You are not logged in.

#1 2006-01-07 20:16:02

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

sound problems snd-via82xx [solved]

ok ive benn messing with this for several hours now
i did a pacman -Syu  today which has left me without sound
ive searched the boards here & a couple of other places
also looked here
http://alsa.opensrc.org/index.php?page=via8233

hopefully heres all pertinent info i can think of to post

hwdetect --show-sound
SOUND  : snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-seq-oss snd-seq-device snd-seq-midi-event snd-seq snd-page-alloc snd-pcm snd-rawmidi snd-timer snd snd-mpu401-uart snd-ac97-bus snd-ac97-codec snd-via82xx soundcore
lspci
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233 AC97 Audio Controller (rev 60)
        Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 810d
        Flags: medium devsel, IRQ 19
        I/O ports at e000 [size=256]
        Capabilities: [c0] Power Management version 2
# --- BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit. ---
# --- ALSACONF version 1.0.10 ---
alias snd-card-0 snd-via82xx
alias sound-slot-0 snd-via82xx

alias snd-card-1 snd-mpu401
options snd-mpu401 port=e000 irq=19
alias sound-slot-1 snd-card-1
alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-1-1 snd-seq-oss
alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss

# --- END: Generated by ALSACONF, do not edit. ---

thanks for the help in advance

Offline

#2 2006-01-07 20:22:27

vacant
Member
From: downstairs
Registered: 2004-11-05
Posts: 801

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

run kmix or alsamixer and ramp up the first slider for VIA DXS

Offline

#3 2006-01-07 21:08:12

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

yeah i guess i should mentioned i tried that already thanks though

Offline

#4 2006-01-09 02:20:48

Kern
Member
From: UK
Registered: 2005-02-09
Posts: 460

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

rayjgu,  whats in your rc.conf relating to sound modules and daemons etc ?

Offline

#5 2006-01-09 03:45:48

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

MOD_AUTOLOAD="yes"

MODULES=( snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-page-alloc snd-timer snd snd-ac97-bus snd-ac97-codec  snd-via82xx)

DAEMONS=(syslog-ng hwd  !hotplug !pcmcia network netfs crond alsa)

i was looking through the forums found this thread
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=17619
although im not having the same problem ,i am having difficulty & downgrading the kernel doesnt help thinking bout it i havent tried downgrading alsa yet will try tommorrow
while booting up i see when modules are being loaded i hear a tic come from my speakers
another problem i noticed today while starting gnomad2 for my mp3 player it tells me i dont have permission i looked in udev.rules to make sure i belong to all needed groups which i am
gnomad2 works in root but no sound
thanks

Offline

#6 2006-01-09 09:35:22

Kern
Member
From: UK
Registered: 2005-02-09
Posts: 460

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

just looking at your rc.conf...

maybe try enable hotplug instead of the hwd /  lshwd stuff

hwd will tell you what hardware is present and how to setup it, but does not do it automatically.
check here

also, a nice sound troubleshoot guide here here

Offline

#7 2006-01-09 10:08:08

Gullible Jones
Member
Registered: 2004-12-29
Posts: 4,863

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

Sorry to put a damper on it, but you can't use hotplug with the current version of udev. At any rate, you have the correct modules loaded.

Does alsamixer actually work, or do you get a message saying that there's no sound card?

Offline

#8 2006-01-09 12:06:34

Kern
Member
From: UK
Registered: 2005-02-09
Posts: 460

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

gullible: yeh i just tried an update myself. :-

:: udev conflicts with hotplug. Remove hotplug? [Y/n] n

then found your post as i came back to report this.

In light of that pointer at the wiki, maybe lshwd will help.

however, my sound works ok, and im semi reluctant to ruin it now by "upgrading" lol.

thx for the info tho.

/me takes a bravery pill

Offline

#9 2006-01-09 12:56:38

Gullible Jones
Member
Registered: 2004-12-29
Posts: 4,863

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

Don't use lshwd, use hwdetect. lshwd doesn't see all your modules; hwdetect usually loads just about everything you need.

rayjgu3: if alsamixer works, try muting IEC958 Capture Monitor and unmuting IEC958 and IEC958 Playback (I think that's what it was called anyway, perhaps it was IEC968 Output). Also, make sure that your PCM is not muted. If the above measures fail, then try muting all the channels that have to do with input.

Offline

#10 2006-01-09 22:14:16

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

done just as you said Gullible through alsamixer no lshwd
no good even after reboot


ps alsamixer gives me this
Card: VIA 8237                                                                                                                       
Chip: Analog Devices AD1888                                                                                                           
View: [Playback] Capture  All

Offline

#11 2006-01-09 23:47:20

Gullible Jones
Member
Registered: 2004-12-29
Posts: 4,863

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

What do you mean, "no lshwd"? :?

Offline

#12 2006-01-10 02:01:57

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

i unloaded it as your suggestion

Don't use lshwd, use hwdetect. lshwd doesn't see all your modules; hwdetect usually loads just about everything you need.

Offline

#13 2006-01-10 11:44:09

Gullible Jones
Member
Registered: 2004-12-29
Posts: 4,863

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

Ahh, okay.

Alright, I'm going to take a long shot here: try muting ALL channels EXCEPT for PCM, which should be at 100. If that doesn't work, try unmuting Master and raising it to 100 too.

Offline

#14 2006-01-10 23:29:14

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

yeah i just tried that no go
tried several diffrent options on that cant get a squeek on anything
im about to pull my hair out say screw it wipe it clean & reinstall see if that helps im backing my stuff up right now with my new dvd burner give it a workout ill post back if i get sound which i doubt will be tonight
thanks

Offline

#15 2006-01-10 23:51:36

Gullible Jones
Member
Registered: 2004-12-29
Posts: 4,863

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

Alright, one more try...

*bangs head*

Try unmuting ALL channels, and raising ALL of them to maximum volume.

Offline

#16 2006-01-11 00:41:26

rayjgu3
Member
From: Chicago IL usa
Registered: 2004-07-04
Posts: 692

Re: sound problems snd-via82xx [solved]

doh
im such a moroon
line jack sense [off] does it
if its on no sound
turned off i got sound
after 3 days just 1 push of an m wow?

thanks for your patience everyone

Offline

Board footer

Powered by FluxBB