You are not logged in.

#1 2021-04-01 18:35:30

somannak
Member
Registered: 2021-04-01
Posts: 6

no sound card detected [SOLVED]

I recently installed Arch Linux on my DELL Inspiron 7591, and I don't get sound anymore from the speakers or from earphones. Sound is said to be getting redirected to a dummy output.

But if I connect Bluetooth earphones, that works.

I went through a few forum posts and understood nothing. This is an output of a few things that people have asked for on those forums

$ also-info.sh

upload=true&script=true&cardinfo=
!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.65
!!################################

!!Script ran on: Wed Mar 31 09:45:37 UTC 2021


!!Linux Distribution
!!------------------

Arch Linux \r (\l) NAME="Arch Linux" PRETTY_NAME="Arch Linux" ID=arch HOME_URL="https://www.archlinux.org/" DOCUMENTATION_URL="https://wiki.archlinux.org/" SUPPORT_URL="https://bbs.archlinux.org/" BUG_REPORT_URL="https://bugs.archlinux.org/" LOGO=archlinux


!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer:      Dell Inc.
Product Name:      Inspiron 7591
Product Version:   
Firmware Version:  1.9.0
System SKU:        0923
Board Vendor:      Dell Inc.
Board Name:        0M01WJ


!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/ACPI0003:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/ACPI000C:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/DELL0923:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/DLLK0923:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/INT33A1:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D5:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3400:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:01/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:02/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:03/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT340E:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3450:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:00/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:01/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:04/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:05/status     15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:06/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:07/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:08/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:09/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0a/status     1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0b/status     1
/sys/bus/acpi/devices/MSFT0101:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0B00:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:00/status      3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:03/status      3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:05/status      3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C04:00/status      31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C09:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:00/status      31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PRP00001:00/status     11
/sys/bus/acpi/devices/USBC000:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/device:09/status   15


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    5.11.10-arch1-1
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      x86_64
Processor:         unknown
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     k5.11.10-arch1-1
Library version:    1.2.4
Utilities version:  1.2.4


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------



!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

Jack:
      Installed - Yes (/usr/bin/jackd)
      Running - No


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

--- no soundcards ---


!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1f.3 Multimedia audio controller [0401]: Intel Corporation Cannon Lake PCH cAVS [8086:a348] (rev 10)
    DeviceName: Onboard - Sound


!!Loaded sound module options
!!---------------------------


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw----+ 1 root audio 116,  1 Mar 31 14:48 /dev/snd/seq
crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 Mar 31 14:48 /dev/snd/timer


!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:274: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:274: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------


!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--


!!All Loaded Modules
!!------------------

ac97_bus
acpi_pad
acpi_thermal_rel
aesni_intel
af_alg
agpgart
algif_hash
algif_skcipher
alienware_wmi
blake2b_generic
bluetooth
bnep
bpf_preload
btbcm
btintel
btrfs
btrtl
btusb
ccm
cec
cfg80211
cmac
coretemp
crc16
crc32_pclmul
crc32c_generic
crc32c_intel
crct10dif_pclmul
cros_ec
cros_ec_ishtp
cryptd
crypto_simd
crypto_user
dcdbas
dell_laptop
dell_smbios
dell_smm_hwmon
dell_wmi
dell_wmi_descriptor
dell_wmi_sysman
drm
drm_kms_helper
ecc
ecdh_generic
ee1004
fat
fb_sys_fops
fuse
ghash_clmulni_intel
glue_helper
hid_multitouch
hid_sensor_hub
i2c_algo_bit
i2c_hid
i2c_i801
i2c_smbus
i915
iTCO_vendor_support
iTCO_wdt
idma64
int3400_thermal
int3403_thermal
int340x_thermal_zone
intel_cstate
intel_gtt
intel_hid
intel_ish_ipc
intel_ishtp
intel_ishtp_hid
intel_ishtp_loader
intel_lpss
intel_lpss_pci
intel_pch_thermal
intel_pmc_bxt
intel_powerclamp
intel_rapl_common
intel_rapl_msr
intel_soc_dts_iosf
intel_uncore
intel_wmi_thunderbolt
ip_tables
irqbypass
iwlmvm
iwlwifi
joydev
kvm
kvm_intel
ledtrig_audio
libarc4
libcrc32c
mac80211
mac_hid
mc
mei
mei_hdcp
mei_me
mousedev
mxm_wmi
nvidia
nvidia_drm
nvidia_modeset
pcspkr
processor_thermal_device
processor_thermal_mbox
processor_thermal_rapl
processor_thermal_rfim
raid6_pq
rapl
rfcomm
rfkill
rng_core
serio_raw
snd
snd_compress
snd_hda_codec
snd_hda_codec_generic
snd_hda_codec_hdmi
snd_hda_codec_realtek
snd_hda_core
snd_hda_ext_core
snd_hda_intel
snd_hwdep
snd_intel_dspcfg
snd_pcm
snd_pcm_dmaengine
snd_soc_acpi
snd_soc_acpi_intel_match
snd_soc_core
snd_soc_dmic
snd_soc_hdac_hda
snd_soc_skl
snd_soc_sst_dsp
snd_soc_sst_ipc
snd_sof
snd_sof_intel_byt
snd_sof_intel_hda
snd_sof_intel_hda_common
snd_sof_intel_ipc
snd_sof_pci
snd_sof_xtensa_dsp
snd_timer
soundcore
soundwire_bus
soundwire_cadence
soundwire_generic_allocation
soundwire_intel
sparse_keymap
syscopyarea
sysfillrect
sysimgblt
thunderbolt
tpm
tpm_crb
tpm_tis
tpm_tis_core
typec
typec_ucsi
uas
ucsi_acpi
uinput
usb_storage
usbhid
uvcvideo
vfat
video
videobuf2_common
videobuf2_memops
videobuf2_v4l2
videobuf2_vmalloc
videodev
wmi
wmi_bmof
x86_pkg_temp_thermal
x_tables
xhci_pci
xhci_pci_renesas
xor


!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------
$ lsmod | grep snd >> new.txt

snd_hda_codec_hdmi     73728  0
snd_hda_codec_realtek   147456  0
snd_hda_codec_generic    98304  1 snd_hda_codec_realtek
snd_soc_dmic           16384  0
snd_sof_pci            24576  0
snd_sof_intel_hda_common   102400  1 snd_sof_pci
snd_sof_intel_hda      20480  1 snd_sof_intel_hda_common
snd_sof_intel_byt      28672  1 snd_sof_pci
snd_sof_intel_ipc      20480  1 snd_sof_intel_byt
snd_sof               147456  4 snd_sof_pci,snd_sof_intel_hda_common,snd_sof_intel_byt,snd_sof_intel_ipc
snd_sof_xtensa_dsp     16384  2 snd_sof_intel_hda_common,snd_sof_intel_byt
snd_soc_skl           180224  0
snd_soc_hdac_hda       24576  2 snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_skl
snd_hda_ext_core       36864  4 snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_soc_skl,snd_sof_intel_hda
snd_soc_sst_ipc        20480  1 snd_soc_skl
snd_soc_sst_dsp        40960  1 snd_soc_skl
snd_soc_acpi_intel_match    49152  3 snd_sof_pci,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_skl
snd_soc_acpi           16384  4 snd_soc_acpi_intel_match,snd_sof_intel_hda_common,snd_sof_intel_byt,snd_soc_skl
snd_hda_intel          57344  0
snd_intel_dspcfg       28672  4 snd_hda_intel,snd_sof_pci,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_skl
soundwire_intel        45056  2 snd_sof_intel_hda_common,snd_intel_dspcfg
snd_hda_codec         172032  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek,snd_soc_hdac_hda
ledtrig_audio          16384  3 snd_hda_codec_generic,snd_sof,dell_laptop
snd_hda_core          106496  10 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_ext_core,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_soc_skl,snd_sof_intel_hda
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_soc_core          331776  6 soundwire_intel,snd_sof,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_soc_skl,snd_soc_dmic
snd_compress           32768  1 snd_soc_core
ac97_bus               16384  1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine      16384  1 snd_soc_core
snd_pcm               147456  12 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,soundwire_intel,snd_sof,snd_sof_intel_hda_common,snd_sof_intel_ipc,snd_compress,snd_soc_core,snd_soc_skl,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd_timer              45056  1 snd_pcm
snd                   114688  10 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm
soundcore              16384  1 snd
$ systemctl status alsa-state.service

● alsa-state.service - Manage Sound Card State (restore and store)
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/alsa-state.service; static)
     Active: inactive (dead)
$ systemctl status alsa-restore.service

● alsa-restore.service - Save/Restore Sound Card State
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/alsa-restore.service; static)
     Active: inactive (dead)

The kernel doesn't detect it as well.

$ cat /proc/asound/cards

--- no soundcards ---
$ ls -l /dev/snd/

total 0
crw-rw----+ 1 root audio 116,  1 Mar 31 14:48 seq
crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 Mar 31 14:48 timer

That is one thing.
The other thing is since I installed Arch, my laptop is getting heated up way more than it used to. I presume it has something to do with the fan. I can't hear the sound of it running at all.

Last edited by somannak (2021-04-04 05:29:06)

Offline

#2 2021-04-01 18:53:04

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,526

Re: no sound card detected [SOLVED]

That's a sof-firmware card, install the sof-firmware package.

Offline

#3 2021-04-01 18:58:18

somannak
Member
Registered: 2021-04-01
Posts: 6

Re: no sound card detected [SOLVED]

nope, still not working.

what I did was this,

sudo pacman -S sof-firmware

was I supposed to do something else?

Offline

#4 2021-04-01 22:16:34

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,526

Re: no sound card detected [SOLVED]

alsa-ucm-conf might be needed as well, do you still not see a card at all? What's

sudo dmesg ] grep -E 'snd|sof'

Offline

#5 2021-04-02 03:46:20

somannak
Member
Registered: 2021-04-01
Posts: 6

Re: no sound card detected [SOLVED]

V1del wrote:

alsa-ucm-conf might be needed as well, do you still not see a card at all? What's

sudo dmesg ] grep -E 'snd|sof'

I'm not sure about the code you asked for, I got an error for that.
Instead, I tried this, just replacing ']' with a '|'

$ sudo dmesg | grep -E 'snd|sof'

[    0.827251] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.827252] software IO TLB: mapped [mem 0x000000006d6fa000-0x00000000716fa000] (64MB)
[    4.752643] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    4.753188] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    4.914940] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    4.915295] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    5.099989] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    5.100252] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    5.100269] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[    5.100747] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    5.758924] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    5.858602] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[    5.938423] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[    5.938432] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[    5.938440] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DMICs detected in NHLT tables: 2
[    6.077450] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Firmware info: version 1:6:1-53680
[    6.077458] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Firmware: ABI 3:17:0 Kernel ABI 3:18:0
[    6.101403] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Topology: ABI 3:17:0 Kernel ABI 3:18:0
[    6.124487] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: ASoC: Parent card not yet available, widget card binding deferred
[    6.146490] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: autoconfig for ALC3254: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[    6.146497] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.146526] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.146530] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:    mono: mono_out=0x0
[    6.146532] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:    inputs:
[    6.146534] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:      Headset Mic=0x19
[    6.146537] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0:      Headphone Mic=0x1b
[    6.197492] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: ASoC: sink widget AIF1TX overwritten
[    6.197503] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: ASoC: source widget AIF1RX overwritten
[    6.212576] input: sof-hda-dsp Headphone Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input20
[    6.212694] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input21
[    6.212790] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=4 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input22
[    6.212899] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=5 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input23

After installing alsa-ucm-conf package, the speakers are working perfectly now.

Can you tell me how you figured that out, I have no idea where to start learning about these things?

I'm still not sure if the fan is working, so that is one thing I still need help figuring out.

Offline

#6 2021-04-02 10:05:53

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,526

Re: no sound card detected [SOLVED]

Make a new thread for the fan, we usually only want one topic per thread.

A whoops yes that should've been a |  fat-fingered there.

As for figuring this out, the module list basically shows that your card is detected as a SOF card, which is a somewhat recent development for newer (~beginning of 2020 ish) audio cards and their firmware and those need sof-firmware for the firmware and alsa-ucm-conf for the configuration of which audio output should be enabled during which scenario.

Please mark this one as [SOLVED] by editing the title in your first post and open a new one for the fan issue. You'll probably want to setup lm-sensors and post the output of the sensors command so we have a ballpark of which kind of temperatures we are talking about.

Last edited by V1del (2021-04-02 10:08:05)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB