You are not logged in.

#1 2022-09-29 11:35:32

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

[SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Hi, I'm a bit lost here, I recently got the xps 9315 from dell and installed arch on it.
Everything works out of the box except the sound card.

What I installed:
sof-firmware
alsa-utils
alsa-firmware
alsa-ucm-conf
pulseaudio
pulseaudio-alsa
alsa-lib

lspci | grep audio
0000:00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Device 51cc (rev 01)
inxi -A
Audio:
  Device-1: Intel driver: N/A
  Device-2: Intel driver: sof-audio-pci-intel-tgl
  Sound Server-1: ALSA v: k5.19.11-arch1-1 running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
sudo dmesg | grep -E 'snd|sof'

[sudo] password for user: 
[    0.984064] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.984065] software IO TLB: mapped [mem 0x000000004ad72000-0x000000004ed72000] (64MB)
[    1.098714] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Windows Production PCA 2011: a92902398e16c49778cd90f99e4f9ae17c55af53'
[    1.098726] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Corporation UEFI CA 2011: 13adbf4309bd82709c8cd54f316ed522988a1bd4'
[   19.054450] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[   19.054478] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: SoundWire enabled on CannonLake+ platform, using SOF driver
[   19.491015] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[   19.491058] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: SoundWire enabled on CannonLake+ platform, using SOF driver
[   19.491092] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[   19.491597] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[   19.491755] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[   19.498473] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[   19.581866] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 4
[   19.584804] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Firmware info: version 2:2:0-57864
[   19.584810] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Firmware: ABI 3:22:1 Kernel ABI 3:21:0
[   19.584812] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: FW ABI is more recent than kernel
[   19.584820] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: unknown sof_ext_man header type 3 size 0x30
[   19.683653] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Firmware info: version 2:2:0-57864
[   19.683661] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Firmware: ABI 3:22:1 Kernel ABI 3:21:0
[   19.683664] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: FW ABI is more recent than kernel
[   27.745498] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   27.747266] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   27.754114] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   27.830793] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   27.835239] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   27.928850] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.092388] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.093178] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.163560] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.164551] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.165705] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.167620] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.169902] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.172345] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.174369] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.176014] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.177350] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.179208] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517
[   28.218784] sof_sdw sof_sdw: snd_soc_register_card failed -517

Pavucontrol shows no card except the default one, sound is not produced. Sound output is unmuted with amixer.

I dont know at the moment in what direction I have to go to solve the problem. Any help welcome.

Edit: Solved
pls see post from December 15 2022

Last edited by baptiste (2022-12-15 12:37:26)

Offline

#2 2022-09-29 22:04:33

Lamphie
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 1

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Hi,

Had the same issue but got the answer here https://askubuntu.com/a/1233446

So you are probably missing the CODEC, use this command to get your HW codecs:

cat /proc/asound/card*/codec* | grep Codec

Go to Kernel to find a codec you can use

Put the right name in this file and reboot

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf

You can try several codecs.

Offline

#3 2022-09-30 07:33:52

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 20,221

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

What's your aplay -l output?

You can try switching to the older HDA codec by setting

options snd-intel-dspcfg dsp_driver=1

in a relevant modprobe conf (the above suggestion will also only work in some form after you've set this parameter I mention here, and it might not be necessary depending on what autodetection does after you've switched to the HDA codec).

Online

#4 2022-09-30 10:14:11

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Thank you  for the answer.

❯ aplay -l
aplay: device_list:275: no soundcards found...

not sure what to do with the modprobe suggestion, do I have to make a config file with the option in it?

Offline

#5 2022-09-30 10:18:16

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Lamphie wrote:

Hi,

Had the same issue but got the answer here https://askubuntu.com/a/1233446

So you are probably missing the CODEC, use this command to get your HW codecs:

cat /proc/asound/card*/codec* | grep Codec

Go to Kernel to find a codec you can use

Put the right name in this file and reboot

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf

You can try several codecs.

Thanks for the answer.

I dont have any codes as the folder structure ends with /proc/asound/cards

cat /proc/asound/card*/codec* | grep Codec
--- no soundcards ---

I will look into the kernel / codec

Last edited by baptiste (2022-09-30 10:19:21)

Offline

#6 2022-09-30 10:53:19

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

[UPDATE]
after setting up the modprobe file with the option and running pulseaudio -k
I get the soundcard recognize (I think), but still no sound.
The new outputs are:

❯ inxi -A
Audio:
  Device-1: Intel driver: N/A
  Device-2: Intel driver: snd_hda_intel
  Sound Server-1: ALSA v: k5.19.12-arch1-1 running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
❯ lspci | grep audio
0000:00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Device 51cc (rev 01)
❯ sudo dmesg | grep -E 'snd|sof'
[    0.975028] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.975028] software IO TLB: mapped [mem 0x000000004ad72000-0x000000004ed72000] (64MB)
[    1.091062] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Windows Production PCA 2011: a92902398e16c49778cd90f99e4f9ae17c55af53'
[    1.091077] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Corporation UEFI CA 2011: 13adbf4309bd82709c8cd54f316ed522988a1bd4'
[   18.839477] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[   18.840328] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
❯ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 12: HDMI 6 [HDMI 6]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 13: HDMI 7 [HDMI 7]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 14: HDMI 8 [HDMI 8]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 15: HDMI 9 [HDMI 9]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 16: HDMI 10 [HDMI 10]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 17: HDMI 11 [HDMI 11]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Why do I have 12 hdmi output devices?

Last edited by baptiste (2022-09-30 10:55:09)

Offline

#7 2022-09-30 12:21:52

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 20,221

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Does any of them produce sound? I have little hopes for that approach to be honest since the system is new enough that it would not have a working legacy HDA codec to reliably fall back to.

According to https://github.com/thesofproject/linux/issues/3777 and particularly https://github.com/thesofproject/linux/ … 1257254445 one potentially working solution is to reload the sof modules after bootup (revert the alsa.conf change if you want to try this)

FWIW there's also a newer SOF release that may help here, though it hasn't trickled into our packages yet.

Online

#8 2022-11-24 11:36:42

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

V1del wrote:

Does any of them produce sound? I have little hopes for that approach to be honest since the system is new enough that it would not have a working legacy HDA codec to reliably fall back to.

According to https://github.com/thesofproject/linux/issues/3777 and particularly https://github.com/thesofproject/linux/ … 1257254445 one potentially working solution is to reload the sof modules after bootup (revert the alsa.conf change if you want to try this)

FWIW there's also a newer SOF release that may help here, though it hasn't trickled into our packages yet.

Sorry, I was busy lately.

No, no sound at all.

Maybe this helps?

alsa script

Offline

#9 2022-11-24 12:58:43

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 20,221

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Not really it only confirms what I suspected. But there have been some more setups with this hardware that solidify the loading approach. So remove that conf file manipulating the intel_dsp_driver again reboot. If it still doesn't detect the card do a

sudo modprobe -r snd-sof-pci-intel-tgl; sudo modprobe snd-sof-pci-intel-tgl

and check if that helps.

Online

#10 2022-12-15 12:35:49

baptiste
Member
Registered: 2022-09-29
Posts: 8

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

V1del wrote:

Not really it only confirms what I suspected. But there have been some more setups with this hardware that solidify the loading approach. So remove that conf file manipulating the intel_dsp_driver again reboot. If it still doesn't detect the card do a

sudo modprobe -r snd-sof-pci-intel-tgl; sudo modprobe snd-sof-pci-intel-tgl

and check if that helps.

Hey, thank you so much! This worked.

The only additional step I did (not sure if necessary), was to reinstall the sof-firmware

Last edited by baptiste (2022-12-15 12:37:53)

Offline

#11 2022-12-15 13:13:27

3beb6e7c46a615a
Member
Registered: 2021-03-27
Posts: 165

Re: [SOLVED] Dell xps 9315 audio card not recognized

Is one of the snd modules part of your initrd perchance?  I had a similar issue when some of the snd modules got added to the initrd by mistake, but the firmware was not; the snd modules then got loaded by udev during early boot, but then failed to load the firmware which effectively disabled the sound card in my desktop environment.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB