You are not logged in.

#1 2021-04-16 06:45:38

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

[SOLVED] wifi-menu not working

this is what the ip link command gives

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
3: eno2: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether 04:d4:c4:e7:13:c6 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    altname enp3s0
4: wlo1: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether 72:95:05:e9:9e:35 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff permaddr c8:09:a8:6d:38:eb
    altname wlp0s20f3
5: enp0s20f0u5: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether fa:3e:fd:eb:15:09 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

so i assume the interface is wlo1

the wifi-menu command works giving me the modem i want to connect to but after i press enter it gives this error

WPA association/authentication failed for interface 'wlo1'

Last edited by aggressive-support35 (2021-04-16 10:45:37)

Offline

#2 2021-04-16 06:57:10

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,712

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

wpa_supplicant as  a precondition for this is installed? Check your journal on whether it logs why it doesn't connect. wlo1 as a name by default also sounds weird, which instructions are you following to set up this system? Is this an actual Arch install?

Online

#3 2021-04-16 07:10:26

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

this is an arch install

                   -`                    luca@le-lenux-hecker 
                  .o+`                   -------------------- 
                 `ooo/                   OS: Arch Linux x86_64 
                `+oooo:                  Host: ROG Strix G531GU_G531GU 1.0 
               `+oooooo:                 Kernel: 5.10.30-1-lts 
               -+oooooo+:                Uptime: 45 mins 
             `/:-:++oooo+:               Packages: 1027 (pacman) 
            `/++++/+++++++:              Shell: bash 5.1.4 
           `/++++++++++++++:             Resolution: 1920x1080 
          `/+++ooooooooooooo/`           DE: Plasma 5.21.4 
         ./ooosssso++osssssso+`          WM: KWin 
        .oossssso-````/ossssss+`         WM Theme: Sweet-Dark 
       -osssssso.      :ssssssso.        Theme: Sweet [Plasma], Breeze [GTK2/3] 
      :osssssss/        osssso+++.       Icons: candy-icons [Plasma], candy-icons [GTK2/3] 
     /ossssssss/        +ssssooo/-       Terminal: konsole 
   `/ossssso+/:-        -:/+osssso+-     CPU: Intel i7-9750H (12) @ 4.500GHz 
  `+sso+:-`                 `.-/+oso:    GPU: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Mobile 
 `++:.                           `-/+/   GPU: Intel UHD Graphics 630 
 .`                                 `/   Memory: 2913MiB / 15854MiB 

this is what neofetch gives if it helps

wpa_supplicant is installed
when i was installing arch it appeared as wlan0 actually but now this is what i am getting


this is from the journal

Apr 16 10:07:58 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticate with 50:d4:f7:07:dc:43
Apr 16 10:07:58 le-lenux-hecker kernel: wlo1: send auth to 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:07:58 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticated
Apr 16 10:07:58 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:07:58 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 2/3)
Apr 16 10:07:59 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 3/3)
Apr 16 10:07:59 le-lenux-hecker kernel: wlo1: association with 50:d4:f7:07:dc:43 timed out

Offline

#4 2021-04-16 07:50:04

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,712

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

there's surely more context than that. Don't just grep for wlo1. Which chipset is this? Did it work on the install media? What did you use there to connect? iwctl? S

Online

#5 2021-04-16 07:52:20

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

if that is what you are asking i used this guide to install my system
https://www.youtube.com/watch?v=DPLnBPM4DhI&t

Last edited by aggressive-support35 (2021-04-16 07:52:39)

Offline

#6 2021-04-16 07:55:31

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

yes i used iwctl on install and it worked just fine

the chipset is this

Network controller: Intel Corporation Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] (rev 10)

Offline

#7 2021-04-16 08:01:38

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

this is from the journal

Apr 16 10:56:08 le-lenux-hecker audit[33563]: USER_START pid=33563 uid=1000 auid=1000 ses=2 msg='op=PAM:session_open grantors=pam_limits,pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/4 res=suc>
Apr 16 10:56:08 le-lenux-hecker kernel: audit: type=1110 audit(1618559768.214:180): pid=33563 uid=1000 auid=1000 ses=2 msg='op=PAM:setcred grantors=pam_faillock,pam_permit,pam_env,pam_faillock acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=>
Apr 16 10:56:08 le-lenux-hecker kernel: audit: type=1105 audit(1618559768.214:181): pid=33563 uid=1000 auid=1000 ses=2 msg='op=PAM:session_open grantors=pam_limits,pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? >
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticate with 50:d4:f7:07:dc:43
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: send auth to 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticated
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 2/3)
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 3/3)
Apr 16 10:56:23 le-lenux-hecker kernel: wlo1: association with 50:d4:f7:07:dc:43 timed out
Apr 16 10:56:26 le-lenux-hecker MainThread[34111]: Failed to load module "appmenu-gtk-module"
Apr 16 10:56:26 le-lenux-hecker rtkit-daemon[935]: Supervising 7 threads of 3 processes of 1 users.
Apr 16 10:56:26 le-lenux-hecker rtkit-daemon[935]: Supervising 7 threads of 3 processes of 1 users.
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticate with 50:d4:f7:07:dc:43
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: send auth to 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: authenticated
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 1/3)
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 2/3)
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: associate with 50:d4:f7:07:dc:43 (try 3/3)
Apr 16 10:56:34 le-lenux-hecker kernel: wlo1: association with 50:d4:f7:07:dc:43 timed out

Offline

#8 2021-04-16 08:06:22

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

wlo1 is "predictable" by BIOS index (ie. until your next BIOS update or so…)

yes i used iwctl on install and it worked just fine

And does it still work on the installed system?

Shitty youtube tutorials are not supported for a reason, please post the *complete* system journal ("sudo journalctl -b | curl -F 'f:1=<-' ix.io")
But in doubt you just lack https://archlinux.org/packages/core/any/linux-firmware/

Offline

#9 2021-04-16 08:12:17

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Offline

#10 2021-04-16 08:18:11

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,712

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Don't mix networking tools, there's a networkmanager being started, use that and plasma-nm, don't use wifi-menu and disable netctl profiles or vice versa (disable networkmanager and use wifi-menu/netctl).

If this is insufficient, you should ask the youtube video author for help, as I'm not going to sit through a 2 hour video to figure where/or if you've been lead astray somewhere.

Last edited by V1del (2021-04-16 08:24:53)

Online

#11 2021-04-16 08:30:23

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

i did

 systemctl disable NetworkManager

it disabled it but nothing changed when is run wifi-menu

Offline

#12 2021-04-16 08:31:56

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

That doesn't stop it for the active session…
There also seems an enabled netctl service

Apr 16 09:18:29 le-lenux-hecker systemd[1]: Starting (Re)store the netctl profile state...
seth wrote:

Shitty youtube tutorials are not supported for a reason

Offline

#13 2021-04-16 08:32:57

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,712

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Which is expected, disable doesn't do anything during runtime, use stop to stop the currently actively running service (and you might generally want to try a reboot to really ensure there's only one service left, as afaik a stopping of NetworkManager will not try to stop an actual connection already attempted to be set up)

Online

#14 2021-04-16 08:33:33

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

the problem in the youtube video could be that it never told me to install linux-firmware

how do i install that now though? do i need to go with a live usb and arch-chroot /mnt ?

Offline

#15 2021-04-16 08:40:35

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

That is *one* problem of shitty youtube tutorials, they're always dated.

If you have no network on the installed system you can use the install iso or any other system to chroot into your arch or you can also download the package elsewise and install if from a usb key.

Offline

#16 2021-04-16 08:40:41

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

i rebooted i used start instead and it still won't work

Offline

#17 2021-04-16 08:43:01

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Used start instead of what?
Updated journal?

Offline

#18 2021-04-16 08:43:32

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

seth wrote:

or you can also download the package elsewise and install if from a usb key.

so i just

pacman -S linux-firmware

or do i need to put that somewhere

Offline

#19 2021-04-16 08:54:28

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

meant to say i used stop instead

systemctl stop NetworkManager

Last edited by aggressive-support35 (2021-04-16 08:54:47)

Offline

#20 2021-04-16 09:04:22

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Offline

#21 2021-04-16 09:11:10

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

Don't start netctl and actually don't start wifi-menu either.
You still have an enabled nectl profile.

so i just

pacman -S linux-firmware

or do i need to put that somewhere

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman

Offline

#22 2021-04-16 09:48:38

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

what do you want me to look at on the wiki? i installed it with that command but nothing changed

Offline

#23 2021-04-16 09:51:37

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

seth wrote:

Don't start netctl and actually don't start wifi-menu either.
You still have an enabled nectl profile

then what should i do?

Offline

#24 2021-04-16 09:51:55

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 20,462

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

"How to use pacman" (something else the shitty youtube tutorial didn't teach you…)
Disable the netctl services, post the output of

find /etc/systemd -type l -exec test -f {} \; -print | awk -F'/' '{ printf ("%-40s | %s\n", $(NF-0), $(NF-1)) }' | sort -f

reboot and attempt to connect to the network w/ iwd, https://wiki.archlinux.org/index.php/Iwd
Does that work?

Offline

#25 2021-04-16 09:55:19

aggressive-support35
Member
Registered: 2021-04-16
Posts: 17

Re: [SOLVED] wifi-menu not working

dbus-fi.w1.wpa_supplicant1.service       | system
dbus-org.freedesktop.timesync1.service   | system
dirmngr.socket                           | sockets.target.wants
display-manager.service                  | system
getty@tty1.service                       | getty.target.wants
gpg-agent-browser.socket                 | sockets.target.wants
gpg-agent-extra.socket                   | sockets.target.wants
gpg-agent-ssh.socket                     | sockets.target.wants
gpg-agent.socket                         | sockets.target.wants
netctl-auto@wlo1.service                 | sys-subsystem-net-devices-wlo1.device.wants
netctl.service                           | multi-user.target.wants
p11-kit-server.socket                    | sockets.target.wants
pipewire.socket                          | sockets.target.wants
pulseaudio.socket                        | sockets.target.wants
remote-fs.target                         | multi-user.target.wants
sshd.service                             | multi-user.target.wants
systemd-timesyncd.service                | sysinit.target.wants
wpa_supplicant.service                   | multi-user.target.wants

Offline

Board footer

Powered by FluxBB