You are not logged in.

#326 2015-03-20 21:09:31

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 716

Re: Wayland on Arch Linux?

jdbrown wrote:
89c51 wrote:

I get the same in a i915 system. hmm I suspect mesa is to blame. Try downgrading it.

Yeah, mesa is the cause. I reverted this commit from mesa 10.5.1 and the problem is gone. What's worse, this has also been backported into 10.4 branch so if there were a 10.4.7 in the future it would also break weston.

Mesa 10.5 seems to be a fucked up release. And while i don't care much about weston (its on a test system) it gives me trouble on my main system. Hope they'll fix their stuff. hmm

Offline

#327 2015-03-23 11:51:15

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 716

Re: Wayland on Arch Linux?

Offline

#328 2015-04-24 06:38:07

haagch
Member
Registered: 2013-08-17
Posts: 208

Re: Wayland on Arch Linux?

Can we expect wayland to be usable soon? I've tried gnome on wayland and at the moment it has a lot of bugs. The mouse input is jittery and even hangs at times, opening xwayland windows makes it worse. There's no working copy&paste from xwayland applications. Many weston applications don't work with current gnome (weston (and mutter?) needs to be updated to git master but then tty switching is very unreliable and often hangs the whole graphical output and weston itself is unstable and crashes). qt programs with -platform wayland-egl don't work. gnome wayland doesn't source /etc/profile and I have found no documentation how to set environment variables globally for gnome on wayland started with gdm. Setting them in /etc/gdm/*/Default doesn't work.

It looks like it is almost ready, but still too buggy to use...

Last edited by haagch (2015-04-24 06:40:18)

Offline

#329 2015-04-30 20:38:38

brando56894
Member
From: Jersey City, NJ
Registered: 2008-08-03
Posts: 660
Website

Re: Wayland on Arch Linux?

I'm trying to use the Hawaii DE on my Chromebook running Arch (using Intel video drivers) and when I try to start Hawaii I get this error:

Loading Module '/usr/lib/weston/gl-renderer.so'
Failed to choose EGL config
EGL error state: EGL_SUCCESS (0x3000)
failed to initialize egl
fatal: failed to create compositor

Any ideas?

Offline

#330 2015-04-30 21:30:31

Xabre
Member
From: Serbia
Registered: 2009-03-19
Posts: 676

Re: Wayland on Arch Linux?

Most of wayland compositors still rely on weston, therefor all issues regarding intel graphics and wayland from recent messages apply to hawaii as well.

Offline

#331 2015-04-30 22:01:48

brando56894
Member
From: Jersey City, NJ
Registered: 2008-08-03
Posts: 660
Website

Re: Wayland on Arch Linux?

I decided to install Arch in a VM on my desktop just to see if I could get it working. I verified that wayland is working by using weston-launch and opened a terminal, but when I try to launch hawaii either from a terminal or inside of weston all I get is a black screen, it doesn't crash, just a black screen, so it's kind of working.

Offline

#332 2015-05-04 12:18:58

stozi
Member
Registered: 2010-03-02
Posts: 149

Re: Wayland on Arch Linux?

Does anyone know why Qupzilla still doesn't work on wayland? Do we have to wait for its transition to webengine?

Offline

#333 2015-05-15 18:46:28

giucam
Member
Registered: 2009-02-01
Posts: 12

Re: Wayland on Arch Linux?

qupzilla is using Xlib manually, even when on wayland. It's their bug.

Offline

#334 2015-05-20 17:08:59

stozi
Member
Registered: 2010-03-02
Posts: 149

Re: Wayland on Arch Linux?

Edit: the qupzilla-qt5-webkit-git version with NO_X11="true" works! Does anyone know how to disable weston's onscreen keyboard and change the window decoration font?

Last edited by stozi (2015-05-21 17:57:30)

Offline

#335 2015-05-22 06:23:25

jdbrown
Member
Registered: 2014-01-03
Posts: 71

Re: Wayland on Arch Linux?

stozi wrote:

Does anyone know how to disable weston's onscreen keyboard and change the window decoration font?

To disable onscreen keyboard, edit ~/.config/weston.ini, comment the following lines

[input-method]
path=/usr/lib/weston/weston-keyboard

IIRC, weston uses client side decoration, in which toolkits will draw the decorations of the window. So decoration depends on the toolkit used.

Offline

#336 2015-05-23 06:50:09

stozi
Member
Registered: 2010-03-02
Posts: 149

Re: Wayland on Arch Linux?

the font in the qt window decorations is very different between X (i3) and Weston. I' Is this a bug or is there something I can do? Maybe in weston the correct font is failing to load for some reason and defaulting to the wrong one? It's very ugly. screen resolution is the same on both.

Offline

#337 2015-05-23 07:43:43

giucam
Member
Registered: 2009-02-01
Posts: 12

Re: Wayland on Arch Linux?

Weston has nothing to do with the font Qt uses for the decorations. It is possible that Qt is not loading the same platform theme plugin... are you running weston inside X or in a tty?

Offline

#338 2015-05-23 22:23:18

stozi
Member
Registered: 2010-03-02
Posts: 149

Re: Wayland on Arch Linux?

in a tty. It's trynig to load the same theme as it does in X, but on either of the two I tried the font is wrong, horribly oversized.

Offline

#339 2015-05-24 07:13:32

giucam
Member
Registered: 2009-02-01
Posts: 12

Re: Wayland on Arch Linux?

The environment is probably different then. Compare the output of "env" in X and in weston and try minimizing the difference.

Offline

#340 2015-05-29 17:17:34

stozi
Member
Registered: 2010-03-02
Posts: 149

Offline

#341 2015-06-26 16:03:11

unixman
Member
Registered: 2015-03-12
Posts: 49

Re: Wayland on Arch Linux?

i filed a bug about Qt on Wayland. just post here as notify.

https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-46893

BTW: my previous report have been fixed.  https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-46314

Last edited by unixman (2015-06-26 16:13:05)

Offline

#342 2015-08-24 15:20:25

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 716

Re: Wayland on Arch Linux?

Great news

Firefox is working on WL >  https://www.youtube.com/watch?v=T-3PAdBkwqU

Tried the nightly from AUR but couldn't get it to work. Still great stuff. smile

Last edited by 89c51 (2015-08-24 15:20:38)

Offline

#343 2015-08-24 18:31:34

gabriel9
Member
From: Banja Luka, RS
Registered: 2009-05-06
Posts: 82

Re: Wayland on Arch Linux?

Anyone use KDE with wayland?
I try to start it with: kwin_wayland --libinput --xwayland "plasmashell --platform wayland"
but it does not work.

Here is the output:
no screens available, assuming 24-bit color
FATAL ERROR: could not create a backend, exiting now

I cant found anything about it, and there is no --verbose output.


"The flesh knows it suffers even when the mind has forgotten."

Offline

#344 2015-11-15 15:03:12

Zucca
Member
From: KUUSANKOSKI, Finland
Registered: 2009-02-26
Posts: 135

Re: Wayland on Arch Linux?

So. Are there any display-managers that work with Wayland?
I'm very eager to change to full-time Wayland user on my desktop. I use i3 atm, but there's sway that is the i3 "counterpart" in Wayland environment.
Also in future I'd like to switch X, on a laptop that's running XFCE as it's DE, to wayland.

I'd be ok with some console DM also, like CDM.

How have you guys done your setup with Wayland and DM?


K.i.s.s. <3

Offline

#345 2015-11-15 15:09:45

ooo
Member
Registered: 2013-04-10
Posts: 1,513

Re: Wayland on Arch Linux?

Zucca wrote:

So. Are there any display-managers that work with Wayland?

GDM is using wayland by default since 3.16

Offline

#346 2015-11-15 18:46:59

Zucca
Member
From: KUUSANKOSKI, Finland
Registered: 2009-02-26
Posts: 135

Re: Wayland on Arch Linux?

ooo wrote:
Zucca wrote:

So. Are there any display-managers that work with Wayland?

GDM is using wayland by default since 3.16

Yeah. It pulls some gnome stuff with it. sad (gnome-session, gnome-shell)

I'm looking for a lightweight. Maybe LightDM -like.

Last edited by Zucca (2015-11-15 18:54:49)


K.i.s.s. <3

Offline

#347 2016-05-17 19:30:08

kvtb
Member
Registered: 2014-01-11
Posts: 25

Re: Wayland on Arch Linux?

I've setup sway and wayland.

Two issues/questions I have, maybe someone else reading this has a solution/answer?

1. two-finger scrolling is 'jerky', I figured out this happens when using XWayland. When running a QT5 app using EGL two-finger scrolling is smooth. Apparantly, this has to do with 'old style scroll events' being sent. Does anyone recognize this and know how to make two finger scrolling smooth on XWayland?

2. When runnign Qt Wayland EGL, it creates its own window decoration, so now I have two window decordations: one from sway and another one from the Qt5 app. Does anyone know how to disable the Qt5 window decoration?

Thanks in advance

Offline

#348 2016-05-17 22:14:27

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 716

Re: Wayland on Arch Linux?

kvtb wrote:

2. When runnign Qt Wayland EGL, it creates its own window decoration, so now I have two window decordations: one from sway and another one from the Qt5 app. Does anyone know how to disable the Qt5 window decoration?

Thanks in advance

AFAI understand you can't. You will end up having each toolkit using its own decorations on its own apps and their own mouse pointer. And this is by design.

Offline

#349 2016-05-21 21:33:14

kvtb
Member
Registered: 2014-01-11
Posts: 25

Re: Wayland on Arch Linux?

holy crap! I foresee a MS Windows-like 'totally inconsistent desktop where each app has its own title-bar design' future.
Where can I sign a petition against this client side decoration nonsense poluting Linux desktops?

Offline

#350 2016-05-24 17:44:24

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 716

Re: Wayland on Arch Linux?

kvtb wrote:

holy crap! I foresee a MS Windows-like 'totally inconsistent desktop where each app has its own title-bar design' future.
Where can I sign a petition against this client side decoration nonsense poluting Linux desktops?

yeah because the linux desktop was consistent with all the different toolkits roll

Offline

Board footer

Powered by FluxBB