You are not logged in.

#1 2012-11-30 11:20:25

mxchael
Member
Registered: 2011-09-15
Posts: 5

[SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

I've had this problem a while, i'll admit it's a strange one...
Every once in a while when I'm browsing in Firefox or Chromium a frequently visited site like the Arch Linux Wiki/BBS or Wikipedia won't load any more.
The strange part is that when this happens (status: connecting to en.wikipedia.org...) in e.g. Firefox, I start Chromium and get the same problem.
It sometimes takes a while and then the page in both browsers load at the exactly same time.. But sometimes the connection just times out.

While this happens with Firefox or Chromium; when I open the same page in Opera, it always loads instantly.

So I have really no idea why this is happening. I've tried several things:
- Clean profiles of Firefox and Chromium (without any add-ons)
- Resetted al network hardware
- Changed my DNS server to OpenDNS

But nothing helped. There are no torrents or other network slowing activities going on and I got a fiber connection.

Some tips on how to go and solve/debug this problem is much appreciated, thanks!


P.s maybe also worth mentioning is that I only have this problem with Arch Linux on both desktop and laptop, when I boot into Windows there are no problems.

Last edited by mxchael (2013-01-07 13:08:36)

Offline

#2 2012-11-30 12:46:01

stqn
Member
Registered: 2010-03-19
Posts: 1,189
Website

Re: [SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

Can you load other sites when this problem happens? Ping the site? What does a traceroute say?

I believe I read somewhere that Opera has a “turbo” mode that will cache frequently visited sites; is it enabled?

Offline

#3 2012-11-30 13:35:57

mxchael
Member
Registered: 2011-09-15
Posts: 5

Re: [SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

I can ping the domain when it happens, haven't tried a traceroute yet, will try that.
Turbo isn't on, can't really be the cache since I don't use Opera anymore these days.

Offline

#4 2012-12-01 11:49:40

mxchael
Member
Registered: 2011-09-15
Posts: 5

Re: [SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

Traceroute doesn't give me much more info. See img below, left is Firefox stuck on connecting and right is Opera with the page loaded.
ZW1fg.png

Offline

#5 2012-12-01 23:13:23

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,661

Re: [SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

Is there anything useful in the logs?


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#6 2013-01-07 13:08:19

mxchael
Member
Registered: 2011-09-15
Posts: 5

Re: [SOLVED] Frequently visted sites sometimes won't load/take too long

So sorry for necrobumping this, but I solved this and thought the information might be useful for someone.
The problems seemed to be with my router (a Netgear WNDR3700 v1). I've flashed from the stock frimware to a recent user build of OpenWRT.
All my problems are gone.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB