You are not logged in.

#1 2013-12-13 15:13:56

liangxuliang
Member
Registered: 2010-07-09
Posts: 13

problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

I have installed archlinux 32bit version in my new 2T usb disk, but sometime boot freezes.
The booting gets stuck without any error message after GRUB loading the kernel and the initial xfs .
I must comment out the sdb2 in fstab and remount it munually after lightdm show.

Anyone know how to fix ? Is my sdb2 too large ?

Thanks.

fstab :
# /dev/sdb1
UUID=375eac75-e460-4453-9b00-c87cc3b0496e    /             xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota    0 1

# /dev/sdb2
UUID=19883531-aee5-4f2d-a152-8f8bbbd82261    /home         xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota    0 1

$ df
/dev/sdb1      xfs        56G   22G   35G   38% /
dev            devtmpfs  4.0G     0  4.0G    0% /dev
run            tmpfs     4.0G  576K  4.0G    1% /run
tmpfs          tmpfs     4.0G     0  4.0G    0% /dev/shm
tmpfs          tmpfs     4.0G     0  4.0G    0% /sys/fs/cgroup
tmpfs          tmpfs     4.0G  4.0K  4.0G    1% /tmp
/dev/sdb2      xfs       466G   55G  412G   12% /home

Last edited by liangxuliang (2013-12-18 00:13:39)

Offline

#2 2013-12-13 15:15:25

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Did you check systemd's journal for any related errors?

Offline

#3 2013-12-15 13:31:19

liangxuliang
Member
Registered: 2010-07-09
Posts: 13

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Sorry, I did not check systemd's journal.

and I also disable fsck when boot up, that's also no help.

so I just mount "/" in fstab, and mount the other partitions when I login openbox.

Offline

#4 2013-12-15 15:24:16

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 9,803
Website

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Please use code tags when posting config files or CLI output.

Can you post the output of:

ls -l /dev/disk/by-uuid/

Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Online

#5 2013-12-16 11:38:02

liangxuliang
Member
Registered: 2010-07-09
Posts: 13

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

WorMzy,

$ ls -l /dev/disk/by-uuid
lrwxrwxrwx 1 root root 10 12月 16 19:21 19883531-aee5-4f2d-a152-8f8bbbd82261 -> ../../sdb2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 12月 16 19:21 375eac75-e460-4453-9b00-c87cc3b0496e -> ../../sdb1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 12月 16 19:21 7C7A3D5B7A3D12FE -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 12月 16 19:21 BC8800D088008B5A -> ../../sdb5
lrwxrwxrwx 1 root root 10 12月 16 19:21 f80c6567-a336-45a8-8da9-e4a2abeda58e -> ../../sdb3

Offline

#6 2013-12-16 18:45:38

Pse
Member
Registered: 2008-03-15
Posts: 412

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Try with:

# /dev/sdb1
UUID=375eac75-e460-4453-9b00-c87cc3b0496e    /             xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota    0 1

# /dev/sdb2
UUID=19883531-aee5-4f2d-a152-8f8bbbd82261    /home         xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota,noauto,x-systemd.automount    0 1

Assuming you're using systemd, of course.

FWIW, my XFS partition is over 500GB and mounts really fast.

Offline

#7 2013-12-17 00:26:31

liangxuliang
Member
Registered: 2010-07-09
Posts: 13

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Thanks, it works.

Pse wrote:

Try with:

# /dev/sdb1
UUID=375eac75-e460-4453-9b00-c87cc3b0496e    /             xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota    0 1

# /dev/sdb2
UUID=19883531-aee5-4f2d-a152-8f8bbbd82261    /home         xfs           rw,relatime,attr2,inode64,noquota,noauto,x-systemd.automount    0 1

Assuming you're using systemd, of course.

FWIW, my XFS partition is over 500GB and mounts really fast.

Offline

#8 2013-12-17 15:19:02

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: problem : mount xfs filesystem in fstab [SOLVED]

Please remember to mark the thread as solved https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130309

Offline

Board footer

Powered by FluxBB