You are not logged in.

#1 2021-06-03 16:13:38

spicybread
Member
Registered: 2021-02-13
Posts: 7

No sound coming from Discord or Zoom, working fine everywhere else

Hello, I am having an issue with audio from either Discord or Zoom. Usually both input and output work fine (I can play youtube or netflix without issues, and the microphone works), but with these apps, even though the microphone works, there is no sound output.
Audio output doesn't work with Discord or Zoom regardless of whether I use the native/Electron apps or the webpages from Firefox.

I imagine it's not something exclusive to Zoom and Discord, but rather some technology they both use under the hood, but beyond that I'm not sure.

The funny thing is every time I know sound should be playing (prerecorded video on Zoom, or the green circle around a call participant in Discord signaling that they are speaking), no audio comes out, but my KDE sound widget display shows that sound is playing.

I have reviewed everything and the speakers aren't muted, even when these apps are running (and inside a call/video).

I am using the latest Pipewire and the latest linux-zen-g14 kernel with no changes.

Here are some logs:

pactl info

Server String: /run/user/1000/pulse/native
Library Protocol Version: 34
Server Protocol Version: 35
Is Local: yes
Client Index: 105
Tile Size: 65472
User Name: *redacted*
Host Name: *redacted*
Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.28)
Server Version: 14.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.pci-0000_04_00.6.analog-surround-40
Default Source: alsa_input.pci-0000_04_00.6.analog-stereo
Cookie: 149a:a9f4

pactl list sinks

Sink #39
        State: SUSPENDED
        Name: alsa_output.pci-0000_04_00.1.pro-output-3
        Description: HD-Audio Generic Pro
        Driver: PipeWire
        Sample Specification: s32le 8ch 48000Hz
        Channel Map: aux0,aux1,aux2,aux3,aux4,aux5,aux6,aux7
        Owner Module: 4294967295
        Mute: yes
        Volume: aux0: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux1: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux2: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux3: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux4: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux5: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux6: 65536 / 100% / 0.00 dB,   aux7: 65536 / 100% / 0.00 dB
                balance 0.00
        Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
        Monitor Source: alsa_output.pci-0000_04_00.1.pro-output-3.monitor
        Latency: 0 usec, configured 0 usec
        Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY 
        Properties:
                object.path = "alsa:pcm:1:hw:1,3:playback"
                api.alsa.path = "hw:1,3"
                api.alsa.pcm.card = "1"
                api.alsa.pcm.stream = "playback"
                audio.channels = "8"
                audio.position = "UNK,UNK,UNK,UNK,UNK,UNK,UNK,UNK"
                device.routes = "0"
                alsa.resolution_bits = "32"
                device.api = "alsa"
                device.class = "sound"
                alsa.class = "generic"
                alsa.subclass = "generic-mix"
                alsa.name = "HDMI 0"
                alsa.id = "HDMI 0"
                alsa.subdevice = "0"
                alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                alsa.device = "3"
                alsa.card = "1"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfc5c8000 irq 96"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.profile.name = "pro-output-3"
                device.profile.description = "Pro"
                card.profile.device = "0"
                device.id = "37"
                factory.name = "api.alsa.pcm.sink"
                priority.driver = "632"
                priority.session = "632"
                media.class = "Audio/Sink"
                node.nick = "HD-Audio Generic"
                node.name = "alsa_output.pci-0000_04_00.1.pro-output-3"
                device.description = "HD-Audio Generic Pro"
                device.icon_name = "audio-card"
                node.pause-on-idle = "false"
                api.alsa.headroom = "1024"
                factory.id = "18"
                client.id = "31"
                node.driver = "true"
                factory.mode = "merge"
                audio.adapt.follower = ""
                library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
                object.id = "39"
                node.max-latency = "8192/48000"
        Formats:
                pcm

