You are not logged in.

#1 2020-03-29 21:12:15

L1ghtmareI
Member
Registered: 2014-08-29
Posts: 96

Pulseaudio profiles missing

Hello,
I'm missing many profiles (in pavucontrol) for my Audigy ES sound card. I'm only worried about the "Analog Stereo Output + Analog Mono Input" profile, however it is peculiar that many other profiles are missing that used to be present. The built-in soundcard seems to have all profiles present, but marked as (unavailable), and they cannot be selected.

The issue has appeared with the PA 13 update back in September, where among other things they "improved initial profile selection" and "automatically switching away from unavailable profiles" (doesn't look like it's supposed to break anything though). It has persisted through reinstallation and deleting config files. My configuration right now is the default.

Everything seems to be fine on the ALSA side: when i unmute the 'Mic' playback channel on the soundcard, the sound is normal. However, when i add the capture device manually in default.pa (or select it manually through alsa in apps such as audacity), the sampling rate is wrong and the sound is very high pitch as a result.

Thanks in advance.

Offline

#2 2020-03-29 22:02:23

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,698

Re: Pulseaudio profiles missing

Because we don't see what you see we need some more actable information like

aplay -l
amixer -c$cardindex of card in question$
pacmd list-cards
pacmd list-sinks

in [ code ] [ /code ] tags without the spaces.

FWIW audigy ES rings a bell, are you sure it was the pulse update and not rather an alsa-lib change? See for example: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 1#p1887411 (maybe read the rest of the thread for potential BG info but pay attention to that post in particular)

Offline

#3 2020-03-30 00:06:23

L1ghtmareI
Member
Registered: 2014-08-29
Posts: 96

Re: Pulseaudio profiles missing

Here's the info you asked for.

However, when i tried the config as in https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 1#p1887411 the card went missing altogether from listed cards (I made sure to use the correct vendor and device ID). Moreover, it seems in that topic the 'stereo output + mono input' profile is available.

Last edited by L1ghtmareI (2020-03-30 00:08:29)

Offline

#4 2020-04-05 21:45:15

knille
Member
Registered: 2014-02-24
Posts: 15

Re: Pulseaudio profiles missing

for my USB audio interface "Motu M2" also most profiles disappeared from pavucontrol. only

analog input
digital input
analog output
digital output

are left missing the duplex profiles. i have the device since end of january and the duplex profiles were present at that time. no idea what might have led to the profiles dissappearing, also cannot specify when it happened. in february i used the device on a windows machine, maybe the driver installation process updated the firmware but the firmware update instructions of the manufacturer do not support that theory. firmware version right now is 1.01, there is a later version 1.02 i did not install so far.

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: M2 [M2], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
amixer -c1

- no output -
pacmd list-cards

2 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_01_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 6
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI HDMI at 0xf7e60000 irq 31"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "aad8"
		device.product.name = "Tonga HDMI Audio [Radeon R9 285/380] (Radeon R9 285/380 HDMI Audio)"
		device.string = "0"
		device.description = "Tonga HDMI Audio [Radeon R9 285/380] (Radeon R9 285/380 HDMI Audio)"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI)-Ausgabe (priority 5900, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI)-Ausgabe (priority 800, available: no)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI)-Ausgabe (priority 800, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2)-Ausgabe (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra1: Digital Surround 5.1 (HDMI 2)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra1: Digital Surround 7.1 (HDMI 2)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra2: Digital Stereo (HDMI 3)-Ausgabe (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2: Digital Surround 5.1 (HDMI 3)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2: Digital Surround 7.1 (HDMI 3)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3: Digital Stereo (HDMI 4)-Ausgabe (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3: Digital Surround 5.1 (HDMI 4)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5)-Ausgabe (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4: Digital Surround 5.1 (HDMI 5)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4: Digital Surround 7.1 (HDMI 5)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra5: Digital Stereo (HDMI 6)-Ausgabe (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra5: Digital Surround 5.1 (HDMI 6)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra5: Digital Surround 7.1 (HDMI 6)-Ausgabe (priority 600, available: no)
		off: Aus (priority 0, available: unknown)
	active profile: <off>
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-5: HDMI / DisplayPort 6 (priority 5400, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 1
	name: <alsa_card.usb-MOTU_M2_<censored>>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "M2"
		alsa.long_card_name = "MOTU M2 at usb-0000:00:14.0-9, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.0-usb-0:9:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb2/2-9/2-9:1.0/sound/card1"
		udev.id = "usb-MOTU_M2_<censored>"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "07fd"
		device.vendor.name = "Mark of the Unicorn"
		device.product.id = "0008"
		device.product.name = "M2"
		device.serial = "MOTU_M2_<censored>"
		device.string = "1"
		device.description = "M2"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo-Eingabe (priority 65, available: unknown)
		input:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958)-Eingabe (priority 55, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo-Ausgabe (priority 6500, available: unknown)
		output:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958)-Ausgabe (priority 5500, available: unknown)
		off: Aus (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.usb-MOTU_M2_<censored>.analog-stereo/#1: M2 Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.usb-MOTU_M2_<censored>.analog-stereo.monitor/#1: Monitor of M2 Analog Stereo
	ports:
		analog-input: Analoger Eingang (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		iec958-stereo-input: Digitaleingang (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-output: Analoge Ausgabe (priority 9900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		iec958-stereo-output: Digitalausgang (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
pacmd list-sinks

1 sink(s) available.
  * index: 1
	name: <alsa_output.usb-MOTU_M2_<censored>.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9049
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0,00 ms
	max request: 0 KiB
	max rewind: 0 KiB
	monitor source: 1
	sample spec: s32le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 2000,00 ms
	card: 1 <alsa_card.usb-MOTU_M2_<censored>>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "32"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "USB Audio"
		alsa.id = "USB Audio"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "M2"
		alsa.long_card_name = "MOTU M2 at usb-0000:00:14.0-9, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.0-usb-0:9:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb2/2-9/2-9:1.0/sound/card1"
		udev.id = "usb-MOTU_M2_<censored>"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "07fd"
		device.vendor.name = "Mark of the Unicorn"
		device.product.id = "0008"
		device.product.name = "M2"
		device.serial = "MOTU_M2_<censored>"
		device.string = "front:1"
		device.buffering.buffer_size = "768000"
		device.buffering.fragment_size = "384000"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "M2 Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "USB Mixer"
		alsa.components = "USB07fd:0008"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"
	ports:
		analog-output: Analoge Ausgabe (priority 9900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
	active port: <analog-output>
pacmd list-sources

1 source(s) available.
  * index: 1
	name: <alsa_output.usb-MOTU_M2_<censored>.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 1040
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0,00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s32le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 2000,00 ms
	monitor_of: 1
	card: 1 <alsa_card.usb-MOTU_M2_<censored>>
	module: 7
	properties:
		device.description = "Monitor of M2 Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "M2"
		alsa.long_card_name = "MOTU M2 at usb-0000:00:14.0-9, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.0-usb-0:9:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb2/2-9/2-9:1.0/sound/card1"
		udev.id = "usb-MOTU_M2_<censored>"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "07fd"
		device.vendor.name = "Mark of the Unicorn"
		device.product.id = "0008"
		device.product.name = "M2"
		device.serial = "MOTU_M2_<censored>"
		device.string = "1"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"

any help would be greatly appreciated.

Offline

#5 2020-04-10 13:33:43

knille
Member
Registered: 2014-02-24
Posts: 15

Re: Pulseaudio profiles missing

ok, puleglot from the linuxmusicians.com forum pointed out that my issue is a known, device specific alsa thing:

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=207023

Offline

Board footer

Powered by FluxBB