You are not logged in.

#1 2018-02-18 18:16:08

avi9526
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 72

pulseaudio misbehave at startup

Sometimes pulseaudio gives no sound until I switch output device to different than back. If I press mute - it starts to play with 100% volume (my ears still hurt). Tried to remove ".config/pulse/" doesn't help. Anyone has such problem?

Offline

#2 2018-02-19 08:24:25

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 4,739

Re: pulseaudio misbehave at startup

Don't wonder if anyone else has the issue, investigate why you have the issue.

Post

sudo fuser -v /dev/snd/*
pacmd list-sinks
pacmd list-sink-inputs

from before and after the issue happens. And post details on your session how you start it and what you are using to manipulate audio volume.

FWIW pulseaudio behaves as I expect it to on two separate systems.

Last edited by V1del (2018-02-19 08:25:18)

Online

#3 2018-02-20 23:59:27

avi9526
Member
Registered: 2015-05-15
Posts: 72

Re: pulseaudio misbehave at startup

This happens on dual-boot PC, seems caused by arch boot after win10

before

                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  avi9526     916 F.... pulseaudio
/dev/snd/controlC1:  avi9526     916 F.... pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D0c:   avi9526     916 F...m pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D0p:   avi9526     916 F...m pulseaudio
1 sink(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_14.2.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: 
	priority: 9039
	volume: front-left: 16385 /  25% / -36,12 dB,   front-right: 16385 /  25% / -36,12 dB
	        balance 0,00
	base volume: 60694 /  93% / -2,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 441,76 ms
	max request: 86 KiB
	max rewind: 375 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 1
	linked by: 1
	configured latency: 460,00 ms; range is 0,50 .. 2000,00 ms
	card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_14.2>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ALC889 Analog"
		alsa.id = "ALC889 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA ATI SB"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI SB at 0xfe600000 irq 16"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.2"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "4383"
		device.product.name = "SBx00 Azalia (Intel HDA)"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "384000"
		device.buffering.fragment_size = "192000"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Realtek ALC889"
		alsa.components = "HDA:10ec0889,1458a132,00100004"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
	active port: <analog-output-headphones>
1 sink input(s) available.
    index: 2
	driver: <protocol-native.c>
	flags: 
	state: RUNNING
	sink: 0 <alsa_output.pci-0000_00_14.2.analog-stereo>
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	muted: no
	current latency: 500,00 ms
	requested latency: 460,00 ms
	sample spec: float32le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	resample method: copy
	module: 12
	client: 14 <Audacious>
	properties:
		media.name = "Audacious"
		application.name = "Audacious"
		native-protocol.peer = "UNIX socket client"
		native-protocol.version = "32"
		application.process.id = "1408"
		application.process.user = "avi9526"
		application.process.host = "peifPeaj2"
		application.process.binary = "audacious"
		application.language = "uk_UA.UTF-8"
		window.x11.display = ":0"
		application.process.machine_id = "ec4d169355c34ebea6adb174c660cfd1"
		application.process.session_id = "c1"
		application.icon_name = "audacious"
		module-stream-restore.id = "sink-input-by-application-name:Audacious"

after switching output to "line out" then back to headphones

                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  avi9526     916 F.... pulseaudio
/dev/snd/controlC1:  avi9526     916 F.... pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D0c:   avi9526     916 F...m pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D0p:   avi9526     916 F...m pulseaudio
1 sink(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_14.2.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: 
	priority: 9039
	volume: front-left: 16385 /  25% / -36,12 dB,   front-right: 16385 /  25% / -36,12 dB
	        balance 0,00
	base volume: 60694 /  93% / -2,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 254,35 ms
	max request: 86 KiB
	max rewind: 375 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 1
	linked by: 1
	configured latency: 460,00 ms; range is 0,50 .. 2000,00 ms
	card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_14.2>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ALC889 Analog"
		alsa.id = "ALC889 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA ATI SB"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI SB at 0xfe600000 irq 16"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.2"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "4383"
		device.product.name = "SBx00 Azalia (Intel HDA)"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "384000"
		device.buffering.fragment_size = "192000"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Realtek ALC889"
		alsa.components = "HDA:10ec0889,1458a132,00100004"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
	active port: <analog-output-headphones>
1 sink input(s) available.
    index: 2
	driver: <protocol-native.c>
	flags: 
	state: RUNNING
	sink: 0 <alsa_output.pci-0000_00_14.2.analog-stereo>
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	muted: no
	current latency: 190,06 ms
	requested latency: 460,00 ms
	sample spec: float32le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	resample method: copy
	module: 12
	client: 14 <Audacious>
	properties:
		media.name = "Audacious"
		application.name = "Audacious"
		native-protocol.peer = "UNIX socket client"
		native-protocol.version = "32"
		application.process.id = "1408"
		application.process.user = "avi9526"
		application.process.host = "peifPeaj2"
		application.process.binary = "audacious"
		application.language = "uk_UA.UTF-8"
		window.x11.display = ":0"
		application.process.machine_id = "ec4d169355c34ebea6adb174c660cfd1"
		application.process.session_id = "c1"
		application.icon_name = "audacious"
		module-stream-restore.id = "sink-input-by-application-name:Audacious"

only difference in "current latency"

I use plasmashell and change current output using either plasma 5 volume control widget or pavucontrol

Offline

Board footer

Powered by FluxBB