You are not logged in.

#1 2018-12-04 07:59:44

peoro
Member
Registered: 2007-06-10
Posts: 65

GeForce 610M, nvidia-390xx: "NVRM: RmInitAdapter failed!"

I have a laptop using NVIDIA Optimus, with a GeForce 610M, and I'm trying to set up bumblebee.

Bumblebee was working the last time I needed this GPU. At the time I had `nvidia` installed. I just learned that my GPU is now supported by the `nvidia-390xx` legacy driver, and installed that one, but I'm no longer able to get Bumblee working.


`dmesg` shows the following output:

[   35.949555] ipmi message handler version 39.2
[   35.954115] ipmi device interface
[   36.209452] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[   36.209456] Disabling lock debugging due to kernel taint
[   36.240365] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 236
[   36.682866] nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[   36.683021] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[   36.683308] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  390.87  Tue Aug 21 12:33:05 PDT 2018 (using threaded interrupts)
[   77.480113] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x26:0xffff:1123)
[   77.480227] NVRM: rm_init_adapter failed for device bearing minor number 0

The following is `/var/log/Xorg.8.log` (i.e. bumblebee's virtual X11 server's log):

[   328.750] 
X.Org X Server 1.20.3
X Protocol Version 11, Revision 0
[   328.751] Build Operating System: Linux Arch Linux
[   328.751] Current Operating System: Linux tin 4.19.4-arch1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Nov 23 09:06:58 UTC 2018 x86_64
[   328.751] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=b51947cf-803d-4cc2-ba70-7cdc9732fe71 rw quiet intel_pstate=disable pcie_aspm=off rcutree.rcu_idle_gp_delay=1
[   328.751] Build Date: 25 October 2018  04:42:32PM
[   328.751]  
[   328.751] Current version of pixman: 0.36.0
[   328.751]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[   328.751] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   328.751] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Tue Dec  4 08:35:35 2018
[   328.751] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia"
[   328.751] (++) Using config directory: "/etc/bumblebee/xorg.conf.d"
[   328.751] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   328.751] (==) ServerLayout "Layout0"
[   328.751] (==) No screen section available. Using defaults.
[   328.751] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   328.751] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   328.752] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
        Using the first device section listed.
[   328.752] (**) |   |-->Device "DiscreteNvidia"
[   328.752] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[   328.752] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[   328.752] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
[   328.752] (**) Not automatically adding devices
[   328.752] (==) Automatically enabling devices
[   328.752] (**) Not automatically adding GPU devices
[   328.752] (==) Automatically binding GPU devices
[   328.752] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   328.752] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[   328.752]    Entry deleted from font path.
[   328.752] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[   328.752]    Entry deleted from font path.
[   328.752] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[   328.752]    Entry deleted from font path.
[   328.752] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[   328.752]    Entry deleted from font path.
[   328.752] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/Type1
[   328.752] (++) ModulePath set to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules"
[   328.752] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[   328.752] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[   328.752] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
        Using the default mouse configuration.
[   328.752] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
        Using the default keyboard configuration.
[   328.752] (II) Module ABI versions:
[   328.752]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   328.752]    X.Org Video Driver: 24.0
[   328.752]    X.Org XInput driver : 24.1
[   328.752]    X.Org Server Extension : 10.0
[   328.753] (--) using VT number 1

[   328.753] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[   328.755] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   328.755] (EE) /dev/dri/card0: failed to set DRM interface version 1.4: Permission denied
[   328.759] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1058:1043:1457 rev 161, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/134217728, 0xe8000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   328.759] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   328.759] (II) LoadModule: "glx"
[   328.759] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/libglx.so
[   328.766] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   328.766]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   328.767]    Module class: X.Org Server Extension
[   328.767] (II) NVIDIA GLX Module  390.87  Tue Aug 21 16:10:56 PDT 2018
[   328.767] (II) LoadModule: "nvidia"
[   328.767] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   328.767] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   328.768]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   328.768]    Module class: X.Org Video Driver
[   328.768] (II) LoadModule: "mouse"
[   328.768] (WW) Warning, couldn't open module mouse
[   328.768] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[   328.768] (II) LoadModule: "kbd"
[   328.768] (WW) Warning, couldn't open module kbd
[   328.768] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
[   328.768] (II) NVIDIA dlloader X Driver  390.87  Tue Aug 21 15:44:49 PDT 2018
[   328.768] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   328.768] (II) Loading sub module "fb"
[   328.768] (II) LoadModule: "fb"
[   328.769] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   328.769] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   328.769]    compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
[   328.769]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   328.769] (II) Loading sub module "wfb"
[   328.769] (II) LoadModule: "wfb"
[   328.769] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[   328.769] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   328.770]    compiled for 1.20.3, module version = 1.0.0
[   328.770]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   328.770] (II) Loading sub module "ramdac"
[   328.770] (II) LoadModule: "ramdac"
[   328.770] (II) Module "ramdac" already built-in
[   328.770] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[   328.770] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[   328.770] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   328.770] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   328.770] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Option "ProbeAllGpus" "false"
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Option "UseEDID" "false"
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" "none"
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Ignoring EDIDs
[   328.771] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" set to "none"; enabling NoScanout
[   328.771] (**) NVIDIA(0):     mode
[   328.885] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[   328.885] (EE) NVIDIA(GPU-0):     check your system's kernel log for additional error
[   328.885] (EE) NVIDIA(GPU-0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   328.885] (EE) NVIDIA(GPU-0):     README for additional information.
[   328.885] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   328.885] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[   328.885] (II) UnloadModule: "nvidia"
[   328.885] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[   328.885] (II) UnloadSubModule: "fb"
[   328.885] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   328.885] (EE) 
Fatal server error:
[   328.885] (EE) no screens found(EE) 
[   328.885] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
 for help. 
[   328.885] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
[   328.885] (EE) 
[   328.885] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

`bbswitch` is on, and I tried to add a couple kernel parameters (`pcie_aspm=off rcutree.rcu_idle_gp_delay=1`) as suggested on many forums, but to no avail.


Any ideas?


I believe I might be happy with nouveau as well, but that's not doing better (I get `NOUVEAU(0): [drm] failed to set drm interface version`; I didn't manage to fix it and the ArchWiki bumblebee article says to just use nvidia).

Offline

#2 2018-12-04 16:14:34

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 8,906

Re: GeForce 610M, nvidia-390xx: "NVRM: RmInitAdapter failed!"

Did you try to configure the system to exclusively use the nvidia GPU (to rule out a more general problem w/ the HW)?
Did you maybe switch it off in the BIOS?

Offline

#3 2018-12-05 07:19:31

peoro
Member
Registered: 2007-06-10
Posts: 65

Re: GeForce 610M, nvidia-390xx: "NVRM: RmInitAdapter failed!"

I didn't consider the possibility of hardware problems. Haven't tried yet to disable the intel card. Will try it soon.

And I don't remember ever accessing the BIOS of this laptop in years.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB