You are not logged in.

#1 2021-07-21 14:36:42

lw64
Member
Registered: 2021-07-21
Posts: 3

Cannot boot from NVMe SSD after installation

I have installed arch linux just like showed in the installation guide, but everytime I want to boot the system it drops me to the rescue shell.
I use grub and it works fine.
But after it loads the kernel and initrd there appears this:

Starting version 249.1-1-arch
ERROR: device `UUID=59fe0...` not found. Skipping fsck.
mount: /new_root: can't find UUID=59fe0... .
You are now being dropped into an emergency shell.
sh: can't access tty; job control turned off
[rootfs ]#

Somehow my NVMe disk gets not recognized.

ls /dev

shows no nvme* device.

On all other system I can access the nvme. The arch install iso, manjaro, ubuntu, etc. There

lspci -v

shows at the end:

1000:e1:00.0 Non-Volatile memory controller: Intel Corporation Device 0975 (rev 03) (prog-if 02 [NVM Express]
       Subsystem: Intel Corporation Device 8410
       Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ -2147483648, NUMA node 0
       Memory at 82000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
       Capabilities: [40] Power Management version 3
       Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/8 Maskable+ 64bit+
       Capabilities: [70] Express Endpoint, MSI 00
       Capabilities: [b0] MSI-X: Enable+ Count=16 Masked-
       Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
       Capabilities: [158] Secondary PCI Express
       Capabilities: [178] Latency Tolerancy Reporting
       Capabilities: [180] L1 PM Substates
       Kernel driver in use: nvme

1000:e2:00.0 Non-Volatile memory controller: Intel Corporation Device 0975 (rev 03) (prog-if 02 [NVM Express]
       Subsystem: Intel Corporation Device 8510
       Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ -2147483648, NUMA node 0
       Memory at 82100000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
       Capabilities: [40] Power Management version 3
       Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/8 Maskable+ 64bit+
       Capabilities: [60] Express Endpoint, MSI 00
       Capabilities: [a0] MSI-X: Enable+ Count=16 Masked-
       Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
       Capabilities: [150] Secondary PCI Express
       Capabilities: [180] Latency Tolerancy Reporting
       Capabilities: [190] L1 PM Substates
       Capabilities: [2a0] Secondary PCI Express
       Capabilities: [2d0] Latency Tolerance Reporting
       Capabilities: [310] L1 PM Substates
       Kernel driver in use: nvme

nvme list shows this:

Node  |  SN  |  Model  |  Namespace  |  Usage  |  Format  |  FW Rev
/dev/nvme0n1  |  BTTE00230JS8512B-1  |  INTEL HBRPEKNX0202A  |  1  |  512.11 GB /512.11 GB  |  512 B + 0 B  |  G002
/dev/nvme1n1  |  BTTE00230JS8512B-2  |  INTEL HBRPEKNX0202AO  |  1  |  29.26 GB / 29.26 GB  |  512 B + 0 B  |  K5110440

intelmas show -intelssd shows this:

- 0 Intel SSD BTTE00230JS8512B-1 -

Capacity : 512.11 GB
DevicePath : /dev/nvme0n1
DeviceStatus : Healthy
Firmware : G002
FirmwareUpdateAvailable : The selected drive contains firmware as of this tool release.
Index : 0
MaximumLBA : 1000215215
PercentOverProvisioned : Property not found
ProductFamily : Intel SSD
SMARTEnabled : True
SectorDataSize : 512
SerialNumber : BTTE00230JS8512B-1

- 1 Intel Optane(TM) Memory Series BTTE00230JS8512B-2 -

BootLoader : JFCB1421
Capacity : 29.26 GB
DevicePath : /dev/nvme1n1
DeviceStatus : Healthy
Firmware : K5110440
FirmwareUpdateAvailable : The selected drive contains firmware as of this tool release.
Index : 1
MaximumLBA : 57149439
PercentOverProvisioned : 100.00
ProductFamily : Intel Optane(TM) Memory Series
SMARTEnabled : True
SectorDataSize : 512
SerialNumber : BTTE00230JS8512B-2

On the large disk I have my root filesystem. I have disabled the optane technology in the bios. I can use the smaller drive just as a normal second nvme only with significant more speed (I have checked it with hdparm).

I have also inserted nvme and lspci into the initrd.
lscpi shows only a bunch of

00:1f.5 Class 0c80: Device 8086:a0a4 (rev 20)

and similar lines.
nvme detects no disks.

My computer is an Asus Vivobook 14 s413ea-eb094t.

I hope anybody can help me. I would like it to have arch linux on my laptop, and not any other distro.

Offline

#2 2021-07-21 16:57:26

lw64
Member
Registered: 2021-07-21
Posts: 3

Re: Cannot boot from NVMe SSD after installation

I have now tried to install manjaro and ubuntu. Manjaro installs fine, but then cannot but as equal to arch, and ubuntu has no problems at all.

Offline

#3 2021-07-23 21:37:02

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 13,701

Re: Cannot boot from NVMe SSD after installation

Offline

#4 2021-07-26 17:41:08

lw64
Member
Registered: 2021-07-21
Posts: 3

Re: Cannot boot from NVMe SSD after installation

Yes, that solved it. Thanks!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB