You are not logged in.

#1 2021-04-07 07:19:31

AlbertVDS
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 3

[SOLVED] XFCE/Cinnamon shows cursor and black background on 2nd start

Since a couple of days XFCE starts up with only a cursor and black background visible.
When I delete ~/.config/xfce4 it works alright, but of course I need to setup the layout again.
So instead of trying to fix it I tried Mate, which worked normally but some programs didn't work properly.
Then I switched to Gnome, which had poor performance in programs/games.
So I settled to Cinnamon. All seemed good, but this morning it seems like Cinnamon experiences the same problem as XFCE.
Same for for Gnome. I tried regenerating the xorg.conf with nvidia-xconfig but same result.
Anyone have an idea what I can do about it?

The Xorg log:

[     4.632] 
X.Org X Server 1.20.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[     4.632] Build Operating System: Linux Arch Linux
[     4.632] Current Operating System: Linux arch 5.11.11-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Tue, 30 Mar 2021 14:10:17 +0000 x86_64
[     4.632] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=060e0495-ef50-4305-846d-bb0273029f6e rw loglevel=3 quiet
[     4.632] Build Date: 14 December 2020  12:10:29PM
[     4.632]  
[     4.632] Current version of pixman: 0.40.0
[     4.632] 	Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
	to make sure that you have the latest version.
[     4.632] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     4.632] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Apr  7 09:40:13 2021
[     4.643] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[     4.643] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     4.648] (==) ServerLayout "Layout0"
[     4.648] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[     4.648] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[     4.649] (**) |   |-->Device "Device0"
[     4.649] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[     4.649] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[     4.649] (==) Automatically adding devices
[     4.649] (==) Automatically enabling devices
[     4.649] (==) Automatically adding GPU devices
[     4.649] (==) Automatically binding GPU devices
[     4.649] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[     4.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[     4.655] 	Entry deleted from font path.
[     4.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF" does not exist.
[     4.655] 	Entry deleted from font path.
[     4.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[     4.655] 	Entry deleted from font path.
[     4.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[     4.655] 	Entry deleted from font path.
[     4.677] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/75dpi
[     4.677] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[     4.677] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[     4.677] (WW) Disabling Keyboard0
[     4.677] (WW) Disabling Mouse0
[     4.677] (II) Module ABI versions:
[     4.677] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[     4.677] 	X.Org Video Driver: 24.1
[     4.677] 	X.Org XInput driver : 24.1
[     4.677] 	X.Org Server Extension : 10.0
[     4.677] (++) using VT number 7

[     4.677] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[     4.679] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1381:1462:8a9c rev 162, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[     4.679] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[     4.679] (II) LoadModule: "glx"
[     4.686] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[     4.731] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[     4.731] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[     4.731] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[     4.731] (II) LoadModule: "nvidia"
[     4.734] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[     4.752] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[     4.752] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[     4.752] 	Module class: X.Org Video Driver
[     4.753] (II) NVIDIA dlloader X Driver  460.67  Thu Mar 11 00:09:07 UTC 2021
[     4.753] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[     4.852] (II) Loading sub module "fb"
[     4.852] (II) LoadModule: "fb"
[     4.852] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[     4.854] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[     4.854] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[     4.854] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     4.854] (II) Loading sub module "wfb"
[     4.854] (II) LoadModule: "wfb"
[     4.855] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[     4.857] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[     4.857] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[     4.857] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     4.857] (II) Loading sub module "ramdac"
[     4.857] (II) LoadModule: "ramdac"
[     4.857] (II) Module "ramdac" already built-in
[     5.630] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[     5.630] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[     5.630] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[     5.630] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[     5.631] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[     5.631] (II) Loading sub module "glxserver_nvidia"
[     5.631] (II) LoadModule: "glxserver_nvidia"
[     5.631] (WW) Warning, couldn't open module glxserver_nvidia
[     5.631] (EE) NVIDIA: Failed to load module "glxserver_nvidia" (module does not exist, 0)
[     5.631] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
[     5.631] (EE) NVIDIA(0):     log file that the GLX module has been loaded in your X
[     5.631] (EE) NVIDIA(0):     server, and that the module is the NVIDIA GLX module.  If
[     5.631] (EE) NVIDIA(0):     you continue to encounter problems, Please try
[     5.631] (EE) NVIDIA(0):     reinstalling the NVIDIA driver.
[     5.631] (II) NVIDIA: The X server does not support PRIME Render Offload.
[     6.221] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GPU-0 at PCI:1:0:0
[     6.221] (--) NVIDIA(0):     CRT-0
[     6.221] (--) NVIDIA(0):     DFP-0 (boot)
[     6.221] (--) NVIDIA(0):     DFP-1
[     6.222] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GTX 750 (GM107-A) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[     6.222] (--) NVIDIA(0): Memory: 1048576 kBytes
[     6.222] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 82.07.32.00.f6
[     6.222] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[     6.223] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-0: disconnected
[     6.223] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[     6.223] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): connected
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): Internal TMDS
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: disconnected
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: Internal TMDS
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: 165.0 MHz maximum pixel clock
[     6.230] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[     6.232] (==) NVIDIA(0): 
[     6.232] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[     6.232] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
[     6.232] (==) NVIDIA(0): 
[     6.232] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[     6.232] (II) NVIDIA(0):     "DFP-0:nvidia-auto-select"
[     6.232] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1920 x 1200
[     6.235] (--) NVIDIA(0): DPI set to (93, 95); computed from "UseEdidDpi" X config
[     6.235] (--) NVIDIA(0):     option
[     6.235] (II) NVIDIA: Using 6144.00 MB of virtual memory for indirect memory
[     6.235] (II) NVIDIA:     access.
[     6.237] (II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
[     6.237] (II) NVIDIA(0):     Config Options in the README.
[     6.255] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-0:nvidia-auto-select"
[     6.318] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[     6.318] (==) NVIDIA(0): Backing store enabled
[     6.318] (==) NVIDIA(0): Silken mouse disabled
[     6.318] (**) NVIDIA(0): DPMS enabled
[     6.319] (II) Loading sub module "dri2"
[     6.319] (II) LoadModule: "dri2"
[     6.319] (II) Module "dri2" already built-in
[     6.319] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[     6.319] (II) NVIDIA(0): [DRI2]   VDPAU driver: nvidia
[     6.321] (II) Initializing extension Generic Event Extension
[     6.321] (II) Initializing extension SHAPE
[     6.321] (II) Initializing extension MIT-SHM
[     6.321] (II) Initializing extension XInputExtension
[     6.321] (II) Initializing extension XTEST
[     6.321] (II) Initializing extension BIG-REQUESTS
[     6.321] (II) Initializing extension SYNC
[     6.321] (II) Initializing extension XKEYBOARD
[     6.321] (II) Initializing extension XC-MISC
[     6.321] (II) Initializing extension SECURITY
[     6.322] (II) Initializing extension XFIXES
[     6.322] (II) Initializing extension RENDER
[     6.322] (II) Initializing extension RANDR
[     6.322] (II) Initializing extension COMPOSITE
[     6.322] (II) Initializing extension DAMAGE
[     6.322] (II) Initializing extension MIT-SCREEN-SAVER
[     6.322] (II) Initializing extension DOUBLE-BUFFER
[     6.322] (II) Initializing extension RECORD
[     6.322] (II) Initializing extension DPMS
[     6.322] (II) Initializing extension Present
[     6.322] (II) Initializing extension DRI3
[     6.322] (II) Initializing extension X-Resource
[     6.322] (II) Initializing extension XVideo
[     6.322] (II) Initializing extension XVideo-MotionCompensation
[     6.322] (II) Initializing extension GLX
[     6.323] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[     6.978] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
[     6.978] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[     6.978] (II) Initializing extension XFree86-VidModeExtension
[     6.978] (II) Initializing extension XFree86-DGA
[     6.978] (II) Initializing extension XFree86-DRI
[     6.978] (II) Initializing extension DRI2
[     6.979] (II) Initializing extension NV-GLX
[     6.979] (II) Initializing extension NV-CONTROL
[     6.979] (II) Initializing extension XINERAMA
[     7.083] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[     7.083] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.083] (II) LoadModule: "libinput"
[     7.083] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/libinput_drv.so
[     7.090] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
[     7.090] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[     7.090] 	Module class: X.Org XInput Driver
[     7.090] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[     7.090] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[     7.090] (**) Power Button: always reports core events
[     7.090] (**) Option "Device" "/dev/input/event1"
[     7.090] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.102] (II) event1  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.102] (II) event1  - Power Button: device is a keyboard
[     7.103] (II) event1  - Power Button: device removed
[     7.133] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1/event1"
[     7.133] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[     7.134] (II) event1  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.134] (II) event1  - Power Button: device is a keyboard
[     7.135] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event0)
[     7.135] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.135] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[     7.135] (**) Power Button: always reports core events
[     7.135] (**) Option "Device" "/dev/input/event0"
[     7.135] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.137] (II) event0  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.137] (II) event0  - Power Button: device is a keyboard
[     7.137] (II) event0  - Power Button: device removed
[     7.173] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input0/event0"
[     7.173] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[     7.174] (II) event0  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.174] (II) event0  - Power Button: device is a keyboard
[     7.175] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     7.175] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     7.175] (II) LoadModule: "modesetting"
[     7.175] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     7.177] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     7.177] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.20.10
[     7.177] 	Module class: X.Org Video Driver
[     7.177] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     7.177] xf86: found device 0
[     7.178] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=8 (/dev/input/event10)
[     7.178] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.178] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.178] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=9 (/dev/input/event11)
[     7.178] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.178] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.179] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=10 (/dev/input/event12)
[     7.179] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.179] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.180] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=11 (/dev/input/event13)
[     7.180] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.180] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.180] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event8)
[     7.180] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.180] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.181] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=7 (/dev/input/event9)
[     7.181] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.181] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.182] (II) config/udev: Adding input device Logitech Wireless Receiver Mouse (/dev/input/event2)
[     7.182] (**) Logitech Wireless Receiver Mouse: Applying InputClass "libinput pointer catchall"
[     7.182] (II) Using input driver 'libinput' for 'Logitech Wireless Receiver Mouse'
[     7.182] (**) Logitech Wireless Receiver Mouse: always reports core events
[     7.182] (**) Option "Device" "/dev/input/event2"
[     7.182] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.238] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: is tagged by udev as: Mouse
[     7.238] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: device is a pointer
[     7.238] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: device removed
[     7.293] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.5/2-1.5:1.0/0003:046D:C542.0001/input/input2/event2"
[     7.293] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech Wireless Receiver Mouse" (type: MOUSE, id 8)
[     7.293] (**) Option "AccelerationScheme" "none"
[     7.293] (**) Logitech Wireless Receiver Mouse: (accel) selected scheme none/0
[     7.293] (**) Logitech Wireless Receiver Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[     7.293] (**) Logitech Wireless Receiver Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[     7.351] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: is tagged by udev as: Mouse
[     7.351] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: device is a pointer
[     7.353] (II) config/udev: Adding input device Logitech Wireless Receiver Mouse (/dev/input/mouse0)
[     7.353] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.353] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.354] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Keyboard (/dev/input/event3)
[     7.354] (**) Logitech USB Keyboard: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.354] (II) Using input driver 'libinput' for 'Logitech USB Keyboard'
[     7.354] (**) Logitech USB Keyboard: always reports core events
[     7.354] (**) Option "Device" "/dev/input/event3"
[     7.354] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.356] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.357] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: device is a keyboard
[     7.357] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: device removed
[     7.386] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6/2-1.6:1.0/0003:046D:C31C.0002/input/input3/event3"
[     7.386] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[     7.388] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.389] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: device is a keyboard
[     7.390] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Keyboard Consumer Control (/dev/input/event4)
[     7.390] (**) Logitech USB Keyboard Consumer Control: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.390] (II) Using input driver 'libinput' for 'Logitech USB Keyboard Consumer Control'
[     7.390] (**) Logitech USB Keyboard Consumer Control: always reports core events
[     7.390] (**) Option "Device" "/dev/input/event4"
[     7.390] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.392] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.393] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: device is a keyboard
[     7.393] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: device removed
[     7.453] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6/2-1.6:1.1/0003:046D:C31C.0003/input/input4/event4"
[     7.453] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Keyboard Consumer Control" (type: KEYBOARD, id 10)
[     7.455] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.455] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: device is a keyboard
[     7.457] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Keyboard System Control (/dev/input/event5)
[     7.457] (**) Logitech USB Keyboard System Control: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.457] (II) Using input driver 'libinput' for 'Logitech USB Keyboard System Control'
[     7.457] (**) Logitech USB Keyboard System Control: always reports core events
[     7.457] (**) Option "Device" "/dev/input/event5"
[     7.457] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.459] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.459] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: device is a keyboard
[     7.459] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: device removed
[     7.493] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6/2-1.6:1.1/0003:046D:C31C.0003/input/input5/event5"
[     7.493] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Keyboard System Control" (type: KEYBOARD, id 11)
[     7.495] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.495] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: device is a keyboard
[     7.496] (II) config/udev: Adding input device Eee PC WMI hotkeys (/dev/input/event7)
[     7.496] (**) Eee PC WMI hotkeys: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     7.496] (II) Using input driver 'libinput' for 'Eee PC WMI hotkeys'
[     7.496] (**) Eee PC WMI hotkeys: always reports core events
[     7.496] (**) Option "Device" "/dev/input/event7"
[     7.496] (**) Option "_source" "server/udev"
[     7.497] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.498] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: device is a keyboard
[     7.498] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: device removed
[     7.546] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/eeepc-wmi/input/input7/event7"
[     7.546] (II) XINPUT: Adding extended input device "Eee PC WMI hotkeys" (type: KEYBOARD, id 12)
[     7.547] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: is tagged by udev as: Keyboard
[     7.548] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: device is a keyboard
[     7.548] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event6)
[     7.548] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     7.548] (II) This device may have been added with another device file.
[     7.558] (II) config/udev: removing GPU device /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/drm/card0 /dev/dri/card0
[     7.558] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     7.558] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     7.558] (II) LoadModule: "modesetting"
[     7.559] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     7.559] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     7.559] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.20.10
[     7.559] 	Module class: X.Org Video Driver
[     7.559] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     7.559] (II) UnloadModule: "modesetting"
[     7.559] (II) Unloading modesetting
[     7.559] (II) Failed to load module "modesetting" (already loaded, 0)
[     7.559] xf86: found device 0
[    13.794] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-0: disconnected
[    13.794] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    13.794] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[    13.800] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): connected
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): Internal TMDS
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): Samsung SyncMaster (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: disconnected
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: Internal TMDS
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-1: 165.0 MHz maximum pixel clock
[    13.801] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[    19.340] (II) event1  - Power Button: device removed
[    19.360] (II) event0  - Power Button: device removed
[    19.376] (II) event2  - Logitech Wireless Receiver Mouse: device removed
[    19.409] (II) event3  - Logitech USB Keyboard: device removed
[    19.427] (II) event4  - Logitech USB Keyboard Consumer Control: device removed
[    19.473] (II) event5  - Logitech USB Keyboard System Control: device removed
[    19.505] (II) event7  - Eee PC WMI hotkeys: device removed

Last edited by AlbertVDS (2021-04-07 12:33:05)

Offline

#2 2021-04-07 08:09:32

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,526

Re: [SOLVED] XFCE/Cinnamon shows cursor and black background on 2nd start

Please wrap that in

[code]code tags[/code]

Your glx acceleration is broken. If you don't have a reason for that xorg.conf to exist (read the only "config" you've done is run nvidia-xconfig), remove it. If that doesn't already fix the issue you are likely to run into the KMS race condition in which case you want to read: https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … de_setting

Offline

#3 2021-04-07 11:21:45

AlbertVDS
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 3

Re: [SOLVED] XFCE/Cinnamon shows cursor and black background on 2nd start

I've removed the xorg.conf but then everything gets really slow.
Tried the DRM kernel mode setting and still the same thing, cursor and black screen.

When I select Cinnamon Software rendering, it works fine.
After that I logout and login to normal Cinnamon and it works fine too.

Last edited by AlbertVDS (2021-04-07 11:22:56)

Offline

#4 2021-04-07 12:17:12

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,526

Re: [SOLVED] XFCE/Cinnamon shows cursor and black background on 2nd start

That still sounds like the race condition, the kernel parameter will not be sufficient in that case you'll have to do the complete setup as in adding the modules to mkinitcpio.conf and regenerating the kernel images with

mkinitcpio -P

Offline

#5 2021-04-07 12:32:13

AlbertVDS
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 3

Re: [SOLVED] XFCE/Cinnamon shows cursor and black background on 2nd start

Thanks, that solved it!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB