You are not logged in.

#1 2014-11-22 15:08:06

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

[SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Dear fellas,

I'm trying to startx after install Arch Linux, using Intel Graphics Driver, Nvidia Driver and Bumblebee and facing a Xorg error.
I think, may be wrong, that it uses a Nvidia/Intel Optimus technology or Hybrid Graphics technology and maybe it's causing the problem.
Anyone already face this problem?
Anyone could please share the steps to have Nvidia/Intel working properly?



Okay, just after I boot and log in as root I got the following error:
[14.050248] nouveau E[    PIBUS][0000:00.0] HUB0: 0x6013d4 0xffff57ff (0x1a708200)
[14.050297] nouveau E[    PIBUS][0000:00.0] GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1a70822e)
[14.050248] nouveau E[    PBUS][0000:00.0] MMIO read of 0x0000000 FAULT 0x500c30 [ IBUS ]
[14.050248] nouveau E[    DRM] Pointer to TMDS table invalid
[14.050248] nouveau E[    DRM] Pointer to flat panel table invalid

When I type:
#  lspci | grep VGA
It returns:
[205.067298] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0] HUB0: 0x6013d4 0xffff573f (0x1a708200)
[205.067340] nouveau E[    PIBUS][0000:01.00.0] GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1a70822e)
00:02.0 VGA Compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)

When I type:
# lspci | grep 3D
returns:
[1606.460859] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0]  HUB0: 0x6013d4 0xffff573f (0x1e708200)
[1606.460902] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0]  GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1b70822e)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK208M [GeForce GT 740M] (rev a1)


FYI my laptop is a HP ENVY TouchSmart m7-j178ca:

Hardware:
Product Name:    m7-j178ca
Product Number:    E8A17UA
--> Microprocessor:    2.4GHz 4th generation Intel Core i7-4700MQ Processor with Turbo Boost up to 3.4GHz
Memory:                  16GB DDR3L SDRAM (2 DIMM)
Memory Max:        Maximum supported = 16GB
Memory Slots:     2 user accessible
--> Video Graphics:    NVIDIA GeForce GT 740M switchable graphics with 2048MB DDR3 and up to 1792MB total graphics memory
Display:                17.3-inch diagonal Full HD LED-backlit touchscreen display (1920 x 1080)
Hard Drive:          1TB hybrid hard drive (1TB 5400RPM + 8GB NAND) with HP ProtectSmart Hard Drive Protection
Multimedia Drive:    SuperMulti DVD burner
Network Card:       10/100/1000 Gigabit Ethernet LAN (RJ-45 connector)
Wireless Card:      Intel 1x1 802.11ac WLAN

Bluetooth with WiDi with Intel Smart Connect Technology
ID Mech Description    Front facing HP TrueVision HD Webcam with integrated dual array digital microphone
HP SimplePass with integrated fingerprint reader...


*****************
SOLUTION:
*****************

Well, after many.. really many attempts at the same instructions, I just got the right settings, thanks to all arch users that collaborated with tips and advice. Appreciated.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee

Upgrade to testing.
Before install any video driver, just install these drivers, all together, and follow strictly the next steps.

# pacman -Suy  mesa-dri xf86-video-intel bumblebee nvidia bbswitch virtualgl lib32-virtualgl lib32-nvidia-utils 
# reboot

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=169742

# pacman -Suy bbswitch

In /etc/mkinitcpio.conf change the MODULES variable to:

MODULES="i915 bbswitch"

and did the usual

# mkinitcpio -p linux

In /etc/default/grub add to  GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT (ONE OF MOST IMPORTANT STEPS):

rcutree.rcu_idle_gp_delay=1 

And of course:

# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Before the next step, install this:

 
# pacman -S d virtualgl

In my /etc/bumblebee/bumblebee.conf under [optirun], change the bridge method to:

Bridge=virtualgl

In /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia set the BusID of your NVIDIA card (lspci | grep 3D):
Add it to "SectionDevice" where your NVIDIA is set.

BusID "PCI:1:0:0" 

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=190165

Change in  /etc/bumblebee/xorg.xonf.nvidia
ProbeAllGpus to true

Option "ProbeAllGpus" "true"

Don't forget to:

# sudo systemctl start bumblebeed
# sudo systemctl enable bumblebeed

Don't hesitate to e-mail me if any assistance is required.

Last edited by erickwill (2014-11-26 17:09:28)

Offline

#2 2014-11-22 16:00:30

mrunion
Member
From: Jonesborough, TN
Registered: 2007-01-26
Posts: 1,938
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Show us the Xorg log for starters.


Matt

"It is very difficult to educate the educated."

Offline

#3 2014-11-22 16:20:29

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

mrunion wrote:

Show us the Xorg log for starters.

I got my laptop stuck just after grub.. so I'm installing everything again from ground. As soon I have set everything I gonna come back with the logs..
In this meanwhile.. anyone could please provide me some instructions on how to set Nvidia/Intel.. maybe I get it solved..

Thanks in advance.

Offline

#4 2014-11-22 16:41:08

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Okay, just after I boot and log in as root I got the following error:

[14.050248] nouveau E[    PIBUS][0000:00.0] HUB0: 0x6013d4 0xffff57ff (0x1a708200)
[14.050297] nouveau E[    PIBUS][0000:00.0] GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1a70822e)
[14.050248] nouveau E[    PBUS][0000:00.0] MMIO read of 0x0000000 FAULT 0x500c30 [ IBUS ]
[14.050248] nouveau E[    DRM] Pointer to TMDS table invalid
[14.050248] nouveau E[    DRM] Pointer to flat panel table invalid

When I type:
#  lspci | grep VGA

It returns:
[205.067298] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0] HUB0: 0x6013d4 0xffff573f (0x1a708200)
[205.067340] nouveau E[    PIBUS][0000:01.00.0] GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1a70822e)
00:02.0 VGA Compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)

Last edited by erickwill (2014-11-22 16:54:49)

Offline

#5 2014-11-22 17:01:20

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

OK, first things first: Are you wanting to use the Intel/nVidia card in Optimus/Bumblebee setup or just one of the cards on their own?

Also, the following command will probably show the nVidia card:

lspci | grep 3D

Also, you might want to use [ code ] tags for code snippets (if you quote my post, you'll see what I mean).

Last edited by clfarron4 (2014-11-22 17:03:17)


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#6 2014-11-22 17:18:59

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

clfarron4 wrote:

OK, first things first: Are you wanting to use the Intel/nVidia card in Optimus/Bumblebee setup or just one of the cards on their own?

Also, the following command will probably show the nVidia card:

lspci | grep 3D

Also, you might want to use [ code ] tags for code snippets (if you quote my post, you'll see what I mean).

Thanks for your reply.
Well, I think that as stock as possible would be great. I mean, if would be possible to use both cards would be the best of all worlds.

# lspci | grep 3D
returns:
[1606.460859] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0]  HUB0: 0x6013d4 0xffff573f (0x1e708200)
[1606.460902] nouveau E[    PIBUS][0000:01:00.0]  GPC0: 0x4188ac 0x0000001 (0x1b70822e)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK208M [GeForce GT 740M] (rev a1)

Offline

#7 2014-11-22 17:28:07

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,488

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Wiki leads always good results wink
See about the video cards.


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#8 2014-11-22 17:37:00

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

TheSaint wrote:

Wiki leads always good results wink
See about the video cards.

Hey smile
I'm just in that page big_smile Set it strictly the very same way than there.. and nothing sad
Per what I see that UEFI/GRUB2 issue was the minor of the problems. LOL

Offline

#9 2014-11-22 17:45:53

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,488

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Then use bumblebee package needed to handle with your cards. wink


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#10 2014-11-22 18:24:50

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

TheSaint wrote:

Then use bumblebee package needed to handle with your cards. wink


I did it..
Trying to startx led me to..

xinit: connection to X server lost
waiting for X server to shut down (EE) Server terminted successfully (0). Closing log file.

Log file:

....

NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X server, and that the module is the NVIDIA GLX module. If you continue to encounter problems, Please try to reinstalling Nvidia diver..

Last edited by erickwill (2014-11-22 20:41:48)

Offline

#11 2014-11-22 18:31:36

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 28,122
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

As asked, please use code tags when pasting to the boards: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fo … s_and_Code


Not an Installation issue, moving to NC...


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

#12 2014-11-22 20:40:55

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

I got this error in Xorg.0.log

xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted)

No matter I try to implement a fix the problem goes to split into another way. hmm

Offline

#13 2014-11-22 22:19:46

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

jasonwryan wrote:

As asked, please use code tags when pasting to the boards: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fo … s_and_Code


Not an Installation issue, moving to NC...

Sorry about that and thanks for moving to the proper place.

Offline

#14 2014-11-22 22:34:45

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Have you managed to get the Intel card working on its own yet? (never mind the nVidia card)


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#15 2014-11-23 00:36:18

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

clfarron4 wrote:

Have you managed to get the Intel card working on its own yet? (never mind the nVidia card)

No I didn't.. No clues so far.. any advice?

Offline

#16 2014-11-23 09:12:16

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,488

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

I read somewhere that you can swith one card off, read throughout here


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#17 2014-11-23 10:57:09

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

TheSaint wrote:

I read somewhere that you can swith one card off, read throughout here

Already tried.. no luck my friend.

Offline

#18 2014-11-23 12:14:26

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,488

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Chapter 6 downward ?


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#19 2014-11-23 15:10:49

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

TheSaint wrote:

Chapter 6 downward ?

yep, seems to be a hard problem to solve.. hmm

Offline

#20 2014-11-24 22:12:20

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Guys, after redo all steps many times, including new installations, I got stuck at this very point:

.....
NVIDIA Unified Driver for all supported NVIDIA GPUS
modesetting(0): using dvr /dev/dri/card0
(WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
(EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
(II) UnloadModule: "modesetting"
(EE) Device(s) detected, but none match those in config file.
(EE)
Fatal server error:
(EE) no screen found (EE)
(EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
...
Server terminated with error (1). Closing file.

Offline

#21 2014-11-24 22:42:55

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

clfarron4 wrote:

Have you managed to get the Intel card working on its own yet? (never mind the nVidia card)

So we're back to this.

The reason I asked is because it's the card you'll be using until you invoke optirun or something like that. This is the Intel Wiki page.


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#22 2014-11-24 23:25:44

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,488

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

I don't know exactly, but I think bumblebee is the directions to follow, from the installation and start it up.


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#23 2014-11-24 23:58:58

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

TheSaint wrote:

I don't know exactly, but I think bumblebee is the directions to follow, from the installation and start it up.

Thanks pal wink I gonna retry.

Offline

#24 2014-11-26 17:10:10

erickwill
Member
Registered: 2013-11-05
Posts: 120

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Problem solved! Solution under the first post.

Offline

#25 2014-11-26 20:11:24

mrunion
Member
From: Jonesborough, TN
Registered: 2007-01-26
Posts: 1,938
Website

Re: [SOLVED] Problem with NVIDIA GeForce GT 740M and Intel Core i7-4700

Just out of curiosity, any reason you chose "virtualgl" instead of "primus"? (I'm not talking about you installing virtualgl, I'm talking about choosing it as the bridge.) I thought primus was the better-performing of the two. Also, you may want to be aware that there might be a bug in certain circumstances when using virtualgl:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Bu … display_:8

Further, in your solution in post #1, you unnecessarily gave instructions for installing virtualgl twice. It was installed on your first "pacman -Syu ...." line, and further down before changing the bridge method. This is just an FYI, nothing major.

Last edited by mrunion (2014-11-26 20:12:23)


Matt

"It is very difficult to educate the educated."

Offline

Board footer

Powered by FluxBB