You are not logged in.

#2026 2016-06-01 20:20:34

Soukyuu
Member
Registered: 2014-04-08
Posts: 845

Re: KF 5 & Plasma

koyote wrote:

Anybody has a random freezes? I don't see anything in logs when this happens. Yakuake and krunner still works, sometimes killing plasmashell and launch again make it works, others no. This happens more since qt5-base 5.6.0-7 update.

Which driver? I was having something similar on nouveau recently (pre -7 update), but the nvidia blob is fine


[ Arch x86_64 | linux | ThinkPad X220 | Intel Core i5 2540M@3.3Ghz | Intel HD3000 | 16GB RAM | Main, docked to 2 Monitors ]
[ Arch x86_64 | linux-ck-k10 | Custom-built | AMD Phenom II X4@3,5Ghz | nVidia 260 GTX | 12GB RAM | Retired ]
[ Arch x86_64 | linux | Custom-built | Intel Celeron G3920@2,99Ghz | iGPU | 8GB RAM | Home server ]

Offline

#2027 2016-06-02 06:54:42

koyote
Member
From: spain
Registered: 2012-10-10
Posts: 45

Re: KF 5 & Plasma

Soukyuu wrote:
koyote wrote:

Anybody has a random freezes? I don't see anything in logs when this happens. Yakuake and krunner still works, sometimes killing plasmashell and launch again make it works, others no. This happens more since qt5-base 5.6.0-7 update.

Which driver? I was having something similar on nouveau recently (pre -7 update), but the nvidia blob is fine

Intel HD4400.


Desktop: ASUS P5Q · Intel Core2Duo E7400@2.8 Ghz · nVidia GeForce GT 440 · 8 GB DDR2/667 · WD RE4 500 GB
Laptop: Asus F554L - Intel Core i3 4005U@1.7 Ghz · 8 GB DDR3/1600 · Intel HD Graphics 4400 · Samsung EVO 850 · HL-DT-ST GUE1N
Barebone: Slimbook ONE - Intel Core i5-6200U@2.3 Ghz · 8 GB DDR3/1600 · Intel HD Graphics 520 · WD  120 Gb (SSD) + WD 1 Tb (HDD)

Offline

#2028 2016-06-03 07:25:23

Tromzy
Member
Registered: 2015-02-15
Posts: 157

Re: KF 5 & Plasma

mabl wrote:
Tromzy wrote:
mabl wrote:

You are having issues with multiple monitors? You fear to undock your laptop because you just now Plasma will mess up spectacularly? You don't even think of going to standby in the dock and then undock? At work you let others connect their laptop to the projector, because you know they will only make fun of you? The time of constants horrors is over! I present to you:

https://git.reviewboard.kde.org/r/125451/

This little gem applies neatly to plasma-workspace 5.6.4. Just apply and rebuild your plasma-workspace. Your salvation is near!

I must add that the patch added a new bug in Plasmashell on my machine : when I put a window in fullscreen mode, the bottom of the window gets cropped and goes behind the Plasma panel.

Reverting to the regular plasma-workspace package fixed it.

Given the developer's interest in making this patch and multi monitor work, I think you should report this. I cannot reproduce it here.

Okay, but I don't know where to report the bug when it's related to a patch. Is there a section on bugs.kde.org ?

Offline

#2029 2016-06-03 08:59:59

Loose_Control
Member
From: Germany
Registered: 2011-01-11
Posts: 136

Re: KF 5 & Plasma

Tromzy wrote:
mabl wrote:
Tromzy wrote:

I must add that the patch added a new bug in Plasmashell on my machine : when I put a window in fullscreen mode, the bottom of the window gets cropped and goes behind the Plasma panel.

Reverting to the regular plasma-workspace package fixed it.

Given the developer's interest in making this patch and multi monitor work, I think you should report this. I cannot reproduce it here.

Okay, but I don't know where to report the bug when it's related to a patch. Is there a section on bugs.kde.org ?

Write a response on the linked page. He is answering the questions there.

Last edited by Loose_Control (2016-06-03 09:08:47)

Offline

#2030 2016-06-05 08:01:36

naund
Member
Registered: 2015-11-30
Posts: 7

Re: KF 5 & Plasma

koyote wrote:

Anybody has a random freezes? I don't see anything in logs when this happens. Yakuake and krunner still works, sometimes killing plasmashell and launch again make it works, others no. This happens more since qt5-base 5.6.0-7 update.

I'm observing the same behaviour.  Additionally I cannot login after some time (usually 5-10 minutes).  After downgrading systemd to 229-3 the problem disappeared.  I have no idea how to track the reason for the problem, there was nothing critical loged in the journal.

Offline

#2031 2016-06-06 08:41:45

Tromzy
Member
Registered: 2015-02-15
Posts: 157

Re: KF 5 & Plasma

New day, new bug : Kmail does not use my default smtp server anymore.

Edit : nevermind, figured it out.

Last edited by Tromzy (2016-06-06 08:42:57)

Offline

#2032 2016-06-07 18:03:52

nplatis
Member
From: Greece
Registered: 2011-02-22
Posts: 21

Re: KF 5 & Plasma

The last few days I am having strange freezes on the desktop, but only on the desktop. I mean, the taskbar is not responding (I cannot click on applications to activate them, or on icons, eg. network manager) and the desktop is not responding either (eg. does not respond to right click or anything). But the applications still work and I can switch to them with Alt+Tab. This happens some random time after I have turned on the computer.

I am almost certain that the only solution is to reboot. Even if I kill X (Ctrl+Alt+Backspace) and log back in, it does not work correctly, there are errors about timeout, etc.

I have even re-installed plasma, the problem continues.

Anyone else experienced something similar?

Offline

#2033 2016-06-07 18:13:31

naund
Member
Registered: 2015-11-30
Posts: 7

Re: KF 5 & Plasma

nplatis wrote:

The last few days I am having strange freezes on the desktop, but only on the desktop. I mean, the taskbar is not responding (I cannot click on applications to activate them, or on icons, eg. network manager) and the desktop is not responding either (eg. does not respond to right click or anything). But the applications still work and I can switch to them with Alt+Tab. This happens some random time after I have turned on the computer.
Anyone else experienced something similar?

I know this problem as well.  Do you are using systemd.automount? If so, try systemd 230-4 (testing).

Offline

#2034 2016-06-07 18:42:04

nplatis
Member
From: Greece
Registered: 2011-02-22
Posts: 21

Re: KF 5 & Plasma

naund wrote:
nplatis wrote:

The last few days I am having strange freezes on the desktop, but only on the desktop. I mean, the taskbar is not responding (I cannot click on applications to activate them, or on icons, eg. network manager) and the desktop is not responding either (eg. does not respond to right click or anything). But the applications still work and I can switch to them with Alt+Tab. This happens some random time after I have turned on the computer.
Anyone else experienced something similar?

I know this problem as well.  Do you are using systemd.automount? If so, try systemd 230-4 (testing).

Might be... I have an NFS automount, and I was watching the logs (journalctl -f) one time it happened; the last thing that was logged was an unmounting of this folder. From then on, I could not access (remount) the folder...

I just installed systemd from testing and I will report back if it happens again.

Offline

#2035 2016-06-07 19:54:07

zanny
Member
Registered: 2012-10-05
Posts: 78

Re: KF 5 & Plasma

Its probably baloo, I've noticed the file extractor has been eating CPU cycles up big time similar to how it was performing in the 5.3 era. Might be a regression due to systemd changes making it rescan new devices over and over or something.

Offline

#2036 2016-06-07 21:14:02

bootkiller
Member
Registered: 2016-04-13
Posts: 5

Re: KF 5 & Plasma

nplatis wrote:

The last few days I am having strange freezes on the desktop, but only on the desktop. I mean, the taskbar is not responding (I cannot click on applications to activate them, or on icons, eg. network manager) and the desktop is not responding either (eg. does not respond to right click or anything). But the applications still work and I can switch to them with Alt+Tab. This happens some random time after I have turned on the computer.

I am almost certain that the only solution is to reboot. Even if I kill X (Ctrl+Alt+Backspace) and log back in, it does not work correctly, there are errors about timeout, etc.

I have even re-installed plasma, the problem continues.

Anyone else experienced something similar?

Yes, this behaviour was frequent to me when using DRI3 on radeon drivers, sometime before it was made the default option. Now it seems very stable tough.

Sometimes killing and restarting plasmashell would work, but not always. You can kill it by pressing Ctrl+Alt+Esc, and clicking on the desktop background. Restart it by opening KRunner (Alt+Space) and running the plasmashell command.

Offline

#2037 2016-06-08 17:47:28

mariojuniorjp
Member
From: João Pessoa, PB - Brasil
Registered: 2014-07-06
Posts: 15

Re: KF 5 & Plasma

I'm having the same problem. Once in a while some application crashes for no reason. it's all the same if I use the proprietary driver nvidia or nouveau.

Offline

#2038 2016-06-11 13:23:32

iskandr
Member
Registered: 2011-05-06
Posts: 39

Re: KF 5 & Plasma

Is the digital clock widget broken for anyone else lately?

error loading qml-file: file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.digitalclock/contents/ui/main.qml:46:34: Type CalendarView unavailable
file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.digitalclock/contents/ui/CalendarView.qml:65:9: Type PlasmaCalendar.MonthView unavailable
file:///usr/lib/qt/qml/org/kde/plasma/calendar/MonthView.qml:173:19: Cannot assign object to property

[edit]

Nevermind, something fixed it after another system update and reboot.

Last edited by iskandr (2016-06-11 13:35:49)

Offline

#2039 2016-06-13 19:46:37

ergya
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 11

Re: KF 5 & Plasma

Originally posted to ATI topic,

Hi everyone, I noticed that my GPU load is around 15-20% (with increased temperature, whereas CPU load is 0-2%) in idle state. Is there anyone who is experiencing the same? I have KDE 5 installed for 2 months now. Before that I had ati monitor plasmoid running and everything was OK, no high load, no high temperature.
- local/catalyst-hook 15.12-3
- local/catalyst-utils 15.12-2
- local/xorg-server 1.17.4-2 (xorg)
- 4.6.2-1-ARCH

Adapter 0 - AMD Radeon HD 7900 Series
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    501           1500
             Current Peak :    1000           1500
  Configurable Peak Range : [300-1100]     [150-1575]
                 GPU load :    16%

Adapter 1 - AMD Radeon HD 7900 Series
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    300           150
             Current Peak :    1000           1500
  Configurable Peak Range : [300-1100]     [150-1575]
                 GPU load :    0%

EDIT:

Downgrading did not solve the problem sad

sudo pacman -U catalyst-hook-15.12-2-x86_64.pkg.tar.xz catalyst-utils-15.12-1-x86_64.pkg.tar.xz catalyst-libgl-15.12-1-x86_64.pkg.tar.xz  linux-headers-4.5.1-1-x86_64.pkg.tar.xz linux-api-headers-4.5.2-1-x86_64.pkg.tar.xz linux-4.5.1-1-x86_64.pkg.tar.xz

EDIT 2:

I disabled sddm.service, rebootet, started X, and I got the following values:

Adapter 0 - AMD Radeon HD 7900 Series
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    300           150
             Current Peak :    1000           1500
  Configurable Peak Range : [300-1100]     [150-1575]
                 GPU load :    0%

Adapter 1 - AMD Radeon HD 7900 Series
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    300           150
             Current Peak :    1000           1500
  Configurable Peak Range : [300-1100]     [150-1575]
                 GPU load :    0%

Can anyone help identifying the problem?

Offline

#2040 2016-06-15 13:35:16

mariojuniorjp
Member
From: João Pessoa, PB - Brasil
Registered: 2014-07-06
Posts: 15

Re: KF 5 & Plasma

Plasma 5.6.5-1 broke my system. Nothing appears on the screen, and remove the configuration folder, cache or KDE did not solve the problem.

Offline

#2041 2016-06-15 14:58:36

eric
Member
From: under heaven
Registered: 2004-02-11
Posts: 116

Re: KF 5 & Plasma

mariojuniorjp wrote:

Plasma 5.6.5-1 broke my system. Nothing appears on the screen, and remove the configuration folder, cache or KDE did not solve the problem.

Exactly the same problem here.
Plasmashell crashes everytime.
With alt+f2 I was able to open krunner and start konsole.

Offline

#2042 2016-06-15 17:09:53

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 703

Re: KF 5 & Plasma

Interesting. The same happened on my Netbook (32bit). On my big PC (64bit), everything is okay, though I don't know if it is a 32/64bit thing or not.

Offline

#2043 2016-06-15 17:27:03

OdinEidolon
Member
From: Belluno - Italy
Registered: 2011-01-31
Posts: 489

Re: KF 5 & Plasma

My notebook too suffers problems. I did not logout yet since the update, but Dolphin has troubles opening the home dir...


Hardware: 2016 Dell XPS15 - matte FullHD - i5-6300HQ - 32GB DDR4 - Nvidia GTX960M - Samsung 840EVO 250GB SSD - 56Wh
Software: Plasma 5 - rEFInd - linux-ck - preload - prelink - verynice - psd - bumblebee

Offline

#2044 2016-06-15 19:01:49

Ben_the1st
Member
From: Szeged, Hungary
Registered: 2010-06-15
Posts: 30

Re: KF 5 & Plasma

mariojuniorjp wrote:

Plasma 5.6.5-1 broke my system. Nothing appears on the screen, and remove the configuration folder, cache or KDE did not solve the problem.

Exactly the same issue here. I had to downgrade my system to a previous state. Does anyone know what this is related to?


Balazs

Offline

#2045 2016-06-15 19:28:13

OdinEidolon
Member
From: Belluno - Italy
Registered: 2011-01-31
Posts: 489

Re: KF 5 & Plasma

Ben_the1st wrote:
mariojuniorjp wrote:

Plasma 5.6.5-1 broke my system. Nothing appears on the screen, and remove the configuration folder, cache or KDE did not solve the problem.

Exactly the same issue here. I had to downgrade my system to a previous state. Does anyone know what this is related to?

What did you downgrade, and how, if I may ask? Did you find a specific package that gave problems and downgraded only that, or did you downgrade everything? If the latter, did downgrading just kdebase pull the downgrades for the rest?
Thanks.


Hardware: 2016 Dell XPS15 - matte FullHD - i5-6300HQ - 32GB DDR4 - Nvidia GTX960M - Samsung 840EVO 250GB SSD - 56Wh
Software: Plasma 5 - rEFInd - linux-ck - preload - prelink - verynice - psd - bumblebee

Offline

#2046 2016-06-15 19:55:07

Ben_the1st
Member
From: Szeged, Hungary
Registered: 2010-06-15
Posts: 30

Re: KF 5 & Plasma

OdinEidolon wrote:
Ben_the1st wrote:
mariojuniorjp wrote:

Plasma 5.6.5-1 broke my system. Nothing appears on the screen, and remove the configuration folder, cache or KDE did not solve the problem.

Exactly the same issue here. I had to downgrade my system to a previous state. Does anyone know what this is related to?

What did you downgrade, and how, if I may ask? Did you find a specific package that gave problems and downgraded only that, or did you downgrade everything? If the latter, did downgrading just kdebase pull the downgrades for the rest?
Thanks.

I downgraded to specific date (specifically to the state at 2016-06-11, that was my last upgrade before today), because I first tried to downgrade just plasma, but it did not solve the issue. Then I tried to downgrade kdebase, but after that the boot hung up, and journalctl showed that there is a conflicting with Qt. So I decided to do the specific-date downgrade, as I needed my computer back fast. I did not understand why downgrading did not pull any dependencies.

The list of downgraded packages are (only the lines containing the downgraded package names from pacman.log):

[2016-06-15 20:50] [ALPM] downgraded libjpeg-turbo (1.5.0-1 -> 1.4.2-2)
[2016-06-15 20:50] [ALPM] downgraded glibc (2.23-5 -> 2.23-4)
[2016-06-15 20:50] [ALPM] downgraded gcc-libs (6.1.1-2 -> 6.1.1-1)
[2016-06-15 20:50] [ALPM] downgraded libsystemd (230-4 -> 230-3)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded systemd (230-4 -> 230-3)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded libinput (1.3.1-1 -> 1.3.0-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded libpng (1.6.23-1 -> 1.6.22-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded xkeyboard-config (2.18-1 -> 2.17-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-base (5.6.1-2 -> 5.6.0-7)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded signond (8.59-1 -> 8.58-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-xmlpatterns (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-declarative (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded accounts-qml-module (0.7-1 -> 0.6-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gpgmepp (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-x11extras (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gstreamer (1.8.2-1 -> 1.8.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded orc (0.4.25-2 -> 0.4.25-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gst-plugins-base-libs (1.8.2-1 -> 1.8.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gst-plugins-base (1.8.2-1 -> 1.8.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-svg (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded qt5-script (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded ark (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded baloo-widgets (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded jemalloc (4.2.1-1 -> 4.2.0-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded intel-tbb (4.4_20160526-1 -> 4.4_20160413-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded opensubdiv (3.0.2-4 -> 3.0.2-3)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded libconfig (1.5-3 -> 1.5-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded python-urllib3 (1.16-1 -> 1.15.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded blender (17:2.77.a-3 -> 17:2.77.a-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded bluedevil (1:5.6.5-1 -> 1:5.6.4-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded kdecoration (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded breeze (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded breeze-gtk (5.6.5-1 -> 5.6.4-3)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded libcups (2.1.4-1 -> 2.1.3-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded cups (2.1.4-1 -> 2.1.3-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded device-mapper (2.02.155-1 -> 2.02.154-3)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded kio-extras (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded kuiserver (5.6.5.1-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded dolphin (16.04.2-1 -> 16.04.1-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded libatomic_ops (7.4.4-1 -> 7.4.2-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded drkonqi (5.6.5.1-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded exfat-utils (1.2.4-1 -> 1.2.3-2)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gcc (6.1.1-2 -> 6.1.1-1)
[2016-06-15 20:51] [ALPM] downgraded gcc-fortran (6.1.1-2 -> 6.1.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded gimp (2.8.16-2 -> 2.8.16-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libkipi (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libkdcraw (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded gwenview (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded signon-kwallet-extension (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-location (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-sensors (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-webchannel (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-webkit (5.6.1-1 -> 5.6.0-4)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kaccounts-integration (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kactivitymanagerd (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kaffeine (2.0.3-1 -> 2.0.2-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kate (16.04.2-1 -> 16.04.1-2)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kcalc (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kde-cli-tools (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kde-gtk-config (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kde-l10n-en_gb (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kde-l10n-hu (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kde-l10n-it (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdelibs (4.14.21-1 -> 4.14.20-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdebase-runtime (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdebase-kdialog (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdebase-lib (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdebase-kfind (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdegames-ksirk (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdegraphics-mobipocket (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdegraphics-okular (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdemultimedia-kmix (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdenetwork-kget (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdenetwork-kopete (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-quickcontrols (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libksysguard (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libkscreen (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-tools (5.6.1-1 -> 5.6.0-2)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded milou (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-multimedia (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kscreenlocker (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kwin (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded plasma-integration (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded plasma-workspace (5.6.5.1-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kdeplasma-addons (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kgamma5 (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded khelpcenter (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded khotkeys (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kinfocenter (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kmenuedit (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded konsole (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded qt5-graphicaleffects (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kscreen (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded ksshaskpass (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded ksysguard (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kwallet-pam (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kwalletmanager (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kwayland-integration (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded kwrited (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libcdio-paranoia (10.2+0.93+1-2 -> 10.2+0.93+1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libkcddb (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded libkdegames (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded lvm2 (2.02.155-1 -> 2.02.154-3)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded make (4.2.1-1 -> 4.1-4)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded sbcl (1.3.6-2 -> 1.3.6-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded maxima (5.38.1-1 -> 5.38.0-3)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded oxygen (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] warning: /etc/pacman.d/mirrorlist installed as /etc/pacman.d/mirrorlist.pacnew
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded pacman-mirrorlist (20160614-1 -> 20160610-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded perl-image-exiftool (10.20-1 -> 10.15-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded powerdevil (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:52] [ALPM] downgraded polkit-kde-agent (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded systemsettings (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-desktop (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-mediacenter (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-nm (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-pa (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-sdk (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded plasma-workspace-wallpapers (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded print-manager (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded qt5-translations (5.6.1-1 -> 5.6.0-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded sddm-kcm (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded smplayer (16.6.0-1 -> 16.4.0-3)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded spectacle (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded speech-dispatcher (0.8.4-2 -> 0.8.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded systemd-sysvcompat (230-4 -> 230-3)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded umbrello (16.04.2-1 -> 16.04.1-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded user-manager (5.6.5-1 -> 5.6.4-1)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded vhba-module (20140928-31 -> 20140928-30)
[2016-06-15 20:53] [ALPM] downgraded xterm (325-1 -> 324-2)

Last edited by Ben_the1st (2016-06-15 19:56:36)


Balazs

Offline

#2047 2016-06-16 14:00:36

OdinEidolon
Member
From: Belluno - Italy
Registered: 2011-01-31
Posts: 489

Re: KF 5 & Plasma

Ben_the1st wrote:

I downgraded to specific date (specifically to the state at 2016-06-11, that was my last upgrade before today), because I first tried to downgrade just plasma, but it did not solve the issue. Then I tried to downgrade kdebase, but after that the boot hung up, and journalctl showed that there is a conflicting with Qt. So I decided to do the specific-date downgrade, as I needed my computer back fast. I did not understand why downgrading did not pull any dependencies....
*cut*

Thanks!


Hardware: 2016 Dell XPS15 - matte FullHD - i5-6300HQ - 32GB DDR4 - Nvidia GTX960M - Samsung 840EVO 250GB SSD - 56Wh
Software: Plasma 5 - rEFInd - linux-ck - preload - prelink - verynice - psd - bumblebee

Offline

#2048 2016-06-17 12:06:20

Thaodan
Member
From: Dortmund, Nordrein-Westfalen
Registered: 2012-04-28
Posts: 446

Re: KF 5 & Plasma

Has anyone the same issue that kmix freezes the input when clicking on the taskbar and try to use the popup to change the volume?
Downgrading the pkg to the version before 16.04.1 solves the issue for me, building the git version didn't helped.

Also does some use a DP monitor? Cause Kscreen sometimes doesn't restore the screen setting of my second monitor (both are connected with DP).


Linux odin 3.13.1-pf #1 SMP PREEMPT Wed Mar 5 21:47:28 CET 2014 x86_64 GNU/Linux

Offline

#2049 2016-06-17 12:49:11

hwm
Member
From: Iserlohn, Germany
Registered: 2015-02-10
Posts: 18

Re: KF 5 & Plasma

Ben_the1st wrote:
OdinEidolon wrote:
Ben_the1st wrote:

Exactly the same issue here. I had to downgrade my system to a previous state. Does anyone know what this is related to?

What did you downgrade, and how, if I may ask? Did you find a specific package that gave problems and downgraded only that, or did you downgrade everything? If the latter, did downgrading just kdebase pull the downgrades for the rest?
Thanks.

I downgraded to specific date (specifically to the state at 2016-06-11, that was my last upgrade before today), because I first tried to downgrade just plasma, but it did not solve the issue. Then I tried to downgrade kdebase, but after that the boot hung up, and journalctl showed that there is a conflicting with Qt. So I decided to do the specific-date downgrade, as I needed my computer back fast. I did not understand why downgrading did not pull any dependencies.

I'm having the same issue on my old 32-bit laptop, and I figured that it was not Plasma but the latest QT5 that's causing the problems. I'm using snapper, so I rolled back to before the upgrade and tried "pacman -Suy --ignoregroup plasma", which didn't help. But

pacman -Suy --ignoregroup qt5

did the trick, with plasma working again.

Offline

#2050 2016-06-17 22:22:58

eric
Member
From: under heaven
Registered: 2004-02-11
Posts: 116

Re: KF 5 & Plasma

hwm wrote:

I'm having the same issue on my old 32-bit laptop, and I figured that it was not Plasma but the latest QT5 that's causing the problems. I'm using snapper, so I rolled back to before the upgrade and tried "pacman -Suy --ignoregroup plasma", which didn't help. But

pacman -Suy --ignoregroup qt5

did the trick, with plasma working again.

Yes, maybe this issue is only on 32bit systems. I also have this issue and I also have a 32bit system.
I've made a bugreport.

I have an other issue that can't be confirmed by the developer... maybe it is also a 32bit-only issue.
Kaddressbook will crash after creating/importing a new contact with a birthday or anniversary. After this crash, kaddressbook will crash every next time it is executed and korganizer will crash every time an event is created.
Here is the bugreport on bugs.kde.org.

Can someone with a 32bit system test and confirm or deny that creating a new contact with a birthday on kaddressbook will crash kaddressbook?
If you want to test, use a newly created test account on KDE for this, because this crash will corrupt your akonadi database.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB