You are not logged in.

#1 2021-11-13 11:02:35

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

[Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

I upgraded gnome to 41 version and couldn't launch it (I always and prefer use "tbsm" or terminal base session manager). Then, I remove all possible-related to gnome package, one by one. I'm curious again, then I reinstall gnome with command "sudo pacman -Syu gnome", then launch it with tbsm and lightdm, gnome didn't launch again. I usually use the wayland session one, but whether wayland or xorg not launch. I have optimus laptop , dual GPU (Intel as main and nvidia GT 520, I rarely use the nvidia one . I have some logs, perhaps it will help.

Log and info :
GNOME session : https://pastebin.com/GMFEjyvQ
GNOME shell : https://pastebin.com/LiJcWrem
Journalctl -xe : https://pastebin.com/f29vZN1q
Xorg log : https://pastebin.com/VuKtupA6
Lightdm log : https://pastebin.com/mSeUcGEC

Thanks.

Last edited by AhmadRaniri (2021-11-14 22:43:53)

Offline

#2 2021-11-13 16:44:33

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 25,134

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

sudo journalctl -b | curl -F 'f:1=<-' ix.io

if you failed to start gnome during this boot (otherwise "… -b -1" for the previous boot etc.)
The lightdm log suggests that gnome actually ran for ~11 seconds. Please elaborate on "not launch" - are you thrown back toe the DM or do you just end up w/ a black screen?

Online

#3 2021-11-13 20:11:17

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

Please elaborate on "not launch"

I was thrown back to the DM, but before that, I faced "Something has gone wrong" warning.

Offline

#4 2021-11-13 20:12:45

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

Please elaborate on "not launch"

I was thrown back to the DM, but before that, I faced "Something has gone wrong" warning.

Offline

#5 2021-11-13 20:22:39

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 25,134

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

So post the journal so we can see what "something" is…

Online

#6 2021-11-14 00:11:21

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

sudo journalctl -b | curl -F 'f:1=<-' ix.io

http://ix.io/3EV1

Is there something to do with intel stuffs or there something else? I dont know much about xorg because I've moved to wayland.

Last edited by AhmadRaniri (2021-11-14 00:11:58)

Offline

#7 2021-11-14 00:22:19

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

"Something have gone wrong" I mean is this
https://i.stack.imgur.com/DgfpJ.png



Mod Edit - Replaced oversized image with link.
CoC - Pasting pictures and code

Last edited by Slithery (2021-11-14 01:09:43)

Offline

#8 2021-11-14 01:38:50

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

Update : desktop could be launched (via slim dm and I chose GNOME classic, the other GNOME session didn't work),  but it's blank with cyan color background and just a cursor. I had initiative to launch xterm via TTY2, I checked with neofetch and it told me that I just have mutter wm only and not gnome desktop.

Offline

#9 2021-11-14 08:09:57

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 25,134

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

"Something have gone wrong" I mean is this

We know what the "we think that our users are morons" useless gnome message looks like…

                                             
                                             #0  0x00007fa12d7eed22 raise (libc.so.6 + 0x3cd22)
                                             #1  0x000055c4d4debb09 n/a (gnome-shell + 0x2b09)
                                             #2  0x00007fa12d7eeda0 __restore_rt (libc.so.6 + 0x3cda0)
                                             #3  0x00007fa12e692200 g_log_structured_array (libglib-2.0.so.0 + 0x5b200)
                                             #4  0x00007fa12e6924c6 g_log_default_handler (libglib-2.0.so.0 + 0x5b4c6)
                                             #5  0x000055c4d4deb90c n/a (gnome-shell + 0x290c)
                                             #6  0x00007fa12e6938fd g_logv (libglib-2.0.so.0 + 0x5c8fd)
                                             #7  0x00007fa12e693c00 g_log (libglib-2.0.so.0 + 0x5cc00)
                                             #8  0x00007fa12e8a6caa n/a (libgio-2.0.so.0 + 0xdfcaa)
                                             #9  0x00007fa12e8a8147 g_settings_get_value (libgio-2.0.so.0 + 0xe1147)
                                             #10 0x00007fa12e8a94ed g_settings_get_boolean (libgio-2.0.so.0 + 0xe24ed)
                                             #11 0x00007fa12d7449f0 n/a (libst-1.0.so + 0x269f0)
                                             #12 0x00007fa12e7a686a g_type_create_instance (libgobject-2.0.so.0 + 0x3986a)
                                             #13 0x00007fa12e78e2f6 n/a (libgobject-2.0.so.0 + 0x212f6)
                                             #14 0x00007fa12e78f32d g_object_new_with_properties (libgobject-2.0.so.0 + 0x2232d)
                                             #15 0x00007fa12e78fd12 g_object_new (libgobject-2.0.so.0 + 0x22d12)
                                             #16 0x00007fa12d747407 st_settings_get (libst-1.0.so + 0x29407)
                                             #17 0x00007fa12d75811f n/a (libst-1.0.so + 0x3a11f)
                                             #18 0x00007fa12e7a686a g_type_create_instance (libgobject-2.0.so.0 + 0x3986a)
                                             #19 0x00007fa12e78e2f6 n/a (libgobject-2.0.so.0 + 0x212f6)
                                             #20 0x00007fa12e78f32d g_object_new_with_properties (libgobject-2.0.so.0 + 0x2232d)
                                             #21 0x00007fa12e78fd12 g_object_new (libgobject-2.0.so.0 + 0x22d12)
                                             #22 0x00007fa12d751ee6 st_theme_context_get_for_stage (libst-1.0.so + 0x33ee6)
                                             #23 0x00007fa12e9e3f08 n/a (libgnome-shell.so + 0x35f08)
                                             #24 0x00007fa12e9cf1f5 n/a (libgnome-shell.so + 0x211f5)
                                             #25 0x00007fa12da1c01e n/a (libmutter-9.so.0 + 0x9c01e)
                                             #26 0x00007fa12da5b80b meta_context_start (libmutter-9.so.0 + 0xdb80b)
                                             #27 0x000055c4d4deb45c n/a (gnome-shell + 0x245c)
                                             #28 0x00007fa12d7d9b25 __libc_start_main (libc.so.6 + 0x27b25)
                                             #29 0x000055c4d4deb72e n/a (gnome-shell + 0x272e)

Gnome shell crashes over and over and over again w/ the exact same backtrace.
Since it's trying to read some setting, this is probbly triggered by your users configuration (often 3rd party extensions) so I'd try to move away the extensions, https://wiki.archlinux.org/title/GNOME/ … _the_shell and if that doesn't help, the entire gnome configuration (or try with a new user first to confirm that this is related to some entry in your $HOME)

Online

#10 2021-11-14 08:43:21

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

Wow, thanks for the enlightenment,  I also tried with my other user (I call it "test " user) and ended up with same result, yeah I am suspicious about extensions too. I forget to mention that I renamed my .config and .local folder,  just to test if those two folders are the cause, but it's still same (can't launch GNOME). I'll mark it as solved.

Offline

#11 2021-11-14 08:52:45

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 25,134

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

How is this solved?
Did login w/ a completely fresh usersucceed?

Online

#12 2021-11-14 09:01:05

AhmadRaniri
Member
Registered: 2020-07-14
Posts: 16

Re: [Solved] Gnome not launch, whether after upgrade and reinstall

Yeah,  finally, I need to remove GNOME desktop schemas package, the AUR one is messed up apparently. Thanks. I can enjoy GNOME 41.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB