You are not logged in.

#1 2013-02-17 21:09:00

Selo
Member
Registered: 2012-02-08
Posts: 36

[SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

I did a pacman -Syu today and I think it has updated my codecs. Now i am unable to use hardware acceleration in any player, no problems when it is disabled.

VLC gives me a lot of these

[0x7f2790c02bd8] avcodec decoder: Using VA API version 0.33 for hardware decoding.
libva info: VA-API version 0.33.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33
libva info: va_openDriver() returns 0

$ mplayer -vo vdpau -vc ffmpeg12vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau,ffh264vdpau,ffodivxvdpau, 'someVideo.mp4'

MPlayer SVN-r35915-4.7.2 (C) 2000-2013 MPlayer Team
203 audio & 421 video codecs
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing someVideo.mp4.
libavformat version 54.63.100 (internal)
libavformat file format detected.
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang und
VIDEO:  [H264]  720x404  24bpp  23.976 fps  957.0 kbps (116.8 kbyte/s)
Clip info:
 major_brand: isom
 minor_version: 1
 compatible_brands: isom
 creation_time: 2013-02-05 17:33:56
Load subtitles in /somewhere
==========================================================================
Forced video codec: ffmpeg12vdpau
Forced video codec: ffwmv3vdpau
Forced video codec: ffvc1vdpau
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 54.91.103 (internal)
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 119.4 kbit/3.89% (ratio: 14930->384000)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [vdpau] 720x404 => 720x404 H.264 VDPAU acceleration 
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
Assertion desc->flags & 16 failed at libavcodec/utils.c:508


MPlayer interrupted by signal 6 in module: decode video
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
  It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
  gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
  DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
  won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.

$vainfo

libva info: VA-API version 0.33.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.33 (libva 1.1.0)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.4
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileMPEG2Simple            : VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Simple              : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            : VAEntrypointVLD

Last edited by Selo (2013-02-24 22:17:30)

Offline

#2 2013-02-17 21:38:30

CyberConan
Member
Registered: 2011-07-09
Posts: 4

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

I opened bug with the VDPAU problem:
https://bugs.archlinux.org/task/33901

Offline

#3 2013-02-18 07:04:45

swanson
Member
From: Sweden
Registered: 2011-02-05
Posts: 759

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

Same problem here. Disabling ffh264vdpau in Smplayer is a temporary workaround.

Offline

#4 2013-02-19 16:36:00

Selo
Member
Registered: 2012-02-08
Posts: 36

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

Mplayer seems to work fine with the lastest update. Problem persists in VLC, though.

Offline

#5 2013-02-19 19:10:46

josephk
Member
Registered: 2011-01-09
Posts: 83

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

same problem here, but with liva-intel-driver. see https://bugs.archlinux.org/task/33936

Offline

#6 2013-02-23 17:03:50

josephk
Member
Registered: 2011-01-09
Posts: 83

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

mark as solved. bug in old ffmpeg pkg.

Offline

#7 2013-02-24 22:17:03

Selo
Member
Registered: 2012-02-08
Posts: 36

Re: [SOLVED]Hardware Acceleration Is Not Possible

I can confirm the issue is solved, marking.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB