You are not logged in.

#1 2024-05-05 19:20:24

Leprotto
Member
Registered: 2023-07-07
Posts: 14

[SOLVED?] Kde-Plasma system tray broken.

Today i was tinkering with the desktop configuration and suddenly the app-launcher stopped working. I followed this topic https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=285630 and deleted the config file. Now the app-launcher is working again but the system tray is broken instead. Whenever i click on an icon i get these messages in journald.

mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: 0x2: GL_INVALID_VALUE in glTexStorage2D(width, height or depth < 1)
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_scene_opengl: Invalid framebuffer status:  "GL_FRAMEBUFFER_INCOMPLETE_ATTACHMENT"
mag 05 21:07:23 ArchPC kwin_wayland[958]: kwin_effect_blur: Failed to create an offscreen framebuffer

Last edited by Leprotto (2024-05-05 21:18:22)

Offline

#2 2024-05-05 20:57:26

Leprotto
Member
Registered: 2023-07-07
Posts: 14

Re: [SOLVED?] Kde-Plasma system tray broken.

Ok it seems i've found something on the kde bug tracker https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=485587

[UPDATE]: i post here a possible solution in case another user faces the same issue: log into x ---> switch back to wayland. The fix should persist even after a reboot.
It seems a weird bug on their side indeed.

Last edited by Leprotto (2024-05-05 21:17:38)

Offline

#3 2024-05-14 15:44:28

lomat
Member
Registered: 2024-05-14
Posts: 2

Re: [SOLVED?] Kde-Plasma system tray broken.

Offline

#4 2024-05-15 01:00:09

lomat
Member
Registered: 2024-05-14
Posts: 2

Re: [SOLVED?] Kde-Plasma system tray broken.

there is a simple way to solve this problem.
systemctl --user enable plasma-plasmashell

it`s useful for me

Offline

#5 2024-05-26 06:13:45

fmc000
Member
Registered: 2020-05-12
Posts: 85

Re: [SOLVED?] Kde-Plasma system tray broken.

Confirmed. Now that Plasma 6.0.5 (along with Gear 24.05 and Qt 6.7.1) has reached Extra the issue is definitely gone for me.


Linux user since 1996. Currently running Arch on an I7 11th gen laptop with root on zfs with zrepl.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB