You are not logged in.

#1 2013-05-11 22:50:47

wos
Member
Registered: 2013-05-11
Posts: 3

Ad-hoc network created but not visible for other devices

Hello to all.

I'm having some problems creating an ad-hoc network, everything seems to work nicely but the network just isn't visible to any other devices, I was able to create one a few months ago in arch and I am able to create it in other distros so the hardware should be ok.

I'm using:

# iwconfig wlan0 mode ad-hoc essid test key 123123123
# ifconfig wlan0 192.168.2.1 up

after this I can see this in iwconfig

wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"test"  
          Mode:Ad-Hoc  Frequency:2.412 GHz  Cell: AE:E4:AF:BA:AE:81   
          Tx-Power=20 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr:off
          Encryption key:0123-1231-23
          Power Management:on

if I do a "iwlist scan", it shows the network, it's interesting that it says "Signal level=0 dBm", when it's working usually shows "Signal level=-56 dBm  ", so this is likely a good clue about what the problem is yet I can't figure out what  to I do about it.

        Cell 04 - Address: AE:E4:AF:BA:AE:81
                    Channel:1
                    Frequency:2.412 GHz (Channel 1)
                    Quality=70/70  Signal level=0 dBm  
                    Encryption key:on
                    ESSID:"test"
                    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
                              9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s
                    Bit Rates:24 Mb/s; 36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
                    Mode:Ad-Hoc
                    Extra:tsf=0000000000000000
                    Extra: Last beacon: 22753ms ago
                    IE: Unknown: 000474657374
                    IE: Unknown: 010882040B160C121824
                    IE: Unknown: 030101
                    IE: Unknown: 06020000
                    IE: Unknown: 32043048606C
                    IE: Unknown: DD070050F202000100

This is shown in my dmesg:

[  223.096886] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
[  223.096908] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  226.016892] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  229.004269] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  231.998329] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  232.916681] wlan0: Creating new IBSS network, BSSID d6:4c:9e:99:a3:63
[  232.919899] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[  265.039399] wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
[  282.012678] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  286.726829] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  289.890155] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  290.808365] wlan0: Creating new IBSS network, BSSID e6:a8:98:f9:ff:9e
[  295.928446] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  300.848374] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  303.855740] wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
[  304.774018] wlan0: Creating new IBSS network, BSSID ae:e4:af:ba:ae:81

if it helps here is the last part of the journalctl -r

May 11 16:44:57 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:44:26 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:43:56 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:43:24 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:42:53 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:42:20 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:41:21 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:40:49 GAMMA kernel: wlan0: No active IBSS STAs - trying to scan for other IBSS networks with same SSID (merge)
May 11 16:39:55 GAMMA kernel: wlan0: Creating new IBSS network, BSSID ae:e4:af:ba:ae:81
May 11 16:39:54 GAMMA kernel: wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
May 11 16:39:51 GAMMA kernel: wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join
May 11 16:39:46 GAMMA kernel: wlan0: Trigger new scan to find an IBSS to join

Thank you in advance for any help.

Offline

#2 2013-06-23 01:18:08

wos
Member
Registered: 2013-05-11
Posts: 3

Re: Ad-hoc network created but not visible for other devices

bump

Offline

#3 2014-06-25 23:40:40

davidmoffatt
Member
Registered: 2014-06-25
Posts: 1

Re: Ad-hoc network created but not visible for other devices

I am seeing the exact same thing.  (bump)

Offline

#4 2014-12-30 08:09:59

soosen
Member
Registered: 2014-12-30
Posts: 2

Re: Ad-hoc network created but not visible for other devices

i am also having issue of not joining network even though everything seems normal? any solution please?
i use atheros based WLE900V5-18
---------------------------
wlan0     IEEE 802.11an  ESSID:"own-mesh-11ac" 
          Mode:Ad-Hoc  Frequency:5.18 GHz  Cell: 0A:6D:5B:06:0D:E2   
          Tx-Power=0 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on
-----------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
root@p1023:/usr# iw wlan0 scan
BSS de:c2:35:ce:de:14(on wlan0) -- joined
        TSF: 0 usec (0d, 00:00:00)
        freq: 5180
        beacon interval: 100 TUs
        capability: IBSS (0x0002)
        signal: 0.00 dBm
        last seen: 1129532 ms ago
        SSID: own-mesh-11ac
        Supported rates: 6.0* 9.0 12.0* 18.0 24.0* 36.0 48.0 54.0
        IBSS ATIM window: 0 TUs WMM: information: 01 00
BSS fe:26:b2:98:b6:1b(on wlan0)
        TSF: 1770393808 usec (0d, 00:29:30)
        freq: 5180
        beacon interval: 100 TUs
        capability: IBSS (0x0002)
        signal: -49.00 dBm
        last seen: 0 ms ago
        Information elements from Probe Response frame:
        SSID: own-mesh-11ac
        Supported rates: 6.0* 9.0 12.0* 18.0 24.0* 36.0 48.0 54.0
        IBSS ATIM window: 0 TUs WMM: information: 01 00
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Offline

#5 2014-12-30 08:19:34

TheSaint
Member
From: my computer
Registered: 2007-08-19
Posts: 1,365

Re: Ad-hoc network created but not visible for other devices

Is it strictly necessary to have ad-hoc connection ?
Otherwise you may have a look at an Access Point creation.


do it good first, it will be faster than do it twice the saint wink

Offline

#6 2014-12-30 09:50:29

soosen
Member
Registered: 2014-12-30
Posts: 2

Re: Ad-hoc network created but not visible for other devices

situation demand to have Ad-hoc over access point..

Offline

Board footer

Powered by FluxBB