You are not logged in.

#1 2020-09-16 07:59:01

Soptik
Member
Registered: 2019-03-11
Posts: 58

[Solved] Lenovo Ideapad 330s - No sound from microphone

Hi,

internal microphone on my laptop stopped working. No idea when it worked last, but I did no configuration change apart from updating. However reverting kernel to 5.8.5 didn't help.

When I look at pulseaudio pavucontrol, I see very slight noise in the microphone output, but no matter how much do I scream into the computer, the noise level remains the same.

It is not hardware issue, it works on other system.

I have no idea how to properly debug this, but I ran alsa-info.sh: http://alsa-project.org/db/?f=6dca3091c … 8e36f1ada1

I'd be glad for any information or ideas on how to debug this or provide more information.

Thanks

Last edited by Soptik (2020-09-17 09:31:17)

Offline

#2 2020-09-16 09:08:17

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 10,508

Re: [Solved] Lenovo Ideapad 330s - No sound from microphone

The noise you see is likely the mic boost that is enabled use

amixer -c0 'Mic Boost',0 0 #0 to disable the boost, up to 3 for various levels of boost

to toggle this. What are you using for attempting to record? does

arecord -Dhw:0 test.wav

work? What's your output for

pacmd list-cards
#During active recording
pacmd list-sources
pacmd list-source-outputs

Offline

#3 2020-09-16 09:48:12

Soptik
Member
Registered: 2019-03-11
Posts: 58

Re: [Solved] Lenovo Ideapad 330s - No sound from microphone

The amixer command to disable mic boost complained that the command doesn't exist, and disabling mic boost via alsamixer tui didn't seem to do anything.

Arecord (while specifying -Dhw:0) complained that sample format is not available and I had to specify one of S16_LE or S32_LE via -f. After I specified the format, it complained that channel count is not available. When I specified -c 2 (-c 1 didn't work), it complained that rate is not accurate, but started recording.

The recording didn't have anything that could be heard, altough I've seen the same noise that have been visible in microphone output (via pavucontrol).

Furthermore, I had to reboot before recording, as during testing, I often encountered `audio open error: Device of resource busy`. This only happened when specifying device, `arecord test.wav` works all the time.

Using arecord without specifying device works flawlessly without any configuration (albeit still there is no sound to be heard).

Previously, I tested everything by looking at pavucontrol mic output volume, and discord voice test. But the end result is the same when recording via arecord.

list-cards: http://ix.io/2xJM

list-sources (while recording & specifying device): http://ix.io/2xJN

list-source-outputs (while recording & specifying device):

0 source output(s) available.

list-source-outputs while *not* recording: http://ix.io/2xJO

list-source-outputs while recording but only via `arecord test.wav`, so not specifying device: http://ix.io/2xJP

Last edited by Soptik (2020-09-16 09:54:25)

Offline

#4 2020-09-17 08:07:36

Soptik
Member
Registered: 2019-03-11
Posts: 58

Re: [Solved] Lenovo Ideapad 330s - No sound from microphone

Workaround: use LTS kernel.

Offline

#5 2020-09-23 09:04:16

Equity
Member
Registered: 2019-12-21
Posts: 3

Re: [Solved] Lenovo Ideapad 330s - No sound from microphone

I'm having the exact issue with a lenovo ideapad 330-15ikb laptop and installing the LTS kernel for me didn't change anything for me.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB