You are not logged in.

#1 2005-04-15 16:27:11

erirlar
Member
From: Norway
Registered: 2005-03-13
Posts: 14
Website

Microphone don't work

Hi
Well i can hear myself talking but KRec or Skype can't hear the mic and it's kinda driving me crazy.
If anyone out there has any tips for me please share them smile

EDIT: and the Mic booster (+20db)os on

Offline

#2 2005-04-15 16:30:51

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,756

Re: Microphone don't work

Check permissions on /dev/dsp & /dev/sound

HTH


Mr Green

Offline

#3 2005-04-15 18:11:02

lanrat
Member
From: Poland
Registered: 2003-10-28
Posts: 1,274

Re: Microphone don't work

Two solutions at the bottom of this thread:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=9034

Offline

#4 2005-04-16 06:16:50

erirlar
Member
From: Norway
Registered: 2005-03-13
Posts: 14
Website

Re: Microphone don't work

I did what was sayed in the link lanrat gave me but nothing happend, but when i quit amarok skype worked smile

Offline

#5 2005-04-16 15:23:24

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

Are you by any chance using a cs46xx chipset? I have one too, and can't for the life of me get a mic to work.

Offline

#6 2005-04-16 16:20:54

nggalai
Member
From: Switzerland
Registered: 2004-08-01
Posts: 215
Website

Re: Microphone don't work

tmadhavan wrote:

Are you by any chance using a cs46xx chipset? I have one too, and can't for the life of me get a mic to work.

I have the same problem, but only after updating to 2.6.11.x kernels. Used to work before that, now no-go. Or, rather, even with everything pushed to the max, all I hear is very loud noise and very, very faint input from the mic itself ...

Offline

#7 2005-04-17 22:33:59

lanrat
Member
From: Poland
Registered: 2003-10-28
Posts: 1,274

Re: Microphone don't work

It's not about setting volume to the max. You have to set mic or ac97 as a capture device (space in alsamixer) - read the thread I mentioned above.

Offline

#8 2005-04-17 23:03:10

shadowhand
Member
From: MN, USA
Registered: 2004-02-19
Posts: 1,142
Website

Re: Microphone don't work

erirlar wrote:

I did what was sayed in the link lanrat gave me but nothing happend, but when i quit amarok skype worked smile

http://wiki2.archlinux.org/index.php/Al … 0at%20once


·¬»· i am shadowhand, powered by webfaction

Offline

#9 2005-04-17 23:28:04

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

lanrat wrote:

It's not about setting volume to the max. You have to set mic or ac97 as a capture device (space in alsamixer) - read the thread I mentioned above.

I've tried everything you could possibly imagine. Now I just resign myself to the fact it won't work, which is a pity. That's what linux is all about! If I had the knowledge I'd try and fix it all up myself; as it is I'll be grateful for the rest my free  system big_smile

Offline

#10 2005-04-18 02:05:58

shadowhand
Member
From: MN, USA
Registered: 2004-02-19
Posts: 1,142
Website

Re: Microphone don't work

Check the mixer settings. It might help if you posted what sound module you are using.


·¬»· i am shadowhand, powered by webfaction

Offline

#11 2005-04-18 06:19:46

nggalai
Member
From: Switzerland
Registered: 2004-08-01
Posts: 215
Website

Re: Microphone don't work

lanrat wrote:

It's not about setting volume to the max. You have to set mic or ac97 as a capture device (space in alsamixer) - read the thread I mentioned above.

Oh, believe me, I did. It DID work for almost a year, after all, without any problems. wink Both tmadhavan and I use the cs46xx chipset, so I start wondering whether something's wrong with the kernel module ...

93,
-Sascha.rb

Offline

#12 2005-04-18 07:31:13

lanrat
Member
From: Poland
Registered: 2003-10-28
Posts: 1,274

Re: Microphone don't work

Tried this too ? (set 3 devices to capture - maybe also use aumix not alsamixer):
http://forum.goteamspeak.com/archive/in … -1613.html
It's also described in alsa wiki docs
http://alsa.opensrc.org/index.php?page=cs46xx

Offline

#13 2005-04-18 08:06:40

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

Hmm well I'll have a look when I get back from uni. I've tried everything though, I'll be surprised if I can get it working now.

Thanks anyway tho, I'll post back this arvo

Offline

#14 2005-04-18 08:30:28

nggalai
Member
From: Switzerland
Registered: 2004-08-01
Posts: 215
Website

Re: Microphone don't work

lanrat wrote:

Tried this too ? (set 3 devices to capture - maybe also use aumix not alsamixer):
http://forum.goteamspeak.com/archive/in … -1613.html
It's also described in alsa wiki docs
http://alsa.opensrc.org/index.php?page=cs46xx

*nod* Didn't change a thing.

Mind, it could have been a freak accident--i.e. my mic might have broken down around the same time I updated the kernel. I don't use it that often. The only reason I'm wondering about the kernel module is because tmadhavan seems to have the same issues as I do.

Offline

#15 2005-04-18 09:51:57

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

Yeh, I've always had them too.

I think the problem was present in other distros, and I've also tried several mics, so that's not the problem.

I would have liked to try it on the bloody SB Live card I bought, but of course, me being a dipstick, didn't notice it was 24bit. Naturally, there are no decent drivers, so I had to revert back to my Digifire, which I need anyway for firewire.

*sigh*

Offline

#16 2005-07-14 16:56:23

raztos
Member
Registered: 2005-07-11
Posts: 26

Re: Microphone don't work

If you using ALSA, then it would help you

amixer sset Mic 100% cap mute

Offline

#17 2005-07-14 20:09:02

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: Microphone don't work

This thread is 3 months old... I assume he has solved his problem. wink

Offline

#18 2005-07-14 23:17:29

raztos
Member
Registered: 2005-07-11
Posts: 26

Re: Microphone don't work

And what ?
I Didn't estabilsh a NEW TOPIC ...so I added my solution here. It migh bu usefull for ppl with the same trouble. And troubles with Skype are still for newbies... Don't u think ?

Offline

#19 2005-07-14 23:39:21

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: Microphone don't work

raztos wrote:

And what ?
I Didn't estabilsh a NEW TOPIC ...so I added my solution here. It migh bu usefull for ppl with the same trouble. And troubles with Skype are still for newbies... Don't u think ?

Yes, it could help other people. One thing with old threads is that, sometime, the problem has been fixed or that it is not  relevant anymore because of newest versions of packages.  I just wanted to point that in case you didn't see the date. Anyway, there is no harm done. 8)

Offline

#20 2005-07-15 10:27:42

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

Well, the problem is still there, I still have my cs46xx and my ca0106 (SB Live! 24). Neither have mic input working. Apparently Creative are witholding details that wauld allow ALSA to use tho SB mic input.

Anyone else sorted it out?

Offline

#21 2005-07-15 14:08:23

raztos
Member
Registered: 2005-07-11
Posts: 26

Re: Microphone don't work

Did u try this already ?

amixer sset Mic 100% cap mute

Offline

#22 2005-07-15 14:10:08

raztos
Member
Registered: 2005-07-11
Posts: 26

Re: Microphone don't work

Send us the text of command:
]
amixer | grep MIc

Offline

#23 2005-07-16 07:28:07

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: Microphone don't work

There's no Mic input for ca0106.

I'll try the cs46xx at some point tho

Offline

#24 2005-07-16 17:08:08

raztos
Member
Registered: 2005-07-11
Posts: 26

Re: Microphone don't work

So, u know what means there is no Mic input. Do u have a really correctly installed driver for sound card ?
Write here more info...abous sound device, distro..etc.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB