You are not logged in.

#1 2009-10-09 18:12:01

cappucco
Member
Registered: 2009-10-09
Posts: 13

[SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

Hello,

I use XFCE 4.61 on Arch Linux i686. I try to enanle sound events in the
preferences. The depending packages libcanberra and
freedesktop-sound-theme are installed. I googled, but can´t find a
solution.
Can anybody help...?
Thanks in advance.

Regards
Juergen

Last edited by cappucco (2009-10-11 11:39:14)

Offline

#2 2009-10-09 19:10:45

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

Check in Xfce Options menu / Appearance /Sound events (or similar like that because I use it localized).

Offline

#3 2009-10-09 19:21:48

cappucco
Member
Registered: 2009-10-09
Posts: 13

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

Soundevents are enabled there. But sound is not played...

Offline

#4 2009-10-10 14:56:38

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

I have both options enabled and get a few effects. There are not very much effects. I get one when minimizing windows.

Maybe you will need something like the sound-theme-freedesktop pkg.

Offline

#5 2009-10-10 18:49:28

jarryson
Member
Registered: 2007-02-18
Posts: 298

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

echo $GTK_MODULES

see if it contain "canberra-gtk-module"

are you using OSSv4?

Offline

#6 2009-10-11 07:18:44

cappucco
Member
Registered: 2009-10-09
Posts: 13

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

Hhmmm,
I don´t have installed oss, just alsa...
echo $GTK_MODULES doesn´t show me anything, no output hmm

Offline

#7 2009-10-11 10:36:24

jarryson
Member
Registered: 2007-02-18
Posts: 298

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

how you start your X?

do you havve "/etc/X11/xinit/xinitrc.d/40-libcanberra-gtk-module"?

Offline

#8 2009-10-11 11:34:04

cappucco
Member
Registered: 2009-10-09
Posts: 13

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

I boot via slim per inittab.
On the strength of your help, I fond the solution. I inserted the content of "40-libcanberra-gtk-module" into my xinitrc file. This gave me an output for "echo $GTK_MODULES". But I couldn´t hear any sound. Additional I found the following bug-report: http://bugs.archlinux.org/task/14901

After adding the line: "/usr/lib/gtk-2.0/modules" into ld.so.conf and ldconfig as root, I can hear the sounds big_smile

Thank you very much for your help
Juergen

Offline

#9 2010-01-12 21:42:12

Strider
Member
From: Belgium
Registered: 2009-08-04
Posts: 86

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

I'm encountering the same problem but I have OSSv4 installed. On top of what cappuco described, I got the libcanberra-oss package from AUR and I configured gstreamer to use OSS.

But still no event sounds sad


Win XP -> Ubuntu -> Fedora -> Arch -> Arch -> Arch -> Ar...

Offline

#10 2010-11-09 16:10:08

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

I'm bringing this up again because both of my systems (stable and 4.7pre1) suddenly stopped giving sound events. Can somebody check for working system sounds or if the libcanberra setup has changed? We should get this working though it's a feature of minor interest.

Offline

#11 2010-11-10 21:05:20

Strider
Member
From: Belgium
Registered: 2009-08-04
Posts: 86

Re: [SOLVED] Soundevents in XFCE 4.61

AndyRTR,

In the mean time I'm on alsa (and xfce 4.6.1 stable) but now that you mention it : my system sounds do not work. I have however sound on my system ...


Win XP -> Ubuntu -> Fedora -> Arch -> Arch -> Arch -> Ar...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB