You are not logged in.

#1 2009-02-14 23:01:07

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

I and some other users have been getting the following warning

Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

A quick google search indicates it has something to do with one of the X packages not being in sync with xlib, however I am not sure which package this is. I had a hard time following the posts, http://lists.freedesktop.org/archives/x … 39131.html

I realize this not a big deal, but it would be nice to fix, if it is a simple version bump big_smile


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#2 2009-02-14 23:17:48

wonder
Developer
From: Bucharest, Romania
Registered: 2006-07-05
Posts: 5,937
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

also a quick search on our bugtracker:
http://bugs.archlinux.org/task/13223


Give what you have. To someone, it may be better than you dare to think.
Blog

Offline

#3 2009-02-14 23:19:41

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

As the bug report (and googling the warning) tells us, it's harmless. I'm sure plenty of topics like these will be popping up (despite the functional forum search function and the descriptive title of this topic).


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

#4 2009-02-14 23:25:20

bwalk
Member
Registered: 2007-03-21
Posts: 177

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

So, when's the new xserver coming out?

Offline

#5 2009-02-14 23:30:43

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

*facepalm*

I realized it was a non-issue, just a tad bit annoying seeing it every time I run a GUI app for the console. Actually because it was such a non-issue I didn't figure that someone would have posted a bug a report.

I feel stupid for not checking the bug tracker tongue


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#6 2009-02-14 23:33:53

Ranguvar
Member
From: Our collective subconscious
Registered: 2008-08-12
Posts: 2,515
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

@bwalk: When it's done. No concrete info found through Google.

http://www.x.org/wiki/Releases/7.5
http://lists.freedesktop.org/archives/x … 38474.html
http://www.phoronix.com/scan.php?page=s … Server+1.6

Last edited by Ranguvar (2009-02-14 23:34:11)

Offline

#7 2009-02-15 00:13:36

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

pyther wrote:

*facepalm*

I realized it was a non-issue, just a tad bit annoying seeing it every time I run a GUI app for the console.

I couldn't agree more wink.


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

#8 2009-02-15 00:30:11

Ashren
Member
From: Denmark
Registered: 2007-06-13
Posts: 1,221
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

[whine]It IS quite annoying.

It slows down the start of the applications as well, since 15 lines of the warning has to be printed.[/whine]

Offline

#9 2009-02-15 00:33:32

toxygen
Member
Registered: 2008-08-22
Posts: 704

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

ok, so annoying as it is, is there a way to keep it out of the logs? I like to  have .xsession-errors (with a tail -f) on either a conky box or a terminal window at all times, and i'm missing almost all other errors because this one repeats so much..
maybe a tail -f .xsession | somecommand to cut off the line ?


"I know what you're thinking, 'cause right now I'm thinking the same thing. Actually, I've been thinking it ever since I got here:
Why oh why didn't I take the BLUE pill?"

Offline

#10 2009-02-15 00:41:11

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

tail -f .xsession | grep -v "Generic Event Extension"

should do it.


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

#11 2009-02-15 01:02:19

toxygen
Member
Registered: 2008-08-22
Posts: 704

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

B wrote:
tail -f .xsession | grep -v "Generic Event Extension"

should do it.

was just reading grep manpage and wondering if that was the correct option, thanks!


"I know what you're thinking, 'cause right now I'm thinking the same thing. Actually, I've been thinking it ever since I got here:
Why oh why didn't I take the BLUE pill?"

Offline

#12 2009-02-15 09:46:05

jazz452
Member
Registered: 2008-07-29
Posts: 21

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

This seems to cause more problems than you think world of warcraft no longer works due to wine errors but not sure if this is the same thing.
bash-3.2$ winecfg
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /opt/lib32/usr/lib/libX11.so.6: undefined symbol: xcb_take_socket
err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element
err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element
fixme:mixer:ALSA_MixerInit No master control found on CA0106, disabling mixer
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /opt/lib32/usr/lib/libX11.so.6: undefined symbol: xcb_take_socket
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /opt/lib32/usr/lib/libX11.so.6: undefined symbol: xcb_take_socket
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /opt/lib32/usr/lib/libX11.so.6: undefined symbol: xcb_take_socket
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).
err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 127
AND THIS
sudo nvidia-settings
Password:                     
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Like  i say not sure if this is the same problem but all happened at the same time

Offline

#13 2009-02-15 09:56:17

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

jazz452 wrote:

err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /opt/lib32/usr/lib/libX11.so.6: undefined symbol: xcb_take_socket
[....]
Like  i say not sure if this is the same problem but all happened at the same time

no it is not the same issue. You should update lib32-libxcb to 1.1.93-1 and wine will work again.

Offline

#14 2009-02-15 10:20:14

bwalk
Member
Registered: 2007-03-21
Posts: 177

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

I meant no offense. I just wanted to know, where the error happenend.

Offline

#15 2009-02-15 10:47:49

jazz452
Member
Registered: 2008-07-29
Posts: 21

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

cheers pressh but where can i find that

Offline

#16 2009-02-15 10:58:27

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

jazz452 wrote:

cheers pressh but where can i find that

I've uploaded it yesterday to the community repo so if it is not there yet for you you'll have to wait for your mirror to sync

Offline

#17 2009-02-15 11:02:18

jazz452
Member
Registered: 2008-07-29
Posts: 21

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Thanks the lot

Offline

#18 2009-02-15 13:38:38

marxav
Member
From: Gatineau, PQ, Canada
Registered: 2006-09-24
Posts: 386

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

xunil-Arch wrote:

Hello everybody,

I'm asking me if this problem could be the reason why my adesklets don't work anymore ?

when I start adesklets I have this message:

adesklets 0.6.1 (unknown time), on an unknown OS
[gcc 4.3.2]
Press TAB for hints.
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".
0 >>>

If is not possible I will search an another reason wink lol

Thanks a lot

My adesklets are also broken.

Offline

#19 2009-02-15 14:27:18

jolts
Member
From: Sweden
Registered: 2008-09-15
Posts: 4

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Posting here since i made the newbie mistake of posting before searching for a collection thread

Yesterday i reinstalled my system from the beginning up and have one problem with the program 'xrandr' which i use to get display on my second monitor.

xrandr --output VGA --right-of LVDS
Xlib:  extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

I get the same fault whenever running any other applications requiring X, but then the applications actually perform.. in this case nothing happens at all.

So basically it breaks xrandr , meaning i get no output at all, anyone happen to have a solution?

Offline

#20 2009-02-15 14:45:10

Ranguvar
Member
From: Our collective subconscious
Registered: 2008-08-12
Posts: 2,515
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

bwalk wrote:

I meant no offense. I just wanted to know, where the error happenend.

I meant no offense either, sorry if it came off that way smile

Offline

#21 2009-02-15 15:38:42

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Please people. This is a warning, not an error. I've never seen a warning result in broken functionality. So stop trying to blame everything on that annoying message or this thread gets a lock.

My crystal bowl works too well nowadays...


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

#22 2009-02-15 15:46:58

angell
Member
From: brasil
Registered: 2009-02-15
Posts: 2

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Hi, Folks!

I'm a professional video editor using GNU/Linux for the last 4 years to work, most with debian. I worked whole last month with CINELERRA in Arch and it was great (and it was my first time with a quadcore...).

Back home, I tried to install myself (with all the guides and some friends helps, thanks!) and it is my second arch install in the second "kind of" old computers* and i got the same problem:

Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0"

It doesn't look affects to much other programs but CINELERRA does't work. The only thing it says in terminal is this same error. I'm not sure it's related but..

I've been looking if it could be something I forgot during install process but no sure answer. I'm really stucked and using UBUNTU to work meanwhile (i'm already late). I'd love to back to the kiss thing, in this old computers, it's vital.

Thanks for any tips!
Angel


*old computer= penthium D, 3 ghz, Nvidia Gforce 5500 FX

Offline

#23 2009-02-15 16:27:04

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

@B I think you need lock this thread and remove the post of those who think this error is causing them problems....
And maybe even given angell a formal warning for not READING!


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#24 2009-02-15 20:56:08

angell
Member
From: brasil
Registered: 2009-02-15
Posts: 2

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

pyther wrote:

@B I think you need lock this thread and remove the post of those who think this error is causing them problems....
And maybe even given angell a formal warning for not READING!

Ok, Pyther

I'm just trying to learn why on a laptop and other 2 machines i don't have any errors and Cinelerra works, and the first 2 desktop computers i installed arch myself i have this problem.

i'll keep searching... thanks for your help.

Offline

#25 2009-02-15 21:29:06

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Xlib: extension "Generic Event Extension" missing on display ":0.0".

Gentlemen, if Xorg devs say themselves this messages is harmless, then please, look a bit further before pointing to it as the obvious culprit. I completely understand you link both events together, but this is a link in time only and not a causal one smile.

Closing.


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

Board footer

Powered by FluxBB