   414.036] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   414.036] Initializing built-in extension DRI2
[   414.036] (II) LoadModule: "glx"
[   414.064] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   415.388] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   415.388] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   415.388] 	Module class: X.Org Server Extension
[   415.388] (II) NVIDIA GLX Module  325.15  Wed Jul 31 18:12:00 PDT 2013
[   415.424] Loading extension GLX
[   415.424] (II) LoadModule: "nvidia"
[   415.424] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   415.575] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   415.575] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   415.575] 	Module class: X.Org Video Driver
[   415.586] (II) LoadModule: "mouse"
[   415.586] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[   415.598] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
[   415.598] 	compiled for 1.14.0, module version = 1.9.0
[   415.598] 	Module class: X.Org XInput Driver
[   415.598] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[   415.598] (II) LoadModule: "kbd"
[   415.599] (WW) Warning, couldn't open module kbd
[   415.599] (II) UnloadModule: "kbd"
[   415.599] (II) Unloading kbd
[   415.599] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
[   415.599] (II) NVIDIA dlloader X Driver  325.15  Wed Jul 31 17:50:57 PDT 2013
[   415.599] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   415.599] (--) using VT number 7

[   415.614] (II) Loading sub module "fb"
[   415.614] (II) LoadModule: "fb"
[   415.614] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   415.631] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   415.631] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   415.631] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.631] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[   415.631] (II) Loading sub module "wfb"
[   415.631] (II) LoadModule: "wfb"
[   415.631] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[   415.647] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   415.647] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   415.647] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.647] (II) Loading sub module "shadow"
[   415.647] (II) LoadModule: "shadow"
[   415.647] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[   415.648] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[   415.648] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.1.0
[   415.648] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.648] (II) Loading sub module "ramdac"
[   415.648] (II) LoadModule: "ramdac"
[   415.648] (II) Module "ramdac" already built-in
[   415.668] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[   415.668] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "NoLogo" "true"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "ProbeAllGpus" "false"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseEDID" "false"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" "none"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Ignoring EDIDs
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" set to "none"; enabling NoScanout
[   415.669] (**) NVIDIA(0):     mode
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     check your system's kernel log for additional error
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[   421.681] (II) UnloadModule: "nvidia"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "shadow"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "fb"
[   421.681] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   421.681] (EE) 
Fatal server error:
[   421.681] (EE) no screens found(EE) 
[   421.681] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   421.681] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
[   421.681] (EE) 
[   421.681] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

dmesg

[   26.065828] bbswitch: version 0.7
[   26.065841] bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.GFX0
[   26.065850] bbswitch: Found discrete VGA device 0000:01:00.0: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP
[   26.066059] bbswitch: detected an Optimus _DSM function
[   26.066076] pci 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[   26.066122] bbswitch: Succesfully loaded. Discrete card 0000:01:00.0 is on
[   26.068197] bbswitch: disabling discrete graphics
[   26.119240] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D3cold
[   26.258241] systemd-logind[1007]: Linked /tmp/.X11-unix/X0 to /run/user/1000/X11-display.
[   26.325508] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   33.492411] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[   33.492451] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   37.846847] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   38.221072] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[   38.221110] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   45.372589] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   48.517700] wlp2s0: authenticate with 00:25:c4:5a:3b:e1
[   48.537543] wlp2s0: send auth to 00:25:c4:5a:3b:e1 (try 1/3)
[   48.539639] wlp2s0: authenticated
[   48.539671] ath9k 0000:02:00.0 wlp2s0: disabling HT/VHT due to WEP/TKIP use
[   48.540740] wlp2s0: associate with 00:25:c4:5a:3b:e1 (try 1/3)
[   48.544916] wlp2s0: RX AssocResp from 00:25:c4:5a:3b:e1 (capab=0x431 status=0 aid=2)
[   48.545097] wlp2s0: associated
[   48.545113] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready
[   51.051628] EXT4-fs (sda7): re-mounted. Opts: data=ordered,commit=0
[   51.539082] EXT4-fs (sda8): re-mounted. Opts: data=ordered,commit=0
[   95.719761] nf_conntrack: automatic helper assignment is deprecated and it will be removed soon. Use the iptables CT target to attach helpers instead.
[  396.531583] usb 1-4: USB disconnect, device number 2
[  397.445922] usb 1-4: new low-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[  397.463231] usb 1-4: ep 0x81 - rounding interval to 64 microframes, ep desc says 80 microframes
[  397.465641] input: USB Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-4/1-4:1.0/input/input14
[  397.466186] hid-generic 0003:15D9:0A33.0002: input,hidraw0: USB HID v1.10 Mouse [USB Mouse] on usb-0000:00:14.0-4/input0
[  408.307902] bbswitch: enabling discrete graphics
[  408.447228] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
[  414.455675] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[  414.455679] Disabling lock debugging due to kernel taint
[  414.460793] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[  414.461133] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20130102 for 0000:01:00.0 on minor 1
[  414.461140] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  325.15  Wed Jul 31 18:50:56 PDT 2013
[  416.186061] nvidia 0000:01:00.0: irq 47 for MSI/MSI-X
[  422.155242] NVRM: GPU at 0000:01:00.0 has fallen off the bus.
[  422.175315] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x25:0x28:1157)
[  422.175324] NVRM: rm_init_adapter(0) failed
[  457.892854] bbswitch: enabling discrete graphics
[  467.532288] bbswitch: enabling discrete graphics
[  467.532300] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
[  467.542607] nvidia 0000:01:00.0: Refused to change power state, currently in D3
[  562.917909] bbswitch: enabling discrete graphics
[  562.917923] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0

Last edited by drog (2013-08-06 19:22:44)

Offline

#22 2013-08-21 18:53:47

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 163

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Nvidia has responded on the nvidia forums, they are able to reproduce the issue and are investigating. I believe there is not much else to do until nvidia release a driver where this issue is fixed.

I will mark this thread as solved once I have new drivers that fixes the issue.

Edit: I edited the topic title to be more informative about my issue, I realize it was not appropriately titled originally and gave too little information regarding my problem.

Last edited by Daerandin (2013-08-21 18:56:57)

Offline

#23 2013-09-03 15:57:54

a7ch
Member
Registered: 2013-08-03
Posts: 13

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

What's the URL to the thread on the nvidia forums?

Thanks.

Offline

#24 2013-09-03 16:00:21

ElPinguino
Member
Registered: 2013-08-26
Posts: 1

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Offline

#25 2013-09-03 16:18:48

munzirtaha
Member
Registered: 2013-09-03
Posts: 14

Re: [SOLVED] Can't start x on laptop with 3.10 kernel and nvidia driver

Solved! Today I updated to
linux 3.11-1
nvidia 325.15-6
from testing and it works for my GTX660M card on asus G55V

Offline

Board footer

Powered by FluxBB