You are not logged in.

#1 2006-07-11 17:32:00

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

I'm installing my second Arch box (hurray!) and I'm having a problem with fonts. When I start up KDE (including KDM), all the fonts are rendered as squares. I think I have the locale setup properly including rc.conf, and both the 75 dpi and 100 dpi xorg fonts installed. Xorg.0.log didn't seem to give any clues. Obviously I'm missing something silly. Does anyone know what it is?

Edit-->> OpenOffice works fine, so it seems to be a KDE issue.

Offline

#2 2006-07-11 19:24:41

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

Do you only have the 75 dpi and 100 dpi xorg fonts installed? Try installing  the ttf-bitstream-vera fonts. By default, KDE uses this one.

Openoffice works because I *think* it comes with its own fonts.

Offline

#3 2006-07-11 20:30:45

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

All of the above. I ended up "solving" the problem by installing a set of Windows fonts. For whatever reason, KDE couldn't find the fonts even though xorg.conf has them in the PATH. This is strange. The box I'm writing this on (Arch) doesn't have this problem. The box I set up today does. I'm not going to mark this as solved, nor am I going to file a bug report until I'm 100% sure that I haven't gone mental.

Offline

#4 2006-07-12 01:38:41

ducttapeBigSexy
Member
Registered: 2006-07-01
Posts: 31
Website

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

That's the same issue I was having when I installed some Asian font packages after a fresh installed - I just ended up wiping my system and starting fresh, without installing those fonts...

So, no, I don't think you've gone mental tongue

Offline

#5 2006-07-12 02:26:08

timm
Member
From: Wisconsin
Registered: 2004-02-25
Posts: 417

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

I ran into this too; I'd tried installing xorg from my CD on a new box instead of just doing the base.  Then I pacman -Syu'd and instaled KDE.   I got the squares thing going on and went back to a base install and installing xorg and KDE later.  The problem went away, so I don't really know what caused it.  I just figured it was something I had done.

Offline

#6 2006-07-12 02:43:48

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

I was curious if it was an order thing. I did install Xorg before KDE, but I didn't get xorg.conf set up until after I downloaded KDE.

Strange, I have two Arch boxes that are both equally up to date, and yet one of them suffers from a lot of strange problems that the other doesn't. And the one that isn't feeling well has nowhere near the software installed. Hmmm???

Offline

#7 2006-07-12 06:23:15

kishd
Member
Registered: 2006-06-14
Posts: 399

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

Scottish, Try the script in this thread. Don't forget to restart X.
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … resh+fonts
kishd


---for there is nothing either good or bad, but only thinking makes it so....
Hamlet, W Shakespeare

Offline

#8 2006-07-13 02:22:23

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

kishd wrote:

Scottish, Try the script in this thread. Don't forget to restart X.
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … resh+fonts
kishd

I had to make some modifications to the script:

Changed '/usr/X11R6/lib/X11/fonts' to '/usr/share/fonts'

It seems to have done the trick. Thanks

Offline

#9 2006-09-17 01:25:40

pelle.k
Member
From: Åre, Sweden (EU)
Registered: 2006-04-30
Posts: 667

Re: Fonts only rendering as squares (KDE at least) [solved]

Just wanted to confirm that ttf-bitstream-vera did the trick smile
I was totally blind in kdm. Never had to install this manually before, but there's always a first time i guess big_smile
Thanks!


"Your beliefs can be like fences that surround you.
You must first see them or you will not even realize that you are not free, simply because you will not see beyond the fences.
They will represent the boundaries of your experience."

SETH / Jane Roberts

Offline

Board footer

Powered by FluxBB