You are not logged in.

#1 2015-02-14 03:35:41

glenb77
Member
Registered: 2014-10-02
Posts: 57

No CPU Turbo Boost after resume from sleep

I have a dell inspiron 11-3147  with a pentium quad core bay trail processor running 3.18-7 ck kernel. dell bios is the late a03.

When the machine is booted up from fresh boot i can see by my mhz speeds that i am getting turbo boost from 2.1 ghz to 2.6 ghz. i can notice it in the performace as well.

the turbo boost is lost after a resume from sleep. i have checked with turbostat program and i7z. both of which will show the boosted speed prior to sleep and the reduced speed after sleep. i use tlp program but i don't believe that is the issue since it boosts fine at boot up. same under battery or power plug. i have also tried disabling tlp and the same result.

if anyone has any ideas on how to fix this i would appreciate any help. thanks.

Offline

#2 2015-02-14 18:03:15

glenb77
Member
Registered: 2014-10-02
Posts: 57

Re: No CPU Turbo Boost after resume from sleep

following up:

i did find that in /sys/devices/system/cpu/intel_pstate the no_turbo flag was set to 0 before and after sleep/resume. if I echo 1 and then 0 to the flag the turbo mode activates.

Offline

#3 2021-02-09 13:43:44

foxcm2000
Member
Registered: 2009-06-01
Posts: 4

Re: No CPU Turbo Boost after resume from sleep

Not to raise a 6 year old thread from the dead, but I am having this issue occur still in 2021 on a desktop system too.

Offline

#4 2021-02-09 13:45:03

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,682

Re: No CPU Turbo Boost after resume from sleep

Complain to dell, try a BIOS/UEFI update, I've only seen that with Dells so far.

Closing this old thread, feel free to create a new one if you're sure this is an Arch issue.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB