You are not logged in.

#1 2013-08-21 03:03:26

smsware
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2012-08-14
Posts: 149
Website

[SOLVED] Problem with booting wth BFQ

I've just upgraded my system and after every reboot it prompts "fixing recursive fault but reboot is needed"... then just hangs. I have ck-linux kernel and Nvidia drivers both from [ck-repo]. From output lines I figured it has something to do with elevator (even though every information I've found on the internet about the issue wasn't elevator-related but rather nvidia specific) so I've disabled BFQ and now I can tell you the story. Still, I would like to use BFQ... is it any known issue?

Last edited by smsware (2013-08-22 09:18:09)

Offline

#2 2013-08-21 06:27:45

MaxKh
Member
Registered: 2013-02-08
Posts: 7

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

I cannot boot linux-ck-nehalem (3.10.8-1) as well and have to switch to the ARCH kernel.
The issue is not related to NVIDIA - I have an ATI card installed.

Offline

#3 2013-08-21 07:23:43

magedragon25
Member
Registered: 2013-01-10
Posts: 1

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Same here. Just upgraded my system, have an intel video card. system hangs after mounting root fs, message on screen says /dev/sda2: clean ****files, ***blocks (***are actual numbers). booting prior to this gives normal messages. system boots all the way up with core kernel. Going in and removing /etc/tmpfiles.d/set_IO_scheduler.conf allows ck kernel to boot all the way up.

Offline

#4 2013-08-21 13:21:12

maciek
Member
Registered: 2013-08-21
Posts: 1

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

I had the same problem (linux-ck-core2 3.10.8-1). I solved it with:

# mkinitcpio -p linux-ck

Offline

#5 2013-08-21 14:06:59

nnkken
Member
Registered: 2013-08-21
Posts: 6

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Same problem here, with intel video card.
doing "mkinitcpio -p linux-ck" as #4 mentioned doesn't help.

Offline

#6 2013-08-21 14:46:16

mbrennr
Member
Registered: 2012-09-17
Posts: 3

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Same problem... with graysky's repo-ck precompiled kernels. Seems there is a patch...? Do the ck packages from AUR have the same problem?
Patch discussion:
https://groups.google.com/forum/#!msg/b … bHNzfjFTsJ

Offline

#7 2013-08-21 16:46:56

graysky
Member
From: /run/user/1000
Registered: 2008-12-01
Posts: 8,449
Website

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

I will look into that BFQ patch when I are lease 3.10.9-1 later this afternoon, my understanding through reading anecdotal reports is that indeed, BFQ and 3.10.8 do not play well together.

Last edited by graysky (2013-08-21 16:48:41)


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#8 2013-08-21 17:03:14

qinohe
Member
From: A Dutch location..)
Registered: 2012-06-20
Posts: 649

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Hi all, I was just asking myself why I was not affected by this bug.
Well, I am , but I have a script , so I can keep working with another elevator enabled.
Not a solution, but nice for this kind of situations.

I have put the script on GitHub,


-I can give you a ladder, but you need to climb it yourself-

Offline

#9 2013-08-21 22:46:52

OrdinaryMagician
Member
From: Spain
Registered: 2013-08-21
Posts: 15
Website

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Phew... I was getting worried there was something wrong with my config.


I'm just an ordinary magician...

Offline

#10 2013-08-22 02:07:56

smsware
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2012-08-14
Posts: 149
Website

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

OrdinaryMagician wrote:

Phew... I was getting worried there was something wrong with my config.

I would prefer it would be about my config - problem would be solved fast and clean by a simple change... and now I need to wait for upstream/developers/smart guys to have my PC set up as I want. ;-)

Offline

#11 2013-08-22 08:42:52

flipper T
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 419

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Update to 3.10.9-1-ck appears to have fixed issue.

Re-added

elevator=bfq

to kernal line & ran

mkinitcpio -p linux-ck

& successfully rebooted.

edit : thanks to graysky

Last edited by flipper T (2013-08-22 09:12:38)


If I'm curt with you it's because time is a factor. I think fast, I talk fast and I need you guys to act fast if you wanna get out of this. So, pretty please... with sugar on top. Clean the [censored] car. -The Wolf

Offline

#12 2013-08-22 09:17:59

smsware
Member
From: Szczecin, Poland
Registered: 2012-08-14
Posts: 149
Website

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

graysky wrote:

I will look into that BFQ patch when I are lease 3.10.9-1 later this afternoon, my understanding through reading anecdotal reports is that indeed, BFQ and 3.10.8 do not play well together.

Thanks for fixing the issue, marking as solved. smile

Offline

#13 2013-08-22 19:34:01

graysky
Member
From: /run/user/1000
Registered: 2008-12-01
Posts: 8,449
Website

Re: [SOLVED] Problem with booting wth BFQ

Just as  an update, here is an email from the developer, Paolo:

Paolo V. wrote:

Definitely. We are actually preparing a new revision with even more fixes. If it takes too long, we will release an intermediate revision first.

On 20:58, 22 August 2013, member graysky wrote:
> You have probably seen this already, but do you plan to incorporate the following patch to fix a major issue with BFQ under Linux 3.10.8+?
>
> Thank you!
>
> https://groups.google.com/forum/#!msg/b … bHNzfjFTsJ

Last edited by graysky (2013-08-22 19:34:28)


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

Board footer

Powered by FluxBB