Sink #40
        State: SUSPENDED
        Name: alsa_output.pci-0000_04_00.6.analog-surround-40
        Description: Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller Analog Surround 4.0
        Driver: PipeWire
        Sample Specification: s32le 4ch 48000Hz
        Channel Map: front-left,front-right,rear-left,rear-right
        Owner Module: 4294967295
        Mute: no
        Volume: front-left: 45875 /  70% / -9.29 dB,   front-right: 45875 /  70% / -9.29 dB,   rear-left: 45875 /  70% / -9.29 dB,   rear-right: 45875 /  70% / -9.29 dB
                balance 0.00
        Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
        Monitor Source: alsa_output.pci-0000_04_00.6.analog-surround-40.monitor
        Latency: 0 usec, configured 0 usec
        Flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY 
        Properties:
                object.path = "alsa:pcm:2:surround40:2:playback"
                api.alsa.path = "surround40:2"
                api.alsa.pcm.card = "2"
                api.alsa.pcm.stream = "playback"
                audio.channels = "4"
                audio.position = "FL,FR,RL,RR"
                device.routes = "1"
                alsa.resolution_bits = "16"
                device.api = "alsa"
                device.class = "sound"
                alsa.class = "generic"
                alsa.subclass = "generic-mix"
                alsa.name = "ALC289 Analog"
                alsa.id = "ALC289 Analog"
                alsa.subdevice = "0"
                alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                alsa.device = "0"
                alsa.card = "2"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfc5c0000 irq 97"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.profile.name = "analog-surround-40"
                device.profile.description = "Analog Surround 4.0"
                card.profile.device = "4"
                device.id = "38"
                factory.name = "api.alsa.pcm.sink"
                priority.driver = "881"
                priority.session = "881"
                media.class = "Audio/Sink"
                node.nick = "HD-Audio Generic"
                node.name = "alsa_output.pci-0000_04_00.6.analog-surround-40"
                device.description = "Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller Analog Surround 4.0"
                device.icon_name = "audio-card-analog"
                node.pause-on-idle = "false"
                api.alsa.headroom = "1024"
                factory.id = "18"
                client.id = "31"
                node.driver = "true"
                factory.mode = "merge"
                audio.adapt.follower = ""
                library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
                object.id = "40"
                node.max-latency = "8192/48000"
        Ports:
                analog-output: Analog Output (type: Analog, priority: 9900, availability unknown)
        Active Port: analog-output
        Formats:
                pcm

pactl list cards

Card #37
        Name: alsa_card.pci-0000_04_00.1
        Driver: alsa
        Owner Module: n/a
        Properties:
                device.enum.api = "udev"
                device.api = "alsa"
                media.class = "Audio/Device"
                api.alsa.path = "hw:1"
                api.alsa.card = "1"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0xfc5c8000 irq 96"
                device.plugged.usec = "1551340"
                device.bus_path = "pci-0000:04:00.1"
                device.sysfs.path = "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:04:00.1/sound/card1"
                device.bus = "pci"
                device.subsystem = "sound"
                device.vendor.id = "4098"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
                device.product.id = "5687"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_04_00.1"
                device.description = "HD-Audio Generic"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.icon_name = "audio-card-pci"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.acp.auto-profile = "false"
                api.acp.auto-port = "false"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio1"
                factory.id = "14"
                client.id = "30"
                object.id = "37"
                object.path = "alsa:pcm:1"
                alsa.card = "1"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfc5c8000 irq 96"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.string = "1"
        Profiles:
                off: Off (sinks: 0, sources: 0, priority: 0, available: yes)
                output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 5900, available: no)
                output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 800, available: no)
                output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 800, available: no)
                pro-audio: Pro Audio (sinks: 1, sources: 0, priority: 1, available: yes)
        Active Profile: pro-audio
        Ports:
                hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (type: HDMI, priority: 5900, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 1, not available)
                        Properties:
                                port.type = "hdmi"
                                port.availability-group = "Legacy 1"
                                device.icon_name = "video-display"
                                card.profile.port = "0"
                        Part of profile(s): output:hdmi-stereo, output:hdmi-surround, output:hdmi-surround71

Card #38
        Name: alsa_card.pci-0000_04_00.6
        Driver: alsa
        Owner Module: n/a
        Properties:
                device.enum.api = "udev"
                device.api = "alsa"
                media.class = "Audio/Device"
                api.alsa.path = "hw:2"
                api.alsa.card = "2"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0xfc5c0000 irq 97"
                device.plugged.usec = "1705899"
                device.bus_path = "pci-0000:04:00.6"
                device.sysfs.path = "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:04:00.6/sound/card2"
                device.bus = "pci"
                device.subsystem = "sound"
                device.vendor.id = "4130"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
                device.product.id = "5603"
                device.product.name = "Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_04_00.6"
                device.description = "Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.icon_name = "audio-card-pci"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.acp.auto-profile = "false"
                api.acp.auto-port = "false"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio2"
                factory.id = "14"
                client.id = "30"
                object.id = "38"
                object.path = "alsa:pcm:2"
                alsa.card = "2"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfc5c0000 irq 97"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.string = "2"
        Profiles:
                off: Off (sinks: 0, sources: 0, priority: 0, available: yes)
                output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (sinks: 1, sources: 1, priority: 6565, available: no)
                output:analog-stereo: Analog Stereo Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 6500, available: no)
                output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (sinks: 1, sources: 1, priority: 1265, available: yes)
                output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 1200, available: yes)
                input:analog-stereo: Analog Stereo Input (sinks: 0, sources: 1, priority: 65, available: yes)
                pro-audio: Pro Audio (sinks: 1, sources: 1, priority: 1, available: yes)
        Active Profile: output:analog-surround-40+input:analog-stereo
        Ports:
                analog-input-internal-mic: Internal Microphone (type: Mic, priority: 8900, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 1, not available)
                        Properties:
                                port.type = "mic"
                                port.availability-group = "Legacy 1"
                                device.icon_name = "audio-input-microphone"
                                card.profile.port = "0"
                        Part of profile(s): input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:analog-surround-40+input:analog-stereo
                analog-input-mic: Microphone (type: Mic, priority: 8700, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 2, available)
                        Properties:
                                port.type = "mic"
                                port.availability-group = "Legacy 2"
                                device.icon_name = "audio-input-microphone"
                                card.profile.port = "1"
                        Part of profile(s): input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:analog-surround-40+input:analog-stereo
                analog-output-headphones: Headphones (type: Headphones, priority: 9900, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 3, not available)
                        Properties:
                                port.type = "headphones"
                                port.availability-group = "Legacy 3"
                                device.icon_name = "audio-headphones"
                                card.profile.port = "2"
                        Part of profile(s): output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
                analog-output: Analog Output (type: Analog, priority: 9900, latency offset: 0 usec, availability unknown)
                        Properties:
                                port.type = "analog"
                                card.profile.port = "3"
                        Part of profile(s): output:analog-surround-40, output:analog-surround-40+input:analog-stereo

pactl list sink-inputs: no output at all

Offline

#2 2021-06-03 19:19:25

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 13,011

Re: No sound coming from Discord or Zoom, working fine everywhere else

Technically if the application in question is using the pulse API you would see a sink-input when checking these outputs during playback. FWIW your HDMI/pro-audio is muted and if they are configured to play from that then this would not be surprising. In general Zoom is very adamant on only playing to a selected/designated device in it's own settings. Make sure that is set up correctly.

Can you post

pactl list-sink-inputs
sudo fuser -v /dev/snd/*

during an actual usage attempt?

Offline

#3 2021-06-03 19:46:25

spicybread
Member
Registered: 2021-02-13
Posts: 7

Re: No sound coming from Discord or Zoom, working fine everywhere else

You're right in saying I should have taken the log during a usage attempt. Sorry about that.

That said, the HD-Audio Generic Pro is not the one I use. The one that I always use (and both Zoom and Discord are configured to use it) is sink #40,

Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller Analog Surround 4.0

pactl list sink-inputs during a mic test on Discord (they record audio and then play it back. I see the visual cue light up when I speak but nothing is played):

Sink Input #75
        Driver: PipeWire
        Owner Module: n/a
        Client: 73
        Sink: 40
        Sample Specification: s16le 1ch 48000Hz
        Channel Map: mono
        Format: pcm, format.sample_format = "\"s16le\""  format.rate = "48000"  format.channels = "1"  format.channel_map = "\"mono\""
        Corked: no
        Mute: no
        Volume: mono: 65536 / 100% / 0.00 dB
                balance 0.00
        Buffer Latency: 0 usec
        Sink Latency: 0 usec
        Resample method: PipeWire
        Properties:
                client.api = "pipewire-pulse"
                pulse.server.type = "unix"
                application.name = "WEBRTC VoiceEngine"
                application.process.id = "5055"
                application.process.user = *redacted*
                application.process.host =  *redacted*
                application.process.binary = "Discord"
                application.language = "C"
                window.x11.display = ":0"
                application.process.machine_id = "e72194564a6a4df7b9948eed83c3d94d"
                application.process.session_id = "2"
                media.name = "playStream"
                stream.is-live = "true"
                node.name = "WEBRTC VoiceEngine"
                node.autoconnect = "true"
                media.class = "Stream/Output/Audio"
                adapt.follower.node = ""
                factory.id = "6"
                audio.adapt.follower = ""
                factory.mode = "split"
                library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
                object.id = "75"
                client.id = "73"
                node.latency = "360/48000"
                pulse.attr.maxlength = "4194304"
                pulse.attr.tlength = "2880"
                pulse.attr.prebuf = "2162"
                pulse.attr.minreq = "720"
                module-stream-restore.id = "sink-input-by-application-name:WEBRTC VoiceEngine"

sudo fuser -v /dev/snd/* (also during the test):

                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC1:  user      1938 F.... pipewire-media-
/dev/snd/controlC2:  user      1937 F.... pipewire
                     user      1938 F.... pipewire-media-
/dev/snd/pcmC2D0c:   user      1937 F...m pipewire
/dev/snd/pcmC2D0p:   user      1937 F...m pipewire
/dev/snd/seq:        user      1937 F.... pipewire

Last edited by spicybread (2021-06-03 19:48:22)

Offline

#4 2021-06-04 20:24:01

Pse
Member
Registered: 2008-03-15
Posts: 413

Re: No sound coming from Discord or Zoom, working fine everywhere else

Possibly related to https://gitlab.freedesktop.org/pipewire … ssues/1258 which was recently fixed in pipewire master? You may want to try a build with that patch applied to see if it works for you.

Offline

#5 2021-06-08 18:17:49

spicybread
Member
Registered: 2021-02-13
Posts: 7

Re: No sound coming from Discord or Zoom, working fine everywhere else

Thanks. Seems a bit different, but worth a shot. I got the latest commit and the problem wasn't fixed. I reverted back to the latest stable version afterwards (0.3.29).

Offline

Board footer

Powered by FluxBB