You are not logged in.

#1 2020-01-11 17:39:31

rosseba
Member
Registered: 2019-09-13
Posts: 13

X1C7, audio surround broken with kernel 5.4.10

Analog surround 2.1 Output become unavailable with kernel 5.4.10.arch1-1
I downgrade kernel to ver 5.4.6.arch3-1 and now it works again.
My system is a Lenovo X1 Carbon 7th gen,
audio card is

$ lspci | grep Audio
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 11)

Offline

#2 2020-03-10 06:58:50

chlankboot
Member
Registered: 2018-11-12
Posts: 5

Re: X1C7, audio surround broken with kernel 5.4.10

Hi,

I just installed Arch on a new HP Dragonfly (5.5.8-arch1-1 x86_64), everything works except sound, same sound card.

$ sudo lspci -v | grep -A10 -i "audio" 

00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Cannon Point-LP High Definition Audio Controller
        Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 16
        Memory at 404a108000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Memory at 404a000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=1M]
        Capabilities: [50] Power Management version 3
        Capabilities: [80] Vendor Specific Information: Len=14 <?>
        Capabilities: [60] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
        Kernel driver in use: sof-audio-pci
        Kernel modules: snd_hda_intel, snd_soc_skl, snd_sof_pci

00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Cannon Point-LP SMBus Controller
        Flags: medium devsel, IRQ 16
        Memory at 404a10e000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]
        I/O ports at efa0 [size=32]
        Kernel driver in use: i801_smbus
        Kernel modules: i2c_i801
$ cat /proc/asound/cards
                                                                      
 0 [sofhdadsp      ]: sof-hda-dsp - sof-hda-dsp
                      HP-HPEliteDragonfly--861F

Any way to downgrade to 5.4.10 ? as mentioned, it's a new install and cache do not have that version.

Thanks.

Last edited by chlankboot (2020-03-10 07:54:35)

Offline

#3 2020-07-04 09:08:42

renodesper
Member
From: Bandung
Registered: 2010-12-26
Posts: 33
Website

Re: X1C7, audio surround broken with kernel 5.4.10

I do have a similar issue on Linux 5.7.7 using X-1 Carbon 7th Gen. Using the lts version is working fine. Is there any exact solution for this instead of downgrading the kernal?

Offline

#4 2020-07-04 10:22:02

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 9,983

Re: X1C7, audio surround broken with kernel 5.4.10

Install sof-firmware if you don't have it installed as well as alsa-ucm-conf

Offline

Board footer

Powered by FluxBB