You are not logged in.

#1 2012-10-29 17:05:52

scar
Member
From: Hungary
Registered: 2009-10-01
Posts: 411

[SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

Definitely no luck with this one...

So, today I've switched to a pure systemd init system, and noticed that I have this old issue again.

(Link to my old thread: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=142704)

Samba doesn't start properly again, more precisely smbd is launched but not nmbd, so samba is not working as it should (for example smbtreee lists nothing).

Last time I've solved it by putting samba long before networkmanager in the daemons array, but with systemd I'm a bit confused...

Anyone has this issue?

Last edited by scar (2012-11-03 07:05:42)


“The future has already arrived. It's just not evenly distributed yet.”
― William Gibson

Offline

#2 2012-10-30 04:58:57

MisterAnderson
Member
Registered: 2011-09-04
Posts: 284

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

I think that nmbd isn't waiting for networkmanager to start on my system, because I'm getting journal entries like

Oct 31 00:47:21 spacebar winbindd[431]: [2012/10/31 00:47:21.556005,  0] param/loadparm.c:7969(lp_do_parameter)
Oct 31 00:47:21 spacebar systemd[1]: nmbd.service: main process exited, code=exited, status=1
Oct 31 00:47:21 spacebar systemd[1]: Unit nmbd.service entered failed state.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): carrier now ON (device state 20)
Oct 31 00:47:22 spacebar kernel: r8169 0000:03:00.0: eth0: link up
Oct 31 00:47:22 spacebar kernel: IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): device state change: unavailable -> disconnected (reason 'carrier-changed') [20 30 40]
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Auto-activating connection 'Static'.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) starting connection 'Static'
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): device state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): device state change: prepare -> config (reason 'none') [40 50 0]
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 2 of 5 (Device Configure) successful.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 3 of 5 (IP Configure Start) scheduled.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 3 of 5 (IP Configure Start) started...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): device state change: config -> ip-config (reason 'none') [50 70 0]
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 5 of 5 (IPv4 Configure Commit) scheduled...
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 3 of 5 (IP Configure Start) complete.
Oct 31 00:47:22 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 5 of 5 (IPv4 Commit) started...
Oct 31 00:47:22 spacebar rpc.mountd[462]: Version 1.2.6 starting
Oct 31 00:47:22 spacebar systemd[1]: Startup finished in 3s 850ms 155us (kernel) + 21s 279ms 972us (userspace) = 25s 130ms 127us.
Oct 31 00:47:23 spacebar NetworkManager[391]: <info> (eth0): device state change: ip-config -> activated (reason 'none') [70 100 0]
Oct 31 00:47:23 spacebar ntpd_intres[441]: DNS 0.au.pool.ntp.org -> 116.66.160.39
Oct 31 00:47:23 spacebar NetworkManager[391]: <info> Policy set 'Static' (eth0) as default for IPv4 routing and DNS.
Oct 31 00:47:23 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) successful, device activated.
Oct 31 00:47:23 spacebar NetworkManager[391]: <info> Activation (eth0) Stage 5 of 5 (IPv4 Commit) complete.
Oct 31 00:47:23 spacebar dbus[401]: [system] Activating service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' (using servicehelper)
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: [2012/10/31 00:47:20.771872,  0] param/loadparm.c:7969(lp_do_parameter)
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: Ignoring unknown parameter "user client driver"
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: [2012/10/31 00:47:20.794252,  0] lib/interface.c:543(load_interfaces)
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: WARNING: no network interfaces found
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: [2012/10/31 00:47:20.805126,  0] smbd/server.c:1109(main)
Oct 31 00:47:20 spacebar smbd[428]: standard input is not a socket, assuming -D option

Oh, this started happening after putting a MUCH faster cpu and motherboard in the system, so maybe there's a race-condition there?

Last edited by MisterAnderson (2012-10-30 04:59:46)


D:

Offline

#3 2012-10-30 05:01:13

MisterAnderson
Member
Registered: 2011-09-04
Posts: 284

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

I can confirm running "# systemctl restart nmbd" after boot will then bring samba shares up.


D:

Offline

#4 2012-10-30 07:31:40

scar
Member
From: Hungary
Registered: 2009-10-01
Posts: 411

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

OK, but try to suppose you build somethig for your mom who doesn't want to open up a terminal and learn bash/linux/etc...

So any ideas to get it to work correctly?


“The future has already arrived. It's just not evenly distributed yet.”
― William Gibson

Offline

#5 2012-10-30 07:41:34

MisterAnderson
Member
Registered: 2011-09-04
Posts: 284

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

There's already a thread on this over at https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=147305 but the fix is no longer working for me.


D:

Offline

#6 2012-11-01 11:08:12

MisterAnderson
Member
Registered: 2011-09-04
Posts: 284

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

I got mine working by running "systemctl enable NetworkManager-wait-online.service".

scar wrote:

OK, but try to suppose you build somethig for your mom who doesn't want to open up a terminal and learn bash/linux/etc...

So any ideas to get it to work correctly?

Don't build her a linux machine? If she doesn't want to learn linux, or at least the terminal, why pick a distro that expects the ability to use it? Try ubuntu or linux mint or something.


D:

Offline

#7 2012-11-03 07:04:55

scar
Member
From: Hungary
Registered: 2009-10-01
Posts: 411

Re: [SOLVED] samba does not start properly again -this time with systemd

"systemctl enable NetworkManager-wait-online.service" solves it,
thank you.

[EDIT] ...solves it sometimes... and sometimes not...

Last edited by scar (2012-11-21 12:21:41)


“The future has already arrived. It's just not evenly distributed yet.”
― William Gibson

Offline

Board footer

Powered by FluxBB