You are not logged in.

#51 2012-06-14 15:20:46

Cerbereus
Member
Registered: 2008-10-06
Posts: 41

Re: Shutdown and reboot not working

vbfsilva did you call mkinitcpio when you installed the linux 3.3.7-1 also check if the mkinitcpio.conf  and mkinitcpio.conf.new are almost the same i use the new one too now and  of course keeping my personal config too.

Offline

#52 2012-06-14 18:02:45

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

Cerbereus wrote:

vbfsilva did you call mkinitcpio when you installed the linux 3.3.7-1 also check if the mkinitcpio.conf  and mkinitcpio.conf.new are almost the same i use the new one too now and  of course keeping my personal config too.

I did not call it explicitly, doesn't pacman do it for me?  i've never ran it after a kernel upgrade and I haveen been updating this machine for 1 and half year. I will check if I do have 2 .conf files.

Offline

#53 2012-06-16 00:44:05

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

Big problem, I've updated to the last kernel now I have no network, no xserver nd not reboot. I will need to chroot and remake my rollback. Anyone else having such problems?

Regards,
vfbsilva

Offline

#54 2012-06-16 18:27:05

Cerbereus
Member
Registered: 2008-10-06
Posts: 41

Re: Shutdown and reboot not working

Hi vfbsilva, well today i update the kernel just for test and having the same issue(when is shutting down and also at boot take a lot) I have no clue what is going i will get stick to kernel 3.3.7-1 for awhile looks like is a weird problem. But your problem are big doesnt having network xserver are you sure all your hardware is ok???

Offline

#55 2012-06-17 08:00:07

wottam
Member
From: Spain
Registered: 2007-08-31
Posts: 59

Re: Shutdown and reboot not working

vfbsilva wrote:

Big problem, I've updated to the last kernel now I have no network, no xserver nd not reboot. I will need to chroot and remake my rollback. Anyone else having such problems?

Regards,
vfbsilva

This happened to me as well once downgrading to 3.3.7, but the next time I tried everything worked.

As Cerbereus, I still have the same problem with the latest kernel.

Offline

#56 2012-06-17 08:24:00

radishfabio
Member
Registered: 2011-04-26
Posts: 11

Re: Shutdown and reboot not working

I have the same problem with the newest kernel (3.4.2-2). I can't shutdown and when I try I get this error: "bad rss-counter state..."

sorry for my english

Offline

#57 2012-06-17 10:09:58

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

radishfabio wrote:

I have the same problem with the newest kernel (3.4.2-2). I can't shutdown and when I try I get this error: "bad rss-counter state..."

sorry for my english


This seems a firefox related bug from what I've googled. I would like to check how to see in which runlevel the machine stops in the shutdown processes this shall give us a clue. I will do it this afterniin as I need to go now. If you can check this for us maybe that could provide some help.

Offline

#58 2012-06-18 06:30:08

arti74
Member
From: Poland
Registered: 2009-10-21
Posts: 27

Re: Shutdown and reboot not working

What I've noticed yet - htop shows 100% CPU usage on that command:
/bin/mount -o realtime /dev/sda4 /mnt/usbhd-sda4  - I can't kill it, shutdown or reboot can't kill it either.
Interesting thing is, that I don't have sda4 partition at all. My fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

devpts    /dev/pts    devpts    defaults    0    0
/dev/sda2    /            ext4            defaults    0    1
/dev/sda6    /home    ext4            defaults    0    1
/dev/sdb1    /mnt/FA    auto            defaults,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=1000,gid=100,dmask=0077,fmask=0177    0    0
/dev/sda3    /var            reiserfs    defaults    0    1
shm    /dev/shm            tmpfs    nodev,nosuid    0    0

uname -r
3.4.2-2-ARCH

Last edited by arti74 (2012-06-18 06:33:19)

Offline

#59 2012-06-18 06:41:22

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

arti74 wrote:

What I've noticed yet - htop shows 100% CPU usage on that command:
/bin/mount -o realtime /dev/sda4 /mnt/usbhd-sda4  - I can't kill it, shutdown or reboot can't kill it either.
Interesting thing is, that I don't have sda4 partition at all. My fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

devpts    /dev/pts    devpts    defaults    0    0
/dev/sda2    /            ext4            defaults    0    1
/dev/sda6    /home    ext4            defaults    0    1
/dev/sdb1    /mnt/FA    auto            defaults,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=1000,gid=100,dmask=0077,fmask=0177    0    0
/dev/sda3    /var            reiserfs    defaults    0    1
shm    /dev/shm            tmpfs    nodev,nosuid    0    0

uname -r
3.4.2-2-ARCH

Yes! Samething here!

Offline

#60 2012-06-18 07:36:19

arti74
Member
From: Poland
Registered: 2009-10-21
Posts: 27

Re: Shutdown and reboot not working

I've managed to solve all reboot/shutdown/100%CPUusage problems with deleting the mounting udev rules file:
/etc/udev/rules.d/11-mnt-auto-mount.rules
I've convert also all the names in /etc/fstab to uuid style.

Now I'm gonna need to solve problems with auto mounting of my flash drives.

Offline

#61 2012-06-18 13:30:51

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

arti74 wrote:

I've managed to solve all reboot/shutdown/100%CPUusage problems with deleting the mounting udev rules file:
/etc/udev/rules.d/11-mnt-auto-mount.rules
I've convert also all the names in /etc/fstab to uuid style.

Now I'm gonna need to solve problems with auto mounting of my flash drives.


Thanks a lot for the feedback. I have no idea about how to do what you are proposing as we have many other people on this sistuation would you mind to provide us the pointers for the full solution?

Regards,
vfbsilva

Offline

#62 2012-06-18 16:57:05

arti74
Member
From: Poland
Registered: 2009-10-21
Posts: 27

Re: Shutdown and reboot not working

vfbsilva wrote:

Thanks a lot for the feedback. I have no idea about how to do what you are proposing as we have many other people on this sistuation would you mind to provide us the pointers for the full solution?

Regards,
vfbsilva

It was quite simple. Just check if you have some .rules file in /etc/udev/rules.d/ directory, related with mounting devices. In my case it was 11-mnt-auto-mount.rules file - which I moved to another location (home, just to be sure I won't need it yet).
The second thing was replacing standard /dev/sdaX partition identifiers for /dev/disk/by-uuid/... identifiers like described on arch UUID wiki page. For example

/dev/sda2    /    ext4    defaults    0    1  -->  I changed this line for:
/dev/disk/by-uuid/96728d48-6720-4779-b329-323266f8a4d9    /       ext4    defaults        0       1

Just check your uuid names with this command:
$ ls -lF /dev/disk/by-uuid/.

Save, reboot - and that's it!

Last edited by arti74 (2012-06-18 16:58:27)

Offline

#63 2012-06-18 17:11:44

Cerbereus
Member
Registered: 2008-10-06
Posts: 41

Re: Shutdown and reboot not working

Thanks arti74 I will try this on my system when i m at home, soon i will reply if that works too me.
Greetings smile

Offline

#64 2012-06-18 17:53:25

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

I have all names in uuid style alreado so I just move the file elsewhere? Also you pointed you had some problems regarding mounting flash devices. Could you please elaborate on this issue? (Can I expect problems?).

Regards,
vfbsilva

Offline

#65 2012-06-18 17:56:11

anonymous_user
Member
Registered: 2009-08-28
Posts: 3,058

Re: Shutdown and reboot not working

I think he/she meant that without the udev rule, he/she would need to find an alternate solution for auto-mounting flash drives.

Offline

#66 2012-06-18 18:33:08

arti74
Member
From: Poland
Registered: 2009-10-21
Posts: 27

Re: Shutdown and reboot not working

vfbsilva wrote:

I have all names in uuid style alreado so I just move the file elsewhere?
vfbsilva

Yes - my .rules file is messing up with the new kernel somehow.. Without it reboot and shutdown works good.

anonymous_user wrote:

I think he/she meant that without the udev rule, he/she would need to find an alternate solution for auto-mounting flash drives.
anonymous_user

Exactly - flash drives don't mount automatically in my case now.

Offline

#67 2012-06-18 18:34:36

wottam
Member
From: Spain
Registered: 2007-08-31
Posts: 59

Re: Shutdown and reboot not working

It works for me, thanks arti!

Offline

#68 2012-06-18 18:34:36

Inxsible
Forum Fellow
From: Chicago
Registered: 2008-06-09
Posts: 9,148

Re: Shutdown and reboot not working

arti wrote:

Exactly - flash drives don't mount automatically in my case now.

Good. udev was not the best way to auto-mount anyway. Use udisks and a helper like devmon/udiskie/udisksvm for your auto-mounting needs


Forum Rules

There's no such thing as a stupid question, but there sure are a lot of inquisitive idiots !

Offline

#69 2012-06-18 19:36:06

Cerbereus
Member
Registered: 2008-10-06
Posts: 41

Re: Shutdown and reboot not working

wottam did you try with the new kernel?? Or just with the old one????.

Offline

#70 2012-06-18 19:38:44

wottam
Member
From: Spain
Registered: 2007-08-31
Posts: 59

Re: Shutdown and reboot not working

Cerbereus wrote:

wottam did you try with the new kernel?? Or just with the old one????.

With the latest one, 3.4.2-2

Offline

#71 2012-06-19 03:43:48

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

Reporting success also here for now also looking for an alternative for the automounts.

Offline

#72 2012-06-19 12:41:15

Cerbereus
Member
Registered: 2008-10-06
Posts: 41

Re: Shutdown and reboot not working

Also here too, now i can shutdown, restart and also boot faster as before with the new kernel thanks arti74.
Greetings all.

Offline

#73 2012-06-19 16:40:01

ontobelli
Member
From: Mexico City
Registered: 2011-02-06
Posts: 127

Re: Shutdown and reboot not working

Same problem here with 3 Kernels

3.0.35-LTS
3.4.2-CK
3.4.3-ARCH


In mi case I can reboot adding the -n to the shutdown command.

sudo shutdown -n -r now

sudo shutdown -n -h -P now

INIT scripts had bugs

Offline

#74 2012-06-20 20:43:05

j3nnn1
Member
Registered: 2011-10-27
Posts: 2

Re: Shutdown and reboot not working

I removed only  the rules file and it works!, thanks a lot.

kernel: 3.4.3-1

Offline

#75 2012-06-21 04:05:27

vfbsilva
Member
From: Brazil
Registered: 2010-04-08
Posts: 103

Re: Shutdown and reboot not working

j3nnn1 wrote:

I removed only  the rules file and it works!, thanks a lot.

kernel: 3.4.3-1

Are the automounts working? I mean udev.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB