You are not logged in.

#1 2014-04-15 12:31:49

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

[Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Hi.

After installing intel driver when i tried startx it didn't worked.The log says no screen found. Normally this is a problem defined at nvidia wiki but i am using intel graphic driver.

Also i installed  xf86-video-intel intel-dri lib32-intel-dri libva-intel-driver. And i use Arch 64 bit.

I am not sure if i should try the solution at nvidia wiki.

[   391.677] 
X.Org X Server 1.15.0
Release Date: 2013-12-27
[   391.678] X Protocol Version 11, Revision 0
[   391.680] Build Operating System: Linux 3.12.5-1-ARCH x86_64 
[   391.683] Current Operating System: Linux Ceset-PC 3.14.0-5-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Apr 11 21:02:33 CEST 2014 x86_64
[   391.683] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=b9a83031-0ddd-4f16-b480-c85eb541a10d rw quiet
[   391.687] Build Date: 09 January 2014  08:47:24AM
[   391.687]  
[   391.688] Current version of pixman: 0.32.4
[   391.691] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   391.691] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   391.697] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Apr 15 15:18:57 2014
[   391.698] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   391.700] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   391.700] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   391.700] (==) No screen section available. Using defaults.
[   391.700] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   391.700] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   391.700] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[   391.700] (**) |   |-->Device "Device0"
[   391.700] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   391.700] (==) Automatically adding devices
[   391.700] (==) Automatically enabling devices
[   391.700] (==) Automatically adding GPU devices
[   391.700] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   391.700] 	Entry deleted from font path.
[   391.700] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   391.700] 	Entry deleted from font path.
[   391.700] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[   391.700] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   391.700] 	Entry deleted from font path.
[   391.700] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[   391.700] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/
[   391.700] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   391.700] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   391.700] (II) Loader magic: 0x804c80
[   391.700] (II) Module ABI versions:
[   391.700] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   391.700] 	X.Org Video Driver: 15.0
[   391.700] 	X.Org XInput driver : 20.0
[   391.700] 	X.Org Server Extension : 8.0
[   391.701] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   391.703] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1025:0511 rev 9, Mem @ 0xd1400000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64
[   391.703] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0df4:1025:0512 rev 161, Mem @ 0xd0000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   391.703] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   391.705] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   391.705] Initializing built-in extension SHAPE
[   391.706] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   391.707] Initializing built-in extension XInputExtension
[   391.708] Initializing built-in extension XTEST
[   391.709] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   391.710] Initializing built-in extension SYNC
[   391.710] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   391.711] Initializing built-in extension XC-MISC
[   391.712] Initializing built-in extension SECURITY
[   391.713] Initializing built-in extension XINERAMA
[   391.713] Initializing built-in extension XFIXES
[   391.714] Initializing built-in extension RENDER
[   391.715] Initializing built-in extension RANDR
[   391.716] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   391.716] Initializing built-in extension DAMAGE
[   391.717] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   391.718] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   391.719] Initializing built-in extension RECORD
[   391.720] Initializing built-in extension DPMS
[   391.720] Initializing built-in extension Present
[   391.721] Initializing built-in extension DRI3
[   391.722] Initializing built-in extension X-Resource
[   391.722] Initializing built-in extension XVideo
[   391.723] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   391.724] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   391.725] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   391.746] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   391.764] Initializing built-in extension DRI2
[   391.764] (II) "glx" will be loaded by default.
[   391.764] (II) LoadModule: "dri2"
[   391.764] (II) Module "dri2" already built-in
[   391.764] (II) LoadModule: "glamoregl"
[   391.764] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[   391.766] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[   391.766] 	compiled for 1.15.0, module version = 0.6.0
[   391.766] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   391.766] (II) LoadModule: "glx"
[   391.766] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   391.766] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   391.766] 	compiled for 1.15.0, module version = 1.0.0
[   391.766] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 8.0
[   391.766] (==) AIGLX enabled
[   391.783] Loading extension GLX
[   391.783] (II) LoadModule: "intel"
[   391.783] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   391.783] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[   391.783] 	compiled for 1.15.0, module version = 2.99.911
[   391.783] 	Module class: X.Org Video Driver
[   391.783] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[   391.783] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
	i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
	915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
	Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
	GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[   391.784] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-5000
[   391.784] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics: 5100
[   391.784] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics: 5200
[   391.784] (++) using VT number 1

[   391.791] (EE) No devices detected.
[   391.791] (EE) 
Fatal server error:
[   391.791] (EE) no screens found(EE) 
[   391.791] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   391.791] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   391.791] (EE) 

Last edited by hozturk0327 (2014-04-16 12:46:13)

Offline

#2 2014-04-15 13:00:33

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Okay lets just check some things here.

can you post the output of:

uname -a 
 lspci -v | grep VGA 

Also have you tried the vesa driver ?

Offline

#3 2014-04-15 13:27:43

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Linux Ceset-PC 3.14.0-5-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Apr 11 21:02:33:CESET 2014 x86_64 GNU/Linux

and

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controler (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controler] )

are the outputs and did not tried the vesa driver.

Also for acknowledgement i had installed the nvidia-libgl and removed when couldnt get it worked.

Last edited by hozturk0327 (2014-04-15 13:28:50)

Offline

#4 2014-04-15 13:38:40

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Mhmm looks likea Nvidia Optimus set up. I would check this but I would advise reading the wiki links to make sure this fits your laptop set up.

Before you do anything pacman -Syu your system, the kernel 3.14.1-1 is out now

NVidia Optimus
Bumblebee

When starting this uninstall any graphical drivers you have currently in place and start from scratch again, having loads of different drivers / packages installed will confuse the issue more for you.

Last edited by Kartious (2014-04-15 13:38:58)

Offline

#5 2014-04-15 13:42:07

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Just to make sure.

First uninstall any graphical drivers then install nvidia-libgl and other nvidia drivers with bumblebee. No intel graphic driver right?

Offline

#6 2014-04-15 14:06:12

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

I do not have much experience with Optimus setups I am afraid so I cannot ensure that anything I tell you for this will work or will help. I just know by looking at the hardware setup that it's Optimus.

Just ensure to read the wiki correctly and follow it set by step.

Offline

#7 2014-04-15 15:02:18

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Okay i installed nvidia and lib32-nvidia-libgl but now i get no devices detected and no screen found error.

And i couldnt do anything with nvidia wiki.

Last edited by hozturk0327 (2014-04-15 15:08:50)

Offline

#8 2014-04-15 15:39:00

2ManyDogs
Forum Moderator
Registered: 2012-01-15
Posts: 3,226

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

hozturk0327 wrote:

And i couldnt do anything with nvidia wiki.

What does this mean? Did you follow the directions here: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus ?

Offline

#9 2014-04-15 16:03:21

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

At least now one more error is added when checked nvidia optimus wiki.

(EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory

Offline

#10 2014-04-15 17:37:00

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

I will try out bumblebee too but i wonder if there is anyone who can succesfully use nvidia propriority(of course there is) if there can someone tell me which version of nvidia and is there any personal configs you made.

I will post i i succeed or not.

Offline

#11 2014-04-15 19:32:52

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Okay i made quite a progress but still got some errors.

I will try to fix them.

Here is the log of startx.

[    21.583] 
X.Org X Server 1.15.1
Release Date: 2014-04-13
[    21.585] X Protocol Version 11, Revision 0
[    21.587] Build Operating System: Linux 3.14.0-4-ARCH x86_64 
[    21.590] Current Operating System: Linux Ceset-PC 3.14.1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Apr 14 20:40:47 CEST 2014 x86_64
[    21.590] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=b9a83031-0ddd-4f16-b480-c85eb541a10d rw quiet
[    21.594] Build Date: 14 April 2014  08:39:09AM
[    21.594]  
[    21.594] Current version of pixman: 0.32.4
[    21.597] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    21.597] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    21.603] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Apr 15 22:22:30 2014
[    21.632] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    21.633] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    21.645] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    21.645] (==) No screen section available. Using defaults.
[    21.645] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    21.645] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    21.646] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    21.646] (==) Automatically adding devices
[    21.646] (==) Automatically enabling devices
[    21.646] (==) Automatically adding GPU devices
[    21.717] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    21.717] 	Entry deleted from font path.
[    21.739] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    21.739] 	Entry deleted from font path.
[    21.739] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    21.739] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    21.739] 	Entry deleted from font path.
[    21.739] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    21.739] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/
[    21.739] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    21.740] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    21.740] (II) Loader magic: 0x804c80
[    21.740] (II) Module ABI versions:
[    21.740] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    21.740] 	X.Org Video Driver: 15.0
[    21.740] 	X.Org XInput driver : 20.0
[    21.740] 	X.Org Server Extension : 8.0
[    21.743] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1025:0511 rev 9, Mem @ 0xd1400000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64
[    21.743] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0df4:1025:0512 rev 161, Mem @ 0xd0000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    21.743] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    21.745] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    21.746] Initializing built-in extension SHAPE
[    21.748] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    21.749] Initializing built-in extension XInputExtension
[    21.750] Initializing built-in extension XTEST
[    21.751] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    21.752] Initializing built-in extension SYNC
[    21.753] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    21.754] Initializing built-in extension XC-MISC
[    21.755] Initializing built-in extension SECURITY
[    21.756] Initializing built-in extension XINERAMA
[    21.757] Initializing built-in extension XFIXES
[    21.758] Initializing built-in extension RENDER
[    21.759] Initializing built-in extension RANDR
[    21.760] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    21.761] Initializing built-in extension DAMAGE
[    21.762] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    21.763] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    21.764] Initializing built-in extension RECORD
[    21.765] Initializing built-in extension DPMS
[    21.766] Initializing built-in extension Present
[    21.767] Initializing built-in extension DRI3
[    21.768] Initializing built-in extension X-Resource
[    21.769] Initializing built-in extension XVideo
[    21.770] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    21.771] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    21.772] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    21.797] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    21.818] Initializing built-in extension DRI2
[    21.818] (II) "glx" will be loaded by default.
[    21.818] (II) LoadModule: "dri2"
[    21.818] (II) Module "dri2" already built-in
[    21.818] (II) LoadModule: "glamoregl"
[    21.842] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[    22.001] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[    22.001] 	compiled for 1.15.0, module version = 0.6.0
[    22.001] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    22.001] (II) LoadModule: "glx"
[    22.002] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    22.016] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    22.016] 	compiled for 1.15.1, module version = 1.0.0
[    22.017] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 8.0
[    22.017] (==) AIGLX enabled
[    22.047] Loading extension GLX
[    22.047] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[    22.047] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[    22.047] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[    22.047] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[    22.047] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    22.047] (II) LoadModule: "intel"
[    22.048] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[    22.081] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[    22.081] 	compiled for 1.15.0, module version = 2.99.911
[    22.081] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.081] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[    22.081] (II) LoadModule: "modesetting"
[    22.081] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    22.094] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    22.094] 	compiled for 1.15.0, module version = 0.8.1
[    22.094] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.094] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[    22.094] (II) LoadModule: "fbdev"
[    22.095] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    22.105] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    22.106] 	compiled for 1.15.0, module version = 0.4.4
[    22.106] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.106] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[    22.106] (II) LoadModule: "vesa"
[    22.106] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    22.108] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    22.108] 	compiled for 1.15.0, module version = 2.3.2
[    22.108] 	Module class: X.Org Video Driver
[    22.108] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[    22.108] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
	i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
	915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
	Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
	GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[    22.109] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-5000
[    22.109] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics: 5100
[    22.109] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics: 5200
[    22.109] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    22.109] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    22.109] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    22.109] (++) using VT number 1

[    22.123] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    22.123] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    22.123] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    22.123] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    22.123] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    22.123] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    22.134] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    22.134] 	compiled for 1.15.1, module version = 0.0.2
[    22.134] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 15.0
[    22.134] (**) FBDEV(1): claimed PCI slot 0@0:2:0
[    22.134] (II) FBDEV(1): using default device
[    22.134] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    22.134] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    22.134] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    22.134] (II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    22.134] (==) FBDEV(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    22.134] (==) FBDEV(0): RGB weight 888
[    22.134] (==) FBDEV(0): Default visual is TrueColor
[    22.134] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    22.134] (II) FBDEV(0): hardware: VESA VGA (video memory: 4160kB)
[    22.135] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
[    22.135] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
[    22.135] (--) FBDEV(0): Virtual size is 1366x768 (pitch 1366)
[    22.135] (**) FBDEV(0):  Built-in mode "current": 104.9 MHz, 60.5 kHz, 76.4 Hz
[    22.135] (II) FBDEV(0): Modeline "current"x0.0  104.92  1366 1398 1566 1734  768 772 776 792 -hsync -vsync -csync (60.5 kHz b)
[    22.135] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
[    22.135] (II) Loading sub module "fb"
[    22.135] (II) LoadModule: "fb"
[    22.135] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    22.148] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    22.148] 	compiled for 1.15.1, module version = 1.0.0
[    22.148] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    22.148] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
[    22.148] (II) Loading sub module "shadow"
[    22.148] (II) LoadModule: "shadow"
[    22.148] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[    22.149] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[    22.149] 	compiled for 1.15.1, module version = 1.1.0
[    22.149] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    22.149] (II) UnloadModule: "vesa"
[    22.149] (II) Unloading vesa
[    22.149] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    22.150] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[    22.167] (==) FBDEV(0): Backing store enabled
[    22.168] (==) FBDEV(0): DPMS enabled
[    22.168] (==) RandR enabled
[    22.168] (II) Found 2 VGA devices: arbiter wrapping enabled
[    22.184] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[    22.184] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[    22.882] (II) AIGLX: Loaded and initialized swrast
[    22.883] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[    23.237] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event4)
[    23.237] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.237] (II) LoadModule: "evdev"
[    23.237] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    23.245] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    23.245] 	compiled for 1.15.0, module version = 2.8.2
[    23.245] 	Module class: X.Org XInput Driver
[    23.245] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 20.0
[    23.245] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    23.245] (**) Power Button: always reports core events
[    23.245] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event4"
[    23.245] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    23.245] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    23.245] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    23.245] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input5/event4"
[    23.245] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[    23.245] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.245] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.245] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.297] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[    23.297] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.297] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    23.297] (**) Power Button: always reports core events
[    23.297] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event1"
[    23.297] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    23.297] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    23.297] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    23.297] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:02/PNP0C0C:00/input/input2/event1"
[    23.298] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[    23.298] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.298] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.298] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.299] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event2)
[    23.299] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.299] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.299] (II) config/udev: Adding input device Sleep Button (/dev/input/event3)
[    23.299] (**) Sleep Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.299] (II) Using input driver 'evdev' for 'Sleep Button'
[    23.299] (**) Sleep Button: always reports core events
[    23.299] (**) evdev: Sleep Button: Device: "/dev/input/event3"
[    23.299] (--) evdev: Sleep Button: Vendor 0 Product 0x3
[    23.299] (--) evdev: Sleep Button: Found keys
[    23.299] (II) evdev: Sleep Button: Configuring as keyboard
[    23.299] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:02/PNP0C0E:00/input/input4/event3"
[    23.300] (II) XINPUT: Adding extended input device "Sleep Button" (type: KEYBOARD, id 8)
[    23.300] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.300] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.300] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.301] (II) config/udev: Adding input device 1.3M HD WebCam (/dev/input/event12)
[    23.301] (**) 1.3M HD WebCam: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.301] (II) Using input driver 'evdev' for '1.3M HD WebCam'
[    23.301] (**) 1.3M HD WebCam: always reports core events
[    23.301] (**) evdev: 1.3M HD WebCam: Device: "/dev/input/event12"
[    23.301] (--) evdev: 1.3M HD WebCam: Vendor 0x58f Product 0xb002
[    23.301] (--) evdev: 1.3M HD WebCam: Found keys
[    23.301] (II) evdev: 1.3M HD WebCam: Configuring as keyboard
[    23.301] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.0/input/input14/event12"
[    23.301] (II) XINPUT: Adding extended input device "1.3M HD WebCam" (type: KEYBOARD, id 9)
[    23.301] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.301] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.301] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.302] (II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event8)
[    23.302] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.302] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.303] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH Mic (/dev/input/event11)
[    23.303] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.303] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.303] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH Headphone (/dev/input/event10)
[    23.303] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.303] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.304] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event9)
[    23.304] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.304] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.304] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[    23.304] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.304] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[    23.304] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[    23.304] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[    23.304] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[    23.304] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[    23.305] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[    23.305] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[    23.305] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 10)
[    23.305] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.305] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.305] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.306] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event13)
[    23.306] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[    23.306] (II) Using input driver 'evdev' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[    23.306] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    23.306] (**) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Device: "/dev/input/event13"
[    23.306] (II) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Using mtdev for this device
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Vendor 0x2 Product 0x7
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found 3 mouse buttons
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found absolute axes
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found absolute multitouch axes
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found x and y absolute axes
[    23.306] (--) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found absolute touchpad.
[    23.306] (II) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Configuring as touchpad
[    23.306] (**) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    23.306] (**) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    23.306] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input7/event13"
[    23.306] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD, id 11)
[    23.306] (II) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: initialized for absolute axes.
[    23.307] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    23.307] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 0
[    23.307] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[    23.307] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[    23.307] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[    23.307] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.307] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.308] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event5)
[    23.308] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.308] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.309] (II) config/udev: Adding input device Acer WMI hotkeys (/dev/input/event6)
[    23.309] (**) Acer WMI hotkeys: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    23.309] (II) Using input driver 'evdev' for 'Acer WMI hotkeys'
[    23.309] (**) Acer WMI hotkeys: always reports core events
[    23.309] (**) evdev: Acer WMI hotkeys: Device: "/dev/input/event6"
[    23.309] (--) evdev: Acer WMI hotkeys: Vendor 0 Product 0
[    23.309] (--) evdev: Acer WMI hotkeys: Found keys
[    23.309] (II) evdev: Acer WMI hotkeys: Configuring as keyboard
[    23.309] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/virtual/input/input8/event6"
[    23.309] (II) XINPUT: Adding extended input device "Acer WMI hotkeys" (type: KEYBOARD, id 12)
[    23.309] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    23.309] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    23.309] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    23.310] (II) config/udev: Adding input device Acer BMA150 accelerometer (/dev/input/event7)
[    23.310] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.310] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.310] (II) config/udev: Adding input device Acer BMA150 accelerometer (/dev/input/js0)
[    23.310] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    23.310] (II) This device may have been added with another device file.
[    23.315] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[    23.878] (II) evdev: Acer WMI hotkeys: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: 1.3M HD WebCam: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: Sleep Button: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: Power Button: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    23.878] (II) evdev: Power Button: Close
[    23.878] (II) UnloadModule: "evdev"
[    24.000] (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file.

Offline

#12 2014-04-15 20:45:08

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

[    24.000] (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file

Post your ~/.xinitrc ?

Offline

#13 2014-04-16 06:29:17

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto

is the ~/.xinitrc

Last edited by hozturk0327 (2014-04-16 06:30:18)

Offline

#14 2014-04-16 06:41:49

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-9 … art-0.html
I found this link for solution of

(EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory

. It says

I rebuilt my kernel (3.3.0-gentoo) to include both that and CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT and now my issue has gone away.

How can i do that?

Offline

#15 2014-04-16 07:14:31

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

hozturk0327 wrote:
xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto

is the ~/.xinitrc

When you startx the xinitrc file will run and will execute any DE/WM you have installed (unless you use a Login Manager). In this file you just have xrandr which to be honest, is pretty useless if you have no form to DE/ WM in there to even launch. What DE / WM do you use ? You will need to tell your system which environment you would like loaded. KDE?, Gnome?, MATE?, XFCE?, Openbox?, i3?

Ill just leave here which will help you understand this better.

xinitrc wiki

hozturk0327 wrote:

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-9 … art-0.html
I found this link for solution of

(EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory

. It says

I rebuilt my kernel (3.3.0-gentoo) to include both that and CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT and now my issue has gone away.

How can i do that?

Whoa don't just try to blindly copy a solution from a different distro, that could make it worse for you and it will be bad practice (until you know what is Arch specific or not). As far as I am aware Gentoo builds everything from source etc which is not the Arch way of things, thus I am not supporting solutions from different distributions.

Offline

#16 2014-04-16 12:45:38

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Okay i get gnome working now. Thanks for the helps guys. Everything works fine.

If anybody else need help about nvidia drivers. The solution is to install bumblebee alongside nvidia. Do not use nvidia's optimus. It will just wont work at least for the current version.

Offline

#17 2014-04-16 13:58:44

Kartious
Member
From: UK
Registered: 2013-03-23
Posts: 310

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

This makes no sense, bumblebee just supports the Nvidia Optimus technology (plus a few extrea features), the Nvidia Optimus wiki page shows you how to do a more manual set up where as bumblebee is more of an application which makes this implication smoother. So if "Nvidia Optimus" did not work for the current version so wouldn't bumblebee.

Glad to see that its all working for you now anyway.

Last edited by Kartious (2014-04-16 13:59:32)

Offline

#18 2014-04-16 18:22:20

hozturk0327
Member
Registered: 2014-04-13
Posts: 61

Re: [Solved]X server fails to start, "no screen found" with...

Hmm of course thinking that i am a newbie what you said seems true. I might have failed.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB