You are not logged in.

#1 2014-02-01 17:56:21

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,104

[SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

After updating today xf86-video-intel (2.99.907-2 -> 2.99.908-1) I started seeing video corruption when using Thunderbird in KDE.  My system is an IVB motherboard with onboard graphics (00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09))

After downgrading back to .907 it seems fine again.

I added a comment to https://bugs.archlinux.org/task/38495

Is anybody else seeing anything similar? If so is there a workaround that fixes this without having to downgrade xf86-video-intel?

Last edited by mcloaked (2014-02-03 16:12:23)


Mike C

Offline

#2 2014-02-01 18:15:36

mastercactapus
Member
Registered: 2014-02-01
Posts: 1

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

I have/had the same issue (fixed by downgrading).
Saw it in GNOME 3.10, in the synergy app and gnome-tweak-tool (especially the Extensions page).

Offline

#3 2014-02-01 18:18:44

Deciare
Member
From: UTC -8:00
Registered: 2005-05-05
Posts: 79

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

One more confirmation. I was seeing graphical glitches all over Xfce4 using the Elegant_Brit-3.8 theme. Downgrading to x86-video-intel 2.99.907-2 fixed it for me as well.

Offline

#4 2014-02-01 18:42:12

duggum
Member
Registered: 2007-11-15
Posts: 5

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Same issue. I am getting tearing, missing items and black areas in dialogue windows. Nothing untoward shows up in dmesg and no errors in Xorg logs.

Downgrading to previous version (2.99.907-2) fixes problem.

EDIT: Using Cinnamon DE + inxi info.

~ $ inxi -Gx
Graphics:  Card-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 
           X.Org: 1.15.0 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1440x900@59.9hz, 1920x1080@59.9hz 
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Haswell Desktop GLX Version: 3.0 Mesa 10.0.2 Direct Rendering: Yes
~ $ pacman -Si xf86-video-intel 
Repository     : extra
Name           : xf86-video-intel
Version        : 2.99.908-1
Description    : X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers
Architecture   : x86_64
~ $ vainfo
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_34
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.34 (libva 1.2.1)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.2.2
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileNone                   :	VAEntrypointVideoProc
      VAProfileMPEG2Simple            :	VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Simple            :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileMPEG2Main              :	VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileVC1Simple              :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            :	VAEntrypointVLD
      VAProfileJPEGBaseline           :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointEncSlice

Last edited by duggum (2014-02-05 13:45:00)

Offline

#5 2014-02-01 18:57:42

SilverOne
Member
From: Portugal
Registered: 2013-08-22
Posts: 69

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Dear Archers,

After this mornings update of :
[2014-02-01 11:16] [PACMAN] upgraded xf86-video-intel (2.99.907-2 -> 2.99.908-1)

I have been seeing the following weirdness : http://d.pr/i/9z0E

It does not happen if i switch to my macbooks 6750m so i'm guessing the new intel drivers are bugged?

It doesn't really bother me that much, should i leave it be and wait for the next update or is there something i should do?

Edit:  i should say this happens elsewhere too, but its easiest to get it to show on the contact list there.

Last edited by SilverOne (2014-02-01 19:02:22)


Best Regards,
SilverOne

Offline

#6 2014-02-01 19:03:27

gedgon
Member
From: Poland
Registered: 2011-01-27
Posts: 95

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Offline

#7 2014-02-01 19:15:24

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 18,317

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Merging with similar thread


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#8 2014-02-01 19:18:42

SilverOne
Member
From: Portugal
Registered: 2013-08-22
Posts: 69

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Thanks ewaller and all those who have contributed so far. my fault for not doing a proper search first.


Best Regards,
SilverOne

Offline

#9 2014-02-01 19:46:59

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,104

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

That is great and nice to see a quick fix. Hopefully this will get to a package update in arch before long to fix this issue.


Mike C

Offline

#10 2014-02-01 20:01:49

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 10,382
Website

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Good thread, thanks for the links gedgon.  For those unwilling to wait, here is a PKGBUILD supplying the patch:

# $Id: PKGBUILD 204949 2014-02-01 10:19:22Z andyrtr $
# Maintainer: AndyRTR <andyrtr@archlinux.org>
# Maintainer: Jan de Groot <jgc@archlinux.org>

pkgname=xf86-video-intel
pkgver=2.99.908
pkgrel=2
arch=(i686 x86_64)
url="http://xorg.freedesktop.org/"
license=('custom')
install=$pkgname.install
pkgdesc="X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers"
depends=('intel-dri' 'libxvmc' 'pixman' 'xcb-util>=0.3.9' 'glamor-egl')
makedepends=('xorg-server-devel' 'X-ABI-VIDEODRV_VERSION=15' 'libx11' 'libxrender'
# additional deps for intel-virtual-output
'libxrandr' 'libxinerama' 'libxcursor' 'libxtst')
optdepends=('libxrandr: for intel-virtual-output'
'libxinerama: for intel-virtual-output'
'libxcursor: for intel-virtual-output'
'libxtst: for intel-virtual-output')
replaces=('xf86-video-intel-uxa' 'xf86-video-intel-sna')
provides=('xf86-video-intel-uxa' 'xf86-video-intel-sna')
conflicts=('xorg-server<1.15.0' 'X-ABI-VIDEODRV_VERSION<15' 'X-ABI-VIDEODRV_VERSION>=16'
'xf86-video-intel-sna' 'xf86-video-intel-uxa' 'xf86-video-i810' 'xf86-video-intel-legacy')
groups=('xorg-drivers' 'xorg')
source=(${url}/archive/individual/driver/${pkgname}-${pkgver}.tar.bz2
fix_tearing.patch::http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-intel/patch/?id=2814748b91c80c8935ea2f366e954a80bef69bb0)
sha256sums=('8183ed6a3c3c1610208e5e525eb9ce3b7b43efc3838851e720b2aceb288b0282'
            'dd1a1677eefd9f189619954c9bbd4e22be508b9297aa68de571b6ccbaf1c0b15')

prepare() {
	cd "${pkgname}-${pkgver}"
	patch -Np1 -i "$srcdir/fix_tearing.patch"
}

build() {
	cd "${pkgname}-${pkgver}"
	./configure --prefix=/usr \
		--enable-glamor
	make
}

check() {
	cd "${pkgname}-${pkgver}"
	make check
}

package() {
	cd "${pkgname}-${pkgver}"

	make DESTDIR="${pkgdir}" install

	install -m755 -d "${pkgdir}/usr/share/licenses/${pkgname}"
	install -m644 COPYING "${pkgdir}/usr/share/licenses/${pkgname}/"
}

CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#11 2014-02-01 20:12:10

abveritas
Member
Registered: 2012-05-04
Posts: 29

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Offline

#12 2014-02-01 20:36:44

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 10,382
Website

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

THanks abv.  I posted the link to the flyspray.


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#13 2014-02-01 21:08:22

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,414

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

2.99.909 was just released.

Offline

#14 2014-02-01 21:15:44

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,104

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

WonderWoofy wrote:

2.99.909 was just released.

I just updated to .909 - unfortunately I still get video corruption with this version, so I have again downgraded back to .907


Mike C

Offline

#15 2014-02-01 22:32:07

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 10,382
Website

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

@mcloaked - I have an i7-3770k (HD4000) and cannot reproduce your issues in tbird which I used for email/rss.  Using .909-1 here fine.  What do you need to do to trigger the issue?

EDIT: I haven't modified anything in /etc/X11/xorg.conf.d except for 10-evdev.conf just to enable ctl+alt+bksp.  I am preloading i915 in /etc/mkinitcpio.conf (in the MODULES array), but that's it.

% pacman -Qs intel 
local/intel-dri 10.0.2-1
    Mesa drivers for Intel
local/intel-gpu-tools 1.5-1
    Tools for development and testing of the Intel DRM driver
local/intel-ucode 20130906-1
    Microcode update files for Intel CPUs
local/libva-intel-driver 1.2.2-2
    VA-API implementation for Intel G45 and HD Graphics family
local/xf86-video-intel 2.99.909-1 (xorg-drivers xorg)
    X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers

EDIT: Are you using sna for sure?

% grep -i sna /var/log/Xorg.0.log
[     3.191] (II) intel(0): SNA initialized with Ivybridge (gen7, gt2) backend

Last edited by graysky (2014-02-01 22:39:01)


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#16 2014-02-01 22:51:32

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,104

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

graysky wrote:

@mcloaked - I have an i7-3770k (HD4000) and cannot reproduce your issues in tbird which I used for email/rss.  Using .909-1 here fine.  What do you need to do to trigger the issue?

EDIT: I haven't modified anything in /etc/X11/xorg.conf.d except for 10-evdev.conf just to enable ctl+alt+bksp.  I am preloading i915 in /etc/mkinitcpio.conf (in the MODULES array), but that's it.

% pacman -Qs intel 
local/intel-dri 10.0.2-1
    Mesa drivers for Intel
local/intel-gpu-tools 1.5-1
    Tools for development and testing of the Intel DRM driver
local/intel-ucode 20130906-1
    Microcode update files for Intel CPUs
local/libva-intel-driver 1.2.2-2
    VA-API implementation for Intel G45 and HD Graphics family
local/xf86-video-intel 2.99.909-1 (xorg-drivers xorg)
    X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers

EDIT: Are you using sna for sure?

% grep -i sna /var/log/Xorg.0.log
[     3.191] (II) intel(0): SNA initialized with Ivybridge (gen7, gt2) backend

Quick reply - late on Saturday -

Yes I am using SNA.

[mike@home1 ~]$ grep -i sna /var/log/Xorg.0.log
[     4.721] (II) intel(0): SNA initialized with Ivybridge (gen7, gt1) backend

All I need to do is to reply to a mail in Thunderbird - but it does not happen for all mails so it seems to depend on the mail content!  Sometimes merely looking at a mail in the preview pane gives video corruption (such as black lines fully painted in and covering the text).

I have a motherboard Intel DQ77KB with onboard graphics so it is HD2500 with an i3 CPU - not the same as yours, so maybe it depends on which graphics chip you have?


Mike C

Offline

#17 2014-02-01 22:53:08

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,104

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Looks like the author of the package has posted another patch to fix another bug found at https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=74327


Mike C

Offline

#18 2014-02-01 22:53:23

gedgon
Member
From: Poland
Registered: 2011-01-27
Posts: 95

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

mcloaked wrote:

I just updated to .909 - unfortunately I still get video corruption with this version, so I have again downgraded back to .907

Same here. There are new related commits, so I switched to git for now. 2.99.909.5.g853588 looks fine so far.

Last edited by gedgon (2014-02-01 23:09:25)

Offline

#19 2014-02-02 01:31:44

duggum
Member
Registered: 2007-11-15
Posts: 5

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

So far no problems with 909.

Offline

#20 2014-02-02 10:06:21

Bogart
Member
From: Madrid, Spain
Registered: 2005-06-22
Posts: 265

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

I had the corruption problems when I updated to 908. I downgraded to 907 and it went away. After upgrading to 909 I've seen again minor corruption (more difficult to trugger than with 908). So yes, it seems there are still some bugs floating around in this version. Great that Chris Wilson is so responsive in fixing all these things, so probably within one day we'll have a new version with all fixed.

Offline

#21 2014-02-02 13:17:43

PUE
Member
From: Earth/Europe/Austria
Registered: 2009-05-09
Posts: 51

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

I started to get the errors with xf86-video-intel 2.99.908-1 and tsill have them with xf86-video-intel 2.99.909-1.
$ grep -i sna /var/log/Xorg.0.log
[    59.223] (II) intel(0): SNA initialized with Sandybridge (gen6, gt2) backend

Did anyone try to switch to UXA yet?

Offline

#22 2014-02-02 13:49:18

toketin
Member
From: Belluno (Italy)
Registered: 2007-04-17
Posts: 326

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Hi, i have a new ThinkPad E530c (Intel HD 4000) where yesterday I installed Archlinux, KDE was working fine but after trying GnomeShell I saw the same tearing issue reported here, now I downgraded xf86-video-intel to the 907-2 and Gnome works fine, no issues. I've seen that actually with KDE I had some small tearing problem (not the same of that on Gnome Shell), both with UXA and SNA rendering engine and with 907-2, 908, 909 video-intel driver.

Last edited by toketin (2014-02-02 13:49:37)

Offline

#23 2014-02-02 15:25:30

halimbo
Member
From: Krefeld, Germany
Registered: 2013-10-23
Posts: 60

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

I downloaded the source via abs, replaced the PKGBUILD with the one mentioned above by graysky and patched/build the package with it. installed the patched package (downgraded from 2.99.909-1 to 2.99.908-2), restartet X, and there are no more graphical bugs since then.
Thanks a lot

Offline

#24 2014-02-02 16:59:19

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 10,382
Website

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

@hali- the PKGBUILD I posted will give 2.99.909-1 since it is just .908 patched with the single commit.


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#25 2014-02-02 18:53:18

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,641

Re: [SOLVED] Video tearing after update to xf86-video-intel 2.99.908-1

Chris Wilson says in the upstream report that we will need further fixes from trunk after 2.99.909 release. Can somebody who still has this bug with 2.99.909 test what needs to be added from trunk to get it finally fixed?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB