You are not logged in.

#1 2020-11-01 09:07:08

codedcosmos
Member
Registered: 2017-09-25
Posts: 11

[SOLVED] No audio devices since last update

What the issue is

I performed an upgrade recently and after I rebooted audio streams weren't starting. Museeks and youtube failed to start the video and where locked on the first second of the video/song.

Opening up gnome shows me there are no output or input devices.

Attempted fixes

I first tried downgrading my kernel from

 Packages (2) linux-zen-5.9.2.zen1-1  linux-zen-headers-5.9.2.zen1-1 

with

 sudo pacman -U linux-zen-5.8.10.zen1-1-x86_64.pkg.tar.zst linux-zen-headers-5.8.10.zen1-1-x86_64.pkg.tar.zst 

Which did not solve the issue. So I tried downgrading a bunch of packages to hopefully find one that worked (obviously cd'ed into /var/cache/pacman/pkg:

sudo pacman -U linux-zen-5.8.10.zen1-1-x86_64.pkg.tar.zst linux-zen-headers-5.8.10.zen1-1-x86_64.pkg.tar.zst mutter-3.36.6-1-x86_64.pkg.tar.zst gnome-shell-1\:3.36.6-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-common-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-devel-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-xephyr-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-xnest-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-xvfb-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-server-xwayland-1.20.9-1-x86_64.pkg.tar.zst xorg-xmessage-1.0.5-2-x86_64.pkg.tar.zst gnome-desktop-1\:3.36.6-1-x86_64.pkg.tar.zst pulseaudio-13.99.2+13+g7f4d7fcf5-1-x86_64.pkg.tar.zst pipewire-0.3.10-1-x86_64.pkg.tar.zst pipewire-docs-0.3.10-1-x86_64.pkg.tar.zst pipewire-pulse-0.3.10-1-x86_64.pkg.tar.zst pipewire-jack-0.3.10-1-x86_64.pkg.tar.zst libpulse-13.99.2+13+g7f4d7fcf5-1-x86_64.pkg.tar.zst pulseaudio-bluetooth-13.99.2+13+g7f4d7fcf5-1-x86_64.pkg.tar.zst alsa-card-profiles-13.99.2+13+g7f4d7fcf5-1-x86_64.pkg.tar.zst

But I get this

(21/21) checking for file conflicts                                                         [######################################################] 100%
error: failed to commit transaction (conflicting files)
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-aux.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-dock-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-fm.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-front-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-headphone-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-headset-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-internal-mic-always.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-linein.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-mic-line.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-mic.conf.common exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-rear-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-tvtuner.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input-video.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-input.conf.common exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-headphones-2.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-headphones.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-lineout.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-mono.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-speaker-always.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output-speaker.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/analog-output.conf.common exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-0.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-1.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-2.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-3.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-4.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-5.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-6.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/hdmi-output-7.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/iec958-stereo-input.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/iec958-stereo-output.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/steelseries-arctis-output-chat-common.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/steelseries-arctis-output-game-common.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/usb-gaming-headset-input.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/usb-gaming-headset-output-mono.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/paths/usb-gaming-headset-output-stereo.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/cmedia-high-speed-true-hdaudio.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/default.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/dell-dock-tb16-usb-audio.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/force-speaker-and-int-mic.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/force-speaker.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/kinect-audio.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/maudio-fasttrack-pro.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-audio4dj.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-audio8dj.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-korecontroller.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-traktor-audio10.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-traktor-audio2.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-traktor-audio6.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/native-instruments-traktorkontrol-s4.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/sb-omni-surround-5.1.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/steelseries-arctis-common-usb-audio.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
/usr/share/alsa-card-profile/mixer/profile-sets/usb-gaming-headset.conf exists in both 'pipewire' and 'alsa-card-profiles'
Errors occurred, no packages were upgraded.
Extra information

So at this point im not sure what to do to restore audio. Here is some information that might be useful

#uname -a
Linux codedcosmos-DESKTOP 5.9.2-zen1-1-zen #1 ZEN SMP PREEMPT Thu, 29 Oct 2020 17:01:33 +0000 x86_64 GNU/Linux

System specs:
Ryzen 7 1700
Asus prime b350-plus
Nvidia 1070

#systemctl --user status pipewire.service
● pipewire.service - Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2020-11-01 18:59:02 AEST; 5min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1723 (pipewire)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/pipewire.service
             ├─1723 /usr/bin/pipewire
             └─1732 /usr/bin/pipewire-media-session

Nov 01 18:59:05 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000020.678697][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c790801a0: ERROR tag:11 error:23 (Function not implemented)
Nov 01 18:59:14 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1723]: [W][000000029.678740][module-protocol-native.c:386 client_new()] server 0x5580e1438a50: no peersec: Protocol not available
Nov 01 18:59:14 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000029.680563][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c79065a70: ERROR tag:10 error:23 (Function not implemented)
Nov 01 18:59:14 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000029.680589][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c79065a70: ERROR tag:11 error:23 (Function not implemented)
Nov 01 19:00:19 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1723]: [W][000000094.544473][module-protocol-native.c:386 client_new()] server 0x5580e1438a50: no peersec: Protocol not available
Nov 01 19:00:19 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000094.545847][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c790bea10: ERROR tag:3 error:1 (Permission denied)
Nov 01 19:01:08 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000143.647895][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c790bea10: ERROR tag:4 error:1 (Permission denied)
Nov 01 19:01:45 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000180.364528][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c790bea10: ERROR tag:5 error:1 (Permission denied)
Nov 01 19:02:51 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1723]: [W][000000246.776119][module-protocol-native.c:386 client_new()] server 0x5580e1438a50: no peersec: Protocol not available
Nov 01 19:04:13 codedcosmos-DESKTOP pipewire[1732]: [W][000000328.359842][pulse-server.c:337 reply_error()] pulse-server 0x563c790bea10: ERROR tag:6 error:1 (Permission denied)
#systemctl --user status pipewire.socket
● pipewire.socket - Multimedia System
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2020-11-01 18:59:02 AEST; 5min ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/pipewire.socket

Nov 01 18:59:02 codedcosmos-DESKTOP systemd[1712]: Listening on Multimedia System.
#systemctl --user status pulseaudio.socket
● pulseaudio.socket - Sound System
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pulseaudio.socket; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (listening) since Sun 2020-11-01 18:59:02 AEST; 5min ago
   Triggers: ● pulseaudio.service
     Listen: /run/user/1000/pulse/native (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/pulseaudio.socket

Nov 01 18:59:02 codedcosmos-DESKTOP systemd[1712]: Listening on Sound System.

Thank you

Last edited by codedcosmos (2020-11-02 02:13:08)

Offline

#2 2020-11-01 11:23:55

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 11,138

Re: [SOLVED] No audio devices since last update

Do you want to use pipewire? If not why are all pipewire audio packages installed, if yes why is the normal pulseaudio socket still enabled.

That said this still isn't conclusive on what is actually happening since none of these contain information about audio devices, what's your

aplay -lL
pacmd list-cards
dmesg | grep -E 'snd|sof'

Offline

#3 2020-11-01 20:47:53

codedcosmos
Member
Registered: 2017-09-25
Posts: 11

Re: [SOLVED] No audio devices since last update

#aplay -lL
bash: aplay: command not found

Well that's probably problematic

#pacmd list-cards
No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.
#dmesg | grep -E 'snd|sof'
[    2.627927] snd_hda_intel 0000:07:00.1: Disabling MSI
[    2.627939] snd_hda_intel 0000:07:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[    2.628080] snd_hda_intel 0000:09:00.3: enabling device (0000 -> 0002)
[    2.687838] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0: autoconfig for ALC887-VD: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[    2.687846] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.687848] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:    hp_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.687849] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:    mono: mono_out=0x0
[    2.687851] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:    dig-out=0x11/0x0
[    2.687852] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:    inputs:
[    2.687854] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:      Front Mic=0x19
[    2.687856] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:      Rear Mic=0x18
[    2.687857] snd_hda_codec_realtek hdaudioC2D0:      Line=0x1a
[    3.483656] usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio

I'm using pipewire because I'm using gnome shell. I don't remember switching to it though it does sound like something I would do.
At least I know I need pipewire installed because its a dependency of mutter which is a dependency of gnome-shell.

Edit:
After installing alsa-utils

 sudo pacman -S alsa-utils 

I get this:

#aplay -lL
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
samplerate
    Rate Converter Plugin Using Samplerate Library
speexrate
    Rate Converter Plugin Using Speex Resampler
jack
    JACK Audio Connection Kit
oss
    Open Sound System
pipewire
    PipeWire Sound Server
pulse
    PulseAudio Sound Server
speex
    Plugin using Speex DSP (resample, agc, denoise, echo, dereverb)
upmix
    Plugin for channel upmix (4,6,8)
vdownmix
    Plugin for channel downmix (stereo) with a simple spacialization
default
    Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)
sysdefault:CARD=Loopback
    Loopback, Loopback PCM
    Default Audio Device
front:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    Front output / input
surround21:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Loopback,DEV=0
    Loopback, Loopback PCM
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
usbstream:CARD=Loopback
    Loopback
    USB Stream Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 1
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 2
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 3
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=4
    HDA NVidia, HDMI 4
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=5
    HDA NVidia, HDMI 5
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=6
    HDA NVidia, HDMI 6
    HDMI Audio Output
usbstream:CARD=NVidia
    HDA NVidia
    USB Stream Output
sysdefault:CARD=Generic
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    Default Audio Device
front:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    Front output / input
surround21:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC887-VD Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
usbstream:CARD=Generic
    HD-Audio Generic
    USB Stream Output
usbstream:CARD=USBMIC1
    USBMIC1
    USB Stream Output
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Loopback [Loopback], device 0: Loopback PCM [Loopback PCM]
  Subdevices: 8/8
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
  Subdevice #7: subdevice #7
card 0: Loopback [Loopback], device 1: Loopback PCM [Loopback PCM]
  Subdevices: 8/8
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
  Subdevice #7: subdevice #7
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 12: HDMI 6 [HDMI 6]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Generic [HD-Audio Generic], device 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Though (as expected) installing alsa-utils did not fix my audio woes.

Also starting pulseaudio with

 pulseaudio --start 

Gives me this (but doesn't fix the issue no devices are shown in gnome settings still)

#pacmd list-cards
4 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.usb-0c76_USBMIC1-00>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 6
	properties:
		alsa.card = "3"
		alsa.card_name = "USBMIC1"
		alsa.long_card_name = "USBMIC1 at usb-0000:01:00.0-7, full speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.0-usb-0:7:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.3/0000:01:00.0/usb1/1-7/1-7:1.0/sound/card3"
		udev.id = "usb-0c76_USBMIC1-00"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "0c76"
		device.vendor.name = "JMTek, LLC."
		device.product.id = "1618"
		device.product.name = "USBMIC1"
		device.serial = "0c76_USBMIC1"
		device.string = "3"
		device.description = "USBMIC1"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"
	profiles:
		input:mono-fallback: Mono Input (priority 1, available: unknown)
		input:multichannel-input: Multichannel Input (priority 1, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <input:multichannel-input>
	sources:
		alsa_input.usb-0c76_USBMIC1-00.multichannel-input/#0: USBMIC1 Multichannel
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		multichannel-input: Multichannel Input (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
    index: 1
	name: <alsa_card.pci-0000_07_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HDA NVidia"
		alsa.long_card_name = "HDA NVidia at 0xf6080000 irq 61"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:07:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:03.1/0000:07:00.1/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "10de"
		device.vendor.name = "NVIDIA Corporation"
		device.product.id = "10f0"
		device.product.name = "GP104 High Definition Audio Controller"
		device.string = "1"
		device.description = "GP104 High Definition Audio Controller"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5900, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 5700, available: unknown)
		output:hdmi-stereo-extra2: Digital Stereo (HDMI 3) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2: Digital Surround 5.1 (HDMI 3) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2: Digital Surround 7.1 (HDMI 3) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3: Digital Stereo (HDMI 4) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3: Digital Surround 5.1 (HDMI 4) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra3: Digital Surround 7.1 (HDMI 4) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4: Digital Surround 5.1 (HDMI 5) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4: Digital Surround 7.1 (HDMI 5) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra5: Digital Stereo (HDMI 6) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra5: Digital Surround 5.1 (HDMI 6) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra5: Digital Surround 7.1 (HDMI 6) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra6: Digital Stereo (HDMI 7) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-surround-extra6: Digital Surround 5.1 (HDMI 7) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra6: Digital Surround 7.1 (HDMI 7) Output (priority 600, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:hdmi-stereo-extra1>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_07_00.1.hdmi-stereo-extra1/#0: GP104 High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI 2)
	sources:
		alsa_output.pci-0000_07_00.1.hdmi-stereo-extra1.monitor/#1: Monitor of GP104 High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI 2)
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "VA2213wm
    "
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-5: HDMI / DisplayPort 6 (priority 5400, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-6: HDMI / DisplayPort 7 (priority 5300, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 2
	name: <alsa_card.pci-0000_09_00.3>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 8
	properties:
		alsa.card = "2"
		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xf6700000 irq 63"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:09:00.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:09:00.3/sound/card2"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1022"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
		device.product.id = "1457"
		device.product.name = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller"
		device.string = "2"
		device.description = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 65, available: no)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6500, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6565, available: no)
		output:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output (priority 5500, available: unknown)
		output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output + Analog Stereo Input (priority 5565, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_09_00.3.analog-stereo/#1: Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.pci-0000_09_00.3.analog-stereo.monitor/#2: Monitor of Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller Analog Stereo
	ports:
		analog-input-front-mic: Front Microphone (priority 8500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-rear-mic: Rear Microphone (priority 8200, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9000, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
		iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
    index: 3
	name: <alsa_card.platform-snd_aloop.0>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 9
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "Loopback"
		alsa.long_card_name = "Loopback 1"
		alsa.driver_name = "snd_aloop"
		device.bus_path = "platform-snd_aloop.0"
		sysfs.path = "/devices/platform/snd_aloop.0/sound/card0"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 65, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6500, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6565, available: unknown)
		output:analog-surround-21: Analog Surround 2.1 Output (priority 1300, available: unknown)
		output:analog-surround-21+input:analog-stereo: Analog Surround 2.1 Output + Analog Stereo Input (priority 1365, available: unknown)
		output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 1200, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 1265, available: unknown)
		output:analog-surround-41: Analog Surround 4.1 Output (priority 1300, available: unknown)
		output:analog-surround-41+input:analog-stereo: Analog Surround 4.1 Output + Analog Stereo Input (priority 1365, available: unknown)
		output:analog-surround-50: Analog Surround 5.0 Output (priority 1200, available: unknown)
		output:analog-surround-50+input:analog-stereo: Analog Surround 5.0 Output + Analog Stereo Input (priority 1265, available: unknown)
		output:analog-surround-51: Analog Surround 5.1 Output (priority 1300, available: unknown)
		output:analog-surround-51+input:analog-stereo: Analog Surround 5.1 Output + Analog Stereo Input (priority 1365, available: unknown)
		output:analog-surround-71: Analog Surround 7.1 Output (priority 1200, available: unknown)
		output:analog-surround-71+input:analog-stereo: Analog Surround 7.1 Output + Analog Stereo Input (priority 1265, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo+input:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo/#2: Built-in Audio Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo.monitor/#3: Monitor of Built-in Audio Analog Stereo
		alsa_input.platform-snd_aloop.0.analog-stereo/#4: Built-in Audio Analog Stereo
	ports:
		analog-input: Analog Input (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-output: Analog Output (priority 9900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				

Last edited by codedcosmos (2020-11-01 21:04:53)

Offline

#4 2020-11-02 01:46:21

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 11,138

Re: [SOLVED] No audio devices since last update

The pipewire dependency of mutter is for screensharing purposes, all the audio subsystems are optional and afaik not yet recommended for general use. Right now you have two things fighting for the devices, disable one or the other

systemctl --user --now mask  pipewire.{socket,service} #Or pulseaudio...

Last edited by V1del (2020-11-02 01:47:02)

Offline

#5 2020-11-02 02:11:52

codedcosmos
Member
Registered: 2017-09-25
Posts: 11

Re: [SOLVED] No audio devices since last update

Yeah that fixed the problem

Thank you

Will mark this thread as solved

Offline

Board footer

Powered by FluxBB