You are not logged in.

#1 2011-12-31 08:01:24

fxeon
Member
Registered: 2011-12-31
Posts: 4

KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

Hi everyone,
Just a quick question cause i apparently solved my problem by myself but i'm not sure the solution's optimal.

Starting KDE, i could open apps but for about 10 to 15 secs if i launched a browser or a konsole, nothing the app would launch but nothing would happen... I then , as suggested in this post: Opensuse forum , moved any pulseaudio refering file in /etc/xdg/autostart/

Since then everything runs fine... Can anyone tell me if that's a stupid thing to do? Would there be any better way to solve that problem ?

Thanks

Offline

#2 2012-01-14 13:33:58

Rulatir
Banned
Registered: 2007-02-05
Posts: 94

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

BUMP, same symptom here, didn't try moving files around, waiting for a real solution...

Offline

#3 2012-01-27 19:39:05

fxeon
Member
Registered: 2011-12-31
Posts: 4

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

Sorry i finally removed pulse and everything runs fine now ... FYI i got a HDA intel onboard souncard (and Nvidia GTX480 hdmi audio which i don't use) maybe it helps

lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
01:00.1 Audio device: nVidia Corporation GF104 High Definition Audio Controller (rev a1)

Offline

#4 2012-01-28 11:07:00

Skuggen
Member
Registered: 2011-06-14
Posts: 3

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

I've experienced an unresponcive desktop for 10-15 seconds after login for quite some time.

Removing /etc/xdg/autostart/pulseaudio.desktop and /etc/xdg/autostart/pulseaudio-kde.desktop fixed this

lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Thanx!

Edit:
I've put pulsaudio-kde.desktop back.  I only experience an unresponcive desktop with pulseaudio.desktop in place. 

pulsaudio-kde.desktop:
Exec=start-pulseaudio-kde

pulseaudio.desktop:
Exec=start-pulseaudio-x11

Last edited by Skuggen (2012-01-28 11:29:55)

Offline

#5 2012-06-09 11:34:20

neuromancer
Member
Registered: 2012-01-28
Posts: 7

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

I had the same problem.

$ lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cayman/Antilles HDMI Audio [Radeon HD 6900 Series]

From login screen to usable desktop it took tens of seconds, but after deleting (moving in another location) /etc/xdg/autostart/pulseaudio.desktop, kde 4.8.4 goes from login to usable desktop almost instantly (earlier versions of kde4 had this problem too).

Edit:
When I upgrade kde4, that file reappears, and today the problem persists. I had this chat on #pulseaudio.

[13:44] <Tadde> Hi, I'm running Arch64 / kde4.9.3 / pulseaudio 2.1. After kdm, system hangs for about 10-15 seconds before becoming reactive. If I delete/move /etc/xdg/autostart/pulseaudio.desktop the problem disappears. Is there a better solution? Thanks 
[13:45] <ohsix> Tadde: after login or after kdm has started and before login? kmix is a bit ugly in how it interacts with pulseaudio and you can end up with unavoidable pauses
[13:45] <ohsix> s/kmix/phonon
[13:47] <Tadde> ohsix: my kdm autologins. I see the kde4 splash screen normally, then I see the desktop with a bouncing icon and this is the time interval of unreactiveness. After that I hear the welcome sound of kde4 and I can use the desktop normally. If I delete that file, after splash screen I hear the sound almost immediately and the desktop is immediately reactive
[13:48] <Tadde> the pause of unreactiveness is about 15 s
[13:48] <ohsix> right
[13:49] <ohsix> there's not much i can say, the pauses are expected, they suck, but that's reality right now; you can check your session for things that may open audio devices the wrong way, and remove them; that might lessen the delay
[13:50] <ohsix> i dunno if kdm has its own pa instance or not, but what's going on is in kdm the audio device is opened, logging in causes it to be closed, that can take time and the desktop session tries several times to open the output until it's actually available
[13:51] <ohsix> kmix starting before pa can make it worse, kmix (or phonon?) opens the pcm redundantly when pulseaudio is in play
[13:52] <Tadde> and this explanation is compatible with the fact that if I remove pulseaudio.desktop the problems disappear (sorry I have to make some readings about pa yet)?
[13:53] <ohsix> the symptoms disappear yea, technically it still happens
[13:53] <ohsix> is this a fresh install? try creating a new user and autologging into that and see if it does it
[13:54] <ohsix> if it does, you might be able to check your desktop session (programs started when your desktop is) for programs that can mess things up
[13:55] <Tadde> it's not a fresh install. I hoped that switching to systemd the issue resolved itself but it didn't. So I'll get your suggestion and create a new user
[13:55] <ohsix> creating a user will just show you if you can fix it in your session, it will still probably happen
[13:55] <ohsix> be sure to try autologin to that new account
[13:56] <Tadde> ok, thank you

Last edited by neuromancer (2012-11-12 12:01:14)

Offline

#6 2012-06-10 01:38:04

oboedad55
Member
From: Baku
Registered: 2011-04-05
Posts: 389

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

Have a look at post #4 here: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=141445
This solved my pulseaudio problems in KDE and Xfce.


Registered Linux user #436067

Offline

#7 2012-11-12 12:02:12

neuromancer
Member
Registered: 2012-01-28
Posts: 7

Re: KDE + Pulseaudio: delay after kdm login

Bump

Offline

Board footer

Powered by FluxBB