You are not logged in.

#1 2013-02-11 20:44:52

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Webcam doesn't work after suspend

Hello,

I have experienced a new error since I installed Arch. I have a laptop (6 years old), when I put it in suspend mode everything goes fine, but when I wake up from the suspend mode the webcam doesn't work. Is there a way to start the module (if its a start up module problem). Bellow you can see the error that gives me:

[  876.610263] uvcvideo: Failed to set UVC commit control : -32 (exp. 26).
[  876.610278] uvcvideo 1-8:1.1: resume error -5

Thank you for your time

Regards

Offline

#2 2013-02-12 20:59:45

frank604
Member
From: BC, Canada
Registered: 2011-04-20
Posts: 1,059
Website

Re: Webcam doesn't work after suspend

Try manually doing so:  sudo modprobe uvcvideo

What happens?  What is the output?  Also, right after you come out from suspend, what is dmesg output or check in /var/log for any suspend logs or power management logs.


github       bible       blog       screenshot

Offline

#3 2013-02-12 21:40:26

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Re: Webcam doesn't work after suspend

Hi frank604,

First of all thank you for your time and reply.
Well I tried sudo modprobe uvcvideo, didn't give me any error!
Then I tried the webcam after suspend and executed dmesg and were is the output:

[  704.176965] uvcvideo: Failed to set UVC commit control : -32 (exp. 26).
[  704.176978] uvcvideo 1-8:1.1: resume error -5
[  704.177208] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[  704.177458] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[  704.178085] uvcvideo: Failed to set UVC commit control : -32 (exp. 26).
[  743.883610] uvcvideo: Failed to set UVC commit control : -32 (exp. 26).
[  743.883625] uvcvideo 1-8:1.1: resume error -5
[  743.883852] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[  743.884101] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[  743.884730] uvcvideo: Failed to set UVC commit control : -32 (exp. 26).

Regards

Offline

#4 2013-02-12 22:48:26

frank604
Member
From: BC, Canada
Registered: 2011-04-20
Posts: 1,059
Website

Re: Webcam doesn't work after suspend

can you tell us your output for uname -a


github       bible       blog       screenshot

Offline

#5 2013-02-12 23:36:02

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Re: Webcam doesn't work after suspend

Hey frank604,

Sure. See bellow:

Linux linux 3.7.7-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Feb 11 20:51:07 EET 2013 i686 GNU/Linux

Regards

Offline

#6 2013-02-13 01:46:58

frank604
Member
From: BC, Canada
Registered: 2011-04-20
Posts: 1,059
Website

Re: Webcam doesn't work after suspend

I can't think of anything in terms of solutions, but you might want to give the forum some more information such as output for lsusb and lsmod and some logs particularly for suspend/resume


github       bible       blog       screenshot

Offline

#7 2013-02-13 16:53:29

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Re: Webcam doesn't work after suspend

Hi frank604,

Thank you anyway. Maybe this is a kernel error no???
lsusb bellow:

Bus 001 Device 003: ID 05ca:1836 Ricoh Co., Ltd Visual Communication Camera VGP-VCC4 [R5U870]
Bus 004 Device 002: ID 044e:300d Alps Electric Co., Ltd Bluetooth Controller (ALPS/UGPZ6)
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Some part of lsmod:

uvcvideo               63774  0 
videobuf2_vmalloc       2217  1 uvcvideo
videobuf2_memops        2103  1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_core         20913  1 uvcvideo
videodev               81821  2 uvcvideo,videobuf2_core
media                   8578  2 uvcvideo,videodev

About the logs, I have to check it wink

Thank you

Offline

#8 2013-02-13 17:13:36

frank604
Member
From: BC, Canada
Registered: 2011-04-20
Posts: 1,059
Website

Re: Webcam doesn't work after suspend

There was a bug in the kernel that is similar if not the same as you are experiencing but it was only in 2.6.xx  I'll take another look at this when I get to work in 3 hours.  I'll post again if I find anything for you to try.

Thanks for the info, makes it easier to provide suggestions.


github       bible       blog       screenshot

Offline

#9 2013-02-13 20:44:02

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Re: Webcam doesn't work after suspend

Hi frank604,

I think I have found a way to load the camera again big_smile. So the problem is that I have a firmware for my webcam and the firmware doesn't load after suspend. So I just reload it manually. Now I have another question: Is it possible to create a script to execute after suspend?? Where can I put that script???

Thanks smile

Regards

Offline

#10 2013-02-15 02:34:10

frank604
Member
From: BC, Canada
Registered: 2011-04-20
Posts: 1,059
Website

Re: Webcam doesn't work after suspend

Sorry didn't get back to this thread, I don't subscribe to the threads.  I'm happy to hear reloading the camera got it working.  I don't know off the top of my head about executing a script on resume......


github       bible       blog       screenshot

Offline

#11 2013-02-15 21:33:55

Kraken
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 10

Re: Webcam doesn't work after suspend

Anyway I want to thank you for your help smile

Best Regards big_smile

Offline

Board footer

Powered by FluxBB