You are not logged in.

#1 2023-01-11 12:32:25

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

No sound on Firefox

Sound is not working for any multimedia provided by Firefox 108.0.2. Sound files are played when downloaded and system sound is fine as well. I only use uBlock Origin and Privacy Badger addons.

[xxx@xxx ~]$ inxi -SAza
System:
  Kernel: 6.1.4-arch1-1 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux
    root=UUID=xxx rw quiet loglevel=3
    vga=current nmi_watchdog=0 nowatchdog
  Desktop: KDE Plasma v: 5.26.5 tk: Qt v: 5.15.8 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
    Distro: Arch Linux
Audio:
  Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio
    vendor: Fujitsu Solutions driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:a170 class-ID: 0403
  Sound API: ALSA v: k6.1.4-arch1-1 running: yes
  Sound Server-1: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.63 running: no

Last edited by tronie.service (2023-01-11 17:24:49)

Offline

#2 2023-01-11 13:36:34

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 18,288

Re: No sound on Firefox

Output in code tags ( https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode ) from:

pactl list sinks
pactl list sink-inputs

Offline

#3 2023-01-11 16:44:25

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

Re: No sound on Firefox

[xxx@xxx ~]$ pactl list sinks
Ziel #0
        Status: SUSPENDED
        Name: alsa_output.pci-0000_00_1f.3.hdmi-stereo
        Beschreibung: Internes Audio Digital Stereo (HDMI)
        Treiber: module-alsa-card.c
        Abtastwert-Angabe: s16le 2ch 44100Hz
        Kanalzuordnung: front-left,front-right
        Besitzer-Modul: 6
        Stumm: nein
        Lautstärke: front-left: 32768 /  50% / -18,06 dB,   front-right: 32768 /  50% / -18,06 dB
                Verteilung 0,00
        Basis-Lautstärke: 65536 / 100% / 0,00 dB
        Quellen-Monitor: alsa_output.pci-0000_00_1f.3.hdmi-stereo.monitor
        Latenz: 0 usec, eingestellt 0 usec
        Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY SET_FORMATS 
        Eigenschaften:
                alsa.resolution_bits = "16"
                device.api = "alsa"
                device.class = "sound"
                alsa.class = "generic"
                alsa.subclass = "generic-mix"
                alsa.name = "PL2492H"
                alsa.id = "HDMI 0"
                alsa.subdevice = "0"
                alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                alsa.device = "3"
                alsa.card = "0"
                alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
                alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7220000 irq 130"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
                sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
                device.bus = "pci"
                device.vendor.id = "8086"
                device.vendor.name = "Intel Corporation"
                device.product.id = "a170"
                device.product.name = "100 Series/C230 Series Chipset Family HD Audio Controller"
                device.form_factor = "internal"
                device.string = "hdmi:0"
                device.buffering.buffer_size = "352800"
                device.buffering.fragment_size = "176400"
                device.access_mode = "mmap+timer"
                device.profile.name = "hdmi-stereo"
                device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI)"
                device.description = "Internes Audio Digital Stereo (HDMI)"
                module-udev-detect.discovered = "1"
                device.icon_name = "audio-card-pci"
        Ports:
                hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (Typ: HDMI, Priorität: 5900, verfügbar)
        Aktiver Port: hdmi-output-0
        Formate:
                pcm
[xxx@xxx ~]$ pactl list sink-inputs

    does not provide any output.

Last edited by tronie.service (2023-01-11 17:24:36)

Offline

#4 2023-01-11 17:06:58

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 18,288

Re: No sound on Firefox

While having something in firefox open that should provide audio? What's your

sudo fuser -v /dev/snd/*

in that case and did you make sure to completely stop and properly restart any/all firefox processes after the update?

Offline

#5 2023-01-11 17:20:46

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

Re: No sound on Firefox

[xxx@xxx ~]$ sudo fuser -v /dev/snd/*
[sudo] Passwort für xxx: 
                     BEN.        PID ZUGR.  BEFEHL
/dev/snd/controlC0:  xxx      816 F.... pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D3p:   xxx      816 F...m pulseaudio

After the update I would assume that there were no Firefox processes running as I always close everything before shutting down.

I tried safe-mode and got following output:

[xxx@xxx ~]$ firefox -safe-mode
[GFX1-]: glxtest: VA-API test failed: failed to initialise VAAPI connection.
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
[xxx@xxx ~]$ [GFX1-]: glxtest: VA-API test failed: failed to initialise VAAPI connection.
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
[2023-01-11T17:29:10Z ERROR mp4parse] Found 2 nul bytes in "\0\0"
[2023-01-11T17:29:11Z ERROR mp4parse] Found 2 nul bytes in "\0\0"
[2023-01-11T17:29:11Z ERROR mp4parse] Found 2 nul bytes in "\0\0"
[2023-01-11T17:29:11Z ERROR mp4parse] Found 2 nul bytes in "\0\0"
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
[2023-01-11T17:30:06Z ERROR viaduct::backend::ffi] Missing HTTP status
[2023-01-11T17:30:06Z ERROR viaduct::backend::ffi] Missing HTTP status

Last edited by tronie.service (2023-01-11 17:33:31)

Offline

#6 2023-01-11 17:40:19

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 18,288

Re: No sound on Firefox

Don't assume, check, sometimes firefox pseudo crashes and leaves a process behind even when closing windows.

pgrep firefox 

(this of course also happens if you rebooted) did you try disabling the extensions? There's no indication at all your firefox is playing anything back, accidentally hit the firefox internal mute tab? Make sure the players of whatever you are looking at aren't set to auto-mute? If you check the about:support page, what's under the Audio section?

Last edited by V1del (2023-01-11 17:42:35)

Offline

#7 2023-01-11 18:15:27

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

Re: No sound on Firefox

[xxx@xxx ~]$ pgrep firefox 
7791

I used the firefox-rebuilt function and added the addons again to no avail.
Tabs are not muted.
____________

What I also found is, that there is no sound when I change the system sound level, usually there was a sound indication the actual sound level. This could be a sign it's not only a firefox issue.

Last edited by tronie.service (2023-01-11 18:28:49)

Offline

#8 2023-01-11 18:27:21

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

Re: No sound on Firefox

about:support:

Medien								
Audio-Backend	pulse-rust							
Max. Kanäle	2							
Bevorzugte Sample-Rate	44100							
Roundtrip-Latenz (Standardabweichung)	44.72ms (2.58)							
Ausgabegeräte								
Name 	Gruppe 	Hersteller 	Status 	Bevorzugt 	Format 	Kanäle 	Rate 	Latenz
Internes Audio Digital Stereo (HDMI)	/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0	Intel Corporation	Enabled	All	default: S16LE, support: S16LE S16BE F32LE F32BE	2	default: 44100, support: 1 - 384000	0 - 0
Eingabegeräte								
Name 	Gruppe 	Hersteller 	Status 	Bevorzugt 	Format 	Kanäle 	Rate 	Latenz
Monitor of Internes Audio Digital Stereo (HDMI)	/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0	Intel Corporation	Enabled	All	default: S16LE, support: S16LE S16BE F32LE F32BE	2	default: 44100, support: 1 - 384000	0 - 0

Offline

#9 2023-01-11 19:21:07

tronie.service
Member
From: Western Europe
Registered: 2020-11-18
Posts: 8

Re: No sound on Firefox

I restored an older Timeshift backup and updated again and sound is back!

Unfortunately, the restore procedure implemented a grub re-install, so I have to fix my dual boot, but this should be doable.

Thanks for you help anyhow!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB