You are not logged in.

#1 2019-08-17 15:23:02

SRSR333
Member
Registered: 2019-05-09
Posts: 5

Black screen in DE with Optimus enabled, works fine with dGPU only

Hi, everyone.

I own a Dell Precision 7530 with the Intel UHD Graphics 630, and the NVIDIA Quadro RTX 3000 (that I've upgraded from the default Quadro P3200).

This notebook has a GPU multiplexer, and hence has the neat feature where the GPU configuration driving the internal display can be switched between NVIDIA Optimus, or the dGPU only. I want to prioritise battery life with the notebook, so I generally enable Optimus (and only switch to the dGPU when I want improved performance, in rendering and games).

In Arch, my notebook boots fine in both modes, but I am presented with a completely black screen (LCD backlight off, too) when I boot Arch under Optimus mode. I can switch to the console using Ctrl+ Alt + F2, though, and log in there. Boot-up also works perfectly fine with only the Quadro GPU enabled, and no Optimus (both DE and console).

Furthermore, I cannot adjust the backlight using the keyboard shortcut on my notebook—neither in the console tty, nor in the desktop environment. When I do press the backlight adjustment shortcut, Arch spits out several lines of error code, which I believe has something to do with buggy firmware tables:

$[ 388.293574] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol[\_SB.PCI0.PEG0.PEGP.BRT6.LCD], AE_NOT_FOUND (20190509/psargs-330)
[ 388.293608] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.PEG0.PEGP.BRT6 due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190509/psparse-529) 
[ 388.293668] ACPI Error: Aborting method \EV5 due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190509/psparse-529)
[ 388.293727] ACPI Error: Aborting method \SMEE due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190509/psparse-529)
[ 388.293786] ACPI Error: Aborting method \SMIE due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190509/psparse-529) 
[ 388.293845] ACPI Error: Aborting method \NEVT due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190509/psparse-529) 
[ 388.293903] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.LPCB.ECDV._Q66 due to previous error (AE_MOT_FOUMD) (20190509/psparse-529)

I have installed the nvidia package, bumblebee and bbswitch, but I am not entirely sure what next. Oh, and for some reason, my CPU temperature is skyrocketing in Arch.

How should I proceed from here? Thanks very much.

Last edited by SRSR333 (2019-08-17 15:25:21)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB