You are not logged in.

#1 2007-01-02 12:34:22

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

Sorry to double post with 0.8 Voodoo installation feedback; but this issue which seems to be related to PATA(_ali) shift in the kernel may be of interest for devs!
Alpha 0.8 32 & 64 images seem to run great for a great amount of testers according to feedbacks.
However I've been unable to install due to following issue here (both with standard & x86_64 Base ISOs dated 2006-12-19):

Hardware is ASRock 939Dual-SATA2. Southbridge ULi 1567 takes care of both 2 x SATA1 & 2 x ATA-133 HDD controlers (a good picture here)

1) Booting with standard Install/rescue quickly stop with a hwdetect segfault
9da2022c94_tn.jpg

EIP: [<f880e8f2>] ali_init_one+0x242/0x2e0 [pata_ali] SS:ESP 0068:c1a09e20
  /sbin/hwdetect: line 287:    441 Segmentation fault   modprobe $i > dev/null 2>&1

2) ide-legacy Install/Rescue boots fine : it also shows pata_ali / hwdetect line 287 : 445 killed message but goes on
97af437870_tn.jpg
I've got 2 SATA HDDs on a non-Intel ASRock 939 Dual SataII mobo (no IDE HDDs, only CD & DVD burners on hdc & hdd).
I could make partition on the 2 SATA HDDs with cfdisk (as I'm planning a major shift to RAID1 / LVM), then was stopped with what seem to be udev issue.
- created 3 Linux RAID partitions on both HDDs with cfdisk
- checked raid1 module was launched - ok
- created 1st Raid array with mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda3 /dev/sdb3
but couldn't go further as there was no md1, etc in /dev. Wanted to launch 'makdevs' but this is not on the Base ISOs. Will try mknod as quoted by dotnetfireball.

Hope this might be of interest (and also that someone can give me some hints to install arch :cry: )

More:

· Other Linux distro that see the HDD without trouble : Sabayon-3.2, Mandriva 2007 mini &... Arch Linux 0.7.x
· Both base-0.8 32 & 64-bit ISO images were md5 checked & fine.
· Previous boot issue with kernel-2.6.19-ARCH screenshot might be of interest:
b2beec70a6_tn.png

...
BUG: unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual address 00000020
printing eip:
f882b8f2
*pde = 00000000
Oops: 0000 [#1]
PREEMPT SMP
Modules linked in: pata_ali ata_generic libata ohci_hcd usbcore BusLogic
...

Compiling custom kernel with legacy-ide (not PATA) solved this issue even if I have no IDE HDD :shock:
· $ lspci

00:00.0 Host bridge: ALi Corporation M1695 K8 Northbridge [PCI Express and HyperTransport]
00:01.0 PCI bridge: ALi Corporation PCI Express Root Port
00:02.0 PCI bridge: ALi Corporation PCI Express Root Port
00:04.0 Host bridge: ALi Corporation M1689 K8 Northbridge [Super K8 Single Chip]
00:05.0 PCI bridge: ALi Corporation AGP8X Controller
00:06.0 PCI bridge: ALi Corporation M5249 HTT to PCI Bridge
00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1563 HyperTransport South Bridge (rev 70)
00:07.1 Bridge: ALi Corporation M7101 Power Management Controller [PMU]
00:08.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5455 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 20)
00:11.0 Ethernet controller: ALi Corporation ULi 1689,1573 integrated ethernet. (rev 40)
00:12.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c7)
00:12.1 Mass storage controller: ALi Corporation ULi 5289 SATA (rev 10)
00:13.0 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:13.1 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:13.2 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:13.3 USB Controller: ALi Corporation USB 2.0 Controller (rev 01)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] (rev a1)
04:05.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
04:05.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)

· # hwd -ec with kernel 2.6.19-morph-custom and SataI HDD:

IDE interface
  alim15x3        :Acer Labs Inc.|M5229 IDE
  sata_uli        :Acer Labs Inc.|ALi M5289 Serial ATA / RAID Host Controller
Ethernet controller
  tulip           :Acer Labs Inc.|M5263 Ethernet Controller
VGA compatible controller
  vesa            :nVidia Corp.|GeForce 6200 TurboCache(TM)
Multimedia video controller
  bttv            :Brooktree Corp.|Bt878
Multimedia audio controller
  snd-intel8x0    :Acer Labs Inc.|M5455 PCI AC-Link Controller Audio Device
Multimedia controller
  bt878           :Brooktree Corp.|WinTV Series
Host bridge
  amd64-agp       :Acer Labs Inc.|M1695 K8 Northbridge [PCI Express and HyperTransport]
  amd64-agp       :Acer Labs Inc.|M1689 K8 Northbridge [Super K8 Single Chip]
  unknown         :Advanced Micro Devices|K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
  unknown         :Advanced Micro Devices|K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
  unknown         :Advanced Micro Devices|K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
  amd64-agp       :Advanced Micro Devices|K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
ISA bridge
  i2c-ali1563     :Acer Labs Inc.|M1563 HyperTransport South Bridge
PCI bridge
  unknown         :ALi Corporation|PCI Express Root Port
  unknown         :ALi Corporation|PCI Express Root Port
  unknown         :Acer Labs Inc.|AGP8X Controller
  unknown         :Acer Labs Inc.|M5249 HTT to PCI Bridge
Bridge
  i2c-ali1535     :Acer Labs Inc.|M7101 PMU
USB Controller
  ohci_hcd        :Acer Labs Inc.|M5237 (USB)
  ohci_hcd        :Acer Labs Inc.|M5237 (USB)
  ohci_hcd        :Acer Labs Inc.|M5237 (USB)
  ehci-hcd        :Acer Labs Inc.|USB 2.0 Controller
USB Hub
  hub             :Virtual|Hub
  hub             :Virtual|Hub
  hub             :Virtual|Hub
  hub             :Virtual|Hub
Mouse
  msintellips/2   :Generic PS/2 Wheel Mouse [/dev/psaux]

Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

#2 2007-01-02 13:25:30

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

I have the same mainboard running arch64 for over a year on it. I'm using single hard disc drives for booting. I do not use the additional sata controller and no raid.

If I can help you hurry up and catch me on any instant messenger. I will replace the mainboard within the next days.

Offline

#3 2007-01-02 13:29:17

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

Andyrtr, I'll do that!
kozaki-3-@-free.fr (without any "-") on msn
I'm on livecd (sabayon) right now


Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

#4 2007-01-02 20:05:50

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

kozaki this looks like a kernel 2.6.19 bug in pata driver that just panics on your controller.
there you see why pata is still experimental, if ide-legacy works it's fine

Offline

#5 2007-01-02 22:03:55

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

allright then; it's been said right from the start that this IDE-PATA shift in kernel-2.6.19 is Beta. as everybody else I've been warned.

This is why hwdetect segfaults, right ?

Now Hitachi tool says something that _could_ be related whit this issue (kernel 2.6.19 with PATA driver panics on ULi 1567 Sata controler): It says my Hitachi sata HDDs are PCI IDE Masters. Screenshot:
ce6e232ada_tn.png

Then I launched 'Darik Boot & Nuke' tool (Linux based) and it says HDDs are SCSI 1,0,0,0,- ATA... :
ca1e3c0a26_tn.png
!?


Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

#6 2007-01-03 00:40:30

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

booted legacy-ide kernel from alpha-0.8 and now cannot use Raid & lvm devices I created before.

Two sata 80gb Hitachi, each partitioned like this:
sd[ab]1 -- 5gb -- (for windows on /sda)
sd[ab]2 -- 100mb -- ext2 -- /boot
sd[ab]5 -- 256mb -- swap
sd[ab]6 -- 15gb -- linux raid autodetect + LVM (/dev/systems array with 3 logical volumes)
sd[ab]7 -- 9gb -- linux raid autodetect + LVM (/dev/data array with 3 logical volumes)
sd[ab]8 -- 48gb -- linux raid autodetect + LVM (/dev/extra array with 1 logical volume)

Created the FS with raid1 & lvm with mandriva 2007 x86_64.
Checked it with Sabayon LiveDVD & they do assemble fine.

On Arch, raidX & dm_mod are loaded.
Assemble sd[ab]6 /dev/md0 with mdadm. cat /proc/mdstat shows I device.
As /dev/md0 is the single md* device activated at boot I create md1 & md2 with
mknod -m 0660 /dev/mdN b 9 0

Then i can't assemble md1 nor md2: says devices are allready used !?
/proc/mdstat shows only 1 device, but mdadm --detail /dev/md0/1/2 show exactly the same data, as if they were the very same device.
So I can use a single raid array.

could create logical volumes on 1st raid array, & then cannot go on with md1 & md2 as they are allready in use !?

Now rebooted in Sabayon & cat /proc/mdstat clearly show 3 devices:

md2 : active raid0 sda8[0] sdb8[1]
      100855808 blocks 64k chunks

md1 : active raid1 sda7[0] sdb7[1]
      9213120 blocks [2/2] [UU]

md0 : active raid1 sda6[0] sdb6[1]
      15358016 blocks [2/2] [UU]

unused devices: <none>

fdisk -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 82.3 GB, 82348277760 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 10011 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1         630     5060443+   b  W95 FAT32
/dev/sda2   *         631         642       96390   83  Linux
/dev/sda3             643       10011    75256492+   5  Extended
/dev/sda5             643         674      257008+  82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6             675        2586    15358108+  fd  Linux raid autodetect
/dev/sda7            2587        3733     9213246   fd  Linux raid autodetect
/dev/sda8            3734       10011    50428003+  fd  Linux raid autodetect

fdisk -l /dev/sdb

Disk /dev/sdb: 82.3 GB, 82348277760 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 10011 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1         630     5060443+  83  Linux
/dev/sdb2   *         631         642       96390   83  Linux
/dev/sdb3             643       10011    75256492+   5  Extended
/dev/sdb5             643         674      257008+  82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb6             675        2586    15358108+  fd  Linux raid autodetect
/dev/sdb7            2587        3733     9213246   fd  Linux raid autodetect
/dev/sdb8            3734       10011    50428003+  fd  Linux raid autodetect

/me very unconfortable with this issue, looking for some light


Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

#7 2007-01-03 06:40:01

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

you have created raid devices not with install media, use then the correct initcpio parameters to assemble the devices during boot.

Offline

#8 2007-01-03 06:42:33

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

also you created the devices wrong!
  9 block    Metadisk (RAID) devices
          0 = /dev/md0        First metadisk group
          1 = /dev/md1        Second metadisk group

Offline

#9 2007-01-03 10:11:34

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

... thank you tpowa. Sorry for having bothered you guys :oops:
as it is well explained in Convert a single drive system to RAID, or I could have checked how they are under Sabayon for example (to continue tpowa's):

brw------- 1 root root 9,  2 jan  3 03:10 /dev/md2
brw------- 1 root root 9,  3 jan  3 03:07 /dev/md3


Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

#10 2007-01-03 19:34:29

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 644
Website

Re: install/boot issue with 2.6.19 or 0.8-Alpha with ULi 1567

Installed arch64 (2006-12-19 ISO) on raid0+1 & LVM (/boot on /dev/sda2, no raid) and it went fine smile

Just a detail : Wiki says to mount arrays with /boot, / & /home _before_ running /arch/setup. Doing that I had no conf file (they appear in install ncurses menu, but vi says "new file" and show no content). So I unmounted them and mounted them in the installer that shows everything fine (you can choose only one swap though)

Arch Voodoo alpha suceeded where Mandriva 2007 & Sabayon 3.2 could install but I've been unable to boot one of those 2.
Again, editing the conf files manually then launching the commands I want proove to be a better choice than GUIs that take-care-of-everything smile


Seeded week #28: Arch 25 gig (stock 12, Talking 1, Anywhere 11, Apricity 1)
Desktop @3.30GHz 8 gig RAM, Arch linux-ck
laptop1 Atom 2 gig RAM, Arch linux stock i686 (5+H battery smile) & 2: ARM Tegra K1 4 gig RAM, ChrOS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16 bpo on SDHC | PGP Key: 0xFF0157D9

Offline

Board footer

Powered by FluxBB