You are not logged in.

#1 2006-09-26 11:13:01

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Getting Microphone to work in Skype

Hi,

I can hear Skype but not get mic to work ... levels are set in alsamixer

tried wiki guide for skype but nothing yet...

So I thought I would load up audacity to test mic ... but I get Error while opening sound device

Could be a problem with dsp ... only I have read about Skype hijack whatever that is...

No sure where to look?


Mr Green

Offline

#2 2006-09-26 13:40:15

Dusty
Schwag Merchant
From: Medicine Hat, Alberta, Canada
Registered: 2004-01-18
Posts: 5,986
Website

Re: Getting Microphone to work in Skype

I can't remember which command line options you need, but play with arecord to make sure the mic is working first. Its part of alsa-utils, IIRC. You have a new system, I'm guessing it has onboard sound, and its possible that the microphone isn't supported yet.

When I had trouble, I had to go into alsamixer, press F4 or F5 to get the "input" levels, and had to find some switches for input select and mic select and some other crap... make sure that "capture" is set to microphone. Play with the switches.

Dusty

Offline

#3 2006-09-26 14:03:48

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

got capture all... set

will try arecord ... headset is fine but I know speakers work soo

Of course I am going to make sure mic does work on something else first .....

may need skype hijack .. did have it working ages ago (as you remember) but never used since ... now I wants to get with the VOIP crowd

thanks .... ;-)

EDIT just checked on me lappy same thing no worky will check (somehow!) if mic works at all ... /me looks for an old cassette recorder (remember those !!!)


Mr Green

Offline

#4 2006-09-26 17:51:12

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream
arecord: main:550: audio open error: Invalid argument

emmm not sure whats that all about is it dmix (the devil himself!)


Mr Green

Offline

#5 2006-09-27 06:30:59

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

Trying out skype-beta & skype_dsp_hikacker in aur see if they work....

I can hear calls ok ... but mic is still not working ...

Is there an alternative to skype app I could use?

Wait a minute would having modules (alsa!) in modprobe.conf affect it?


Mr Green

Offline

#6 2006-09-27 12:28:34

Dusty
Schwag Merchant
From: Medicine Hat, Alberta, Canada
Registered: 2004-01-18
Posts: 5,986
Website

Re: Getting Microphone to work in Skype

If you can't get arecord to work, you won't get any other mic-dependent program working, beta or not. They all have to access Alsa in basically the same way. Search google for your particular sound card, I recall some dmix thing you may asound.conf stuff you may have to add.

Dusty

Offline

#7 2006-09-27 12:47:42

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

thanks Dusty ;-)

I have set up .asoundrc as per wiki but I also have asound.conf in /etc

now wondering if they clash .....?

Anyway I am going to change headset as I think mic is not working at all... I want one of those fancy plug in phones ...lol

At least then I'll know which is at fault


Mr Green

Offline

#8 2006-09-28 12:19:30

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

[solved] went in kmix uped all mic levels ... mic works but sounds quality is awful

So I need a better microphone.... wink


Mr Green

Offline

#9 2006-09-29 07:40:00

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

Ok now I have got myself a usb phone wondered if anyone has got one working under linux?


Mr Green

Offline

#10 2006-11-03 18:08:22

B15HOP
Member
From: Australia
Registered: 2005-02-10
Posts: 131

Re: Getting Microphone to work in Skype

Ok I have this problem also except I have a SB Audigy 4 pro.

I can use skype and play music while skype is going and the other person on the other end can hear whatever i play!! aplay / mpg123 etc...

Even though I can hear myself through the mic, the mic will not record in arecord. So this has baffled me. It will neither work in skype, and when I record using arecord at 8bit 8000hz...

I've checked vol settings as well, and put them all up, which just makes my talking louder through the speakers. I am baffled as to why this is happening. sad


"The ecological crisis is a moral issue."

Offline

#11 2006-11-03 18:16:06

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

all the capture & mic settings in alsamixer ok?


Mr Green

Offline

#12 2006-11-03 19:56:08

B15HOP
Member
From: Australia
Registered: 2005-02-10
Posts: 131

Re: Getting Microphone to work in Skype

i'm guessing so... ive checked over and over. mic vol up to max, mic boost on, capture tab mic set to max... anything else?


"The ecological crisis is a moral issue."

Offline

#13 2006-11-03 20:26:20

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

hit tab check 'em all ....


Mr Green

Offline

#14 2006-11-03 22:04:12

B15HOP
Member
From: Australia
Registered: 2005-02-10
Posts: 131

Re: Getting Microphone to work in Skype

yeah done that


"The ecological crisis is a moral issue."

Offline

#15 2006-11-04 07:20:09

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,745

Re: Getting Microphone to work in Skype

If I'm honest I gave up with Skype ages ago ,.....

pm me t oremind me to  dig out old mike give it another go ;-)


Mr Green

Offline

#16 2006-11-04 15:06:15

kishd
Member
Registered: 2006-06-14
Posts: 399

Re: Getting Microphone to work in Skype

This may help. I got my mic to work by enabling V_REFOUT Enable
in Kmix. I also unmuted the mouse. It now works with skype. I have onboard sound on an intel motherboard.


---for there is nothing either good or bad, but only thinking makes it so....
Hamlet, W Shakespeare

Offline

#17 2006-11-08 22:49:09

jinn
Member
From: Gothenburg
Registered: 2005-12-10
Posts: 506

Re: Getting Microphone to work in Skype

well how do i do that if i dont use KMiX? cant find the problem in my case.. using gnome 2.16 right now.


The ultimate Archlinux release name: "I am your father"

Offline

#18 2006-11-08 22:54:28

twiistedkaos
Member
Registered: 2006-05-20
Posts: 666

Re: Getting Microphone to work in Skype

I am glad I am not the only person having microphone issues. Mine use to work perfectly, but nothing now.
Mic vol= 100%
Mic Boost = Enabled
V_REFOUT = Enabled
Line = 100%
Line in sens = Enabled

I can hear myself if I talk into my mic through my own speakers, but with any application all I get is static.

Offline

#19 2006-11-09 09:59:55

jinn
Member
From: Gothenburg
Registered: 2005-12-10
Posts: 506

Re: Getting Microphone to work in Skype

running skype with aoss skype worked for me.. but according to my friend the my mic gives alot of noise.. dont know if the mic sucks or if the drivers rsucks.. I dont even have mic boost in alsamixer..


The ultimate Archlinux release name: "I am your father"

Offline

Board footer

Powered by FluxBB