You are not logged in.

#1 2017-03-30 01:55:51

rusty725
Member
Registered: 2014-02-16
Posts: 81

vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Hi all,
updated vmware to 12.5.5, rebooted. And vmware wont start anymore, tried fixes from wiki but nothing works.


get these messages in vmware-apploader-2937.log

W115: Unable to load dependencies for /usr/lib/vmware/lib/libvmware-modconfig.so/libvmware-modconfig.so
W115: Unable to execute /usr/lib/vmware/bin/vmware-modconfig

dmesg
vmware-modconfi[2942]: segfault at 3680 ip 0000000000003680 sp 00007ffe6ccf39e8 error 14 in appLoader[5619e03c3000+ad000]

Last edited by rusty725 (2017-05-31 00:00:41)

Offline

#2 2017-03-30 06:17:33

gleira
Member
From: Madrid, Spain
Registered: 2007-06-25
Posts: 3
Website

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

I have found the same problem. I have checked the list of upgrades from yesterday. VMware Workstation works again after downgrading libpng to previous version:

sudo pacman -U libpng-1.6.28-1-x86_64.pkg.tar.xz

Offline

#3 2017-03-30 06:29:30

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 26,227
Website

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Moving to AUR Issues...


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#4 2017-03-30 07:42:12

rusty725
Member
Registered: 2014-02-16
Posts: 81

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Thank You so much Gleira, that did work. problem temporarily solved.

Offline

#5 2017-03-31 16:34:24

andreask
Member
Registered: 2014-10-11
Posts: 4

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Hello, what if the pkg file does not exist in cache?
How could I restore it?

Offline

#6 2017-03-31 16:46:45

andreask
Member
Registered: 2014-10-11
Posts: 4

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Ah I figured it out...
I downloaded the package from the arch archive here...
https://archive.archlinux.org/packages/l/libpng/

And then downgraded!
Thanks!

I just hope that nothing else is broken now! smile

Last edited by andreask (2017-03-31 16:47:41)

Offline

#7 2017-03-31 17:21:57

jskier
Member
From: Minnesota, USA
Registered: 2003-07-30
Posts: 374
Website

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

andreask wrote:

Ah I figured it out...
I downloaded the package from the arch archive here...
https://archive.archlinux.org/packages/l/libpng/

And then downgraded!
Thanks!

I just hope that nothing else is broken now! smile

What kernel are you folks running? I had to build 4.4 LTS for it to work again (and vmware patch).

Also appreciate the heads up on libpng.


--
JSkier

Offline

#8 2017-03-31 17:53:41

andreask
Member
Registered: 2014-10-11
Posts: 4

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Mine is 4.10.6-1-ARCH
But before I found out it was libpng I rebuild kernel AND reinstall vmware player (latest version 12.5.5 build-5234757).
No need to run patch again.

Offline

#9 2017-03-31 18:17:56

jskier
Member
From: Minnesota, USA
Registered: 2003-07-30
Posts: 374
Website

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

andreask wrote:

Mine is 4.10.6-1-ARCH
But before I found out it was libpng I rebuild kernel AND reinstall vmware player (latest version 12.5.5 build-5234757).
No need to run patch again.

Thanks @andreask, 5.5 update and rebuild worked for me as well for latest stable kernel.


--
JSkier

Offline

#10 2017-03-31 18:44:37

saivert
Member
Registered: 2014-06-13
Posts: 19

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Isn't it about time to flatpak this now? So annoying to have to fiddle with this everytime there is an update.

Also even with 12.5.5 you still have to downgrade libpng but you also have to apply the workarounds mentioned on the wiki:
https://wiki.archlinux.org/index.php/VM … ion_12.5.3

I upgraded from 12.5.2 so wasn't aware of the new issues at first.

Last edited by saivert (2017-03-31 18:45:29)

Offline

#11 2017-03-31 21:39:06

andreask
Member
Registered: 2014-10-11
Posts: 4

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Also don't forget to ignore the package in /etc/pacman.conf

IgnorePkg = libpng

Till it's fixed at least!

Offline

#12 2017-04-01 13:06:07

gpetruff
Member
Registered: 2016-02-06
Posts: 31

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Hey guys!

Do you know if there is any definitive fix for this problem so far ?

Thanks ! ")

Offline

#13 2017-04-02 22:47:42

rusty725
Member
Registered: 2014-02-16
Posts: 81

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

not that I know of. keep ignoring libpng package. seems like with every new update or a new release of vmware we got more issues.

Offline

#14 2017-04-03 14:06:42

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 6,426

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

seems like with every new update or a new release of vmware we got more issues.

Has been that way for over a decade, it's one of the downsides of running a rolling release.
I do remember having to check vmware forum before updating the kernel to see if there were known issues.


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#15 2017-04-04 17:34:37

hellsins
Member
Registered: 2016-10-07
Posts: 2

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

I have the same problem
I installed version 12.5.5 on kernel 4.10.6
All succeed, no errors
...
But when I started vmware on the terminal I did not see anything happening and it left the terminal itself

I do not see any fault, and no have any idea for this

Please help...

Offline

#16 2017-04-04 18:21:02

gpetruff
Member
Registered: 2016-02-06
Posts: 31

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

hellsins wrote:

I have the same problem
I installed version 12.5.5 on kernel 4.10.6
All succeed, no errors
...
But when I started vmware on the terminal I did not see anything happening and it left the terminal itself

I do not see any fault, and no have any idea for this

Please help...



You need to downgrade the package libpng to 1.6.28-1 and keep it in the IgnorePkg parameter in /etc/pacman.conf .
After that you need to run the following command as root :

# mv /etc/vmware/icu/icudt44l.dat /etc/vmware/icu/icudt44l.dat.bak

I have the same version installed with the same kernel version and those steps worked for me.
Do try them and tell us if it works.

Regards !

Last edited by gpetruff (2017-04-04 18:22:40)

Offline

#17 2017-04-09 19:08:24

ferikerik
Member
Registered: 2016-10-03
Posts: 5

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

I have the same problem.
I have downgraded libpng to 1.6.28-1
I edited pacman.conf file as line written " IgnorePkg = libpng " and saved it
After that it start to working again

Offline

#18 2017-04-15 05:59:21

madhias
Member
Registered: 2015-10-26
Posts: 12
Website

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

I have also (had) this problem, but VMware Player does not start, no error message, no output at all. I did move the icudt44l.dat file, and downgraded libpng. How can I see some useful debug information?

I am on 4.9.22-1-lts kernel.

[EDIT] That fixed it, like described in the Wiki. I have added this line directly below the line with PRODUCT_NAME in the /usr/bin/vmplayer file:

export VMWARE_USE_SHIPPED_LIBS="yes"

Last edited by madhias (2017-04-15 07:29:43)

Offline

#19 2017-04-27 17:28:39

Commod0re
Member
Registered: 2015-10-13
Posts: 8

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

I found debug info in /tmp/vmware-$USER/vmware-apploader-<pid>.log and saw a message like this:

2017-04-27T10:17:22.720-07:00| appLoader| I125: Unable to dlopen libgtk-x11-2.0.so.0 on the system.  /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1: version `ZLIB_1.2.9' not found (required by /usr/lib/libpng16.so.16)
2017-04-27T10:17:22.722-07:00| appLoader| I125: Unable to dlopen libgtkmm-2.4.so.1 on the system.  /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1: version `ZLIB_1.2.9' not found (required by /usr/lib/libpng16.so.16)

Remembering a similar issue from last year, I fixed it on my system by doing the following, based on that:

sudo mv /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1{,.bak}
sudo ln -s /usr/lib/libz.so.1 /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/

I think the VMWARE_USE_SHIPPED_LIBS=yes workaround is more robust overall, though.

Offline

#20 2017-05-24 23:47:42

alexei
Member
Registered: 2013-12-21
Posts: 5

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

FYI. Installing vmware-workstation 12.5.6_5528349-2, and then following the post-install instruction (to modprobe and start systemd services), works out of the box without any other tweaks. Before I tried the AUR package, I tried installing vmplayer 12.5.6 bundle from VMware, and the vmplayer did not start, due sig 11 described above (I did not try the libpng fix). So, no fix is necessary when using the AUR package.

Offline

#21 2017-05-29 12:36:52

ozmartian
Member
From: Shanghai, CHINA
Registered: 2015-08-19
Posts: 3

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

no need to downgrade libpng... the VMWARE_USE_SHIPPED_LIBS="yes" edit to /usr/bin/vmware as noted above is the first step and then the libz.so.1 symlink .. much better solution with no downgrades nor dodgy pkg ignoring... the vmware 12.5.6 AUR package is overkill too IMHO...

so as to have it in the one post to make it quick + easy for others, try the following script which will automatically patch things up for you.. save this as an executable script and run with sudo

#!/bin/bash

sed -i '/export PRODUCT_NAME="VMware Workstation"/s/.*/&\nexport VMWARE_USE_SHIPPED_LIBS="yes"/' /usr/bin/vmware
mv /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1 /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1.BAK
ln -s /usr/lib/libz.so.1 /usr/lib/vmware/lib/libz.so.1/libz.so.1

Offline

#22 2017-05-31 09:00:37

hellsins
Member
Registered: 2016-10-07
Posts: 2

Re: vmware workstation 12.5.5 not starting [SOLVED]

Thanks # gpetruff, #ozmartian and everyone.
I have run the GUI successfully, but when I use I get this error "Can not add bridged network: There are no un-bridged host network adapters". I was searching and just saw the instructions for windows smile) please help me again
http://imgur.com/ZrgF0DN

Last edited by hellsins (2017-05-31 09:01:00)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB