You are not logged in.

#1 2013-02-26 14:20:18

a4necromant
Member
From: Belarus, former USSR country
Registered: 2013-02-26
Posts: 6

X server can't start with catalyst

X server cannot start
log:

[    41.111] 
This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at [url]http://bugs.freedesktop.org/[/url].
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See [url]http://wiki.x.org/wiki/GitPage[/url] for git access instructions.
[    41.111] 
X.Org X Server 1.13.2.901 (1.13.3 RC 1)
Release Date: 2013-02-15
[    41.111] X Protocol Version 11, Revision 0
[    41.111] Build Operating System: Linux 3.7.5-1-ARCH x86_64 
[    41.111] Current Operating System: Linux abbadon 3.7.9-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Feb 25 12:04:25 CET 2013 x86_64
[    41.111] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=755169ab-5c8c-41de-a562-116b6f145124 ro quiet
[    41.112] Build Date: 18 February 2013  03:52:56PM
[    41.112]  
[    41.112] Current version of pixman: 0.28.2
[    41.113] 	Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
	to make sure that you have the latest version.
[    41.114] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    41.119] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Feb 26 18:02:09 2013
[    41.159] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    41.161] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    41.227] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[    41.227] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[    41.227] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[    41.227] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[    41.227] (==) Automatically adding devices
[    41.227] (==) Automatically enabling devices
[    41.227] (==) Automatically adding GPU devices
[    41.236] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    41.236] 	Entry deleted from font path.
[    41.236] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    41.236] 	Entry deleted from font path.
[    41.237] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    41.237] 	Entry deleted from font path.
[    41.237] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    41.237] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    41.237] 	Entry deleted from font path.
[    41.237] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    41.237] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/
[    41.237] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    41.237] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    41.237] (II) Loader magic: 0x7fcc20
[    41.237] (II) Module ABI versions:
[    41.237] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    41.237] 	X.Org Video Driver: 13.1
[    41.237] 	X.Org XInput driver : 18.0
[    41.237] 	X.Org Server Extension : 7.0
[    41.238] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    41.238] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[    41.241] (--) PCI:*(0:0:1:0) 1002:9903:144d:c0da rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xfeb00000/262144, I/O @ 0x0000f000/256
[    41.241] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6840:144d:c0da rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xfea20000/131072, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    41.244] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    41.246] Initializing built-in extension SHAPE
[    41.247] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    41.248] Initializing built-in extension XInputExtension
[    41.249] Initializing built-in extension XTEST
[    41.251] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    41.252] Initializing built-in extension SYNC
[    41.253] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    41.254] Initializing built-in extension XC-MISC
[    41.255] Initializing built-in extension SECURITY
[    41.256] Initializing built-in extension XINERAMA
[    41.257] Initializing built-in extension XFIXES
[    41.258] Initializing built-in extension RENDER
[    41.259] Initializing built-in extension RANDR
[    41.260] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    41.261] Initializing built-in extension DAMAGE
[    41.262] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    41.263] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    41.264] Initializing built-in extension RECORD
[    41.265] Initializing built-in extension DPMS
[    41.266] Initializing built-in extension X-Resource
[    41.267] Initializing built-in extension XVideo
[    41.268] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    41.269] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    41.270] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    41.271] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    41.272] Initializing built-in extension DRI2
[    41.272] (II) "glx" will be loaded by default.
[    41.272] (II) LoadModule: "glx"
[    41.334] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    41.356] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
[    41.356] 	compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
[    41.358] Loading extension GLX
[    41.358] (II) LoadModule: "fglrx"
[    41.358] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[    41.607] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.607] 	compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.607] 	Module class: X.Org Video Driver
[    41.619] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    41.619] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    41.619] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    41.650] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.650] 	compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:9.01.11
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 9.012                                
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Dec 19 2012 14:41:10
[    41.650] (++) using VT number 3

[    41.650] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    41.715] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[    41.731] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.751] (--) Assigning device section with no busID to primary device
[    41.751] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:0) found
[    41.751] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9903) found
[    41.767] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:1) found
[    41.767] (**) ChipID override: 0x6840
[    41.767] (**) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x6840) found
[    41.769] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[    41.769] (II) AMD Video driver is signed
[    41.770] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x1f66250
[    41.771] (II) pEnt->device->identifier=(nil)
[    41.771] (II) fglrx(0): === [xdl_xs113_atiddxPreInit] === begin
[    41.772] (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    41.773] (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
[    41.773] (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
[    41.773] (**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
[    41.773] (==) fglrx(0): RGB weight 888
[    41.773] (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB 
[    41.773] (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
[    41.773] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    41.773] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    41.774] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    41.774] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.774] 	compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] (**) fglrx(0): NoAccel = NO
[    41.777] (**) fglrx(0): AMD 2D Acceleration Architecture enabled
[    41.777] (--) fglrx(0): Chipset: "AMD Radeon HD 7640G" (Chipset = 0x9903)
[    41.777] (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x144d, PciSubDevice = 0xc0da)
[    41.777] (==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original AMD
[    41.777] (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xb0000000
[    41.778] (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xfeb00000
[    41.778] (--) fglrx(0): I/O port at 0x0000f000
[    41.778] (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
[    41.815] (II) fglrx(0): Invalid ATI BIOS from int10, the adapter is not VGA-enabled
[    41.815] (EE) fglrx(0): Invalid video BIOS signature!
[    41.815] (EE) fglrx(0): GetBIOSParameter failed
[    41.815] (EE) fglrx(0): PreInitAdapter failed
[    41.815] (EE) fglrx(0): PreInit failed
[    41.815] (II) fglrx(0): === [xdl_xs113_atiddxPreInit] === end
[    41.817] (II) UnloadModule: "fglrx"
[    41.817] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    41.817] (II) Unloading fglrxdrm
[    41.817] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    41.817] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    41.817] 
Fatal server error:
[    41.817] no screens found
[    41.817] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at [url]http://wiki.x.org[/url]
 for help. 
[    41.817] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    41.817] (EE) 
[    41.870] Server terminated with error (1). Closing log file.

xorg.conf:

Section "ServerLayout"
	Identifier     "aticonfig Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
	Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection



ps. AMD Radeon HD 7640G + HD 7670M  || x.server 11.302.901

Last edited by ewaller (2013-02-26 21:30:25)

Offline

#2 2013-02-26 19:19:00

beardedlinuxgeek
Member
Registered: 2012-09-17
Posts: 25
Website

Re: X server can't start with catalyst

Which catalyst package do you have installed? The one from the official repos or one from the AUR? It looks like you recently updated your kernel but forget to rebuild the kernel modules for catalyst. Is this correct?

There's catalyst-dkms (DKMS) as well as catalyst-hook. These automatically rebuild your kernel modules. Maybe you have one of these installed already but the hooks didn't fire because you installed linux before linux-headers or vice versa.

I would reinstall linux and linux-headers (just a normal pacman -S is fine) to see if it triggers the hooks and rebuild the kernal modules for you (you'll have to reboot after rebuilding the kernel modules). If that works, great, otherwise post more information on which catalyst package you're using.

Offline

#3 2013-02-26 21:29:30

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 12,975

Re: X server can't start with catalyst

a4necromant:

Welcome to Arch Linux.  Please use BBCode code tags around file dumps and program output.  Your readers will appreciate it.  There is a link below the post box to a simple reference.  I am going to go ahead and edit your post.  You can edit it to see how it is done.

Thanks.


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Like you, I have no idea what you are doing, but I am pretty sure it is wrong...Jasonwryan
----
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#4 2013-02-26 21:39:25

a4necromant
Member
From: Belarus, former USSR country
Registered: 2013-02-26
Posts: 6

Re: X server can't start with catalyst

beardedlinuxgeek wrote:

The one from the official repos or one from the AUR?

I tryed to install driver from here.
But I got another error :

DKMS: add completed.

Kernel preparation unnecessary for this kernel.  Skipping...

Building module:
cleaning build area....
cd /var/lib/dkms/fglrx/9.012/build; sh make.sh --nohints --uname_r=3.7.9-2-ARCH --norootcheck.......(bad exit status: 1)
[Error] Kernel Module : Failed to build fglrx-9.012 with DKMS
[Error] Kernel Module : Removing fglrx-9.012 from DKMS

When I tryed to install catalyst-dkms, I got an error from the head of that topic.
Linux haders are installed.

beardedlinuxgeek wrote:

It looks like you recently updated your kernel but forget to rebuild the kernel modules for catalyst

No, I've installed the driver to updated kernel.

PS. Somewere I found that new ati driver cannot be installed to 3.7.* kernel without a patch. If it is right, where can I find the information about these patch? I found nothing in wiki about it.

Last edited by a4necromant (2013-02-27 05:58:34)

Offline

#5 2013-02-27 12:31:19

beardedlinuxgeek
Member
Registered: 2012-09-17
Posts: 25
Website

Re: X server can't start with catalyst

If you look at the wiki page you'll see

https://wiki.archlinux.org/index.php/AMD_Catalyst

1.1 Installing the driver
1.1.1 Installing from the official repository
1.1.2 Installing from the unofficial repository
1.1.3 Installing from the AUR
1.1.4 Installing directly from AMD

Installing directly from AMD is the least recommended option and I've personally never tried it. If you want the proprietary AMD drivers, I'd recommend just using the catalyst-total package from the AUR.
Description

AMD/ATI drivers. catalyst-hook + catalyst-utils + lib32-catalyst-utils. Radeons HD 2 3 4 xxx ARE NOT SUPPORTED

It's the easiest way imo, everything is setup for you in one shot.

Anyways, your version of xorg is too recent. You're running version (X.Org X Server 1.13.2.901) https://wiki.archlinux.org/index.php/AM … positories

Catalyst is notorious for its slow update process. As such, it is common that a new Xorg version is pushed down from upstream that will break compatibility for Catalyst.

Catalyst < 12.10 doesn't support xorg-server 1.13, so if you're running the latest version of xorg-server (which you are) then it's not going to work. You have to downgrade your xorg packages. https://wiki.archlinux.org/index.php/Do … g_Packages.

Last edited by beardedlinuxgeek (2013-02-27 12:33:56)

Offline

#6 2013-02-27 17:37:40

a4necromant
Member
From: Belarus, former USSR country
Registered: 2013-02-26
Posts: 6

Re: X server can't start with catalyst

Installing from aur has sloved thiese problem.

Thankyou, you are my hero.

Last edited by a4necromant (2013-02-27 17:38:00)

Offline

#7 2013-02-27 17:40:23

a4necromant
Member
From: Belarus, former USSR country
Registered: 2013-02-26
Posts: 6

Re: X server can't start with catalyst

But now I cannot change the screen brightness

sorry, all works. Reboots helps

Last edited by a4necromant (2013-02-27 17:57:21)

Offline

#8 2013-02-28 19:07:53

beardedlinuxgeek
Member
Registered: 2012-09-17
Posts: 25
Website

Re: X server can't start with catalyst

a4necromant wrote:

Installing from aur has sloved thiese problem.

Thankyou, you are my hero.

Please marked solved threads as [solved]

Offline

Board footer

Powered by FluxBB