You are not logged in.

#1 2010-02-10 06:43:39

PuercoPop
Member
Registered: 2009-08-27
Posts: 9

[Solved]Nouveau: Fatal server error: No screen founds

When I change my the xorg.conf to use the nouveau driver rather than the nvidia one I get the following erro:

This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.

X.Org X Server 1.7.4.901 (1.7.5 RC 1)
Release Date: 2010-01-23
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux myhost 2.6.32-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Jan 29 09:10:49 CET 2010 x86_64
Kernel command line: root=/dev/disk/by-uuid/82f88e00-0516-4d6a-acc9-8ff55e27b24e ro
Build Date: 31 January 2010  11:34:27AM
 
Current version of pixman: 0.16.4
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Feb 10 01:13:53 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc,
    /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/TTF,
    /usr/share/fonts/Type1
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0x7c0980
(II) Module ABI versions:
    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    X.Org Video Driver: 6.0
    X.Org XInput driver : 7.0
    X.Org Server Extension : 2.0
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:06e4:1682:235c nVidia Corporation G98 [GeForce 8400 GS] rev 161, Mem @ 0xfa000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xf8000000/33554432, I/O @ 0x0000b000/128, BIOS @ 0x????????/131072
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
(II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dri" will be loaded by default.
(II) "dri2" will be loaded by default.
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.4.901, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.4.901, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module  190.53  Wed Dec  9 16:27:33 PST 2009
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.4.901, module version = 1.0.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.4.901, module version = 1.1.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "nouveau"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
(II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.3.902, module version = 0.0.15
    Module class: X.Org Video Driver
    ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) NOUVEAU driver 
(II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
    RIVA TNT    (NV04)
    RIVA TNT2   (NV05)
    GeForce 256 (NV10)
    GeForce 2   (NV11, NV15)
    GeForce 4MX (NV17, NV18)
    GeForce 3   (NV20)
    GeForce 4Ti (NV25, NV28)
    GeForce FX  (NV3x)
    GeForce 6   (NV4x)
    GeForce 7   (G7x)
    GeForce 8   (G8x)
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:01:00.0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
(EE) [drm] failed to open device
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support 
     at http://wiki.x.org
 for help. 
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

Any Ideas what It may be?

Last edited by PuercoPop (2010-02-14 16:30:19)

Offline

#2 2010-02-13 15:49:10

shining
Pacman Developer
Registered: 2006-05-10
Posts: 2,043

Re: [Solved]Nouveau: Fatal server error: No screen founds

Can you load nouveau module after installing nouveau-drm and nouveau-firmware (if needed), and post dmesg output ?


pacman roulette : pacman -S $(pacman -Slq | LANG=C sort -R | head -n $((RANDOM % 10)))

Offline

#3 2010-02-13 17:02:48

davidm
Member
Registered: 2009-04-25
Posts: 339

Re: [Solved]Nouveau: Fatal server error: No screen founds

Make sure you have removed any proprietary Nvidia drivers completely from the system (unless you really know what you are doing).  Removing them from xorg.conf isn't enough.  That is possible reason for the error.  Also you need to make sure you enable KMS as mentioned in the wiki.

I should explain more.  The remnants from the proprietary nvidia driver can interfere with proper loading of the nouveau driver.

Last edited by davidm (2010-02-13 17:08:48)

Offline

#4 2010-02-14 05:54:05

goodgrue
Member
From: CA, USA
Registered: 2008-11-19
Posts: 41

Re: [Solved]Nouveau: Fatal server error: No screen founds

davidm's suggestion sounds correct.  I would like to add that it may also be necessary to add

blacklist uvesafb

to the file /etc/modprobe.d/framebuffer_blacklist.conf .

Offline

#5 2010-02-14 16:31:18

PuercoPop
Member
Registered: 2009-08-27
Posts: 9

Re: [Solved]Nouveau: Fatal server error: No screen founds

Thanks, I had to 'rmmod' to the 'nvidia' module.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB